reklama

Tipy na výlety (nejen) pro ženy – Výlet do kraje s modrou krví

Jednu z našich nejkrásnějších krajinných lokalit, kterou navíc chrání UNESCO, nevytvořila z větší části kupodivu příroda, ale ruce lidí, pracujících (přesněji robotujících) pro šlechtický rod Lichtenštejnů. Jedná se o Lednicko-valtický areál na Jižní Moravě. Procházet se tudy je radost, ale vzhledem k rozsáhlosti území a k množství kvalitních cest, je ještě větší radostí jezdit zde na kole. Přijměte proto pozvánku na pohodový výlet, při kterém si můžete v duchu připadat jako šlechtična či princezna.

Lednický zámek
Lednický zámek
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Nabídka tras, křižujících oblast mezi městy Valtice, Lednice a Břeclav je více než bohatá. Kromě hlavních silnic, spojujících uvedená města, je zde síť značených turistických cest, které jsou v naprosté většině vhodné i pro jízdu na kole. Samozřejmostí je i dostatek značených cyklotras (CT), například Knížecí, Valtická, Břeclavská, případně označených číselně. To vše doplňují naučné stezky (NS) Lednické rybníky a Lužní les.

Svůj výlet můžete začít například v Lednici, kde je přímo v centru rozsáhlé parkoviště. Na prohlídku zámku a okolního parku, Minaretu a dalších zajímavostí si vyčleňte dostatečný čas. Ještě jedno upozornění, po parku v okolí zámku je zakázána jízda na kole.

Z Lednice vyjeďte po červené značce, společně s CT Knížecí a 5045, které vás dovedou k hrázi mezi Mlýnským a Prostředním rybníkem (po které netypicky jezdí vlak a uprostřed je zastávka), kde je informační tabule NS Lednické rybníky. Pokud zde odbočíte vpravo, po necelých 4 km dojedete k Hraničnímu zámku, kde si můžete dopřát první malé občerstvení. Po modré značce pohodlně pokračujte přes Hlohovec do Valtic, tento úsek pojedete po klidné silnici. A jste u další atrakce, kterou je zámek ve Valticích. Další pokračování vede po červené a CT 5045. Cestou po rovině ve stínu lesů minete několik staveb, které si zde pro potěchu nechali vybudovat Lichtenštejnové. Minete Dianin chrám (Randez-vous), Chrám Tří Grácií a jste zpět u hráze mezi rybníky, kde jste před asi 22 km začínali.

Pokud se vám předchozí trasa líbila a máte ještě chuť pokračovat, můžete se před hrází napojit na žlutou značku a po břehu Mlýnského rybníku pokračovat k Apollonovu chrámu, za kterým je kemp U Apolla, a tím i další možnost k občerstvení. Pokračování výletu vám bude určovat CT Knížecí, která vás doprovodí do lužního lesa v blízkosti řeky Dyje. Právě tudy vede naučná stezka, která vás poučí především o okolní přírodě. Po asfaltové silničce pohodlně dojedete k další pozoruhodné stavbě, k Janovu hradu. Zpět do Lednice se projedete obloukem podél regulovaného koryta Dyje, kudy vedou CT 5066, Lednická a Velkopavlovická. Tato druhá část výletu měří do 15 km.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Jak již bylo naznačeno, Lednicko-valtickým areálem se dá projíždět křížem, krážem. Celý popsaný výlet, jehož tvar připomíná osmičku, je dlouhý necelých 40 km a vede takřka stále po rovině a po kvalitních cestách

Praktické na cestu

Prodlužte si víkend, pořiďte si mapu Lednicko-valtického areálu a navštivte všechny popsané, ale i ostatní zajímavosti v této lokalitě. Projíždět se můžete na trekingovém (crossovém) nebo horském kole.

Zajímavosti na trase

Lednicko-valtický areál

Území o rozloze necelých 300 km2 je od roku 1996 zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jedná se vlastně o rozsáhlý anglický park, kde se můžete setkat s řadou drobných staveb v romantickém stylu. Jedná se například o Lovecký, Rybniční a Hraniční zámeček, Obelisk, Janův hrad, Nový dvůr, kaple sv. Huberta, Belveder, zámecký skleník, Minaret atd.

Zajímavostí je, že Lednicko-valtický areál je považován za největší člověkem uměle vytvořené území v Evropě.

www.lednicko-valticky-areal.cz

Lednice

Dominantou města je zámek a jeho park. Lichtenštejnové získali panství již v roce 1249 a následně jim patřilo dlouhých 700 let. Současný zámek stojí na místě původní tvrze, která byla mnohokrát přestavována, až postupně vzniklo honosné letní sídlo pro šlechtice, vlastně venkovská výletní vila. Nynější podobu získal zámek přestavbou v letech 1846 až 1858, kdy byl přeměněn ve stylu anglické (tzv. windsdorské) gotiky. Interiéry zámku si můžete prohlédnou ve dvou návštěvnických okruzích.

www.zamek-lednice.com

Minaret

Velice unikátní a neobvyklá stavba se tyčí nad hladinou Zámeckého rybníku. Jedná se o naši nejstarší 60 metrů vysokou rozhlednu ve tvaru minaretu. Zároveň jde o jediný minaret na území ČR a nejvyšší stavba tohoto typu mimo islámské země. Stavba vznikla v letech 1797 až 1802 a stavělo se na popud Aloise I. z Lichtenštejna. O kvalitě stavby svědčí i to, že dodnes na ní můžete vystoupat a pokochat se dalekým rozhledem.

Hraniční zámek

Zámeček byl vybudován v letech 1816 až 1819 na tehdejší hranici mezi Markrabstvím moravským a Dolním Rakouskem. Středem zámečku, jako symbol hranice, protéká potůček.

www.hranicniza­mecek.cz

Zámek ve Valticích

Zámek stojí na místě hradu, který byl údajně založen již ve 12. století a následně mnohokrát přestavován až do současné barokní podoby. Zámek si můžete prohlédnout díky Císařskému a Knížecímu okruhu, případně si zaplatit prohlídku s degustací vín.

www.zamek-valtice.cz

Janův hrad

Imitace hradní zříceniny, známá též pod jménem Janohrad, vznikla na počátku 19. století a sloužila jako lovecký zámeček. K výstavbě byly využity kameny z nedalekého velkomoravského hradiště Pohansko.

Author Sport Lady

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety pro ženy“ je Author Sport Lady – kola pro ženy se smyslem pro detail.

 

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy“

Fotogalerie

Lednický zámek Zámeckému rybníku vévodí Minaret. Pohodlný výjezd z Lednice Hlohovecký rybník Hraniční zámeček Zámek ve Valticích Tři Grácie Janův hrad
redakce NaKole.cz, 25.07.2013
Vyzkoušejte
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 13:57
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

321 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024