reklama

Sv. Mořic turisticky – lanovky a hory

Termín: 06.09.2017 - 10.09.2017, 5 dní
Cena od: 9 600 Kč

pěší turistika Autobusem
Foto: CK Rubikon

Proslulý Sv. Mořic, průsmyk Bernina, Maloja - ráj pro turisty mezi horami, ledovci, jezery a lanovkami

Neboli od horských průsmyků a kaňonů do údolí v horské oblasti Sv. Mořice a horního Engadinu, tedy na horním toku řeky Inn. Připraveny máme výlety pro pohodáře, kdy s pomocí autobusu navštívíte atraktivní horská sedla a s pomocí lanovek horské vrcholy kolem 3.000 m n.m. Větší dravci mohou absolvovat náročnější túry, možností je nespočet! Co je absolutně nejpodstatnější - veškeré lanovky jsou nám plně k dispozici a zdarma! En je rétorománská podoba názvu řeky Inn, proto také nese údolí jazykem místních název Engadin. Během 5 dnů nahlédneme do oblasti Sv. Mořice (St. Moritz či rétorománsky San Murezzan), přilehlých jezer, slavných sedel Berninapass a Malojapass. A potkáme i červené vláčky Rhétské dráhy cestou do italského Tirana anebo slovutný panoramatický Glacier Express při jeho pouti do Zermattu. Podstatným znakem oblasti je také trojjazyčnost, podpořená jazykovým zákonem z roku 2008. Kromě němčiny se tu zcela běžně v životě, na školách i v úřadech setkáte s rétorománštinou a italštinou. Tak tedy Guten Tag! Allegra! Buon giorno! Vítejte! Pohoda v horách začíná!

Program zájezdu

1. den: Večerní odjezd z ČR, rychlý dálniční tranzit přes Německo do Švýcarska. Už závěrečné kilometry nám při ranním probuzení poskytnou atraktivní kulisu za okny. Protože ve švýcarských horách je i cesta cílem.

2. den: Autobusem vyšplháme do výšky 2.300 m n.m. a nahlédneme tak do slunné Itálie. Nacházíme se totiž na pomezí švýcarského kantonu Graubünden a italské provincie Sondrio, v masivu Bernina a známý to průsmyk Berninapass (2.328 m n.m.) máme na dosah. Pravě tudy si razí cestu Berninská dráha, jako jediná v Alpách bez použití vrcholového tunelu. Navíc nejde o žádnou zubačku, přestože její sklon je místy až 70‰, a proto si "vypomáhá" oněmi proslavenými oblouky na trati. Zkrátka taková železniční rekordmanka. My se porozhlédneme kolem jezera Lago Bianco a nafotíme první z mnoha švýcarských obrázků. Dále se přesuneme k dolní stanici lanovky na Diavolezzu, kde určitě vyjedeme zdarma lanovkou za sluníčkem do výšky takřka 3.000 m n.m. a pokocháme se parádními výhledy na ledovce této oblasti. Zde možnost pěšího výšlapu na Munt Pers (3,6 km, cca 2,5 hod., nadm. výška nejvýše 3.200 m n.m., nenáročná trasa vhodná i pro rodiny s dětmi) s velmi atraktivními pohledy do údolí, ledovce a směrem na Piz Bernina, nejvyšší vrchol oblasti. Přes Morteratsch (lze došlápnout ke splazu ledovce Morteratsch, plošně největšímu v celém regionu) se přesuneme do našeho hotelu, St. Moritz. na dohled. Podaří-li se počasí, jde o fantastický úvod, ryzí švýcarské hory všude kolem, o jejichž fotogeničnosti určitě nelze pochybovat. Dnešní den lze i vyšperkovat jízdou typickým červeným vozem rhétské dráhy. Vždyť vlaky, ty ke Švýcarsku jednoznačně patří! V hotelu setrváme 2 noci.

