reklama

Makedonie MTB

Termín: 17.08.2018 - 26.08.2018, 10 dní
Cena od: 9 900 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Kudrna

Bajkování po oslích stezkách liduprázdnými balkánskými horami

V Makedonii, nazývané někdy západem Balkánu, se snoubí pohnutá historie v područí Osmanské říše se slovanskými, tureckými, řeckými a albánskými kulturními vlivy. Díky obrovské rozloze zdejších hor se podařilo zachovat tak nedotčenou přírodu, jako skoro nikde na Balkáně. Pusté rozlohy hor, starobylé kulturní památky, klábosení s místními i pověstnou makedonskou pohostinnost, to vše si díky putování v sedle kola užijeme. Ze základny v hotýlku u modravého Mavrovského jezera budeme objevovat pohoří Šar planina s nejvyšší horou Golem Korab (2.763 m) a opuštěnou náhorní planinu NP Mavrovo. Poté přesídlíme do Ohridu k Ohridskému jezeru a přes NP Galičica doputujeme až k stejně průzračnému Prespanskému jezeru. Putování završí výjezd k monastýru Treskavec na opuštěném skalnatém hřebeni. Ubytování jednoduše ve stanu a komfort v podobě kudrnovské polopenze i levňoučké balkánské kuchyně nám naservírují Balkán přesně tak, jak jej máme rádi.

Program zájezdu

1.–2. Na cestě z Brna projedeme skrz Maďarsko a Srbsko, abychom se kousek za hranicemi Makedonie dostali do podhůří NP ŠAR PLANINA. První zahřívací vyjížďku podnikneme kolem malebného Mavrovského jezera (1.220 m). Tato etapa nás optimálně rozpohybuje pro další výživnější trasy ( ↔ 32 km, ↕ 200 m). Na následující 3 noci se utáboříme u modravého Mavrovského jezera, přímo pod malebnými zelenými kopci v srdci stejnojmenného národního parku.

3.4. Podhůří NP Šar planina se stane cílem i dalšího výletu směrem k nejvyšší hoře Makedonie i Albánie Velký Korab (2.763 m) a ke kosovským hranicím ( ↔ 62 km, ↕ 1.050 m). Vyjedeme na náhorní planiny tvořící centrum NP MAVROVO a krajinou podobnou mongolským stepím dojedeme skrze dvoutisícové hory až do osady Lazarpole. Odtud se parádním sjezdíkem a náročným stoupáním přehoupneme přes hřeben a údolí do vesničky Janče (670 m) ( ↔ 70 km, ↕ 1.890 m).

5. Skrz nekonečnou náhorní planinu NP MAVROVO, kde spatříme maximálně osamělého pasáka ovcí, se přes dvoutisícové horské hřebeny přehoupneme do údolí říčky Radika ( ↔ 40 km, ↕ 550 m).

6.–8. Od Ohridského jezera, kterému se přezdívá pro svoji čistotu „makedonské moře“ či „Titicaca Evropy“, vyrazíme na okruh do blízké ALBÁNIE, která nám připomene značné kulturní rozdíly těchto sousedních zemí. Malebné jezero Ohrid je ideálním místem pro odpočinkový den, který můžeme strávit na okruhu kolem jezera nebo v příjemném albánském městečku Pogradec ( ↔ 110 km, ↕ 1.900 m).

9.–10. Při průjezdu NP GALIČICA se budeme z vrcholků vápencových hor kochat pohledy na blankytně modrou hladinu Ohridského a Prespanského jezera ( ↔ 60 - 90 km). Před odjezdem domů vyjedeme ještě k monastýru TRESKAVEC opuštěném na skalnatém hřebeni a prohodíme pár slov s místním popem ( ↔ 45 km, ↕ 1.680 m). Přes Srbsko a Maďarsko zpět domů.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem včetně kol, ubytování 7x v balkánském kempu, polopenzi, průvodce, pojištění léčebných výloh, zákonné pojištění CK, jonťák na každou etapu a 2x pišingr Chimpanzee.

Nástupní místa

Bratislava, Brno, Praha

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Severní Makedonie Severní Makedonie

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

280 cyklistů (1 přihlášený)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024