reklama

Bosnou s krosnou

Termín: 05.07.2017 - 16.07.2017, 12 dní
Cena od: 9 200 Kč

pěší turistika Autobusem
Foto: Martin "Komár" Hessler a Dominika "Doda" Sommerová, CK Kudrna

Vícedenní toulky horami Bosny a Hercegoviny

Časy, kdy se nad Bosnou a Hercegovinou vznášel temný stín války, už dávno minuly, milý poutníku! Tato balkánská kráska znovu otevírá svou náruč. Překvapuje divokými pohořími s tyčícími se vápencovými štíty i nekonečně zelenými loukami, prostotou horských salaší i pestrostí orientálních tržišť. V horách jen zřídka narazíš na jiné tuláky, častějšími společníky jsou divocí koně a stáda ovcí. V zapadlých muslimských vesničkách tě překvapí stařenky v krojích pletoucí ponožky a rukavice. Ve městech ochutnáš turecké lahůdky i pravou bosenskou kávu. A také vzpomeneš na pohnutou historii této kouzelné země. Projdeme čtvero bosenských pohoří včetně nejvyšší hory Bosanski Maglić. Navštívíme kulturně rozmanité Sarajevo s unikátní tržnicí Baščaršija i slavný Starý most v Mostaru. Tak nasaď krosnu a projdi s námi Bosnu! :-) Po dvou až třech dnech se vždy setkáme s autobusem, kde doplníme zásoby na další horskou etapu. Cestujeme společně v jednom autobuse se zájezdem Hory Bosny a Hercegoviny, program obou zájezdů je možné kombinovat.

Program zájezdu

1. - 3. Přejezd z Brna až do rozlehlého pohoří BJELAŠNICA. Za dva dny přejdeme přes hory a pastviny, prohlédneme si starou muslimskou vesničku Lukomir. Na skok navštívíme město Konjic s křivolakými uličkami a krásnými mešitami a navečer rozbalíme tábor u Boračka jezera s fantastickým koupáním v podhůří Prenje.

4. - 5. Po makadamových cestách vyrazíme k bráně do království pohoří PRENJ. S výhledy na skalní velikány dojdeme pohodovou pěšinou až k horolezecké útulně Jezerce. Další den nás překvapí vápencový labyrint a výhledy na nejvyšší hory Zelenglavu a Otiš. Večer zakotvíme v městečku Blagaj s dervišským klášterem a mohutnou vyvěračkou Vrelo Bune.

6. Autobus nás doveze do města MOSTAR , které se pyšní slavným Starým mostem. Můžeme si projít muzea, mešity, orientální tržiště, či jen posedávat u kávy. Navečer se přemístíme opět do hor.

7. - 8. Ze sedla Čemerno zahájíme další dvoudenní túru v pohoří MAGLIĆ. Přejdeme hřeben VOLUJAK a na noc se utáboříme u romantického Trnovačka jezera. Druhý den můžeme nalehko vyběhnout na nejvyšší bosenskou horu BOSANSKI MAGLIĆ (2.386 m). Večer strávíme v horské vesnici Tjentiště procházkou k ohromujícímu památníku slavné bitvy na Sutjesce.

9. - 10. Od jezera Gornje Bare vyrazíme na třídenní přechod divokým a liduprázdným pohořím ZELENGORA se spoustou jezer, krasových útvarů a malebných dolin. Přechod ukončíme v horském městečku Kalinovik. Tady nasedneme do autobusu, který nás doveze do kempu na předměstí SARAJEVA. Zájemcům se nabízí večerní výlet ke starému Římskému mostu.

11. - 12. Poslední den v Bosně a Hercegovině nás čeká dopolední výlet po trase zrušené úzkokolejky z Pale do Sarajeva plné tunelů a starých železničních mostů s výhledy do divokého kaňonu řeky Miljacky anebo kratší procházka k bobové dráze ze XIV. ZOH 1984. Odpoledne a podvečer věnujeme prohlídce Sarajeva, nákupu suvenýrů a posezení v místních kavárnách. Večer vyrazíme zpět do ČR, do Brna přijedeme v dopoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem, veškerou společnou místní dopravu, 4x nocleh v kempu, 5x tábořiště, průvodce, vstupné do NP Sutjeska a k Trnovačku jezeru, pojištění léčebných výloh, zákonné pojištění CK a 2x pišingr Chimpanzee

Nástupní místo

Bratislava, Brno, Český Brod, Dvůr Králové n. L., Hradec Králové, Kolín, Pardubice, Praha, Přelouč, Trutnov

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední


pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

642 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024