3. den: Následující den strávíme v oblasti proslaveného lyžařského střediska St. Moritz, dějiště olympijských her v roce 1928 a 1948, kde si užijeme procházku kolem horských jezer Lej da Segl a Silvaplanersee ve výšce 1.800 m n.m. a podíváme se i na samotný Malojapass, místo udávaného pramene řeky Inn. Rozhodně si nenecháme ujít výlet lanovkou na horu Corvatsch (3.303 m n.m.) a odtud podnikneme pěší výšlap kolem jezer směrem k další lanovce na Furtschellas, která nás navrátí zpět do údolí (výšlap cca 22,5 hod po vrstevnici či mírně z kopce, v nadm. výšce cca 2.700 m n.m.). S ubytováním na stejném místě jako včera má každý z nás absolutní "svobodu pohybu", místní dopravou se pohybujeme zdarma a zcela volně. Pokud bychom chtěli ještě více, můžeme se vydat i na Piz Nair (3.025), vyhlídkový vrchol na opačné straně údolí. Rozhodně je z hlediska programu z čeho vybírat! Samotné St. Moritz se rozkládá na břehu jezera Moritzer See, v nadmořské výšce 1.843 m. n.m. A čím že za pověst nablýskaného střediska skutečně vděčí? Jsou to jenom jména celebrit a bohatá klientela na zimní dovolené? Zdaleko ne, má to i svůj další důvod. Krom skvělých lyžařských terénů ve svém okolí a lázeňskému zázemí díky minerálním železitým pramenům s velkým obsahem oxidu uhličitého má totiž Engadin jednu vskutku klimatickou zajímavost - slunce zde svítí 322 dnů v roce! Snad tuto statistiku potvrdíme i my při naší návštěvě. Malou upoutávku na výhledy z hory Corvatsch můžete shlédnout zde - Corvatsch a Corvatsch II.

4. den: Ještě než opustíme St. Moritz, vyjedeme lanovkou na vyhlídkové plató Muortaz Muragl ve výšce 2.456 m n.m. Jde o místo s jednoznačně nejkouzelnějším výhledem na celé údolí. Vydáme se na úžasnou vyhlidkovou trasu Panoramaweg, nenáročnou trasu po vrstevnici (7 km, cca 3 hod., nadm. výška cca 2.700 m n.m.) až k sedačkové lanovce Alp Languard, která nám opět ušetří sestup do údolí. Odpoledne zamáváme údolí St. Moritz a přesuneme se do oblasti lázní Scuol. Řeka Inn - vlastně promiňte En - se zde zařezává hlouběji a hlouběji do kaňonu a občas jsou slyšet vodáci na člunech či kajacích z peřejí vskutku divoké „bílé“ vody.

5. den: Pověnujeme se lázeňskému Scuolu, ke kterému patří minerální voda v termálech s výhledem na zasněžené štíty, rétorománská kultura a architektura a malované domy. Vybrat si můžeme mezi procházkou unikátním centrem s malovanými domy a fotogenickou zastávku u kostela nad kaňonem řeky Inn, návštěvou lázní (vstup 26,50 CHF na 3 hod.) či výjezdem lanovkou na Motta Naluns (2.150 m n.m., 25 CHF zpáteční jízdenka), kterou si lze okořenit příp. zapůjčením koloběžky a 10km sjezdem zpět dolů do Scuol (30 CHF vč. vybavení a jízdy lanovkou nahoru). Odpoledne se přesuneme ke švýcarsko - rakouským hranicím, mineme odbočky na lyžařská střediska Samnau a Nauders, projedeme městečko Pfunds, vyzvedneme cyklisty a vydáme se na cestu domů. Večerní návrat do ČR.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 3 noci, z toho 2x na stejném místě (vždy dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), vstup do hotelového wellnes (sauna, vířivka, turecké lázně), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Veškeré lanovky (zubačky, kabiny, sedačkové lanovky) a místní doprava (bus, vlak) v oblasti Sv. Mořice zdarma! Pokud byste tyto služby kupovali samostatně bez zvýhodnění - karty, kterou na tomto zájezdu obdržíte, stály by Vás jmenované lanovky a výlety 6.500 Kč/os.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek, muzeí, apod....).

Cestovní pojištění - lze přiobjednat (dospělí 180 Kč, děti do 15 let 125 Kč, komplexní cestovní pojištění = 13 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.)

Příplatek za jednolůžkový pokoj - na dotaz.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední


pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Švýcarsko Švýcarsko

Podobné zájezdy

Švýcarsko – Engadin na kole i pěšky

 (CK Kudrna)
28.07.2024, 8 dní
14 100 Kč
pěší turistika Autobusem

Julské Alpy – turistika

 (CK Vlha)
30.07.2024, 6 dní
12 900 Kč
pěší turistika Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

275 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024