reklama

Mistrovství světa v cyklokrosu bez české hvězdy

Po sérii několika drobných i vážnějších zranění, pádech a nezdarech se největší česká naděje na titul mistra světa v šampionátu cyklokrosu Zdeněk Štybar definitivně rozhodl, že na domácím závodě v Táboře, který se koná 1. února, bude pouze v roli diváka.

Zdeněk Štybar
Zdeněk Štybar
Foto: wikimedia.org

Jezdec stáje Omega Pharma Quick Step se během rekonvalescence a tréninku v belgickém centru při Bakala Academy podrobil zátěžovému a silovému testu, z jehož výsledku plyne doporučení posečkat s ostrým návratem.

A co je vůbec příčinou Štybarových problémů? Je to jeho rameno, které si poranil při jednom z podzimních pádů a musel kvůli němu po operaci na deset týdnů úplně vypustit jakýkoliv trénink. A jeho stav se zlepšuje pomalu, až příliš pomalu. Ani po tak dlouhé pauze a odpočinku není jeho rameno úplně v pořádku. I při menších zátěžích, které mají něco společného se zvedáním závaží či kola samotného, cítí Štybar bolest. Představa, že během cyklokrosového šampionátu bude na poraněné rameno házet kolo, je tak mimo reálné možnosti.

Navíc, i kdyby se jeho rameno zázračně uzdravilo, dle jeho slov není možné naladit techniku, rychlé starty, seskočení a podobné úkony během jednoho týdne. A v jeho případě platí, že pouhá účast nestačí. A prioritou jeho domovské stáje jsou silniční klasiky na jaře, proto dostal Štybar volnost při rozhodování, zda se zúčastní i cyklokrosu. Tipování na svou účast tak dle jeho slov snížil na přibližně jedno procento. Bílý dres pro mistra světa si tak bude muset napřesrok znovu vybojovat, aby se v něm mohl opět divákům představit.

Naplno se ukázal v letošním roce jiný cyklista, čtyřiadvacetiletý Kolumbijec a zástupce stáje Movistar Nairo Quintana, který si díky svému triumfu v Giro d'Italia zasloužil druhý titul nejlepšího sportovce Kolumbie. Dlouhých 27 let čekala tato jihoamerická země na další triumf na některém z velkých závodů Grand Tour. I jemu se však nevyhnulo zranění, když po dvou pádech ve španělské La Vueltě a zlomené lopatce musel odstoupit. Pro příští rok se však plně hodlá soustředit na Tour de France.

Roman Kreuziger
Roman Kreuziger v dresu Astany, Foto: wikimedia.org

Jestli se na ní představí také celý tým Astana, je otázkou, která má zatím spoustu neznámých. Celý tým je totiž podezřelý ze systematického dopingu, který měl být páchán v letech 2010 až 2011, kdy v něm mimo jiné působil také Roman Kreuziger. Právě jeho zveřejněný biologický pas a nesrovnalosti odpovídají rokům 2010 a 2011, kdy se o něj staral nyní již nechvalně známý lékař Michele Ferrari. Ten je zodpovědný také za dopingovou kauzu okolo Američana Lance Armstronga, který je po svém přiznání na doživotí distancovaný pro působení ve sportovních činnostech. Nyní otevřená kauza kazašského týmu má 38 podezřelých z řad profesionálních cyklistů, ale i jezdců do třiadvaceti let.

Kreuziger však jakýkoli doping kategoricky odmítá. Pravdou je, že nikdy nebyl pozitivně testován a jedná se pouze o nesrovnalosti v jeho krevních hodnotách. Pochybnosti jsou však i podle šéfa exekutivy Antidopingového výboru ČR Jana Chlumského na místě.

Jak tedy vše okolo potencionálních dopingových hříšníků či návratu zraněných dopadne, se dozvíme na začátku příští sezony. Věřme, že rok 2015 přinese spoustu žhavých cyklistických okamžiků.

Jakub Pavelka, 15.12.2014
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 21:30
Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 19:47
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 19:03
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

346 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024