reklama

Děčínský Sněžník a Českosaské Švýcarsko na kole

Termín: 10.09.2016 - 11.09.2016, 2 dny
Cena od: 3 400 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Víkendové cyklistické zajímavosti v Českosaském Švýcarsku

Labe je řazeno mezi jednu z nejkrásnějších evropských řek. Na své cestě od pramene v Krkonoších v nadm. výšce 1.387 m n.m. urazí až ke svému ústí do Severního moře neuvěřitelných 1.154 km, z toho 358 km na českém území. Něco málo přes 100 km z Prahy na sever protéká úžasnou přírodní lokalitou Českého Švýcarska s pískovcovými unikáty. Pojeďte nahlédnou do tohoto poměrně mladého národního parku (založen v roce 2000). Kilometry polabské stezky si zpestříme etapou z Děčínského Sněžníku a druhou srdcem NP Saské Švýcarsko. Místy, kam příliš komerčních cyklistů nezabrousí. Což je více než škoda, jak sami uvidíte. Často jezdíme hledat zajímavosti daleko od domova a tento víkend je důkazem, že taková místa mohou být i tzv. u nosu, stačí odbočit z běžně proklamovaných cest. Detailní program naleznete níže, nezapomeňte také, že každý z obrázků lze rozkliknout do detailního zobrazení.

Program zájezdu

1. den: Po rychlém přesunu z Prahy započneme naše putování v oblasti Děčínského Sněžníku. Přiznejme si, kdopak z nás tuto pískovcovou stolovou nejvyšší horu CHKO Labské pískovce zná? 723 m n.m. a k tomu 33 m vysoká kruhová rozhledna z roku 1864, jedna z nejstarších v ČR - to je nejvyšší místo, kam lze vystoupat. Pokud zvolíte cestu dolů, spustíte se z výšky cca 600 m n.m. na 15 km klesání do Děčína. Anebo lze zvolit naši tajnou :-) lehce dobrodružnější lesní stezku v délce 10 km. Nadmořská výška města na soutoku Labe a Ploučnice činí 135 m n.m., je tedy nabíledni, že úvodní kilometry nebudou nijak náročné. Pro milovníky skal se nabízí i kouzelné pískovcové skalní město - přírodní památka Tiské skály, což obnáší cca 2x 4 km rovinatým lesnatým terénem Děčínské vrchoviny. Po příjezdu do Děčína zamáváme výrazné skále nad řekou - Pastýřské stěně, zámku a zajímavé stavbě městské knihovny, poté se napojíme na proslulou Labskou cyklotrasu a vydáme se směrem ke státní hranici. Užijeme si kilometry mezi unikátními stěnami NP Českého Švýcarska, zastavíme se v hraničním Hřensku s jeho přírodními soutěskami (Divokou a Edmundovou), jež určitě stojí za návštěvu, využijeme tradiční lodních přívozů na Labi a začneme ukrajovat kilometry i v dalším NP a současně Švýcarsku, tentokráte Saském. Přes saské hraniční městečko Schöna doputujeme až do lázeňského Bad Schandau. Pro milovníky lázní lze vřele doporučit večerní návštěvu zážitkových termálů Toskana Therme. Těšit se můžete na hru světel a hudby, vnitří i venkovní bazény, moderní saunový svět a naprosto neuvěřitelný zážitek ve slaném termálu Liquid Sound. Na kole cca 38-40 km vč. sjezdu ze Sněžníku.

2. den: Ráno zahájíme kratším přesunem na Mezní Louku a poté již po vlastních kolech nahlédneme přímo do srdce NP Saské Švýcarsko. Projedeme si neobvyklou přírodní stezku přes hraniční Zadní Jetřichovice a dále údolím Křenického potoka. Obdivovat budeme nebvyklé skalní útvary a lesní zákoutí, užijeme si terénů od lesních asfaltových cest přes pěšiny a vlídné šotolinky. Napojíme se na trasu "žluté tramvaje" a saskou stranou se vrátíme do Bad Schandau. Odbočíme po proudu řeky, jež jako jedna z mála nenese ženské jméno. Cestu si můžeme zpestřit krátkou zastávkou u osobního 50 m vysokého neovyklého venkovního výtahu, který Vás doveze vysoko nad hladinu Labe s patřičným výhledem. Ukrojíme další kilometry Labské dálkové trasy, prohlédneme si neobvyklý kostel zasvěcený cyklistům, pozdravíme z dálky důstojnou horskou pevnost Königstein, projedeme několik labských meandrů a přibrzdíme až v saské Pirně. V historickém centru obhlédneme nezaměnitelnou kamennou věž kostela Panny Marie, vychutnáme kávu s výhledem na radnici a plni neobvyklých zážitků se vypravíme na cestu domů. Na kole cca 30 km značenou trasou NP Saské Švýcarsko + cca 25 km Labskou stezkou do Pirny.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu/pensionu se snídaní na 1 noc (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaně.

Event. fakultativní výdaje - vstupy do památek apod., např. přívoz přes Labe s kolem cca 2,5 eur. Lázně Toskana Therme 14 eur/dospělý 2 hod., 18 eur/4 hod., dítě do 14 let poloviční cena, otevřeno v sobotu do 24:00 hod. Edmundova soutěska Hřensko 80 Kč/dospělý, dítě do 15 let poloviční cena. Tiské stěny 30 Kč/dospělý, dítě do 15 let poloviční cena. Rozhledna na Sněžníku 20 Kč/dospělý, 5 Kč/dítě do 15 let. Osobní výtah Bad Schandau 50 m vysoký k vesničce Ostrau 2,80 eur/dospělý zpáteční lístek.

Cestovní pojištění - podmínka účasti, lze přiobjednat k zájezdu: dospělí 72 Kč, děti do 15 let 50 Kč, komplexní cestovní pojištění = 13 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady atd.

Příplatek za jednolůžkový pokoj 300 Kč/1 noc.

Nástupní místa

Praha, Ústí nad Labem, Děčín

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Česko Česko
Německo Německo

Podobné zájezdy

Labská cyklostezka

Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)
14.05.2024, 3 dny
5 990 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

262 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023