reklama

Enžská cyklostezka

Termín: 29.04.2017 - 02.05.2017, 4 dny
Cena od: 6 000 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Alpskými údolími od Dachsteinu k Dunaji

Cyklistika lyžařským rájem v okolí Flachau, Ramsau a Schladmingu při úpatí Dachsteinu, NP Gesäuse a Vápencové Alpy. Nesmírně přitažlivé údolí řeky Enns má mnoho podob, tu uzká stezka s příjemým spádem, tu širší údolí s alpskými štíty okolo, od Dachsteinu do národního parku Gesäuse a Vápencových Alp (Kalkalpen) po trati zrušené železnice. Enže patří právem mezi nejpůsobivější cyklostezky v nabídce, výhodou je i relativně krátký dojezd domů po závěrečné etapě. A jednoznačně největší novinkou je pak varianta bez nočního přejezdu při cestě do Rakouska.

Program zájezdu

1. den: Odpolední odjezd z Čech s cílem pohodového dojezdu do hotelu, večeře, nocleh. Vítá nás spolková země Štýrsko, na místo ubytování to máme z Prahy jen 360 km. Kdo bude chtít být ještě i tento den v práci, má příležitost. Žádné noční cestování, na kolo půjdeme druhý den pěkně odpočatí. Dalším bonusem je i povědomí o tom, do kterého hotelu je třeba na kole zpět dorazit.

2. den: Po snídaní odjezd na start etapy, čímž překročíme hranice další spolkové země - Salzburska. Trasa nás povede podél řeky přes lesy, louky a malebné vesničky - zpočátku po asfaltovém povrchu, místy po lesní cestě, vždy však výrazně z kopce až do lyžařského střediska Flachau. Zde se vyfotíme s nadživotní sochou "Herminátora" - rodáka a slavného lyžaře Hermanna Maiera. Poté se rozjedeme směrem na Radstadt, kde se zastavíme a detailně obhlédneme městečko, zejména jeho opevnění a páteční dopolední trhy. Ve Schladmingu si pak dáme polední siestu. Rovinatým terénem s pěknými výhledy na okolní vrcholy došlapeme zpět do hotelu. Večer či další den ráno je tu navíc možnost vycházky do romantické soutěsky vzdálené cca 0,5 km od hotelu (vstupné 3,5 eur, cca 1 hod času a stojí to za to). Délka celé první etapy se blíží 100 km, prvních 18 km je však opravdu sjezdových a další vedou rovinatým terénem, není třeba se bát, celý den skýtá dostatek prostoru etapu zvládnout. Kdo by potřeboval výpomoc autobusu, žádný problém. Může se popovézt do hotelu a využít třeba stezku v okolí pro in-line relax. Nebo navštívit již zmiňovanou soutěsku s vodopády či vyšlápnout na zříceninu hradu Wolkenstein, který je sice ukrytý v lesích nad městečkem, ale ve skutečnosti překvapí rozsáhlým hradním komplexem s úžasným výhledem do údolí (cca 20 min chůze od hotelu).

3. den: Zrána pokračujeme údolím Enže do městečka Admont s architektonickým skvostem benediktýnského kláštera. Čekají nás pohodové cykloasfaltky a šotolinové cesty podél či v blízkosti řeky, v rovinatém terénu. Určitě nepřehlédneme vysoko nad údolím důstojnou stavbu poutního kostela Frauenberg a samozřejmě se zastavíme přímo v benediktýnském klášteře v Admontu, jemuž se již před 2. stol. oprávněně přezdívalo 8. div světa. Budeme mít příležitost nahlédnout do největšího klášterního knihovního sálu na světě, s působivými stropními freskami a nástěnnými malbami, zajímavé je i rozsáhlé klášterní muzeum s různými expozicemi (vstupné muzeum a knihovna 9,5 eur/os.). K duševnímu občerstvení jistě přispěje i klášterní zahrada. Na kole nás čeká ještě pár kilometrů při řece a pak již působivé údolí Ennských Alp. Soutěska Gesäuse ve stejnojmenném NP nás na chvíli vpustí do svého světa rozeklaných hor, divoké řeky a čisté přírody. V závěru je možný dojezd autobusem či dva výšlapy na trase k dnešnímu ubytování (ovšem spravedlivě přichází i krásné sjezdy za odměnu). Celkově dnes cca 56 km do Hieflau (varianta závěr busem), jinak cca 78 km až do hotelu v St. Gallen.

4. den: Opustíme městečko St. Gallen směrem na horskou vesnici Unterlaussa, vstupní bránu dalšího národního parku na naší trase - NP Kalkalpen. Následují 4 závěrečné kilometry stoupání na vyhlídku, ovšem následujících 23 km sjezdu by stálo i za větší námahu. Stezka klesá romantickým údolím potoka Reichramingerbach (není vhodné pro silniční kola - šotolina, tunely, vodopády atd.). Nemine nás jízda podél skal, tunýlky kratšími i delšími, pro otužilce koupání v nádherně průhledných tůních. Hříchem by jistě bylo vynechat gastronomické pauzy cestou - ve starých dřevěných srubech a staveních podél stezky. Etapa končí v Reichramingu, kde naložíme kola i sebe a vydáme se směrem k českých hranicím. Délka středně obtížné cyklistické etapy je cca 42 km, závěrečný úsek tunely s fotkami, které jinde nenafotíte nám však námahu mnohonásobně vrátí. 315 km do Prahy předznamenává pohodový návrat.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 3 noci (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zázemím), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek,...).

Cestovní pojištění - podmínka účasti, lze přiobjednat k zájezdu: dospělí 144 Kč, děti do 15 let 100 Kč, komplexní cestovní pojištění = 13 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.

Příplatek za jednolůžkový pokoj 850 Kč/os./3 noci.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, České Budějovice

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Rakousko Rakousko

Podobné zájezdy

Kolem jezer Solné komory

 (CK Victoria)
27.05.2024, 4 dny
6 990 Kč
cyklistický Autobusem

Alpe Adria na kole

 (CK Mamut tour)
03.06.2024, 7 dní
15 750 Kč
cyklistický Autobusem

Rakousko-slovinské pomezí na kole

 (CK Cyklotur)
05.06.2024, 5 dní
10 660 Kč
cyklistický Autobusem

Slovinsko a Rakousko na kole

 (CK Mamut tour)
13.06.2024, 6 dní
13 500 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

310 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024