reklama

Tipy na MTB trasy – Šumava na těžko

Označení horské kolo jasně naznačuje, kde by se s takovýmto strojem mělo jezdit, nicméně mnohdy tak tomu není a na kolech kategorie MTB se nejčastěji vyráží kamkoliv. V našem dalším tipu na výlet s Authorem se pokusíme vše napravit a vyrazíme do našich hor, a to rovnou na těžko.

Bývalá fořtovna březnického polesí, jedno z nejodlehlejších míst Šumavy
Bývalá fořtovna březnického polesí, jedno z nejodlehlejších míst Šumavy
Foto: Jiří Juřík

Horské kolo prioritně zvládá obtížnější terény, a to díky širším plášťům a odpružení, rovněž snadněji překonává stoupání, protože má více převodů. Horská kola jsou díky těmto vlastnostem pak oblíbená u cestovatelů, zdolávajících větší vzdálenosti. Vydejme se na jednu takovouto cestu, kterou hravě zvládnete za víkend, kdy se projedete po krásné přírodě, přespíte v místech, kde se jinak nesmí ani šlápnout mimo značenou cestu. Vydejme se společně na Šumavu, a to přímo do centra tohoto národního parku.

Kromě horského kola nám na tomto putování budou pomocníky nouzová nocoviště, a nebojte se, nejde o nocležny pro bezdomovce. Jedná se o striktně vyhrazená místa, kde můžete při cestách po Šumavě legálně strávit noc v přírodě. V reálu se jedná o místo, které je vytyčeno oplocením z akátových klád, doplněné o stůl s lavicemi, opodál jsou dobře zamaskované dvě moderní, plastové kadibudky (v době naší návštěvy čisté a s toaletním papírem), které se na první pohled tváří jako dřevník. Kryje je totiž jednoduchá konstrukce z hrubých prken.

Nouzové nocoviště Modrava
Nouzové nocoviště Modrava

Nouzových nocovišť (NN) je na území Šumavy rozmístěno v současnosti sedm a jsou od sebe vzdálená tak, abyste za den došli od jednoho k druhému, tedy asi 20 až 25 km. Nejjižnější NN naleznete pod Plešným jezerem, kousek od cyklotrasy (CT) 1028 a zelené turistické značky. Následuje NN Nové Údolí, Strážný, Bučina, Modrava, Poledník a poslední je Hůrka u Prášil. Všechna NN jsou na kole dostupná, což je dáno i tím, že k nim musí dojet auto obsluhující chemické WC.

Všechna nouzová nocoviště mají svůj provozní řád, kde je nejdůležitějším ustanovením asi to, že zde můžete přespat jen jednu noc, nejde tedy o běžné, dlouhodobé kempovací místo. Rovněž se zde nesmí rozdělávat otevřený oheň. Nejsou zde ani odpadkové koše, každý si svůj nepořádek musí odnést po sobě sám. Prošli jsme pět ze sedmi NN a všude bylo čisto. Jen si musíte dát pozor, pokud přijdete na místo později, nemusíte se již se svým stanem vejít, případně budou obsazena ta nejpohodlnější mís­ta.

Knížecí pláně
Výhled na Knížecí pláně

Popis trasy

Využití nouzových nocovišť především značně rozmnožuje turistické, pěší i cyklistické možnosti, jak poznat Šumavu bez porušování zákona, případně bez hledání kempů, penzionů či jiných oficiálních a placených míst ke složení hlavy. My jsme projeli okruh, který mapuje jižní část Šumavy začínající nad Novou Pecí, dojeli jsme do Modravy, kde jsme se otočili na zpáteční cestu. Jako výchozí místo jsme vybrali město Volary. Z Volar jsme vyjeli po silnici 39 směrem na jih, ale v Pěkné jsme s radostí odbočili na parádní uzavřenou silničku, po které vede cyklotrasa 33 Vltavská.  Po rovině jsme společně s inlajnisty dojeli do Nové Pece, kde je několik příležitostí k posilnění, což je zapotřebí, protože právě zde začíná stoupání do hlubin Šumavy. Cestu nám určovala nejprve CT 1026 a 1023, které nás dovedly ke zdejšímu unikátu v podobě Schwarzenberského kanálu, podél kterého se opět jezdí po rovině a moc pěkně. K prvnímu NN musíte odbočit po CT 1028, pokud jej chcete vynechat, můžete pokračovat po CT 1023. Obě varianty se spojí na rozcestí Hučina.

Rosenauerova pomníku jsme najeli na červenou značku a stále po CT 1023 dojeli do Nového Údolí. Zdejší NN bylo poněkud stranou našeho příjezdu, je vpravo na žluté značce. V Novém Údolí je rovněž možnost občerstvení, ale také nejkratší mezinárodní železnice na světě, měří asi 120 metrů.

