reklama

Okruh Hornofalckým lesem na kole

Termín: 29.04.2017 - 01.05.2017, 3 dny
Cena od: 4 700 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Nejdelší „železniční“ cyklostezkou Bavorska a Hornofalckým lesem

Úzkokolejka z Neustadtu do Wohenstrausu byla zprovozněna r. 1886, později prodloužena až do Eslarnu a téměř sto let sloužily funící lokomotivy místním obyvatelům a k přepravě dřeva. Rokem 1975 začíná postupný útlum, což vrcholí rokem 1995, kdy dochází k ukončení železničního provozu. Tím se však v těchto místech pohyb lidí nezastavil – ba právě naopak! Jen místo pasažérů a nákladů s dřevem se na těchto místech prohání cyklisté a „inlajnisté“. V letech 1996 – 2005 byla tato železnice přebudována na nejdelší bavorskou železniční cyklostezku. Od té doby její návštěvnost prudce roste. Důvodů je celá řada – nenáročnost z hlediska převýšení, kvalita povrchu i značení, infrastruktura (množství odpočívadel a občerstvovacích možností), pobyt v krásné přírodě – lesy, louky, možnost koupání v případě přejícího počasí. Ideální podmínky jsou zde pro všechny – cyklisty, bruslaře, nordic walking vyznavače, běžkaře. Celá stezka navíc leží na území Bavorsko – českého geoparku a v přírodním parku Severní Hornofalcký les, vede napříč prvohorami severovýchodního Bavorska, kde se setkáváme s pozoruhodnými horninami a zřídka viděnými nálezy minerálů. A další bodík pro tuto destinaci – je součástí Panevropské cyklotrasy z Paříže do Prahy. A tento víkend bude vskutku stylový – když okruh tak okruh a proto se v závěru podél řeky Naab zase pěkně vrátíme tam, odkud budeme první den odjíždět. Alespoň nebude dohledávka cíle níjak složitá :-). Zkrátka ideální třídenní akce, neváhejte a vypravte se s námi! A naše bonusy? Servis kol, perfektní mapové podklady, tradičně kvalitní ubytování se snídaní, doprava a hlavně realizační tým jako vždy – kvalita!

Program zájezdu

1. den: Dopoledne se velmi snadno přesuneme do Neustadtu (200 km z Prahy) a odtud se vydáme celou 52 km dlouhou „úzkokolejkou“ na jihovýchod až do Eslarnu. Nečekají na nás žádné prudké výšlapy, to už železniční trasy zaručují, díky svému mírnému stoupání maximálně do 1,5% je Bocklradweg bezproblémová pro děti a cyklisty všech kategorií. V celkovém součtu počítejme cca 250 výškových metrů za celý den, kdy budeme střídat rovinky, sjezdy, ale samozřejmě i mírné kopčúriky. Z Neustadtu (400 m n.m.) projedeme údolím romantické říčky Floss do stejnojmenného městečka, dále na Albertsried, Wohenstrauss s renesančním zámkem Friedrichsburg, za nímž dosáhneme nejvyššího bodu pro tento den, výšku 600 m n.m. Díky svému perfektnímu povrchu je tato první část etapy vhodná i pro in–ine brusle (celkem 27 km). Naše cesta bude pokračovat dále po jemně a výborně upraveném šotolinovém povrchu ke státní hranici, tedy přes Pleystein s výstavním poutním kostelem na bílé skále, Waidhaus s nádherným koupalištěm, kterým určitě v případě teplého počasí nepohrdnete, a také s upraveným vagónem, připomínajícími dobu slávy zdejší železnice. Cílem prvního dne se stane městečko Eslarn ve výšce 500 m n.m., kde přenocujeme a kde naleznete na bývalém nádraží taktéž nepřehlédnutelnou vzpomínku na parní provoz. Našlapáno budeme mít dnes cca 52 km.

2. den: Z Eslarnu vyrazíme nejdříve na jih na Schönsee, kde dosáhneme vůbec nejvyššího bodu celého víkendového putování (630 m n.m.). Od této chvíle už budeme směrem do bavorského vnitrozemí pouze výrazně klesat. Přes městečko Oberviertach došlapeme až k řece Naab a tuto 63 km dlouhou etapu a celé naše dnešní putování ukončíme v malebném středověkém Nabburgu (380 m n.m.).

3. den: Z Nabburgu se vydáme po cyklostezke kolem řeky Naab na sever, nejprve do městečka Luhe Wildenau a poté dále do Weidenu a Neustadtu. Že již toto místo znáte? Jak by také ne, když jsme odsud před 3 dny odjížděli! Slibovali jsme okruh a tak to také je :-). Dnes luxusních 40 km s přírodní kulisou a mnoha zajímavými místy na trase - historická města, hrady, kostely, poutní místa, ruiny, to vše se vine podél naší stezky jako perly a milníky historie. V Neustadtu naše putování Hornofalským lesem ukončíme a domů to máme coby kamenem dohodil. Deníčky se mohou těšit z hodnotného zápisu 155 km během prodlouženého víkendu a my všichni opět na někdy příště!

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu/pensionu se snídaní na 2 noci (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaně, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek,…).

Příplatek za jednolůžkový pokoj 600 Kč/os./2 noci.

Nástupní místa

Praha, Plzeň

Větším skupinkám můžeme po dohodě nabídnout svoz do Prahy za smluvní cenu.

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Německo Německo

Podobné zájezdy

Bavorsko na kole s výlety do Tyrolska

 (CK Mamut tour)
03.07.2024, 6 dní
15 590 Kč
cyklistický Autobusem

Romantická města čtyř řek na kole

 (CK Cyklotur)
08.07.2024, 5 dní
13 480 Kč
cyklistický Autobusem

Dolní Rakousko na kole – Bad Vöslau

 (CK Cyklotur)
24.07.2024, 4 dny
8 680 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

173 cyklistů (13 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023