reklama

Ferraty Walliských Alp

Termín: 31.07.2016 - 07.08.2016, 8 dní
Cena od: 11 900 Kč

pěší turistika Autobusem
Foto: CK Kudrna

Švýcarská dokonalost ve vertikále ve stínu Matterhornu

Ti z vás, kdo jste již Švýcarsko někdy navštívili, víte, že dokonalost je této zemi vlastní. Nejinak je tomu i v případě zajištěných cest, které Švýcaři budují s pečlivostí, hravostí a citem pro sebemenší detail. Velká oblast Walliských Alp, rozkládající se na pomezí Švýcarska a Itálie, je rájem pro sportovce jakéhokoli druhu – turisty či cyklisty počínaje a horolezci konče. Hlavním lákadlem oblasti je samozřejmě důstojný Matterhorn (4.478 m.n.m.) a také největší hora Švýcarska Dufourspitze (4.634 m.n.m.) v masivu Monte Rosa, ovšem v celých Walliských Alpách se nachází 41 vrcholů vyšších než 4000 m.n.m . - na každém kroku je tedy čím se kochat. Zájezd nabídne výběr z nejlepších zajištěných cest, kterými se můžou Walliské Alpy pochlubit. Každý den budeme vyrážet do jiné zajímavé oblasti, pohybovat se budeme jak v blízkosti Matterhornu, tak i největšího alpského ledovce Aletschgletscher. Zajištěné cesty ve Švýcarsku jsou perfektně udržované s množstvím hravých prvků, na své si proto přijdou méně i více zkušení lezci. Nelze však podceňovat jejich náročnost – základním předpokladem pro absolvování všech túr je absolutní odolnost vůči závratím. Základní tábor vybudujeme u městečka Visp v kempu, jehož součástí je i bazén, v němž každý den budeme moci zregenerovat příjemně protažená těla. V ceně zájezdu je kudrnovská polopenze.Pro zájemce je nachystána unikátní ledovcová túra k vrcholu Wildstrubel (3.244 m.n.m.) provázená pravým švýcarským horským vůdcem a spojená s noclehem na horské chatě Lämmerenhütte.

Program zájezdu

1.–2. V neděli v 15:00 odjezd z Brna do Prahy, Plzně a cesta přes Německo do Švýcarska. Probudíme se u největšího alpského ledovce ALETSCHGLETSCHER a přiblížíme se lanovkou k hoře EGGISHORN (2 907 m.n.m.), z níž jsou nádherné výhledy nejen na ledovec, ale i na velikány Bernských a Walliských Alp. Pod vrcholkem nás čeká stejnojmenná ferrata Eggishorn (C). Abychom si dostatečně užili unikátní scenérii, vydáme se zpět ke stanici lanovky po cestě Aletsch Panoramaweg, která je zařazena pod ochranu UNESCO. Součástí naší cesty bude i 1 km dlouhý tunel. Přejezd do kempu u městečka SAAS GRUND.

3. SAAS GRUND je po Zermattu nejvýznamnější sportovní středisko Walliských Alp, z něhož je jen kousek na okolní čtyřtisícovky. Zde strávíme několik dní, abychom si naplno vychutnali úžasné scenérie. Na začátek podnikneme méně náročnou, ale zato panoramatickou zajištěnou cestu Mittaghorn Klettersteig (B) k vrcholu MITTAGHORN (2 687 m.n.m.). Přístup a sestup k ferratě si usnadníme lanovkami.

4. Tento den nás čeká horská túra s velkolepou ferratou (C/D) na vrchol Jägihorn (3 206 m.n.m.).  Vyjedeme lanovkou ze Saas Grund do stanice Kreuzboden, odkud nastoupáme po svých až k úpatí Jägihornu. Čeká nás dlouhá klasická zajištěná cesta, která upřednostňuje lezení po skále a končí na vrcholku s krásným rozhledem. Sestoupíme zpět k lanovce a dalších 800 výškových metrů si tak ušetříme.

5. Jednou z lahůdek zájezdu je výlet do ZERMATTU na zajištěnou cestu Mammut Klettersteig (B, C/D, D/E).  Přímo nad střechami domů v Zermattu prověří naši fyzickou kondici hodnotný ferratový kousek se třemi variantami trasy. Kdo se bude cítit, zvládne i nejvyšší obtížnost s převislými úseky. Odměnou nám bude vyhlídka na MATTERHORN. Po prohlídce Zermattu se vláčkem vrátíme zpět k autobusu.

