reklama

Madagaskar na kole

Termín: 21.11.2016 - 07.12.2016, 17 dní
Cena od: 84 000 Kč

cyklistický pěší turistika Letecky
Foto: CK Rubikon

Cyklistika exotickým ostrovem lemurů a baobabů

Přátelští domorodci, unikátní krajina, flóra i fauna v čele s charizmatickými lemury a neuvěřitelnými chameleony. Směs africké a indické kultury, která se dochovala i přes francouzskou kolonizaci. Pláže Indického oceánu i jezírka v národních parcích. Čtvrtý největší ostrov na světě, na kterém díky jeho izolaci přežila neuvěřitelná pestrost rostlin i živočichů, z nichž mnohé neuvidíte nikde jinde na světě. Madagaskar je naprosto unikátním územím v každém slova smyslu. Projedete s námi hory, NP, deštný prales, savanu a okusíme i vlny oceánu při závěrečném zaslouženém odpočinku. Skutečně na kole. A proč také ne. I tady žijí normální lidé, pokorní při své chudobě. Pracují, budují, jezdí na kole :-) Naopak tu nežijí žádné velké šelmy a dravci ani jedovatí hadi. Při našich opakovaných návštěvách tohoto ostrova vznikla myšlenka absolvovat zde kromě poznávacího i cyklistický program. Proč ne, když to zvládají i jiní Evropané. Podrobný itinerář naleznete níže, nezapomeňte, že obrázky lze rozkliknout do většího příjemného zobrazení.

Program zájezdu

1.-2. den: Odlet z Prahy, přílet do do hlavního města ostrova a stejnojmenné malgašské provincie Antananariva, zvaného krátce Tana. První dotek zdejší kultury, většího města, kterých po další cestě příliš nepotkáme. Zákoutí i turistická místa Tany. Královský palác, prohlídka města, pohled na město z výšky z okolních kopců. Prvních 25 rozjezdových uvykacích km na kole. Nocleh po příletu i po 2. dni Tana.

3. den: Přesun z Tany do Ambatolampy. Cesta na kole směrem na Antsirabe s mnoha pauzami na focení a originálními pohledy na krajinu, rýžová pole, vesnice, hrobky kmene Merida. Nocleh v Antsirabe, ve městě založeném norskými misionáři, v "hlavním městě" rikš zvaných pousse pousse - nikde jinde jich nepotkáte takové množství, jako právě zde. Nutno vyzkoušet :-)!

4. den: Cyklistika kolem jezer Andraikiba a Tritriva. Pro Evropana neobvyklá krajina, spíše vysočina, typické vesnice. Vulkanické jezero Tritriva. Po návratu do Antsirabe svůj zrak, a třeba i své blízké, potěšíme v manufaktuře na výrobu drahokamů či na řemeslném jarmarku. Nocleh tamtéž jako předchozí den.

5. den: Přes náhorní plošinu doputujeme do městečka Ambositra, centra uměleckých řezbářů, od nichž můžeme zakoupit krásné dřevěné suvenýry. Jisté je, že vybírat se bude těžko - nabídka je široká, krámků jako máku a ceny více než úžasné. Dále se přesuneme za chameleony a lemury do národního parku Ranomafana, deštného horského pralesa ve výšce cca 800 m n.m.

6. den: Dopoledne strávíme v NP Ranomafana. Budeme objevovat zákoutí deštného pralesa s rozlohou přes 41 tis. ha, domova vzácných lemurů, ptáků, plazů a dalších endemických zvířat. Unikátnost přírody se projeví i v říši flóry, nejenom vzácnými druhy orchidejí. Pokusíme se objevit a vyfotit originálního „žirafího brouka". Odpoledne se vydáme nenáročným výšlapem k vodopádu, cestou budeme pozorovat život vesničanů v Ranomafaně a blízkém okolí. Prohřát se můžeme v místních přírodních lázních. Pro zájemce se nabízí i večerní procházka za nočními lemury. Nocleh jako předešlý den.

7. den: Přesun do městečka Fianarantsoa, centra vzdělanosti a hlavního města kmene Betsileo se "svatým kopečkem". A proč centra vzdělanosti? Po prvních minutách procházky městem pochopíte - je neuvěřitelné, kolika řečmi na Vás budou promlouvat malé místní děti. Dále pokračujeme na Ambalavao, krajinou vinic a architektury červených domů s typickými balkony. Rýžová pole, maniok, batáty. Nocleh Ambalavao.

8. den: Čeká nás národní park Andringitra. Navštívíme manufakturu na výrobu ručního papíru, dozvíme a prohlédneme si krůček po krůčku postup vzniku krásných papírových artefaktů. Odpoledne se nám krajina kolem zásadně změní. Obdivovat budeme podivuhodné obrovské žulové útvary a obnažené hory porostlé trávou. Domov dalších vzácných lemurů, kterých si další den dosyta užijeme.

9. den: Vycházka v NP Andringitra mezi žulovými horami. Obdivovat budeme lemury kata, sifaky a další druhy v jejich přirozeném prostředí původního lesa. Výhledy ze skalních bloků do typicé malgašské krajiny. Lemuři a neobvyklé granitové útvary - obojí bude velkým fotografickým cílem. Nocleh jako předešlý den.

10. den: Na kole opustíme království žulových hor a odpoledne se již autobusem přesuneme přes Horombe Plateau - savanu s palmami - dále na jih. Zde rozhodně platí, že i cesta je cíl. Přivítá nás další národní park, Isalo. Nocleh Ranohira.

