reklama

Norsko na běžkách

Termín: 22.03.2017 - 29.03.2017, 8 dní
Cena od: 18 300 Kč

zimní Letecky
Foto: CK Kudrna, (c) Pavel Šustr

Přechod pohoří Dovre a Rondane

Jak asi vypadají norské hory v zimě? A dá se tam vyrazit na běžky? Vydejme se společně na dobrodružnou výpravu do norských pohoří Dovre a Rondane. A celou trasu můžeme projít na běžkách. Protože ale v norských horách jen občas narazíme na upravenou trasu pro běžkaře, musíme se vybavit trochu jiným vybavením než do české vyfrézované běžecké stopy - nejvhodnější výbavou jsou pro tento druh túry speciálně vyvinuté běžky kategorie "backcountry", včetně příslušného vázání a bot a ideálně i s "tuleními" pásy. Postačí však i širší turistické běžky. Při přechodu na těžko od chaty k chatě nás denně čeká okolo 20 kilometrů pochodu na lyžích, v případě dobrého počasí a dostatku energie je možné základní túru doplnit o další odbočky po okolí. Spát budeme ve vybavených turistických horských chatách, kde je většinou možnost i dokoupení zásob na cestu. Běžkování v této krajině Vám otevře zcela novou dimenzi, kterou v našich krajích není šance poznat. S trochou štěstí možná potkáme i stáda polodivokých sobů. Březnový termín nám poskytuje záruku již příjemně dlouhých dnů, menších mrazů a přitom stále kvalitní sněhové pokrývky.

Program zájezdu

1. Letecky do Osla (Gardermoen), přímo na letišti nasedneme do vlaku, který nás odveze až do hor.

2. Vyrazíme již na běžkách z osady Hjerkinn do menšího pohoří DOVRE, první den dorazíme k chatě Grimsdalshytta, která leží na pomezí Dovre a Rondane.

3.–4. Další cesta nás povede k centrální a nejvyšší části pohoří RONDANE, kde přespíme v chatě Doralseter, v následujícím dni nejdříve údolím Doraldalen a poté údolím s jezerem Rondvatnet a výhledem na nejvyšší horu Rondslottet (2.178 m n.m.) dorazíme na nocleh do chaty Rondvassbu.

5.–6. Přejdeme pohodovým kratším přechodem (a nebo si ho podle nálady prodloužíme) do horské vesničky Mysusaeter, kde můžeme navštívit i obchod a doplnit zásoby a kde i přespíme. Další den nás čeká cesta do romantičtější (jediné samoobslužné) chaty Eldabu.

7. Stále ještě na lyžích dojdeme k chatě Venabu, odkud se již s pomocí dopravy přesuneme do obce Ringebu, kde přespíme již v civilizaci v blízkosti vlakového nádraží.

8. Vlakem zpět na letiště v Oslo (Gardermoen), cesta letecky zpět do České republiky.

Cena zahrnuje

transfer z a na letiště vlakem nebo taxi, 6x ubytování na horských chatách, snídaně, služby průvodce, pojištění léčebných výloh a zákonné pojištění CK

Cena nezahrnuje

letenku (orientační cena zpáteční letenky do Osla – Gardermoen od 5.000 Kč vč. tax)

Nástupní místa

Oslo

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední


túry na běžkách Letecky
Navštívené země:
Norsko Norsko

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

422 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024