reklama

Tokaj – kombinace cyklistiky, termálů a vinobraní

Termín: 29.09.2016 - 02.10.2016, 4 dny
Cena od: 5 800 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Tokajské vinobraní, bukové hory a termály severního Maďarska

O Maďarsku se říká, že je zemí tisíce tváří, malou šperkovnicí uprostřed Evropy. Kde navíc pohostinnost není jen legendou, neboť již první král a zakladatel státu Svatý Štěpán kázal svým věrným ochranu a péči o cizí poutníky procházející zemí. Na naší krátké výpravě na sever Maďarska nedaleko slovensko - ukrajinského pomezí Vám nabídneme pestrou škálu zajímavostí. Přesvědčíme Vás, že tato země vnímaná jako země nížin a nedozírných rovin má také svá pohoří a hradby lesů, které můžeme jen tiše závidět. Že 1.300 termálních pramenů, které na území Maďarska tryskají, vytváří nepřeberné možnosti relaxu, které ocení i cyklisté. Že výtečné víno se zde rodí vskutku právem, 22 vinařských oblastí v čele na seznamu UNESCO od r. 2002 zapsanou vinohradnickou oblastí Tokaje jsou toho důkazem. A také to, že historie a zachovalost barokních a historických měst a míst této oblasti umí opravdu okouzlit. Projedeme panenské lesy pohoří Mátra a Bükk, barokní město Eger, historický Miskolc, vykoupeme se v lázních Egerszalók s unikátní travertinovou horou a také v jeskynních lázních Miskolc-Tapolca, nahlédneme na soutok řek Tiszy a Bodrogu a také mezi nedozírné vinice tokajské oblasti. Zažijeme atmosféru podzimního vinobraní a lidové slavnosti v Tokaji, spojené s ochutnávkami světově proslulých vín. A pochopitelně také okusíme výtečnou maďarskou kuchyni, kterou budeme zapíjet s chutí jak jinak nežli tokajskými víny. Anebo neméně známým nejslavnějším maďarským červeným - tedy Egri Bikavér. Umíte si představit lepší závěr cyklistické sezóny? Podrobný itinerář uvádíme níže, nezapomeňte prosím, že každou z fotografií lze rozkliknout do příjemného zobrazení.

Program zájezdu

1. den: Večerní odjezd z ČR, přes Brno a Bratislavu, noční tranzit do oblasti severního Maďarska, cca 700 km z Prahy. Noční osvětlená Budapešť.

2. den: Ano, Maďarsko má své roviny, nížiny, pustu. A právě proto začneme naše putování na nejvyšším místě země, pod vrcholem nejvyšší hory Kékes (1.014 m n.m.), což v překladu znamená "namodralá" či "Modrá hora". Na tomto místě pohoří sopečného původu Mátra nalezneme kamenný horský hotel, sanatorium a nedaleko i kamenný památník v národních barvách. A také místní dominantu - televizní věž, sloužící částečně jako rozhledna. Odtud se vydáme na naši první etapu, jejíž kulisou nám zprvu budou užasné panenské lesy, převážně listnaté. Nadmořská výška pohoří není nikterak závratná, ovšem ve srovnání s ostatní krajinou vůkol (cca 100 m n.m.) působí mohutným dojmem. Zelenou pevnost horských lesů pomaličku střídají údolí mezi zalesněnými kopci a na milovníky historie vykoukne skalní hrad Siroki vár, považovaný za nejkrásněji situovaný středověký hrad v Maďarsku. Na sopečný původ zdejší krajiny nás upozorňují vyhaslé sopečné kužele, strmá údolí a bizarní skály. Odpoledne nás čeká Eger - barokní skvost, město z hradeb, zapsané hluboko do kroniky maďarských dějin svým hrdinstvím během útoku Turků v r. 1552 a pyšnící se množstvím církevních staveb, barokních paláců a zajímavým minaretem. A pochopitelně také rudým vínem bikaver. Po sportu a kultuře se vydáme za relaxem - nedaleko odtud se nacházejí termální lázně Egerszalók, rozsáhlý komplex vnitřních i venkovních bazénů a vířivek, které plní vyvěrající voda o 68 st. Celsia (v bazénech pochopitelně chlazená). A které se pyšní unikátním útvarem na místě vyvěrajícího pramene - kaskádovitými vápencovými usazeninami, které vypadají, jakoby byly ze soli (odtud také používaný název Solná hora). V Evropě jde o naprosto ojedinělý úkaz, podobný útvar naleznete pouze v tureckém Pamukkale a v Yellowstonském národním parku v USA. Cykloetapa cca 56 km.

