reklama

Retezat – turistika

Termín: 30.06.2017 - 09.07.2017, 10 dní
Cena od: 5 100 Kč

pěší turistika Autobusem
Foto: Tomáš Procházka, CK Kudrna

„Jezernaté“ hory převážně nalehko

Každý den putujeme od ranní deváté, s přestávkami na jídlo, focení a kochání se přírodou, až do pozdního odpoledne. Kdo má chuť a síly, ještě si někam zajde, ostatní se utáboří na osvědčených místech. Rozhodujícím činitelem je kromě vaší kondice také počasí. Neovlivníte jej, nevyberete si jej, ale s patřičným vybavením snadněji odoláte. Sehrané party mohou jít po konzultaci s průvodci samy. Není však radno chodit v počtu menším tří. Odporuje to základním pravidlům horské turistiky. Mapy vám dáme, ale jsou rumunské – ne vše v nich je a ne vždy stoprocentně sedí.

Program zájezdu

Retezat je třetí nejvyšší pohoří Rumunska s rozlohou zhruba 800 km2. Leží v západní části Jižních Karpat, v uzlu mezi pohořími Parâng (na východě), Vâlcan (na jihovýchodě), Godeanu (na jihozápadě) a Ţarcu (na západě). Jedná se o nejstarší národní park Rumunska vyhlášený již v r. 1935. Retezat ukrývá jednu z nejúchvatnějších karpatských scenérií plnou ostrých, nedostupně se tvářících skalnatých hřebenů chladících svá kamenitá úpatí v ledové vodě desítek blyštivých jezer (asi 80 stálých a 20 sezonních) s krásně průzračnou vodou. Miloslav Nevrlý dal tomuto pohoří honosný přívlastek „Jezernaté hory“. Nachází se zde i největší plesové jezero pohoří Retezat - BUCURA (8,9 ha), na které do svého podhradí shlíží nejjasnější první dáma, nejvyšší vrchol - VF. PELEAGA (2.509 m), který se pokusíme zdolat. Mimo jiné nakoukneme také do krásného vápencového Malého Retezatu, zdoláme rovněž druhou nejvyšší horu s libozvučným jménem Papuşa (Panenka, 2.508 m) či se budeme obdivovat „perle Retezatu“, jezeru Zanoaga. A to vše v přírodě, která má nezaměnitelné kouzlo také díky bohaté fauně i flóře (téměř 1.200 druhů, z toho 130 druhů chráněných). Zájezd je vhodný i pro pohodovější turisty, protože během našeho poznávání v Retezatu vystřídáme pouze tři tábořiště. Lze tedy navštívit nejkrásnější partie pohoří a přitom většinu času chodit převážně nalehko jako poutníci s lehkým srdcem tzn. jen s batůžkem na jeden den. Zbytek věcí bude hlídaný v táboře. V případě nečasu, únavy apod. můžete v táboře samozřejmě zůstat i vy.

• chodíme v malé skupině 
• vystřídáme pouze tři tábořiště

Cena zahrnuje

dopravu autobusem, 7x tábořiště, průvodce, vstupy do NP, pojištění léč. výloh a zákonné pojištění CK a 3x Chimpanzee pišingr

Nástupní místa

Bratislava, Brno, Olomouc, Ostrava, Prostějov, Vyškov

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká


pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Rumunsko Rumunsko

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

294 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024