6. Už jsme dostatečně rozcvičení, abychom zvládli největší výzvu zájezdu – nejdelší švýcarskou ferratu Daubenhorn Klettersteig (D). Nedaleko průsmyku GEMMIPASS (2.322 m) začíná neodolatelná a výživná záležitost, která nabízí fantastické adrenalinové zážitky – úžasnou expozici, průlez skalní trhlinou či jeskyní, množství žebříků. K mání je i lehčí varianta (C/D). Z vrcholu Daubenhorn (2.942 m) opět nádherné rozhledy. Nocleh přímo pod Daubenhornem, v městečku LEUKERBAD. Těm, kteří by rádi zažili ještě něco navíc – vychutnali si atmosféru východu slunce nad sněhem pokrytými horami, je určena nabídka noclehu v horské chatě Lämmerenhütte a ranního výstupu na vrchol Wildstrubel (3.244 m) (viz. níže).

7. - 8.  Ferratový program zakončíme nejhravějším kouskem - cestou Erlebnisklettersteig (C) v průsmyku GEMMIPASS (2.322 m). Krom klasického lezení nás čeká i mnoho zábavných prvků – 65 m dlouhý lanový most, 20 m dlouhý točitý žebřík, překonávání zavěšených dřevěných špalků či lezení po síti. Ferrata není fyzicky náročná, prověří však naši odolnost vůči závratím. Po celou dobu se budeme kochat výhledy na scenérii čtyřtisícovek v čele s Matterhornem a masivem Monte Rosa. Následuje zasloužený odpočinek v lázních LEUKERBAD – údajně nejkrásnějších švýcarských termálech. Večerní odjezd domů a ranní příjezd do ČR.

VARIANTA S LEDOVCOVOU TÚROU (fakultativní program k 6. - 7. dni)

Máte chuť zažít dokonalé ticho hor rušené jen křupáním sněhu pod mačkami a východ slunce v třítisícové výšce? Chcete si bezpečně vyzkoušet chůzi po ledovci a vychutnat si atmosféru švýcarské horské chaty usazené kousek od úpatí ledovce? Pokud ano, je pro vás určená rozšířená nabídka  ferratového zájezdu do Walliských Alp spojená s noclehem a polopenzí na horské chatě Lämmerenhütte (2 501 m.n.m.) a ranním výstupem na hřeben WILDSTRUBEL (3 244 m.n.m.). Jedná se o klasickou ledovcovou túru, nutným vybavením tedy budou mačky a cepín (zapůjčení za poplatek zařídíme). Vzhledem k tomu, že díky legislativě nemohou naši kvalifikovaní horští průvodci doprovázet klienty na ledovcových túrách, využijeme služeb místního horského vůdce, absolutního znalce oblasti. Výstup bude korunován nádherným panoramatickým pohledem na neuvěřitelnou scenérii 

6. Po vydatném sportovním výkonu na ferratě Daubenhorn Klettersteig projdeme údolím Lämmerenboden kolem jezírka Lämmerensee (2 296 m.n.m.) a vystoupáme k horské chatě Lämmerenhütte (2 501 m.n.m.). Zde nás čeká bohatá večeře a instruktáž týkající se pohybu v ledovcovém terénu.

7. Vstaneme velmi brzy ráno a vydáme se na výstup po ledovci Wildstrubel Gletscher až na hřeben WILDSTRUBEL (3 244 m.n.m.). Hřeben má několik stejně velkých vrcholů, na kochání jsou vhodné všechny – čekají nás nádherné panoramatické rozhledy po Bernských a Walliských Alpách. Před polednem se vrátíme zpět k chatě a sestoupíme do průsmyku Gemmipass a lanovkou do Leukerbadu. Ani my nezůstaneme bez zasloužené odměny - po návratu do údolí si odpočineme v termálních lázních LEUKERBAD, které jsou považovány za nejkrásnější švýcarské termály a svou historií sahají až do dob Římanů. Večerní odjezd domů a ranní příjezd do ČR.

Cena při 3 účastnících: 250 CHF/os.
Cena při 4 účastnících: 215 CHF/os.
Cena při 5 účastnících:
185 CHF/os.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem, 5x ubytování v kempu, polopenzi, průvodce, lanovky v oblasti Saas Grund a zpáteční jízdenku na lanovky Fiesch-Fiescheralp, Leukerbad-Gemmipass a vláček Täsch-Zermatt, pojištění léč. výloh, zákonné pojištění CK a 3x pišingr

Cena nezahrnuje

fakultativní využití jiných vlaků a lanovek, jimiž lze některé túry zkrátit, vstup do termálních lázní Leukerbad (23 CHF)

Nástupní místa

Brno, Praha, Plzeň

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
střední - vysoká


pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Švýcarsko Švýcarsko

Podobné zájezdy

Julské Alpy – turistika

 (CK Vlha)
30.07.2024, 6 dní
12 900 Kč
pěší turistika Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

447 cyklistů (10 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024