reklama

Tretry pomohou i rekreačním cyklistům

V dnešní době by s trochou nadsázky mohlo platit úsloví co Čech, to cyklista. Ovšem zdaleka neplatí, že co cyklista, to uživatel cyklistických treter. Mezi širokou cyklistickou veřejností spíše panuje mylný názor, že cyklistické tretry jsou vhodné pouze pro závodníky. Většina vyznavačů pohybu na dvou kolech se tak připravuje o výhody, které používání speciální obuvi na kolo přináší. Patří k nim vyšší účinnost šlapání a tím menší únava, větší pohodlí i snadné zachování správné pozice nohy na pedálu.

Rekreační tretry
Rekreační tretry

Cyklistické tretry jsou díky nášlapnému mechanismu pevně spojeny s pedálem, takže noha může zabírat i při pohybu směrem vzhůru. Tuhá podrážka tretry navíc zajistí efektivní přenos síly do pedálu. Díky tomu podáte stejný výkon při vynaložení výrazně menšího úsilí.

Rekreační cyklisté si tak jízdu mnohem více užijí a vychutnají, ti sportovnější zase pouhým použitím treter zvýší svojí výkonnost.

Jednotlivé modely treter se samozřejmě liší právě podle stylu jízdy, pro který jsou určeny. Jinak vypadají cyklistické tretry pro rekreační použití a jinak tretry závodní.

Rekreační tretry


Rekreační tretry

Tretry pro rekreační ježdění užijete dobře na trekingováhorská kola. Vizuálně se hodně podobají botám pro běžné chození a dají se také i na delší výšlap použít. Jejich zámky (tedy součást nášlapného mechanismu pro spojení s pedály) jsou více zapuštěny do podrážky, takže při chůzi nepřijdou do styku se zemí.

Také podrážka rekreačních treter je dostatečně ohebná i pro delší pohodlnou chůzi, ovšem přece jen je tužší, než u běžné obuvi, a to zejména v okolí zámků. Díky tomu tretry zvyšují účinnost šlapání oproti jízdě v běžných botách, ovšem ne tak výrazně, jako sportovní nebo závodní tretry.

Rekreační tretry užijete dobře na krosové i horské kolo.

Rekreačnímu použití odpovídá i použitý způsob zapínání, tedy tkaničky. Díky nim jsou tretry sice pohodlné, ale noha v nich není tak pevně upnuta, což opět poněkud snižuje výkonnost treter a míru přenosu síly od cyklisty do pedálu.

Sportovní tretry


Sportovní tretry

Tretry pro sportovní ježdění jsou určeny výhradně pro ježdění. Chůze v nich je nepohodlná a počítá se jen s krátkými přesuny, jako je zastávka v restauraci, přenesení kola v náročném terénním úseku  a podobně.

Mají tuhou a neohebnou podrážku a zapínání na suché zipy, vyšší modely navíc na přezku s ráčnou.

Závodní tretry


Silniční tretry

Tato obuv je určena opět pouze pro ježdění na kole, chůze v ní je krajně nepohodlná. Závodní tretry totiž mají extrémně tuhou a neohebnou podrážku, u nejlepších modelů z karbonu.

Také zapínání je řešeno tak, aby byla noha v botě co nejlépe fixována a veškerá síla jezdce se přenášela přímo na pedály.

Nejvyšší modely závodních treter mají zapínání, kdy se bota dokonale stáhne kolem nohy. Příkladem budiž třeba BOA systém, kde stažení probíhá za pomoci tenkého ocelového lanka,

ovládaného jednoduchým otočným mechanismem.

Silniční vs. MTB tretry


MTB tretry

Sportovní a závodní tretry lze dále dělit na silniční a MTB tretry. Silniční tretry mají hladkou podrážku a je u n ich kladen velký důraz na odvětrání, obuv na horská kola má podrážku uzpůsobenou občasné chůzi či běhu v terénu – jsou na ní výstupky podobné jako na fotbalových kopačkách, aby vám to v bahně neklouzalo.

Svrchní část treter na MTB je vyrobena z odolnějšího materiálu, aby bota vydržela častý kontakt odletujícími kamínky a nečistotou, který je při jízdě v terénu běžný.

 

Vzniklo ve spolupráci se specializovanou cyklistickou prodejnou Ski a Bike Centrum Radotín.

Fotogalerie

Rekreační tretry Rekreační tretry - podrážka Sportovní tretry Sportovní tretry - podrážka Silniční tretry Silniční tretry - podrážka MTB tretry MTB tretry - podrážka
Medio Interactive (PR), 13.05.2013
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 44 před 7 minutami
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 18.04.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

300 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024