3. den: Dnešní den bude věnovaný cyklistice rovinatou oblastí kolem řeky Tisza. Prohlédneme si Andrassy zámek vystavěný po vzoru francouzských staveb na Loiře a další směr nám bude určovat na obzoru hora nad městem Tokaj, která svou výškou 515 m n.m. výrazně ční nad okolní krajinu. A která je, jak zjistíme při bližším ohledání, pokrytá vinicemi plodícími ono výtečné a proslulé tokajské víno. Jak také jinak. Ve městečku Tokaj si prohlédneme soutok řek, o kterých mnozí z nás slyšeli naposledy ve školních lavicích - Bodrogu a Tiszy. Etapa nám nabídne cca 60 km. Poté nás již čeká přitažlivý program, který do tohoto běžně malého městečká zájemce o folklór, řemeslo a především dobré víno, láká z celého světa. Během dne zde probíhá lidová slavnost vinobraní, doprovázená průvodem v krojích, přehlídkou vín a vinařů spojenou s ochutnávkami, samozřejmě s možností nákupu vína, s folklórních programem, místními pochutinami, řemeslnými výrobky a obecnou lidovou veselicí. Určitě musíme ochutnat sladké víceputnové tokajské, jedinečné samorodné, voňavý furmint anebo zlatavý muškát. Unikátnost zdejšího vína a oblasti je známa již od 12. stol. a ve výčtu osobností, které zdejší mok vášnivě propagovaly a konzumovaly, nechybí anglický státník a vojevůdce Cromwell, ruský car Petr Veliký, carevna Kateřina, papež Pius I., Beethoven, Voltaire, Goethe, Schubert. Ostatně největší historickou službu odrůdě zřejmě prokázal sám Ludvík XIV., jehož pochvalná slova doprovázejí tokajské dodnes - dle francouzského krále jde totiž o "krále vín a víno králů". Jak moc asi zachutná nám?

4. den: I dnes se vydáme na kola, čeká nás závěrečná cykloetapa, která nás zavede do přitažlivé oblasti maďarských Karpat. Nabídneme nedaleké pohoří Bükk, které se od sousední Mátry liší tím, že je krasového původu, nicméně nekonečné bukové lesy a trasy udržovaných úzkokolejek mají společné. V nadmořské výšce cca 1.000 m n.m. se nachází náhorní plošina, na území "Bukových hor" naleznete také řadu jeskyní a celá oblast je územím národního parku. My si užijeme lázeňského městečka Lillafüred a poté sjezdu v lesích směrem na župní sídlo Miskolc, cestou se zastavíme pod čtyřvěžatým dominantním hradem Diósgyöri, pyšnícím se největším historickým panoptikem ve střední Evropě a amfiteátrem, kde se v létě konají hudební festivaly. Na závěr programu dáme odpočinou tělu i duši a nahlédneme do unikátních jeskynních lázních Barlangfürdő ve městečku Miskolc-Tapolca. Jde o jediné místo na světě, kde léčivá krasová voda proudí v chodbách skutečné jeskyně. (Pokud si někdo netroufne na aktuální cyklistický program, lze pobyt v lázních abolvovat již od rána). Poté se již vydáme směrem k domovu, přes Bratislavu a Brno se do Prahy vrátíme v pozdních večerních hodinách.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 2x (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zázemím), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, fakultativní výdaje (vstupy do lázní: Egerszalók 2.100 HUF, Barlangfürdő 1.950 HUF + event. sauny 990 HUF, nákupy vína: bikaver cca 1.000 - 2.000 HUF, tokajské cca 1.200 - 3.500 HUF, nákup sklenky na košt vína a žetony na ochutnávky při vinobraní v Tokaji, vstupy památky: minaret Eger 200 HUF, apod...).

Cestovní pojištění - lze přiobjednat (132 Kč celkem za komplexní cestovní pojištění = 12 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.

Příplatek za jednolůžkový pokoj 700 Kč/2 noci.

Nástupní místa

Praha, Jihlava, Brno, Břeclav, Bratislava

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Maďarsko Maďarsko

Podobné zájezdy

Balaton, pohoří Mátra a Bükk, Eger a Hevíz – cyklo a termály

 (CK Victoria)
22.04.2024, 5 dní
10 990 Kč 9 590 Kč
cyklistický Autobusem

Bukové hory na kole s termály

 (CK Vlha)
27.04.2024, 5 dní
13 400 Kč
cyklistický Autobusem

Balaton na kole

 (CK Cyklotur)
29.08.2024, 4 dny
8 840 Kč
cyklistický Autobusem

Maďarsko na kole: Termální lázně Bukové hory

 (CK Bondo)
06.09.2024, 9 dní
16 640 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

358 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024