reklama

Tipy na výlety v Praze – Po jižním okraji Prahy na Točnou

Již několikrát bylo vyřčeno, že svět se zbláznil. Je to věc úhlu pohledu, ale občas je realita okolo nás opravdu podivná. No a v duchu lehkého absurdna se bude odvíjet i následující tip na vyjížďku na horském kole po jižním okraji i za hranicí Prahy.

Cyklostezka za Dolními Břežany končí v polích.
Cyklostezka za Dolními Břežany končí v polích.
Foto: Jiří Juřík

Dalo by se říct: „Ode zdi ke zdi“. Projedete se jak městskou zástavbou, tak i končinami zcela přírodními. Pojedete po velmi luxusních cyklostezkách, ale i po pěšinkách, kde budete přeskakovat kořeny a kameny. Navíc můžete díky této trase posoudit, nakolik vkusná je původní zástavba oproti novodobému podnikatelskému baroku, které plíživě ozvláštňuje naše okolí, a to v těsné spolupráci se stavbami, které slouží všemohoucím automobilům. Kde dříve byla příroda, je nyní… no uvidíte sami. Ale i na tu přírodu dojde.

Popis trasy

Pokud vás úvod neodradil, či naopak zlákal, tak tento výlet začíná u stanice metra Háje. Další cesta vede skrz Milíčovský les (cyklotrasa A216), následně projedete Újezdem a Průhonicemi, kde jsou první vzorky stavebního stylu, který se vám může či nemusí líbit. Na rohu obory se napojíte na cyklotrasu (CS) A50/8100, jinak pražské kolo, ale také na červenou turistickou značku, po které pokračujte dále. Po nové luxusní (pro někoho až zbytečně) cyklostezce dojedete do Osnice a dále po červené přejedete Pražský okruh. V tomto okamžiku se charakter vaší cesty radikálně změní, protože se konečně dostanete do přírody a pojedete po nezpevněném povrchu techničtějším úsekem po malé pěšince, nejprve sadem potom lesem. Příjemný, lehce terénní úsek. Následuje nedlouhý průjezd vilovou zástavbou Horních Jirčan a rychle pryč a z kopce stále po červené lesem do Psár. Zde najedete na žlutou turistickou značku a okolo hřbitova dojedete po pohodlné cestě do Libně (pozor, není to Libeň jako Libeň v Praze). Z této mimopražské Libně vás dále vyvede parádní cyklostezka, která se klikatí mezi poli a je značená 19A. Jde o jednu z cyklotras v okolí Dolních Břežan, kam zanedlouho dojedete.

Cyklostezka z Libně

Dolních Břežanech se nabízí zajímavá odbočka směrem ke keltskému hradišti (oppidu) Závist. Pokud se nebojíte terénní jízdy po malé pěšince na hraně srázu, sledujte zelenou značku. Na tuto variantu ať se vydají opravdu jen zkušenější jezdci. Kdo jede na pohodu, ať sleduje širší cestu podél lesa.

Z Dolních Břežan pokračujte stále po 19A, následně A204, která mizí vpravo do pole, ale vy jeďte rovně směrem na Točnou. Zde se opět změní charakter trasy, protože budete pokračovat po zelené značce po polní cestě a následně po lesní pěšince. Před vámi je samota Nouzov, kde odbočte vpravo a podél lesa pokračujte vlevo po kraji pole k oplocení letiště. Po levé straně budete mít malé údolí, kde je vybudováno několik tratí pro freeride, tedy pro dovádění na kole. Docela výzva. Následuje průjezd okolo areálu letiště Točná. Dříve zde byla restaurace, nyní je zde pouze nepřístupný objekt, který již několik let prodělává rekonstrukci, která však směřuje jaksi dále od veřejnosti.

překážky

Dolů k Vltavě se můžete projet po zajímavé cestě, která sleduje Cholupický potok. Jedná se o pěšinku, která je opravdu určená pro hravou jízdu na horském kole, takto je i značena v některých mapách (MTB Cholupický pootk). Naleznete zde jak technické pasáže, tak lávky a skoky, které však lze bezpečně objet, můžete i brodit.

