reklama

Litva a Lotyšsko na kole

Termín: 14.08.2018 - 26.08.2018, 13 dní
Cena od: 13 300 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Kudrna

Pobaltím na kolech za historií i přírodními krásami

Dnes už malé pobaltské státy nejsou vnímány jen jako chudé a nezajímavé „ruské“ končiny kdesi na východě… Jsou to neuvěřitelně čisté a upravené země s nekonečnými lesy, přírodně velice příjemné a poutavé, každá s několika Národními parky a úžasnými mořskými plážemi, originální kuchyní, řezbářskou tradicí, bohatou historií a příjemnými lidmi. Od dob, kdy byly posledními výspami pohanství na kontinentu, přitahovaly pozornost Křižáků, trpěly pod nadvládou Němců, Švédů, Poláků a hlavně Rusů dosáhly lichotivého přízviska „Švýcarsko východu“. Pro exkurz do této části Evropy je přímo ideální zkombinovat nenáročné svezení v sedle bicyklu s pěším poznáváním historických míst a malebných národních parků i vyjetím na nejvyšší horu Litvy! Navíc vzhledem k náročnosti (na kole se projedeme cca polovinou zájezdu, možnost výběru kolo-pěší, zbytek tvoří návštěvy hlavních měst a přejezdy) a neustálé příležitosti ke koupání (nejen moře, ale každodenní většinou teplá jezera) je tento zájezd po zkušenostech z let minulých vhodný i pro děti. Vzhledem k tomu, že náš bus bude stát vždy zhruba v polovině cykloetap, je možné jej využít a nešlapat celé trasy. Naopak po dohodě s průvodcem je možné si i přidat nad rámec programu. A jako třešničku na dortu jedna noc ve vesnici Turgeliai s ubytováním u místních a vystoupením místního folklórního souboru jen pro nás!

Program zájezdu

1.–2. Noční přejezd Polska až do litevské vesnice TURGEILAI. Ubytování u litevčanů, se kterými se překvapivě krásně domluvíte a kde ochutnáme místní kuchyni. Protáhneme se projížďkou na nejvyšší horu AUKŠTOJAS (294 m n.m.) a ke starobylému dřevěnému kostelíku v nedalekémMEDININKAI. Večer jen pro nás zazpívají a zatancují místní z folklórního souboru Turgelianka. (↔ 25 až 30 km)

3. Prohlédneme si hlavní město VILNIUS  a severněji staneme na skutečném kartografickém středu Evropy. V NP AUKŠTAITIJA strávíme odpoledne i noc v PALÚŠE. V parku si můžeme zpestřit odpoledne pěší procházkou či plavbou po ledovcových jezerech na zapůjčených kánoích.

4. Opustíme Litvu a okolo DAUGAVPILS nás nejdelší lotyšská řeka DAUGAVA dovede k NP GAUJA. Navštívíme skanzen ARAIŠU – repliku vesnice z doby kamenné i bronzové i zříceniny hradu + větrný mlýn opodál. Vpodvečer v kempu nás čeká pravá sauna s „nekonečným“ výběhem do jezera Ungurs.

5. Už opět na bicyklech spatříme starobylé město i hrad CÉSIS. Vrátíme se do kempu a po koupačce v jezeře si pojedeme národním parkem prohlídnout hrad TURAIDA a údolím okolo GÚTMANOVY jeskyně (opředené pověstí o Turaidské růži) dorazíme do kempu u řeky GAUJA. Po večeři fakultativně navštívíme i vrch s novoklasickým palácem KRIMULDA i zbytky stejnojmenného hradu. (↔ 60 až 65 km)

