reklama

Silvestr v rumunském Banátu

Termín: 27.12.2015 - 03.01.2016, 8 dní
Cena od: 6 500 Kč

pěší turistika zimní Autobusem
Foto: Ivo Fík Dokoupil, CK Kudrna

aneb opravdové cesty proti proudu času

Možná jste někdy snili o tom, jaké to bylo žít kdysi, když život plynul jinak než nyní. Na plotně bublá polévka, v peci se už dopéká chleba, z chlíva slyšíte neodbytné zvuky (ještě je potřeba nakrmit), v kachlové peci praská oheň, při kterém se tak krásně povídá. Ráno vás probudí kohoutí budíček, křik zvířectva, zvuky loukoťového vozu taženého koňmi. A kolem toho všeho příroda. Krásná, tajemná, skoro panenská, dotčená jen motykou a koňským spřežením. Stačí si jen vybrat roční období vám nejbližší a nechat se opájet jeho vůněmi. Pojďte se s námi přenést o pár desítek let zpátky, do časů našich babiček či prababiček. Do kraje a k lidem, kam Kudrna jezdí jako domů již přes 20 let. Do českých vesnic v oblasti rumunského Banátu, kde žijí svým životem, zvyky a tradicemi již od roku 1823 naši krajané. Zvolíte-li toulání, uvidíte fascinující kaňon krasové říčky, jeskyně, vodní mlýnky (tzv. vodenice), kopce i údolí, salaše, pastviny, pole a lesy. Pobyty probíhají v západní části kraje ve vesnici Svatá Helena. Po celou dobu pobytu máte zajištěno jídlo u „svých" rodin a věřte, že na vás nebudou šetřit. Ochutnáte balkánské speciality, ale i tradiční česká jídla, domácí pálenou kořalku, povidla, chebdinky či mamaligu, případně můžete domácím sami uvařit své oblíbenosti.

Že jste ještě nikdy nebyli v rumunském Banátu v zimě? Krajina se oděje do bílého hávu, louky a lesy, políčka i vesnice jsou pocukrované sněhem, venku mrzne až praští a čerstvě napadlý sníh křupe pod nohama při každém kroku. Přes den budeme podnikat výlety po okolí, večery pak strávíme společně s místními na „táčkách" v teple u sálající pece anebo v rumunsky stylové hospůdce „U Pepsiho". Oslavíme zde hned 2 Silvestry - balkánský i náš a na vlastní kůži si prožijeme vesnickou silvestrovskou zábavu s tancovačkou. V případě dobrých sněhových podmínek si zde přijdou na své milovníci běžkování.

Program zájezdu

1.–2. Nonstop cesta do Rumunska s malou zastávkou v ranním Temešváru – centra rumunské revoluce. Odpoledne přijedeme do české vesnice Svatá Helena, ubytujeme se v rodinách, ochutnáme domácí pálenku, projdeme se po vsi a večer skočíme do pruhovaných peřin.

3. Dospávání, aklimatizace, oběd a potom se zajdeme podívat na pár posledních stop po nejpůvodnější české vesnici Elizabetě. Zapálíme podvečerní oheň na bílých skalách vysoko nad Dunajem s fantastickými výhledy, opečeme slaninu i brambory, popijem, popějem.

4. Tradiční fakultativní výlet podél Dunaje do termálů Băile HerculaneOrsovy, event. i Turnu Severinu a Železným vratům.

5. Cesta auty či pěšky do Gerniku na bujarou silvestrovskou tancovačku. Dospání ve spacáku v kudrzákladně.

6. Oslavná novoroční bohoslužba v kostele, předsevzetí, táčky a hodování.

7.–8. Balkánský trh v Moldově, poslední vycházky a návštěvy, rozloučení a večerní odjezd. Cesta přes Maďarsko do Brna.

Ubytování

v krajanských rodinách v peřinách, při výletu ve vlastním spacáku pod střechou.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem, ubytování, banátskou plnou penzi, pojištění léč. výloh, zákonné pojištění CK, průvodce, veselý slovníček českobanátsko-český, mapky i plánky, bečičku píva a 3x pišingr.

Nástupní místa

Brno, Bratislava

Kudrna
Cestovní kancelář:
Kudrna
Náročnost: Co to znamená?
nízká - střední


pěší turistika túry na běžkách Autobusem
Navštívené země:
Rumunsko Rumunsko

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

382 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024