reklama

Normandie na kole

Termín: 25.08.2017 - 03.09.2017, 10 dní
Cena od: 9 790 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Extrem Tour

Každý kout Francie má co nabídnout a Normandie na tom není o nic hůř. Na první pohled vám může připadat méně zajímavá než zbytek Francie, ale to jen proto, že ji ještě neznáte! Normanští Vikingové odtud ovládli rozsáhlá území, později z místních přístavů Francouzi vyplouvali kolonizovat Kanadu a nakonec pobřeží a slavná města zdevastovali Němci i spojenci při klíčovém vylodění v Normandii. Přesto všechno, ba i právě proto, je na co koukat a při našem podrobném poznávání francouzských regionů bychom ani tento neměli vynechat!

Velkým a průmyslovým přístavům se vyhneme, ale určitě se zastavíme v starobylém a velkolepě zrekonstruovaném Rouenu. Normandské pobřeží je známé hlavně plážemi Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword, kde budeme mít dostatek času na prozkoumání zbytků německých bunkrů i spojeneckých přístavů jako Mulberry. Zájemci mohou navštívit nespočet muzeí a památníků věnovaných Dni D a také několik válečných hřbitovů.

Abychom ale celý týden nejezdili po místech i dnes připomínajících válečné hrůzy, na sever od Le Havru projedeme kouzelný úsek pobřeží s vysokými útesy a roztodivnými skalními útvary. Napojíme se na Route du Cidre – trasu spojující výrobny tohoto tradičního nápoje z jablek. V Bayeux si vychutnáme atmosféru středověkého městečka s parádní katedrálou a světoznámou tapisérií Královny Mathildy.

Cyklistické etapy měří od 40 do 90 km podle terénu. Jezdíme ve skupinkách dle vlastního výběru nebo i samostatně, takže tempo i trasu si můžete vybrat dle chuti. Autobus v podstatě kopíruje naši cyklistickou trasu - jezdí se nalehko - a v poledne je většinou umožněn nepovinný sraz s autobusem, kde si můžete uvařit a případně i nasednout do busu a zbytek etapy dojet s ním. Vedoucí zájezdu si vyhrazuje právo změny programu dle počasí.

Program zájezdu

1. den: Odjezd ve 20,00 z Prahy přes Rozvadov, Norimberk, Saarbrucken do Francie.

2. den: Dopoledne přejezd kolem Paříže do údolí Seiny. Podle času návštěva hradu Gaillard – sídla Richarda Lví srdce a hlavního města Normandie – Rouen. Přejezd na severní pobřeží.

3. den: KOLO – okruh podél pobřeží přes Fécamp - Veulettes - případně až do St. Valéry en Caux a zpátky vnitrozemím přes Cany-Barville a Valmont. 70-90km

4. den: KOLO – nejkrásnější úsek severního pobřeží kolem Etretatu, pro zájemce možnost zajížďky až do Le Havru a zpět do kempu. 40-90km

5. den: Bus – krátký ranní přejezd přes průmyslovou oblast kolem Le Havru a přes dálniční most přes Seinu. KOLO – hned první město za deltou Seiny stojí za vidění – u starého normandského přístavu Honfleur sundáme kola a vydáme se na západ podél pobřeží přes letoviska Trouville a Deauville a o něco méně okázalý Houlgate do Cabourgu. 40-60km

6. den: KOLO – okružní etapa za tradičním nápojem kraje – Cidre. Značená trasa Route du Cidre vede přes vesničky a městečka jako např. Cambremer a Beuvron en Auge, kde cidre nejen ochutnáte, ale i se podíváte, jak se vyrábí.

7. den: KOLO – podél delty řeky Orne do Caen – prohlídka města a klášterů „Abbaye aux Hommes“ a „aux Damme“ založených Vilémem Dobyvatelem a jeho ženou. Na severu města se můžete stavit v Caen Memorial neboli Muzeu Míru a libovolnou trasou dojet do Bayeux.

8. den: KOLO – okružní etapa na severovýchod od Bayeux, kde uvidíte zbytky přístavu Mulberry v Arromanches a pláže Gold, Juno a Sword. Cestou zpátky do Bayeux byste neměli minout decentní a působivý hřbitov v Ryes. 60-80km

9. den: KOLO – okruh tentokrát severozápadním směrem na pláž Omaha a k Pointe du Hoc se zbytky německých bunkrů. 60-80km Kdo by měl pobřeží a připomínek vylodění už plné zuby, může se vydat kousek do vnitrozemí k románskému opatství Cerisy-la-Foret a hradu Balleroy. 60-70km

10. den: Příjezd do Prahy ve večerních hodinách.

Náročnost

Lehčí, maximálně střední – záleží na výběru trasy i větru. Lehce zvlněný terén a libovolné okružní etapy napovídají, že akci zvládne každý, kdo má chuť se na kole svézt. Terén je celkem podobný Bretani, i když o něco lehčí – častá, ale krátká stoupání a klesání. Akci zvládnou i děcka od 10ti let – doporučujeme vzít jim s sebou kamarády či sourozence, aby se po večerech nenudila.

Ubytování

7x v bungalovu (za příplatek) nebo pod vlastním stanem v kempu. Bungalovy jsou 4-6 lůžkové s 2-3 ložnicemi, obývákem a vybavenou kuchyní. Sprcha a WC jsou samozřejmostí.

Stravování

Z vlastních dovezených či na místě nakoupených potravin. V bungalovu je vždy vybavená kuchyň. Pro stanaře a polední pauzy jsou v buse k dispozici PB vařiče – je jich dost, stolky a židličky. Pivo je až do vyčerpání zásob za Kč.

Cena zahrnuje

Veškerá doprava osob a kol, 7x nocleh ve stanu, 1x extremtourácké grilování, cestovní pojištění, pojištění proti úpadku CK, dálniční a jiné poplatky, informační a mapové materiály a vedoucí zájezdu. K dispozici jsou PB vařiče, židličky, stolky, kanystry na pitnou vodu.

Cena nezahrnuje

Strava, vstupy, vinárny, povlečení a úklid (bungalovy).

Nástupní místa

Možnost nástupu po trase Praha – Plzeň – Rozvadov dle dohody. Svoz z různých míst republiky rádi zajistíme naším mikrobusem s cyklo-vlekem dle možností a dohody - oproti příplatku.

Extrem Tour
Cestovní kancelář:
Extrem Tour
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Francie Francie

Podobné zájezdy

Bretaň na kole

 (CK Mamut tour)
14.06.2024, 10 dní
20 990 Kč
cyklistický Autobusem

Burgundsko – Cesta na kole kolem vína

 (CK Extremtour)
26.07.2024, 9 dní
13 500 Kč
cyklistický Autobusem

Alsaská vinná stezka na kole

 (CK Extrem Tour)
06.08.2024, 9 dní
14 450 Kč
cyklistický Autobusem

Alsasko na kole

 (CK Vlha)
09.08.2024, 10 dní
21 900 Kč
cyklistický Autobusem

Alsasko na kole

 (CK Mamut tour)
24.08.2024, 6 dní
11 500 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

376 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024