reklama

Velký test elektrokol – Haibike eQ Trekking Lady

V jednoduchosti je krása, to si zřejmě řekli konstruktéři v německé firmě Haibike při vymýšlení elektrokola EQ Trekking Lady. A protože jen vnější krása u elektrokola nestačí, testovali jsme i další vlastnosti tohoto stroje.

Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

První dojem

Při prvním spatření tohoto kola si ani nemusíte uvědomit, že se jedná o elektrokolo. Způsobuje to jednak integrované umístění pohonné jednotky ve středu kola v místě převodníku, ale i subtilní rám kola či kabely skryté uvnitř rámu. Jak už sám název naznačuje, kolo je určené především pro ženy. Také proto se nejedná o žádný mohutný stroj svařený z extrémně silných trubek, což bývá u duralových rámů obvyklé. Geometrie rámu je rovněž vytvořena na míru slabšímu pohlaví, to znamená, že horní rámová trubka směřuje šikmo dozadu dolů, což umožňuje snazší nastupování. Sedlovková trubka je v polovině netypicky zalomená, a právě tady je určitý zádrhel. Sedlovka jde zasunout pouze k tomuto ohybu. Jezdci s postavou menší než 170 cm se budou na tomto rámu cítit trochu nepohodlně. Případně má smůlu sedlovka, kterou je nutno zkrátit, v tom případě pak bude „vyšachován“ někdo vyšší, kdo by si chtěl kolo zapůjčit.

Barevně je kolo nenápadně decentní, lak je matně černý, doplněný o modré prvky, nápis značky je matně šedý. Celek nepřitahuje zvláštní pozornost. To je výhoda, protože při ceně kola stroj neprovokuje nenechavce. Už první dojem tak naznačuje, že toto kolo je nenápadná, ale přitom velmi schopná kamarádka (nejen) do nepohody.

Startujeme

Máte-li zájem si sami vyzkoušet jednotlivá testovaná elektrokola, můžete si je zapůjčit v půjčovně PREkolo – Půjčovně elektrokol Pražské energetiky.

PREkolo

PREkolo – Půjčovna elektrokol Pražské energetiky

Centrum energetického poradenství PRE

Jungmannova 747/28 (Palác TeTa), Praha 1


Otevírací doba: Po-Pá 10.00–18.00

Tel.: 734 234 832
[email protected]

www.prekolo.cz
www.facebook.com/pre­kolo

 

O pohon kola Haibike eQ Trekking Lady se stará osvědčená sada Bosch s legislativně omezeným výkonem na 250 W a točivým momentem 50 Nm. Elektromotor je napájen z Li-Ion baterie s kapacitou 8 Ampérhodin. Motor je umístěn na rámové trubce ve středu kola nad středovým složením, což zlepšuje průchodnost kola v terénu a zároveň agregát chrání. Akumulátor pak zaujímá v rámu místo, které je obvykle vyhrazené košíku na láhev. Toto umístění elektrosoučástek je velice výhodné ve vztahu k rozložení hmotností, obě kola jsou totiž rovnoměrně zatížena. Další výhodu poznáte, pokud budete mít defekt, přední i zadní kolo vyjmete pouhým povolením rychloupínáku. U kol, kde je elektromotor vpleten v některém z kol, znamená oprava defektu náročnější operaci.

K ovládání elektrické části kola slouží poměrně robustní jednotka s velkým LCD displejem a dvěma druhy tlačítek. Dvě opravdu velká, která ovládají intenzitu asistence, naleznete na dolní straně. Další, o poznání menší, se nacházejí po obvodu ovladače a slouží k přepínání modů, funkcí cyklocomputeru a k rozsvěcení světel na kole. Tato malá tlačítka si vysloužila naší kritiku, protože se s nimi špatně manipuluje. Jsou opravdu malá a navíc málo vystouplá, v celoprstových rukavicích jsou až nenahmatatelná. Jejich ovládání tak není instinktivní a odvádí pozornost od jízdy.

