reklama

Tipy na výlety (nejen) pro ženy – Z Prahy, z kopce, k Berounce a třeba i dále

Je několik výletů, které patří do kategorie „srdeční“, tedy oblíbené, osvědčené a opakovaně projížděné. Mezi tyto „tutovky“ patří určitě i cesta z okraje Prahy, přímo od metra, do údolí Berounky, které nabízí řadu dalších možností pro cyklistická putování.

Pohodový výjezd z Prahy-Zličína
Pohodový výjezd z Prahy-Zličína
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Základní informace pro začátek tohoto výletu se nachází v přepravním řádu Dopravního podniku Prahy. Zde je jasně napsáno, že v metru lze na každé poslední plošině každého vagonu lze přepravovat dvě jízdní kola. Využijte tuto skutečnost a dojeďte na konečnou stanici metra B Zličín. Další cesta vede okolo Zločinského hřiště do ulice Hrozenkovské, kde se napojíte na cyklotrasu (CT) A15. Ze Zličína vyjedete po cyklostezce do Sobína a skrz něj  vlevo do obce Břve. Zde budete míjet přírodní památku Hostivické rybníky. Projíždět tudy je nejen příjemné, ale i poučné, prochází zde totiž naučná stezka (NS), která vás dovede okolo a po hrázi Litovického rybníku kam jinam, než do Litovic. Další cesta vede z obce na západ, ovšem nikoliv po silnici, ale stále rovně přes koleje a dále po místní komunikaci okolo komerčního objektu a následně po pohodlné polní cestě, která vás dovede do Hájku. Zde je první povinná zastávka, a to i pro dámy, které neholdují pivu. V Hájku je totiž neuvěřitelná hospoda. Popisovat interiér nebudeme, tam musíte vstoupit samy. Mimochodem, čepují zde poměrně aromatické zázvorové pivo, tedy něco pro ženy. A jede se dále, stále po silnici až do Červeného Újezdu, z kterého vyjeďte po CT 201 do Unhoště. Zde konečně opustíte sice klidné, ale přeci jen silnice a pustíte se do lehkého terénu. Vaši další cestu bude doprovázet modrá turistická značka. Nejprve pojedete po úzké pěšince mezi několika rybníky, až dojedete k Suchému, Novému a Markově Mlýnu. Zde se Černý potok, podél kterého jste doposud jely, spojuje s říčkou Loděnice. Zde zároveň vyměníte modrou značku za červenou, s kterou společně dojedete k rozcestí Pod Modrým vrchem, kde najedete na klidnou silnici. Červená sice vede terénem, ale pohodlnější cesta vede právě po silnici do Nenačovic. Stále v tomto duchu, tedy po silnici pokračujte přes Chrustenice až do Loděnice. Zde odbočte vpravo a následně zanedlouho vlevo, pod dálnici. Zde začíná klidná silnička, po které dojedete přes Sedlec (zde si prohlédněte moderní kapličku sv. Ivana) do oblíbené obce Svatý Jan pod Skalou. V Hostími navštivte další unikátní hospůdku U Grobiána. Pozor, za obcí vede trasa společně se žlutou vpravo, tedy stále podél toku říčky Loděnice, tudy dojedete až k opravdové řece, tedy k Berounce.

Před vámi je volba, kam dále, protože jak po, tak i proti proudu se dá udělat velmi příjemný výlet.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Celý výlet může být dlouhý 47 km, ale třeba i kratší, či naopak delší. Záleží na vás, kam až se rozhodnete dojet, případně, kde skončíte a nasednete na vlak. Náročnost této trasy je poměrně nízká, až na nedlouhé úseky pojedete po kvalitních cestách a klidných silničkách. Dlouhých stoupání se rovněž nemusíte obávat, dojde jen na kratší výšlapy. Zhruba od patnáctého km pojedete z kopce.

Praktické rady na cestu

Výlet si můžete rozdělit na dvě části a v Loděnici nasednout na vlak. Podél Berounky směrem k Praze, tedy po jejím proudu vede příjemná cesta, na které vás čeká například hrad Karlštejn. Společně s touto cestou jede vlak, můžete tedy kdykoliv cestu ukončit.

Zajímavosti na trase

Přírodní památka Hostivické rybníky

Tři rybníky – Břevský, Kala, Litovický a přilehlé mokřady tvoří přírodní památku chránící prostředí, kde žijí a rostou  vzácné a ohrožené druhy živočichů a rostlin. Územím prochází naučná stezka a u Litovického rybníku stojí ornitologická pozorovatelna. V době panování Rudolfa II. sloužily rybníky jako zdroj pitné vody pro Pražský hrad.

Litovice

Obec Litovice je poprvé písemně zmiňována již v roce 1266, tvrz vznikla po roce 1329. Mohutná stavba se v dobrém stavu dochovala dodnes a i přes barokní úpravy si dochovala svůj gotický ráz.

Hájek

Františkánský klášter, do kterého vede křížová cesta až z pražského Strahova. Dodnes se z cesty dochovalo několik výklenkových kaplí. Klášter byl založen v roce 1659, ale již v roce 1623 byl položen základní kámen pro loretánskou kapli. 

www.hajek.ofm.cz

Červený Újezd

Soukromá stavba je imitací středověkého hradu a ve svém objektu nabízí muzeum, restauraci, skanzen a prostor pro nejrůznější akce, například předvádění dobových řemesel.

www.hrad-cervenyujezd.cz

Nenačovice

V obci Nenačovice můžete navštívit funkční sklárnu a pozorovat bezprostředně skláře při práci, případně si v podnikové prodejně zakoupit výsledky jejich umění.

Svatý Jan pod Skalou

Oblíbené poutní místo s kostelem Narození sv. Jana Křtitele a klášterem. Nad obcí je 160 metrů vysoká skála, z které je daleký výhled. Obec je poprvé písemně připomínána v roce 1037, ale podle pověstí již koncem 9. století zde v jeskyni, která je nyní pod kostelem, sídlil poustevník Ivan.

Author Sport Lady

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety pro ženy“ je Author Sport Lady – kola pro ženy se smyslem pro detail.

 

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy“

Fotogalerie

Pohodový výjezd z Prahy-Zličína Výhled na Litovický rybník Cesta k Hájku Skorohrad Červený Újezd Cesta podél rybníka pod Unhoští Rozcestí u Markova mlýna Cesta podél Loděnice Svatý Jan pod Skalou Legendární lom Alkazar
redakce NaKole.cz, 29.08.2013
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

241 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024