6. V sedlech vystoupáme na Nový a Starý hrad SIGULDA a pískovou cestou s „roletkami“ dokličkujeme do LIGATNE – unikátní jeskynní vinné sklepy, areál „baťovského zázemí“ 200 let staré papírny, přírodní  ZOO park a prohlídka s průvodcem v podzemním utajovaném sovětském bunkru. Zakempujeme u půvabné  zátočiny (spojené s čarodějnictvím) řeky Amata s visutým mostem a přístupnými pískovcovými skálami. (↔ 45 až 50 km)

7. Čas oběda si vychutnáme v ulicích a parcích překrásného hlavního města  Lotyšska – RIGA s historickým centrem, kouzelnými uličkami, kavárnami a stánky s jantary. Určitě si nenecháme ujít Rižský dóm, kostel sv.Petra s vyhlídkovou věží, Dům Černohlavců, Tři bratry, památník Svobody nebo některé z muzeí – např. války, námořní… Samotnou kapitolou je rižská secese – zejména unikátní čtvrť s kolekcí několika desítek fantastických domů doplněna Muzeem secese. Uchozená těla vpodvečer smočíme ve vlnách přímořského letoviska JÚRMALA.

8. Návrat do Litvy, působivá, protestní i poutní HORA KŘÍŽŮ s miliony křížů a nedalekým františkánským klášterem. Dojedeme až do kempu k litevskému pobřeží Baltu. Tři noci zůstaneme ve stejném kempu, nebudeme balit, budeme užívat krás okolí, vyjížděk po cyklostezkách, lesů, přímořského klimatu i báječného koupání.

9. Celodenní cyklovýlet do PALANGY. Den prožijeme prohlídkou města s nádherným parkem s Muzeem jantaru, Birutiným kopcem a botanickou zahradou či pobytem na riviéře s desítkami restaurací a obchůdků či na místních plážích. (↔ 35 – 40 km)

10. Vydáme se kolmo do přístavu v KLAIPEDĚ a trajekt nás převeze na KURŠSKOU KOSU. Je zcela na vás, chcete-li po mnohobarevném podmořském světě v akváriu shlédnout ještě světovou podívanou v delfináriu nebo se projet k jihu podél nádherných pláží  do JUODKRANTÉ a vystoupat na Horu čarodějnic nebo se „hecnout“ až k ruským hranicím do rybářské osady Nida. (↔ 35 až 150 km dle preferencí)

11. Podél řeky Nemunas, historické to hranice, nad níž se tyčí hrady a kostely se ocitneme ve studentském KAUNASU–hrad, radnice „Bílá labuť“, Perkinasův dům, katedrála... Odpoledne se projdeme si také RUMSIŠKÉS – Muzeum litevských tradic pod širým nebem, 175 hektarový skanzen se 150-ti domy a vštrnými mlýny dovezenými z celé země. Poslední noc přespíme v kempu u jezera Galvé.

12.–13. Dopoledne si vyjdeme k legendárnímu ostrovnímu hradu TRAKAI, do muzea Karaimů (krymští judaisté) nebo na Starý hrad. Poslední možnost nákupu jantaru v místních stáncích a pak už nás čeká cesta zpět přes Polsko domů a ranní dojezd do Brna. (↔ 15 až 20 km)

Cena zahrnuje

dopravu autobusem včetně přepravy kol, trajekt na Kurskou kosu, polopenzi, 1x nocleh u rodin, 8x kemp, 1x tábořiště, průvodce, pojištění léč. výloh, zákonné pojištění CK a 2x Chimpanzee pišingr

Nástupní místo

Praha, Brno, Olomouc, Český Těšín

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Lotyšsko Lotyšsko
Litva Litva

Podobné zájezdy

Mazurská jezera na kole

 (CK Cyklotur)
05.08.2024, 7 dní
11 440 Kč
cyklistický Autobusem

Kouzelná Mazurská jezera na kola

 (CK Hoška Tour)
24.08.2024, 8 dní
11 250 Kč
cyklistický Autobusem

Podél Baltu na kole

 (CK Cyklotur)
30.08.2024, 7 dní
11 920 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

321 cyklistů (20 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024