Co lze naopak velmi pochválit, je dávkování elektroasistence. Jednak si můžete vybrat na samostatném malém displeji jeden ze čtyř základních módů: ECO, TOUR, SPORT a SPEED, u kterých lze navíc nastavit tři stupně přípomoci. Máte tedy k dispozici celkem 12 možností. Na velkém LCD displeji se vám pak okamžitě podle navolené kombinace přepočítá potenciální dojezd při daném stavu akumulátoru, jehož kondici indikuje symbol s pěti úrovněmi (čárkami). Zajímavostí ovládací jednotky je možnost jejího oddělení. Přístroj se skládá ze dvou polovin. Dolní tvoří základnu, která je pevně připojena k řídítkům, horní část s tlačítky a displeji je oddělitelná jednoduchým otočným pohybem. Vše spolu drží masivní bajonet. Po oddělení se automaticky celý elektrosystém vypne. Možnost oddělení displeje je další „pojistkou“, kterou mají vyspělé modely elektrokol na ochranu proti nenechavým rukám.

Zbývá jen dodat, že testovaný model elektrokola je součástí katalogu z roku 2012. Pro rok 2013 došlo u elektropohonu Bosch ke značnému zjednodušení ovládání ku prospěchu uživatele-cyklisty.

Další výbava

Aby bylo možno nějaké kolo označit za kamarádku do nepohody, musí mít oproti ostatním něco navíc. Elektrokolo Haibike eQ Trekking Lady má opravdu pověstných pět P. Je totiž vybaveno velice bohatě, a to nejen do nepohody, kde jistě oceníte solidní a dlouhé blatníky. Za šera vám bude sloužit kvalitní osvětlení vpředu i vzadu, které napájí dynamo v předním náboji, není tedy závislé na stavu hlavního akumulátoru. Navíc zadní světlo má v sobě kondenzátor, který zajišťuje, že červené světlo svítí, i když kolo zastaví například na křižovatce. O řazení se stará sada SRAM Dual Drive, která kombinuje devítikolečkovou kazetu a přehazovačku SRAM X.9 a planetovou třírychlostní převodovku. Tato kombinace vám zajistí, že překonáte i značná stoupání, když se vám vybije uprostřed výletu akumulátor.

Rovněž o zastavení se starají kvalitní součástky, tentokrát z produkce značky Tektro, konkrétně se jedná o hydraulické diskové brzdy Draco. Přední kotouč má průměr 180 mm, zadní je pak o 20 mm menší. K dalšímu vybavení elektrokola Haibike eQ Trekking Lady patří kvalitní nosič a solidní stojánek. Zaujaly nás i gripy, které byly příjemné a neprotáčely se.

O přední pružení se stará vidlice Suntour NRX-D RL se zdvihem 63 mm, což je pro tekkingové kolo více než dostačující. Vidlice má uzamykání umístěné na řídítkách.

Pocit z jízdy

Každá správná kamarádka či holka do nepohody by měla být nejen spolehlivá a pracovitá, ale také veselá. Pokud je možné v přirovnání s kolem zajít až takové nadsázce, hodí se právě k tomuto modelu. Elektrosada Bosch je výkonná a nastupuje okamžitě, ovšem razantnější asistenci čekejte až v modech SPORT a SPEED, pak se z holky stane dračice. K dobrému pocitu z jízdy přispívá i rám, který i bez asistence činí pohyb a ovládání snadným až opravdu hravým. Kolo se tak hodí nejen do terénu, ale i do města. Kolo je vyráběno ve třech velikostech rámů, největší je určen pro opravdu dlouhonohé dívky do výšky postavy 183 cm. Nejmenší pak je pro osůbky se vzrůstem do 175 cm.

Mimochodem, kolo testovali i muži, kteří s ním byli velmi spokojeni a při jízdě jim ani nepřišlo, že vlastně jedou na dámském kole. Toto kolo si tak jistě užijí i pánové, jen doladit tu výšku vysunutí sedlovky… Celkově je toto trekové kolo vhodné pro všechny druhy jízd, od malých „popojížděk“ až po dlouhé cesty.

Dojezd

Jinými slovy – co všechno ta holka může vydržet? Odpověď si musí dát každý sám, záleží jen na vás, co po ní budete chtít. Jak už jsme naznačili v popisu ovládání, elektroasistence nabízí širokou škálu možností s kvalitními informacemi o stavu baterie a s velmi efektivním hospodařením s energií, které je dáno mimo jiné i v současné době špičkovou sadou elektropohonu umístěném ve středu kola. Také proto kolo vystačí pouze s 8 Ah baterií.

