reklama

Unavený pes, dobrý pes

Máte doma psa, který má rád pohyb a běžné procházky mu nestačí k vybití energie? Zdá se vám venčení vašeho miláčka nudné a stereotypní? Zapřáhněte ho do koloběžky. Venčení si konečně budete užívat oba a možná se z něho stane i koníček, který vás pohltí stejně jako manžele Ciprovi.

Foto: Yedoo

„Výkony, které podávají psi v zápřahu, mě fascinují. Obdivuji nejen jejich skrytou sílu, ale i rychlost a vytrvalost. Mushing mám rád také proto, že si u venčení psů zasportuji i já sám,“ vysvětluje zkušený musher Šimon Cipro. Spolu se svou manželkou Karolínou se psím sportům (mushingu, skijöringu – pes táhne člověka na běžkách a canicrossu – běh se psem) věnují již 9 let.

Doma mají 5 evropských saňových psů, s nimiž se pravidelně zúčastňují závodů doma i v zahraničí. A protože se vyznají, zeptali jsme se jich, jak s mushingem na koloběžce začít a jaké vybavení si pro začátek pořídit.

Na velikosti psa nezáleží

Pro dogscootering jsou vhodná téměř všechna plemena – od pinčů a španělů přes border kolie, maďarské ohaře, zlaté retrívry až po velká plemena jako jsou němečtí ovčáci či rhodéští ridgebackové.

„Každý pes potřebuje nějakou aktivitu, málokterý je vyloženě gaučový typ. Zapřahání je pro psa přirozený pohyb. Krásně při něm zesílí a unaví se mnohem rychleji, než když volně pobíhá,“ usmívá se Šimon.

Dogscootering

„Na velikosti ani na rase psa moc nezáleží. Rozhodující je, zda má váš miláček rád pohyb. Pak už stačí mu jen přizpůsobit rychlost,“ doplňuje Karolína.

Jak začít?

„Se zapřaháním psa do koloběžky začínejte postupně, dejte mu čas, aby si na tento druh aktivity mohl zvyknout a za každý úspěch ho pořádně odměňte. Ideální je, když si pes spojí tuto činnost s postrojem, proto mu ho při volném běhání raději sundavejte.

Se zapřaháním psů začněte nejdříve v jednom roce jejich věku

Kratší vzdálenosti prodlužujte postupně

Svého miláčka často odměňujte – pochvalou i dobrotami

Snažte se čas od času změnit trasu, na stejné trati to pejsky může začít nudit

Nikdy na psa netlačte silou, žádný pes na světě ještě netahal koloběžku z donucení

Velmi opatrní buďte v teplém počasí, psi se snadno přehřejí

Za teplého počasí mu dopřávejte časté pauzy ve stínu nebo také ochlazující koupele

Mějte s sebou dostatek tekutin nejen pro sebe, ale i pro svého čtyřnohého přítele

Při jízdě na koloběžce buďte pozorní. Dbejte především, abyste do pejska během jízdy koloběžkou nenarazili, citlivější psy by to mohlo od této aktivity nadobro odradit,“ varuje Karolína.

„Nemějte také přehnaná očekávání a psa zpočátku zapřahejte jen na kratší vzdálenosti. Pokud máte štěně, dávejte pozor, abyste ho nepřetěžovali. Roční pes střední velikosti v pohodě zvládne trasu od 1,5 do 3 km. K větším výkonům musí nejprve dorůst. Ohledy berte i na starší psy, ale ti vám, podle mé zkušenosti, sami dají najevo, kdy už mají dost.“

Pro mushing stačí, když pes zvládá základní povely „ke mně“ a „zůstaň“. Pes je v podstatě celou dobu na vodítku a nehrozí, že by někam utekl nebo někoho obtěžoval.

Na co si dát pozor

Šimon a Karolína, oba vystudovaní lékaři, se na tento sport umějí dívat i z pohledu zdraví. Jejich rada je však jednoduchá: „Psa při aktivitě bedlivě pozorujte, například zda nemá oděrky od postroje nebo poraněné tlapky.“

Ty trpí obzvláště při dlouhém běhu na kamenitém povrchu, v zimě pak na přemrzlém krystalickém sněhu nebo solí ošetřené cestě. Nejlepší ochranou jsou botičky, ty by měly být součástí každé pejskařské KPZ. Proti soli pomůže i vazelína.

Psi se snadno přehřívají, obzvláště v létě. Proto vždy mějte dostatek tekutin, a to nejen pro svého čtyřnohého přítele, ale také pro sebe. Dopřejte mu častý odpočinek a třeba i ochlazující koupel.

Na psa nikdy netlačte silou, žádný pes na světě ještě netahal koloběžku z donucení.

Koloběžka

Co budete potřebovat

Kromě vhodné koloběžky s nástavcem – musherským setem – budete potřebovat postroj pro psa, který ho netlačí, neodírá mu srst a neomezuje ho v pohybu ani dýchání.

„Vhodný je postroj ve tvaru „V“ podobný koňského chomoutu. Takový postroj netlačí na dýchací trubici a zajistí optimální rozložení tahu do oblasti ramenních kloubů. Tento tzv. krátký postroj můžete kromě sportu využít i pro připoutání psa v autě.

Také při výběru materiálu buďte opatrní. Například flísový postroj vypadá na první pohled jako dobrá volba, ale není. Při běhu se změní v kartáč, který dokáže psí kůži pořádně poškodit. Nejlepší je postroj s měkkou výstelkou uvnitř a šusťákovinou na povrchu. Ten hezky po srsti klouže, nezachytává chlupy a nenasákavá vodu,“ popisuje Karolína.

Tažná šňůra by měla být odpružená a minimálně dva metry dlouhá. “Dokáže nejen účinně vyrovnávat rázy, které vznikají při náhlém zrychlení či v zatáčkách, ale především je mnohem šetrnější k psím i lidským zádům než obyčejné pevné vodítko,“ vysvětluje Šimon.

„Sami jsme dlouho hledali kvalitní vybavení pro naše psy. Vyzkoušeli jsme všechno a nakonec jsme zakotvili u norské značky Non-stop dogwear. Zalíbila se nám natolik, že ji nyní v České republice zastupujeme. Pro zapřahání za koloběžku doporučujeme universální postroj LINE, který je vhodný pro většinu psů i aktivit, a vodítko s amortizérem,“ doplňuje Karolína.

Fotogalerie

Šimon Cipro v akci
Vendula Kosíková (PR), 17.05.2015
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK před 15 minutami
NEcyklo Nejlepší vtip 54 před 16 minutami
Technické rady Springer vidlice na fatbika před 19 minutami
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 20:39
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 20:07
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy dnes v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
Co vás zaujalo 278 dnes v 14:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

274 cyklistů (16 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024