reklama

Chorvatské ostrovy na kole (1.) – Ostrov Vis

Dalmatský ostrov Vis byl ještě donedávna pro všechny zahraniční turisty uzavřen (spadal totiž do vojenského pásma). V dnešní době zažívá díky své nezkrotné a nádherné přírodě a rozmanitým zajímavostem pozvolný turistický boom.

Ostrov Vis
Ostrov Vis
Foto: AGM Travel

Rozloha ostrova činí 90 km2 a žije na něm přibližně 4,5 tisíce obyvatel. Nejvyšším bodem ostrova je vrch Hum. Velkým problémeješm ostrova je nedostatek pitné vody, který je řešen dovozem vody v cisternách (stejný problém má také Brač, avšak na něj je voda transportována podzemním potrubím). Vnitrozemí je tvořeno úrodnými polji (vinná réva, olivovníky, zajímavá plodina – rohovník), vyskytuje se zde také jediná pěstírna palem v jaderském moři. Typická obživa pro místní obyvatele je zemědělství a rybolov.

Ostrov Vis můžete navštívit s CK AGM Travel v „Základní trase“. Navštívíte např. tyto přístavy a obce: Duboka, Komiža, Kostrina, Milna, Podselje, Vis a další.

Cyklistika a ostrov Vis

Na Visu jsou dvě oficiální, středně těžké cyklotrasy, delší má přes 30 km. Chorvatské turistické sdružení vydalo publikaci – Vis na kole s názvem: „Central Dalmatia by Bike – Vis“. Pokud však budete cestovat s AGM Travel, obdržíte podrobné mapy včetně převýšení a zajímavostí na trase (např. restaurace, kostely, jeskyně a další) a další podrobné informace o ostrově.

Cyklistika na ostrově Vis
Foto: AGM Travel

Cyklotoulky po ostrově Vis povětšinou začínají ve stejnojmenném přístavu Vis, který leží v zátoce sv. Jiří. Ještě před samotným připlutím do přístavu loď zastavuje v zátoce Parja, kde se nachází jeden z mnoha bunkrů na ostrově nesoucí jméno Jastog. Ten sloužil jako úkryt pro ponorky či bojové lodě. Poté se pluje do zátoky sv. Jiří. Vaši pozornost dozajista připoutá velká a z dálky poměrně krásná vila na levém břehu zátoky (při plavbě). Je to tzv. Česká vila pocházející z 19. století, kterou nechala vystavět místní zámožná rodina, po několika prodejích se vila dostala do rukou Českých drah (pouze v pronájmu) a sloužila po rekonstrukci jako hotel pro české turisty. Za 1. republiky se vile říkalo Masarykův dům. Název Česká vila (Češka vila) je zavádějící, protože tato vila v podstatě nikdy Čechům nepatřila. Vila byla zdevastována po skončení 2. světové války, kdy přešla pod správu jugoslávské lidové armády a ta zde měla svůj sbor. Nyní je ve vlastnictví chorvatského státu a chátrá. Před Českou vilou je nádherná pláž s průzračným, místy světle modrým mořem a jsou zde vysoké palmy a agáve poskytující úkryt před sluncem.

Česká vila
Česká vila na ostrově Vis, Foto: AGM Travel

Město Vis, jehož přístav má po staletí velkou tradici, má přibližně dva tisíce obyvatel.  Je tvořeno dvěma osadami – Kut (na východě) a Luka (na západě), hranice je na místě kostela Gospa od Spilice. Součástí je také malý poloostrůvek Prirovo s kostelíkem. Všude ve městě a v okolí je možné vidět zříceniny řecko-římského města (Issa). Celý Vis je, co se týče archeologických nálezů, významným nalezištěm. Nejimposantnější kousky jsou vystaveny v budově Rakousko-Uherské pevnosti Gospina Baterija. Jiné jsou vystavovány ve splitském muzeu, jiné ve Vídni. Z města Vis je možné podniknout lokální cyklovýlet – pojedete městem po levém břehu, budete kopírovat pobřeží, minete hotel ISSA, půl kilometru za ním se cesta začíná stáčet do vnitrozemí, poté odbočka na Rogačič, krátce za odbočkou je k vidění na kopci ruina hradu Torjun (Rogačič je od Visu vzdálen přibližně 4 km).

Z Visu vede hlavní asfaltová silnice do dalšího krásného přístavu s názvem Komiža. Je zde možné více tras, asfaltka vede celým ostrovem. My se vydáváme z Visu po vedlejší silnici východně do přístav Milna (přibližně 6 km), těsně před Milnou odbočka na malou obec Smokovo (po cestě při výjezdu z přístavu Vis je možné odbočit na sever a dojet ke zbořenině hradu Velington a nebo dojet na vrch Kazela – 209 m. n. m.). Milna je malá osada vhodná pro klidnou dovolenou. Z Milny pokračujte další 2 km po vedlejší silnici a dojedete do vnitrozemské obce Podstražje, ze které je možné sjet do krásného přístavu Rukavac (necelé 2 km). Ze zátoky je výhled na ostrůvek Ravnik, na kterém se nachází přírodní rarita tzv. Zelená jeskyně (Zelena špilja). Mimo to, že je voda v jeskyni zbarvena do zelena, je jeskyně také zajímavá tím, že se zde za 2. světové války schovávaly menší válečné lodě. Kousek od Ravniku se také nachází ostrov Budikovac (nádherné pláže) a Velký a Malý Pražan