Dojezd samozřejmě opět závisí na terénu, protivětru, hmotnosti jezdce a nákladu, ale především na nastaveném modu. Je zajímavé sledovat změny délky dojezdu po dokončení dobíjení. Na nejvyšší stupeň asistence v modu SPEED displej ukáže možný dojezd 36 km, při přepnutí do módu ECO již dost slušných 85 km. Proto je vhodné v průběhu výletů se systémem pracovat, ba přímo spolupracovat – na rovině zvolit nižší asistenci, a energii si šetřit do stoupání. Na standardní trati jsme pak s využitím nejnižší možné asistence (v módu ECO) zvládli ujet 119 km na jedno nabití baterie. Pokud jsme kolo nešetřili a jezdili podle potřeby s maximální přípomocí v kopcovitém terénu, vydalo ze sebe velmi slušných 65 km. Celkově shrnuto, pokud jde o hospodaření s energií, s tímto kolem je opravdu radost cestovat.

Dobíjení

Akumulátor je vyjímatelný a proti odcizení je chráněn zámkem, který je součástí držáku. Pro dobíjení je potřeba jej z rámu vytáhnout, což se provádí velmi snadno. Stejně snadno se uvolněný akumulátor přenáší, protože je vybaven popruhem, který opravdu funguje. Stav baterie je možné zkontrolovat i pomocí pěti LED umístěných na boku baterie. Jsou doplněny tlačítkem, kterým se kolo zapíná či vypíná. K nabíjení slouží nabíječka, která se k akumulátoru připojuje speciálním kabelem. Ten je dostatečně dlouhý, stejně jako přívodní silový kabel. Bez problémů tak dosáhne přes celou místnost k elektrické zásuvce. Na druhou stranu, dlouhé kabely se rády do sebe zamotávají. Stav a průběh nabíjení indikují už zmíněné LED na akumulátoru. Nabíječka se s akumulátorem propojuje stejnými konektory, kterými se akumulátor napojuje na kolo. Na plnou kapacitu se baterie dobije po zhruba šesti hodinách.

Pokud s napůl vybitou baterkou dojede majitel na hodinovou přestávku (např. při zastávce v restauraci), stav baterie dobije na úroveň 63 % maximální kapacity. Vše samozřejmě závisí na stáří a intenzitě vybití akumulátoru.

Celkový dojem

Elektrokolo Haibike eQ Trekking Lady je opravdu všestranná kamarádka, či holka do nepohody, která má všechny výhody na své straně. Pracovitá, pohledná, navíc s pěkným věnem v podobě bohaté, přímo kompletní výbavy a kvalitních komponentů. A dobře se s ní tancuje, tedy v tomto případě jezdí, a umí všechny druhy tanců, samozřejmě kromě divočení v terénu, ale to nikdo od kol kategorie trekking nečeká. Pouze je potřeba pohlídat si správnou velikost rámu, pak bude vše v pořádku.

Celkově je toto trekové kolo vhodné pro všechny druhy jízd, od krátkých cest ve městě, až po dlouhé výlety za něj.

  • Snadné ovládání a manipulace.
  • Kompletní výbava.
  • Rychlá reakce elektroasistence.
  • Široký rozsah převodů.
  • Kvalitní zpracování.
  • Komplikace se zasouváním sedlovky.
  • Obtížnější ovládání malých tlačítek na ovladači.
  • Absence vypínání elektroasistence při zmáčknutých brzdách.

Technická specifikace

Název: Haibike eQ Trekking Lady
Typ: trekové
Velikost rámu: 19,0"
Velikosti ráfků: 28,0"
Dojezd uváděný výrobcem: Až 100 km
Elektromotor: středový pohon Bosch 250 W
Baterie: Lithium-Ion 36 V / 9 Ah (288 Wh)
Uváděná hmotnost: 23,1 kg (včetně baterie)
Hmotnost testovaného modelu: 23,5 kg
Z toho hmotnost baterie: 2,5 kg
Nosnost: 115 kg
Orientační cena: 63 000 Kč s DPH
Dojezd – kopcovitý terén: 65 km
Dojezd – po rovině: 119 km

Přečtěte si také:

Fotogalerie

redakce NaKole.cz, 15.07.2013
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
Co vás zaujalo 278 dnes v 14:24
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 13:29
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 12:40
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 10:30
Elektrokola přečipování elektrokola dnes v 09:25
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

241 cyklistů (12 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024