reklama

Gruzie na horském kole

Termín: 05.07.2018 - 17.07.2018, 13 dní
Cena od: 33 800 Kč

cyklistický Letecky
Foto: Ruda Růžička, CK Kudrna

Biková pohoda v Gruzii

Dobrodružný cyklistický puťák horami Gruzie, to je výzva pro každého nadšeného příznivce horského kola. Tato nádherná země je vklíněná mezi Rusko na severu a Turecko, Arménii a Azerbajdžán na jihu. Naše putování nás provede cestami a stezkami v pohoří Svaneti a Adjara. V deseti etapách projedeme v mapě obrovskou osmičku od severních hranic až k tureckým na jihu. Cesta končí triumfálním dojezdem ke břehům Černého moře. I když jedeme pěkně na lehko, v některých horských etapách dostane zabrat jak kolo, tak i zadnice. Ale každé úsilí je samozřejmě bohatě odměněno velkolepými výhledy gruzínské krajiny. Projedeme nesčetně brodů, dlouhé úseky vystoupáme na nejlehčí převod až do výšky 2.623m v sedle Zagar. Dlouhé sjezdy zase čekají ze sedla Goderdzi do opuštěného údolí řeky Adjarisckali v tureckém pohraničí. Není nad to, občas se jen tak ztratit v horách a omrknout, jak se v poklidu žije daleko od civilizace. Cestou ochutnáme místní chačapuri, chalvu, šašlik ba i čaču. Možná nás překvapí, že i v největší pustině se často naskytne možnost posedět a poklábosit s místními obyvateli a nasávat atmosféru neznámé kultury, daleko za našimi hranicemi. Kolo je k tomuto účelu, jak známo, naprosto dokonalý prostředek.

Program zájezdu

1.–2. Po příletu do Kutaisi se setkáme s místním průvodcem a přesuneme se do hotelu. Po krátkém odpočinku, složíme kola a vydáme se na čistě rozjížděcí etapu ke klášteru Gelati s katedrálou Bagrati . Odpoledne, pokud zbydou síly, si můžeme prohlédnout tržiště. Nocleh v hotelu v Kutaisi. (↔ 25 km, ↑ 660 m)

3. Brzy ráno se hned po snídani vypravíme autobusem směr Zugdidi a odtud na sever do hor. Na etapu vyrazíme až odpoledne z vesnice Khaishi. Po silnici nastoupáme první stovky metrů na úpatí Svaneti. Vystoupáme až do horské vesnice Mazeri, kdes přespíme v penzionu ve výšce 1.620 m. (↔ 55 km, ↑ 1.800 m)

4.–5. Etapa z Mazeri do Mestie je krom počátečního trailu odpočinková. (↔ 36 km, ↑ 750 m) Po třech silničních etapách se na čas rozloučíme s asfaltem. Vrhneme se do náruče hor po výmolovitých kamenitých cestách, velká nádhera. Po opojném sjezdu následuje samozřejmě výživné stoupání do vesnice Ushguli (2.100m). Tady se ubytujeme a potom se vydáme na obhlídku okolí, kde se naskýtají skutečné fotografické hody.  (↔ 45 km, ↑ 1.500 m)

6.–7. Etapa nás nejdřív zahřeje příjemným stoupáním na nejkrásnější vyhlídku naší cesty. Zasněžené hory od obzoru k obzoru. Odtud se převážně terénem budeme spouštět asi o 2.000 m! (↔ 75 km, ↑ 1.180 m) Z Lentechi pokračujeme silnicí svižně z kopce. Po 9 km hrubším terénem dorazíme k vyhlášenému kaňonu Okatse. Projdeme si okruh po lávce, abychom si způsobili pěknou závrať. Odtud se vydáme po kamením dlážděném chodníku do cíle – parkoviště a občerstvení v příjemném kiosku. Nakládáme kola a odjíždíme busem trošku se zregenerovat po náročné etapě opět do známého hotelu v Kutaisi. (↔ 65 km, ↑ 1.530 m)

8. Začínáme v pohoří Adjara. Vystoupáme až k lázeňskému městečku Sairme. Tady se nabízí hned na začátku etapy spočinout v některé z útulných kaváren. Hned po té se vydáme na dlouhý výstup lesní cestou směr sedlo. Sedlo Zekari se nám ve výšce 2.283 m odmění dalekými panoramaty. Název sedla znamená „Sluneční brána“. Druhá část etapy už bude ve znamení velmi dlouhého terénního sjezdu. Vydechneme si až pod kopcem u jezera (na levo přes potok). Právě tady je neodolatelná příležitost posedět u piva čerstvého pstruha, přímo ze sádky. Zbývá už jen 5 km po silničce do Abastumani. Náš růžový Hotel Iveria se nachází úplně na konci vesnice. (↔ 46 km, ↑ 1.500 m)

9. Abastumani se spustíme 10 km z kopce. Na křižovatce se vydáme prudce do prava. Silnička nás mírně houpavým profilem vyvede až do sedla Goderdzi Pass (2.025 m). Cestou se vyplatí přibrzdit u kiosku se šašlikem a pramenem s vodou. (↔ 45 km, ↑ 1.720 m)

10.–11. Další velmi hodnotná etapa nabízí hned dva způsoby, kudy se ze sedla spustit do nižších poloh. Náročnější variant začíná výstupem ze sedla směrem k vesnici BakiBako u tureckých hranic. Vyšlápneme si asi 300 m až nad stanici lanovky. Odtud už se budeme víceméně spouštět dolů z kopce. Cesty jsou však nekompromisně terénní a skutečně nezvykle strmé. Cílem etapy je Hotel Shuakhevi s krásným výhledem na řeku. (↔ 50 km, ↑ 1.650 m) V poslední etapě, jak vidno z profilu, se postupně spustíme posledních pár set metrů až na 0 m na břehu Černého moře v Batumi. Poklidná odpočinková etapa, s rušnějším provozem na závěr. (↔ 75 km, ↑ 750 m)

12. Dnes sbalíme kola zpátky do beden a zbytek dne využijeme na prohlídku Batumi a Černého moře. Vyfotíme poslední záběry, ochutnáme poslední speciality a utratíme poslední lari.

13. V brzkých ranních hodinách vyrazíme po snídani na letiště, na zpáteční cestu k domovu.

Cena zahrnuje

ubytování 3x v hotelu a 9x v penzionu, místní poplatky spojené s ubytováním, vstupy v rámci MTB programu, doprovodný vůz, místní polopenzi, 2 litry vody na osobu a den, místního cykloprůvodce během hlavního MTB programu, průvodce CK, pojištění léčebných výloh a zákonné pojištění CK

Cena nezahrnuje

zpáteční letenku v ceně od cca 7.000 Kč (včetně tax) a přepravu kola ve výši cca 2.000 Kč (dle aktuálních sazeb letecké přepravy)

Nástupní místa

Kutaisi

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
horské

cyklistický Letecky
Navštívené země:
Gruzie Gruzie

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

227 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024