reklama

Na kole od jihu k severu Skotska - chatka

Termín: 15.07.2016 - 26.07.2016, 12 dní
Cena od: 18 490 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Poznání

Na kole od Jihu k severu Skotska Čeká vás 400 km dlouhá cyklotrasa nejkrásnějšími partiemi Skotské vysočiny. Skotsko projedeme ,,nalehko“ s jednodenní výbavou a autobus nám převeze zavazadla do dalšího kempu či tábořiště na farmě. Trasy jsou vedeny po značených stezkách, bývalých železničních tratích, vojenských cestách i po nefrekventovaných asfaltových silničkách. V některých částech naší etapy se však nevyhneme státní silnici. Nezoufejte, záhy zjistíte, že skotští řidiči jsou daleko ohleduplnější, což učiní naše putování jednodušším. Zájezd je pořádán souběžně s pěší variantou. V případě špatného počasí, popř. nedostatku sil, můžete kolo vynechat a absolvovat turistickou část programu. Oba zájezdy se podstatně odlišují od jiných poznávacích a cyklistických zájezdů tím, že skutečně Skotsko projdeme a projedeme volnou krajinou a dostaneme se i do míst, která se běžně nenavštěvují. Nevynecháme ani to podstatné ze Skotska, např. jezero Loch Lomond, výstup na Ben Nevis či návštěvu palírny pravé skotské whisky. Cyklistické cesty sledují dálkovou národní trasu West Highland Way. Díky kolu však poznáme daleko větší část Skotska než náš turista. V závěru našeho programu navštívíme skotsko-anglické pomezí, kde budeme moci obdivovat římské opevnění zapsané na seznamu UNESCO.

Program zájezdu

1. den: odpoledne odjezd z ČR, přesun do Belgie.

2. den: příjezd do města BRUGGY, cyklistická prohlídka města, podél říčních kanálů malebnou belgickou krajinou do přímořského letoviska u přírodní rezervace HET ZWIN poblíž holandských hranic, zpět k autobusu (50 km), nočním trajektem do Anglie.

3. den: cesta na sever, z MILNGAVIE na severu Glasgow vyjedeme do volné krajiny CAMPSIE WELLS. Zastávka s prohlídkou palírny skotské whisky GLENGOYNE a poté odjezd na ubytování nedaleko GLASGOW, možnost večerní návštěvy města (2 noci na stejném místě) (30 km).

4. den: cyklistika v NP LOCH LOMOND s výletem k moři. Přes centrum jižního Lomozu, BALLOCH, podél řeky LEVEN do Dumbartonu ke stejnojmennému, a zároveň nejstaršímu, písemně doloženému hradu v Británii, DUMBARTON, po silnici podél mořského zálivu FIRTH OF CLYDE do městečka HELENSBURGH, odkud budeme pokračovat údolím GLEN FRUIN zpět do Ballochu, autobusem zpět na ubytování. (75 km).

5. den: trasa podél západního pobřeží, podél jednoho z nejhezčích jezer Skotska LOCH LOMOND, zároveň je největší v Británii, přes malebné obce LUSS a TARBET (možnost ukončení cykloturistiky) do INVERARNAN. Ubytování na farmě/v hotelu (2 noci na stejném místě). Bus parkuje cca 600 m od farmy. Dnes 40 km. Trasu lze prodloužit kolem jezera LOCH LONG (15 km) nebo cyklotrasou po východním pobřeží pod Ben Lomond a pak lodí do Tarbetu.

6. den: královská okružní etapa nás zavede do „srdce Skotska“, oblasti BEN LAWERS a pohádkového jezera LOCH TAY. Z rybářské vesničky KILLIN vystoupáme do sedla pod vrcholem Ben Lawer s úžasným výhledem na jezero i do údolí GLEN LYON, do kterého sjedeme. Jedinečnou horskou krajinou pod majestátnými vrcholy budeme klesat údolím s pasoucími se ovečkami a divokými jeleny opět k jezeru LOCH TAY, které objedeme po jeho hornatější jižní straně (s jedinečnými výhledy na jezero a okolní krajinu) zpět do Killinu (80 km). Možnost kratší varianty - okružní cestou okolo jezera Tay (60 km).

7. den: od kamenného mostu v BRIDGE OF ORCHY k jezeru Loch Tulla, po staré vojenské cestě vjedeme do vřesovišť a rašelinišť pustiny RANNOCH MOOR. Za Ba Bridge vystoupáme k ruinám Ba Cottage, odkud se nám otevírají překrásné výhledy na GRAMPIAN MOUNTAINS a GLENCOE HILLS - místo, které Skotsko činí Skotskem. Sjezd údolím GLEN COE, nad kterým ční majestátný BUACHAILLE ETIVE MÒR, mlčenlivý pamětník masakru klanu MacDonaldů, až k mořskému jezeru LOCH LEVEN a dále na ubytování na konec zálivu (50 km s možností zkrácení na 30 km).

8. den: po vojenské cestě vyšlapeme do nádherné pusté krajiny typické pro Skotskou vysočinu. V závěru novými lesními porosty (chvilku potlačíme kola), které nás dovedou na hřeben nad údolím GLEN NEVIS s výhledem na horu BEN NEVIS (1 344 m n. m.). Sjezd do údolí a dále přes oblastní město FORT WILLIAM na ubytování pod úpatí nejvyšší hory Skotska. (45 km). Alternativně lze trasu absolvovat po silnici podél jezera LOCH LEVEN a LOCH LINNHE (50 km), nebo podél řeky KLACHMISH do Fort Williamu a na ubytování (2 noci na stejném místě) (50 km).

9. den: odpočinkový den ve Fort William. Alternativně výstup na nejvyšší horu Velké Británie BEN NEVIS (pěšky 20 km). Pro zájemce o cyklo možnost celodenní trasy k jezeru LOCH NESS.

10. den: odjezd na jih. Zastávka s procházkou u HADRIÁNOVA VALU - památka z doby, kdy byla Británie obsazena Římany. Přejezd přes Anglii. Večer ubytování.

11. - 12. den: dopoledne příjezd k OXFORDU. Cyklo v okolí města nebo podél Temže (25-60 km). Individuální prohlídka univerzitního města. Večer trajektem do Calais, přejezd přes Německo do ČR.

Ubytování

8x nocleh v jednoduchých chatičkách a hostelu ve vícelůžkových pokojích (1lůžkový pokoj nelze).

Stravování

vlastní, možnost dokoupení 7x česká polopenze.

Cena zahrnuje

doprava klimatizovaným autobusem (5 000 km) s cyklovlekem, trajekt do Anglie a zpět, 8x nocleh v jednoduchých chatičkách a hostelu ve vícelůžkových pokojích (1lůžkový pokoj nelze), pojištění léčebných výloh v zahraničí včetně storna zájezdu, vedoucí zájezdu, informační materiály.

Cena nezahrnuje

vše ostatní, co není uvedeno v odstavci „Cena zahrnuje“.

Nástupní místa

Beroun, Hradec Králové, Pardubice, Plzeň, Poděbrady, Praha, Liberec, svoz Turnov, svoz Mladá Boleslav, svoz Brno

Cestovní kancelář:
Poznání
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Velká Británie Velká Británie

Podobné zájezdy

Skotsko na kole: Od Highlands až po Skye

 (CK Bondo)
10.07.2024, 14 dní
28 740 Kč
cyklistický Letecky

Skotsko: Vysočinou na horském kole MTB

 (CK Bondo)
10.07.2024, 14 dní
28 740 Kč
cyklistický Letecky
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

173 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024