No a jste dole u Vltavy, kde se vám otevírá řada možností, jak a kam pokračovat dále po páteřní cyklotrase A2. Novinkou je na jaře zprovozněná Lahovická lávka, zavěšená pod silničním mostem obchvatu Prahy, která vám usnadňuje propojení s okolím Berounky a levým břehem Vltavy.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Pokud se týká náročnosti této trasy, lze ji označit: kolísavá. Pojedete jak po velmi pohodlných cyklostezkách, tak dojde i na terénní až technicky náročnější úseky. A právě tato rozmanitost je hlavním tématem tohoto výletu po jižním okraji Prahy.

Popsaný výlet je dlouhý asi 35 km, ale s návratem k nejbližší stanici metra, kterou je Kačerov bude celá trasa měřit minimálně o 12 km více.

Praktické na cestu

Popsaný výlet neberte jako hotovou věc, ale jako námět na další prozkoumávání této oblasti. Především přírodní park Modřanská rokle – Cholupice a návazně i přírodní park Střed Čech jsou místa, kde se na horském kole opravdu dobře jezdí.

Zajímavosti na trase

Přírodní památka Milíčovský les a rybníky

Jako přírodní památka je Milíčovský les s rybníky chráněn od roku 1988, a to na rozloze 149 ha. Důvodem ochrany je zachování významného hnízdiště ptactva a výskyt obojživelníků na vlhkých loukách. Původně zde procházela naučná stezka, která byla součástí NS Meandry botiče. Milíčovská část bohužel zanikla.

Průhonice zámek, obora, park

Zámek – původně tvrz z 13. století, současná podoba je z let 1889–92, nyní je zde sídlo Akademie věd ČR, botanického ústavu. Park o ploše 250 ha, roste v něm na 1200 druhů stromů, keřů a květin. Park je přístupný veřejnosti, ale jízda na kole je v něm zakázána.

Zámeček v Dolních Břežanech

Zámek vznikl na místě tvrze zmiňované v roce 1332. Objekt často měnil majitele, a tak lze jen s obtížemi vysledovat jeho postupný vývoj. K velké přestavbě došlo na přelomu 16. a 17. století. Poslední dostavba lodžie v nádvoří proběhla v roce 1901. Bývalo to letní sídlo arcibiskupa Berana. V současnosti je objekt komerčně využíván, ale patří arcibiskupství.

Kaple sv. Maří Magdalény

Kaple, která je součástí zámku, byla přistavěna v letech 1885–87. Mše jsou zde pravidelně každou sobotu v 18 hodin.

PP Šance

Chráněno od roku 1982 jako přírodní památka o rozloze 116,81 ha. Jsou zde chráněny zachovalé doubravy několika přirozených typů na mělkém podloží se skalními výchozy a vytvořenou skalní stepí. Na západní části je obnažený „Závistský přesmyk“, kde jsou proterozoické břidlice nasunuté na mladší ordovické vrstvy. Významná entomologická lokalita.

Archeologická lokalita Hradiště

Původně keltské oppidium, opuštěné v 1. století před n. l. Valy probíhaly hřbetní částí. Nad areálem stojí altánek, v kterém naleznete řadu informací o této lokalitě.

AUTHOR Bicycles

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety v Praze“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na výlety v Praze“

Fotogalerie

Cyklostezka za Dolními Břežany končí v polích. Cyklostezka za Průhonicemi K baroknímu domu patří i barokní vůz. Někteří potřebují vlastnit soukromou pozorovatelnu. Cyklostezka s trasou A19 za Libní. Pro někoho asi nuda. Příjemná pěšinka třešňovkou za Osnicí Pohled na silniční obchvat Prahy Nová cesta od letiště na Točné. Zbytky raketové základny na vrchu Čihadlo nad Točnou Překážky pro odvážné cyklisty nedaleko samoty Nouzov Původní můstky v údolí Cholupického potoka již zlikvidoval čas a nedostatek údržby. U Cholupického potoka můžete potkat i nové můstky.
redakce NaKole.cz, 11.06.2014
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 dnes v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 20:42
Ukrajina 42 dnes v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

233 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024