Ukazatel Komiža
Foto: AGM Travel

Zpět do obce Podstražje, pokračujte 2 km severně po vedlejší silnici až do místa, kde se bude křižovat s hlavní silnicí. Pokračujte po hlavní silnici směr jihozápad. Po přibližně 2 km se dostanete do vnitrozemské obce Plisko Polje, nedaleko obce se nachází úzká dráha pro přistávání letadel, která zajišťovala distribuci Titových „povelů“ v době, kdy se ukrýval na Visu. V blízkosti také kaple sv. Vida – 190 m. n. m. Pokud se chcete podívat na jednu z nejkrásnější pláží ostrova Vis, sjeďte u Pliska Polje po vedlejšce do obce Marinje Zemlje - asi 1 km (ve vesnici jsou typické dalmatské stavení z kamenů – před nedávnem prošla celá obec rekonstrukcí). Pokračujte po silnici ještě před obcí Žužeca uvidíte šipku Stiniva, zde odbočte. Přichází trochu adrenalinovější část tohoto výletu, do zátoky vede úzká pěší cesta po strmém svahu (sestup zabere max 20 minut). Naskytne se Vám však nádherný pohled na oblázkovou pláž v malé zátoce (podobně krásná je i vedlejší zátoka Smričevica). Při cestě zpět musíte od odbočky pokračovat dále v cestě asi 2 km, abyste se dostali zpět na hlavní silnici. Na hlavní pokračujte ve směru jihozápad (po cestě odbočka na Dračevo Polje, Talež a Duboka) až po necelých 3 km dojedete do obce Podšpilje. Pokud si chcete udělat výlet do Titovy jeskyně či na nejvyšší bod ostrova vrch Hum, odbočte v Podšpilje na vedlejšku směrem na sever, po necelém 1 km jste v obci Žena Glava.

V obci Žena Glava se nachází výtečná restaurace, ve které vám na objednávku (nutné den předem) připraví místní speciality např. chobotnici pod pekom či stejně připravované jehněčí. Restaurace se jmenuje Pol Murvu. Před prohlídkou Titovy jeskyně (Titova špilja) je třeba se pořádně „nadlábnout“. Titova jeskyně se nachází nedaleko obce Žena Glava. Cesta k ní pomalu stoupá serpentinami, do jeskyně budete muset vyjít „pár“ schodů (přibližně 15 minut). Po tomto výšlapu se vám však naskytne pohled na jeskyni, ve které se Tito po několik let skrýval (byl zde štáb národně osvobozeneckých jugoslávských vojsk) a také uvidíte na okolní krajinu. Přestože se není možné dostat na samotný vrchol vrchu Hum (díky vojenské základně), přijde nám vhod o něco nižší místo v nadmořské výšce 563 m n.m. – k vidění kostelík sv. Ducha (Sveti Duh). Po tomto výkonu je vám odměnou úžasný sjezd a cesta zpět do Podšpilje, odkud pokračujte po hlavní silnici až do přístavu Komiža (necelých 10 km). Po cestě minete obci Podhumlje a také odbočku na obec Stupišče. Přístav Komiža leží pod vrchem Hum, který ji chrání před nežádoucím větrem, je střediskem zemědělství, převážně rybolovu. Hlavní dominantou Komiže je pevnost z 16. století, nad městem se nachází krásný klášter sv. Mikuláše (Sveti Nikola), je zde možné také navštívit mariánský kostel Gospa Gusarica (k vidění nejstarší varhany v Dalmácii). V Komiži je mnoho restaurací, jednou z námi oblíbených je Jastožera. Název restaurace je odvozen od chorvatského slova jastog, tj. humr - místní specialita.

Gastronomie
Foto: AGM Travel

Z Visu můžete dojet do Komiže ještě zcela jinou cestou vedoucí po hlavní silnici v severnější části ostrova, co se týče terénu a počtu najetých kilometrů, je tato 2. varianta poněkud lehčí, najedete přibližně 12 km. Z Visu se vydáte na západ po hlavní silnici, která Vás dovede přímo do Komiže, žádné odbočky, vedlejší silnici – nedá se zabloudit. Zajímavosti po cestě: přibližně po 2,5 km odbočka na vedlejší silnici na obec Oključna (5 km) – nedaleko Kraljičina špilja (komplex navzájem propojených jeskyní), po 5 km vnitrozemská obec Kostirma, poté strmé stoupání do kopce ke kostelíku sv. Michala (Sv. Mihovil) – zde odbočka na výšlap do 550 m. n. m. k nádherné vyhlídce a sjezd do Komiže.

Některé z bývalých vojenský prostor, jsou dnes otevřeny veřejnosti a slouží třeba jako vinařství. Např. vinařství Lipanovič, kde dříve v podzemí stávala rezervní diesel elektrárna pro Vis.

Užitečné odkazy

Fotogalerie

Ostrov Vis Výhled na ostrov Vis Česká vila na ostrově Vis Komiža Titova jeskyně
AGM Travel (PR), 12.08.2014
Vyzkoušejte
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
20 990 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
21 450 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
21 990 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
22 450 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
23 450 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
Co vás zaujalo 278 dnes v 14:24
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 13:29
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 12:40
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 10:30
Elektrokola přečipování elektrokola dnes v 09:25
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

219 cyklistů (6 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024