Soumarské rašeliniště – rozhledna
Rozhledna nad naučnou stezkou Soumarské rašeliniště

Další cesta nás provedla stále společně s CT 1023 kolem několika zaniklých obcí až do Strážného, kde jsou nejen stánky Vietnamců, či veřejné domy, ale i normální restaurace a hlavně nad obcí je další NN. Ze Strážného se dá pokračovat buď stále po CT 1023 nebo od NN po červené značce, ze které odbočte vpravo na rozcestí u bývalé Točné. Před námi bylo, ale to jsme nevěděli, dlouhé stoupání na Knížecí Pláně a ještě vydatnější na Bučinu, nejvyšší osadu v ČR. Zde je další NN, ale také horský hotel a muzeum železné opony.

A jeli jsme dále, pořád po osvědčené CT 1023, ze které jsme však u rozcestí Na Ztraceném odbočili vlevo, protože jsme se chtěli podívat na legendární Březník. Před námi pak byla odměna v podobě mírně klesající asfaltky, po které jsme velmi pohodlně a příjemně sjeli do Modravy k dalšímu NN.

Z Modravy se opět stoupá, nejprve do Filipovy Hutě a pak ještě kousek a následuje sjezd do Kvildy.

A jsme na začátku velkého finále v podobě takřka nekonečného sjezdu podél Teplé Vltavy přes Borovou Ladu, Horní Vltavici, Lenoru a Soumarský Most takřka zpět do Volar.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Celá popsaná trasa je dlouhá asi 160 km, půjde tak nejspíš (pokud nejste chrti) o několikadenní putování, které lze rozdělit právě využitím přenocování v nouzových nocovištích.

Náročnost je kolísavá, ale obecně Šumava je na kole velmi dobře průjezdná. Až na ta stoupání, ovšem odměněná sjezdy. Převážná část trasy vede po zpevněných cestách, případně po kvalitních polních a lesních cestách. Nicméně na několika místech dojde na kořeny a větší kameny. S opatrností je trasa průjezdná na trekovém kole, ale horské kolo je ideální.

Praktické na cestu

Pohyb na kole, ale i pěšky po území NP Šumava má svá pravidla, která jsou odlišná od jiných míst, která nepodléhají tak přísné ochraně, proto je dobré se s nimi předem seznámit a dodržovat. Místní ochranáři jsou sice slušní, ale nekompromisní. Především na řadu cest je na kole vjezd zakázán, pohybovat se dá pouze po značených cyklotrasách.
Rovněž je dobré dodržovat pravidla chování na NN, zvláště udržovat klid a pořádek a zachovat je tak pro další cestovatele.

Při projíždění trasy je dobré myslet na zásoby vody, protože u NN nebývají studánky s pitnou vodou. Nicméně po cestě je řada stánků a restaurací. Vodu lze nabrat i z pramene Vltavy. Pili jsme ji bez následků.

Zajímavosti na trase

Cestou potkáte opravdu řadu zajímavých míst, a to jak historických, tak i přírodních. Vzhledem k vysoké atraktivitě Šumavy se na každém důležitém místě setkáte s kvalitně zpracovanými informačními panely. Proto zde uvedeme jen výčet pozoruhodností, které byste neměli vynechat:

  • Přírodní památka Vltavský luh
  • Naučná stezka Schwarzenberský plavební kanál – unikátní technická památka
  • Muzeum železnic v Novém Údolí – nejkratší příhraniční železnice
  • Knížecí Pláně – bývalá dřevařská osada
  • Muzeum železné opony na Bučině – připomínka totalitní ochrany hranic
  • Pramen Vltavy – pramen naší národní řeky
  • Jezerní slať u Kvildy – rašeliniště s vyhlídkovou věží
  • Sovinec v Borových Ladech – soví voliéry
  • Soumarské rašeliniště – naučná stezka s rozhlednou

Více informací o Šumavě a nouzových nocovištích naleznete na adrese: www.npsumava.cz

AUTHOR Bicycles

 

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Bývalá fořtovna březnického polesí, jedno z nejodlehlejších míst Šumavy Výhled na Knížecí pláně Polrtál Schwarzenberského kanálu Detail Schwarzenberského kanálu Cesta podél kanálu je po rovině, proto je velmi oblíbená. Cesta podél kanálu je po rovině, proto je velmi oblíbená. Pramen Vltavy, zde spíše první čůrek Vltavy Pozor, následuje sjezd. Tato železná opona je naštěstí jen muzeem. Pošumavská jižní dráha V Novém Údolí je krčma ve vagonu. A zde se před krčmou odstavují koně. Nouzové nocoviště u Nového Údolí Nouzové nocoviště Modrava je poněkud hrbolaté, přesto často obsazené. Nouzové nocoviště Pod Plešným jezerem patří k nejhezčím. Dobře zamaskované WC Rozhledna nad naučnou stezkou Soumarské rašeliniště Šumava na prodej Neradostný pozůstatek kůrovcové kalamity Místní mají o budoucnosti Šumavy jasno.
redakce NaKole.cz, 25.07.2014
Vyzkoušejte
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Elektrokola přečipování elektrokola před 11 minutami
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 07:20
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 22:43
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 19:22
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti včera v 17:46
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 17:04
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 15:47
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

219 cyklistů (8 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024