reklama

Černá Hora na kole

Termín: 09.08.2017 - 20.08.2017, 12 dní
Cena od: 10 900 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Kudrna

Na kolech královstvím Zeta ze Sandžaku až do Boky Kotorské

Téměř čtyřista let bojovala turecká vojska o nadvládu nad maličkou zemí uprostřed Dinárských hor. Nikdy se jim to úplně nepovedlo, dodnes ale na mnoha návsích stojí místo kostelů minarety. Pravoslavné monastýry jsou často ukryty až na těch nejnepřístupnějších místech. Asfalt na silnicích pamatuje ještě Titovy časy a mezi horskými osadami je i makadam vítaným luxusem. V Černé Hoře není hora zdaleka jen jedna a proto je nutné počítat s mnohakilometrovými stoupáky a stejně tak dlouhými sjezdy bez konce, kdy se lze kochat jedinečnými výhledy.

Program zájezdu

1.–2. Dopoledne vyrazíme z Brna na cestu přes Slovensko a Maďarsko do Srbska. Ráno si zajezdíme v pohoří ZLATIBOR, navštívíme také skanzen lidové architektury Sirogojno. Nocovat budeme již v Černé Hoře v pralese u Biogradského jezera v NP BIOGRADSKA GORA. (↑ 500 m, ↔ 33 km)

3.–4. Nádherný přejezd pohoří Bjelasica s výjezdem na Zekovu Glavu (2.117 m). Stráně Bjelasici zdobí mnoho katunů (salaší). Budeme kopírovat nejhlubší evropský kaňon řeky Tary až ke známému mostu v Durdjevička Tara a vyšlápneme na náhorní planiny s výhledy na pohoří DURMITOR . V Žabljaku, městečku na úpatí hor, se na další čtyři noci ubytujeme v kempu se vším komfortem, večer můžeme posedět u ohně či si dát místní pečenou rybu.
(↑ 770 m, ↔ 34 km); (↑ 1450 m, ↔ 85 km)

5. Odpočinkový den s krátkým výjezdem na vyhlídku ČUROVAC (1.625 m), skýtající letecké výhledy na impozantní kaňon řeky Tary, plynoucí více než kilometr pod námi. (↑ 50 m, ↔ 19 km)

6. Jeden z vrcholů programu – okružní jízda okolo Durmitoru. Čekají nás dvě téměř dvoutisícová sedla, zatímco nejnižším bodem bude dno kaňonu řeky Sušica v 1.150 m nad mořem. Projedeme světem fantastických štítů a skal, horských vísek i rozlehlých pastvin, zhlédneme ledovcová jezera a majestátní černé borovice, zdobící hrany kaňonů. (↑ 1500  m, ↔ 84 km)

7. Pro změnu výstup pěšmo na nejvyšší vrchol Durmitoru BOBOTOV KUK (2.523 m) a návštěva unikátní ledové jeskyně Ledena pećina s krásnou rampouchovou výzdobou.

8.–9. Překonáme travnaté pláně Sinjajeviny, kaňon Pridvorice a pak už se svezeme jen z kopce do NIKŠIČE s hospůdkami a kavárnami.. Dlouhý Carev most a stoupání k místu nejsvatějšímu – ve skalním převisu ukrytému OSTROŽSKÉMU MONASTÝRU. Po famózním sjezdu naložíme kola u řeky Zety a svezeme se na pláže. Cestou však ještě koukneme na SKADARSKÉ JEZERO – největší na Balkáně.
(↑ 800  m, ↔ 75 km); (↑ 580  m, ↔ 45 km)

10. Po ranní koupeli v moři vyrazíme do Boky Kotorské, připomínající hluboký „fjord“ obklopený vysokými horami. Prohlédneme si město KOTOR  a dojedeme až do kempu v Dubrovniku.

11.–12. Okouzlující uličky DUBROVNÍKU , kavárny, zmrzlinárny, mořské radovánky a odjezd přes Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko domů.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem včetně kol, 6x kemp, 3x tábořiště, polopenzi, vstupy do NP, průvodce, pojištění léč. výloh, zákonné pojištění CK a 3x Chimpanzee pišingr.

Nástupní místa

Brno, Bratislava

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Chorvatsko Chorvatsko
Černá Hora Černá Hora

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

333 cyklistů (10 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024