11. den: Podnikneme nejprve vyjížďku a poté vycházku v NP Isalo mezi skalními formacemi neuvěřitelných tvarů i rozměrů, vykoupeme se v kaňonu Maki v přirodním jezírku "La Piscine Naturelle", u něhož si málokdo bude připadat jinak nežli v ráji a potkáme množství úžasné endemické flóry. K večeru se vydáme na lov - fotozáběrů. Při pozorování západu slunce mezi zlatavými skalními vežemi, jejichž dominantou je útvar zvaný výstižne "La Fenêtre" ("okno"), jich získáme nepočítaně! Nocleh jako předešlý den.

12. den: Z náhorní planiny se přesuneme dále k jihu, za okny budeme pozorovat typickou savanu a potkáme první baobaby - neuvěřitelné to svědky uplynulých století. Projedeme město safírů Ilakaka, zastavíme se na oběd v Toliaře a přemístíme se do osvědčeného hotelu přímo na pobřeží oceánu. Ubytujeme se v bungalovech na pláži a prvně se osvěžíme v teplých vodách Mosambického průlivu. Smyjeme únavu z předchozích dnů, využijeme masáže místních šikovných Malgašek a strávíme příjemný večer na pobřeží. Zebu stejky mohou vystřídat úžasné úlovky z moře :-)

13. den: Relax v plné parádě. Je libo výlet na piroze (domorodé dlabané lodi) k mangrovým porostům, na ryby či k útesu na šnorchlování? Anebo objevování domorodé vesničky Mangili? Pro zájemce z řad potápěčů se nabízí super podmořské výpravy s majitelkou místního diving centra. Režisérem těchto odpočinkových dní na pobřeží nebude nikdo jiný nežli právě Vy.

14. den: Vychutnáme si dopolední odpočinek u Indického oceánu či podnikneme „zebu safari", při kterém se budeme kochat jedinečnou surealistickou krásou trnité buše, přirozeným to prostředím baobabů. A krom toho - kdy jindy budeme mít šanci vidět endemické didierie a pachypodie, krásky z rostlinné říše? K večeru se přesuneme do Toliary, tzv. „města slunce". Nabízí se další autentický zážitek - živá zábava v některém z místních klubů či na barevné a rytmické místní diskotéky? Vrozený rytmus v těle domorodců lze těžko jakkoliv popisovat či komentovat, pouze obdivovat.

15. den:Část dne věnujeme prohlídce Toliary a nákupu suvenýrů, odpoledne přeletíme zpět do Tany. Nocleh.

16. den: Závěrečná výprava hlavním malgašským městem, nákup vskutku posledních suvenýrů. Rozloučíme se s našimi místními přáteli, kteří nám dělali milou a poučnou společnost po celou dobu našeho putování. Odpolední odlet do Evropy.

17. den: Přílet domů. Opět sáhneme po teplejším oblečení a pokusíme se co nejdéle zachovat vzpomínku na ztracený svět madagaskarského ostrova. Bude se nám stoprocentně stýskat, o tom není žádných pochyb.

Cena zahrnuje

Mezistátní letenku (Praha - Antananarivo - Praha) vč. tax a poplatků (cca 19.000 Kč), vnitrostátní letenku vč. tax a poplatků Toliara - Antananarivo (cca 7.000 Kč). Přepravu po Madagaskaru najatým (mini)busem po celou dobu zájezdu, přepravu kol. 15x ubytování (dvoulůžkové pokoje s vl. sociálním zařízením) v hotelech, hotýlcích a bungalovech, snídaně. Služby našeho průvodce po celou dobu pobytu, služby místního průvodce po celou dobu. Local guida v NP (kde je požadováno), vstupy do NP. Pitná voda a banány k dispozici na doplnění energie během cyklistického programu.

Rádi bychom vás upozornili, že cena zájezdu je kalkulována na základě dostupné ceny mezinárodní letenky v době zveřejnění akce. Cena Vaší letenky (vč. letištních tax a palivového příplatku) je definitivně známa až v okamžiku svého vystavení. Dojde-li k jejímu navýšení vzhledem k ceně uváděné (ať už v důsledku Vaší pozdější rezervace anebo úprav ze strany leteckého dopravce), bude toto navýšení účtováno k ceně zájezdu, a to v aktuální výši v okamžiku Vašeho závazného objednání zájezdu. O aktuální ceně letenek Vás samozřejmě vždy předem informujeme.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě výše uvedené, fakultativní výdaje (např. výlety na moře a potápění během závěrečných dní u oceánu,...). Stravovat se budeme z místních zdrojů, zcela dle svobodné volby, na místě není problém a výběr je pestrý od salátů až po výtečné zebu stejky.

Přepravu kola - 60 eur/1 směr, tedy 120 eur celkem. Kolo je nutné na přepravu připravit, tzn. sbalit do krabice (návod obdržíte) a odbavit na letišti mimo běžnou check-in přepážku. Platí se až na letišti při odbavení.

Cestovní pojištění - podmínka účasti, lze přiobjednat k zájezdu: dospělí 1.445 Kč, děti do 15 let 935 Kč, komplexní cestovní pojištění = 13 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd., viz naše nabídka cestovního pojištění. Anebo obstarat vlastní.

Vízum - každý obdrží po příletu na letišti přímo do pasu, vízum do 30 dnů pobytu aktuálně 31 eur (stav duben 2016), hradí si každý sám u přepážky.

Event. přípl. za jednolůžkový pokoj - 5.500 Kč (máte-li zájem, nezapomeňte poptat naší službu "spolubydlící", často lze najít dalšího samostatně cestujícího klienta, tuto službu nabízíme leč negarantujeme.

Nástupní místa

Praha / letenka z Vídně na poptání

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
horské

cyklistický pěší turistika Letecky
Navštívené země:
Madagaskar Madagaskar

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

312 cyklistů (10 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024