reklama

Dámská jízda – kam a jak s kamarádkou na výlet

Milé dámy, pozor nezveme vás na večírek, nýbrž na výlety na jízdním kole. Společně s vhodně zvolenými kamarádkami se projedete po naší vlasti, případně lehce zajedete i za její hranice. Přijměte proto společně s firmou Author několik doporučení jak si pohodlně a zajímavě užít cyklovyjížděk po České republice.

Foto: Author Sport Lady

Výlet na kole. Pro někoho ideální způsob trávení volného času, pro jiného utrpení. Nicméně, podívejme se na tuto aktivitu z nadhledu. Co obvykle ženy baví: pohoda, pěkné prostředí, přiměřená tělesná námaha odměněná posezením v kavárně či cukrárně, případně i lokem řízného pivka. To vše ve společnosti osvědčených společnic. Parádní cyklovýlet dokáže toto vše ideálně propojit. Není potřeba se potit ve vydýchaném fitku při nudném šlapání na rotopedu, místo toho se zadarmo projedete přírodou na čerstvém vzduchu. Cíle, náročnost a průběh trasy výletu si můžete zvolit samy. Ideální řešení. Pokud stále nevíte kudy kam, přijměte několik následujících rad. Doporučíme vám jak na to, a kudy se příjemně projet.

Než se vyjede

Začátek je u teoretické přípravy. Ženy prý neumí číst v mapách, ale obvykle spolehlivě zvládají internet, kde je skryto plno dobrých a praktických rad. Počínaje oněmi mapami, přes informace o místech, která budou při výletu navštívena, až po pořádané akce, ceny vstupného, otevírací doby, jídelní lístky či vlaková spojení. Důkladná příprava vám ušetří řadu nečekaných a bohužel i nemilých překvapení.

Na kole v terénu

Praktická příprava na dámskou jízdu na kole může spočívat rovněž ve výběru vhodně sladěného sportovního oblečení a doplňků. Nicméně raději věnujte pozornost drobnostem, které obvykle mají na starosti muži. Jedná se o notoricky známé a neustále se opakující samozřejmosti: správný typ náhradní duše, lepení, nářadí, pumpička atd. Ne každá z vás pochopitelně zvládne výměnu ucházející duše, ale ani sebešikovnější okolo jedoucí muž bez technického vybavení nic nezmůže, to byste mu měly poskytnout vy.

Jaké si vybrat kolo

Předpokládejme, že již doma máte nějaké jízdní kolo. Může jít o vzpomínku na dětství, s elegantním nápisem Favorit, Eska, Sobi atp. Nechceme tyto legendy zatracovat, ale čas a s ním i technický pokrok postoupil o značný kus vpřed. V současnosti je v nabídce všech renomovaných cyklistických značek rovněž i sada kol, která jsou speciálně konstruována právě pro ženy. Geometrie rámů kol odpovídá stavbě ženského těla, stejně jako sedlo šíři pánve, rovněž řidítka a gripy jsou uzpůsobeny něžným rukám žen. Pochopitelně design kol je něžnější. Speciální série kol zkonstruovaných pro ženy mají své označení. Například u značky Author ASL – Author Sport Lady.

Vhodná volba správného kola pro tu kterou z vás je opravdu velmi důležitá. Nevhodná geometrie kola, jeho nastavení či seřízení již znechutilo cyklovýlety mnoha ženám. Naopak je až povznášející sledovat reakce na nové a především správně zvolené kolo. Pověstná je hláška: „Kde to má schovaný motor?„. Prostě dobře zvolené kolo je pohodlné a jede skoro „samo“.

Pohoda na kole

Nezapomeňte na bezpečnost

Správný výlet je ten, po kterém se spokojené, s dobrým pocitem vrátíte domů. Podmínek tohoto úspěchu je několik, některé neovlivníte, třeba počasí, jiné ano, výběr trasy, parťaček. Je zde však ještě jedna věc, která stojí za úspěšným výletem, kromě správně seřízeného kola jde o bezpečnost. Bezpečnou jízdu bez zbytečného riskování při rychlé jízdě. Při přepínání vlastních sil, nakonec při tlačení do kopce si můžete konečně popovídat. A samozřejmě nezapomeňte na cyklistickou přilbu, kterou mějte neustále na hlavě, nikoliv na řidítkách. Ačkoliv mnohá z vás tvrdí, že jí přilba nesluší, myslím, že se všichni shodneme na tom, že ještě méně slušivá rozbitá hlava.

V Česku se jezdí pestře

Kolo za vás nevybereme. Stejně tak vás neoblékneme ani nenasytíme. Jediné co můžeme za vás částečně udělat je výběr tras, ale především doporučení, kam jet. Česká republika je opravdu pestrou zemí. Naleznete zde roviny, vrchoviny, skalní města, opravdové hory, hluboké lesy, rozlehlé lány, ale nejčastěji vyváženou směsici toho všeho, úměrně promíchaného do ideální palety české krajiny. K tomu všemu ještě připočítejte nekonečnou práci potoků a řek, které v krajině vytvořily řadu údolí, po nichž se opravdu dobře jezdí. No ještě nezapomeňme na lidi, kteří v České republice vytvořili unikátní systém turistického značení, který výrazně pomáhá i cyklistům. Značení turistických cest pro pěší je prý nejdokonalejší na světě, vždyť má více než stoletou historii. Značení cyklistických tras je věcí posledních necelých dvaceti let, lze jej označit za rozvíjející. Ale společně s razantně stoupající oblibou jízdních kol stoupá i počet kilometrů značených cyklotras, ale především speciálních cyklostezek, na kterých se s auty opravdu nesetkáte. A právě po těchto bezpečných a pohodlných komunikacích, budeme co nejvíce plánovat cyklovýlety pro vás. Naše tipy vám přineseme vždy ve čtvrtek, a to až do konce prázdnin. Nezbývá než popřát spoustu skvělých zážitků v sedle vašeho kola.

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy

Author Sport Lady

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety pro ženy“ je Author Sport Lady – kola pro ženy se smyslem pro detail.

redakce NaKole.cz, 06.07.2013
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 16 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 15:05
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

264 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024