reklama

Sv. Mořic na kole nebo pěšky

Termín: 03.07.2015 - 07.07.2015, 5 dní
Cena od: 8 900 Kč

cyklistický pěší turistika Autobusem
Foto: CK Rubikon

Proslulý Sv. Mořic, průsmyk Bernina, Maloja - ráj pro cyklisty pohodáře, bikery i pěší turisty!

Neboli od horských průsmyků a kaňonů do údolí - na horním a rozhodně nejzajímavějším toku řeky Inn. Připraveny máme základní trasy pro pohodáře, kdy s pomocí autobusu navštívíte atraktivní horská sedla a získáte tak nadmořskou výšku, stejně jako alternativy pro bikery (sjezdy, terény). A nově také pěší variantu (naleznete v pěších zájezdech), neboť veškeré lanovky jsou nám plně k dispozici a zdarma! En je rétorománská podoba názvu řeky Inn, proto také nese údolí jazykem místních název Engadin. Během 5 dnů nahlédneme do oblasti Sv. Mořice (St. Moritz či rétorománsky San Murezzan), přilehlých jezer, slavných sedel Berninapass a Malojapass a projedeme také švýcarskou část Innské stezky. A třeba potkáme i červené vláčky Rhétské dráhy cestou do italského Tirana anebo slovutný panoramatický Glacier Express při jeho pouti do Zermattu. Podstatným znakem oblasti je také trojjazyčnost, podpořená jazykovým zákonem z roku 2008. Kromě němčiny se tu zcela běžně v životě, na školách i v úřadech setkáte s rétorománštinou a italštinou. Tak tedy Guten Tag! Allegra! Buon giorno! Vítejte! Pohoda na kole či na túrách začíná! Podrobný itinerář uvádíme níže, nezapomeňte také, že každou z fotografií lze rozkliknout do detailního zobrazení :-)

Program zájezdu

1. den: Večerní odjezd z ČR, rychlý dálniční tranzit přes Německo do Švýcarska. Až závěrečné kilometry mimo dálnici budou pro autobus náročnější a my budeme mít při ranním probuzení rozhodně zajímavou kulisu za okny.

2. den: Autobusem vyšplháme do výšky 2.300 m n.m. a nahlédneme tak do slunné Itálie. Nacházíme se totiž na pomezí švýcarského kantonu Graubünden a italské provincie Sondrio, v masivu Bernina a známý to průsmyk Berninapass (2.328 m n.m.) máme na dosah. Pravě tudy si razí cestu Berninská dráha, jako jediná v Alpách bez použití vrcholového tunelu. Navíc nejde o žádnou zubačku, přestože její sklon je místy až 70‰, a proto si "vypomáhá" oněmi proslavenými oblouky na trati. Zkrátka taková železniční rekordmanka. My si přichytáme kola, zkontrolujeme brzdový systém a vydáme se cestou kolem jezera Lago Bianco, dolní stanice lanovky na Diavolezzu (určitě vyjedeme zdarma lanovkou za sluníčkem do výšky takřka 3.000 m n.m.), přes Morteratsch (lze došlápnout ke splazu ledovce Morteratsch, plošně největšímu v celém regionu), Pontresinu do Celeriny (1.700 m n.m.) se St. Moritz na dohled. Podaří-li se počasí, jde o fantastický úvod, ryzí švýcarské hory všude kolem, o jejichž fotogeničnosti netřeba pochybovat. V hotelu setrváme 2 noci. Základní trasa ze sedla Bernina cca 25 km výrazně z kopce, dále dle vlastního uvážení.

3. den: Následující den strávíme v oblasti proslaveného lyžařského střediska St. Moritz, dějiště olympijských her v roce 1928 a 1948. Užijeme si stezku kolem horských jezer Lej da Segl a Silvaplanersee ve výšce 1.800 m n.m. a dojet můžeme až na samotný Malojapass, místo udávaného pramene řeky Inn. Etapu lze pojmout jako okružní, delší či kratší, méně či více náročnou. S ubytováním na stejném místě jako včera má každý z nás absolutní "svobodu pohybu" a rozhodně je z hlediska programu z čeho vybírat! Samotné městečko se rozkládá na břehu jezera Moritzer See, v nadmořské výšce 1.843 m. n.m. A čím že za pověst nablýskaného střediska skutečně vděčí? Jsou to jenom jména celebrit a bohatá klientela na zimní dovolené? Zdaleko ne, má to i svůj další důvod. Krom skvělých lyžařských terénů ve svém okolí a lázeňskému zázemí díky minerálním železitým pramenům s velkým obsahem oxidu uhličitého má totiž Engadin jednu vskutku klimatickou zajímavost - slunce zde svítí 322 dnů v roce! Snad tuto statistiku potvrdíme i my při naší návštěvě. V základu může mít tato etapa 40 km anebo také 60 či 20, jak je libo. S volným přístupem na lanovky lze také cykloetapu doplnit výletem lanovkou na kteroukoliv světovou stranu anebo kolo dokonce zcela vyměnit za pěší výšlap.

4. den: Ještě než opustíme St. Moritz, vyjedeme lanovkou na vyhlídkové plató Muortaz Muragl ve výšce 2.456 m n.m. Jde o místo s asi nejkouzelnějším pohledem na celé údolí. Dopoledne Sv. Mořici zamáváme a vydáme se po značené stezce kantonem Graubünden dále na východ. Následující cyklistické kilometry vás povedou kolem engadinského letiště a engadinského golfového hřiště - ano jste stále v oblasti zvučné rétorománštiny. Trasa postupně ztrácí výšku a již se blíží nádraží v Zernez. Za zastávku rozhodně stojí výborná místní pekárna s dobrotami oku i žaludku lahodícími a také Nationalparkmuseum, které velmi pestrou a interaktivní formou přibližuje přírodní bohatství Švýcarského národního parku založeného roku 1914. Jediného NP ve Švýcarsku a nejstaršího v celé Evropě. Následující kilometry stezky znamenají další ztrátu nadmořské výšky, projíždět budete malými městečky Susch a Lavin. Řeka Inn - vlastně promiňte En - se zde zařezává hlouběji a hlouběji do kaňonu a občas jsou slyšet vodáci na člunech či kajacích z peřejí vskutku divoké „bílé“ vody. Úsek přes usedlost Guarda je zajímavý tím, že na relativně krátkém úseku naberete výšku zpět, ale výhled za to více než stojí. Dnešní putovní etapa měří cca 70 km, autobus samozřejmě vypomůže, bude-li třeba.

5. den: Pozor, brzdy do pohotovosti - sjezd do lázeňského Scuolu stojí za pozornost a přichází za odměnu! Minerální voda v termálech s výhledem na zasněžené štíty, rétorománská kultura a architektura, malované domy, malá perla zdejšího kraje. Dále pokračujeme po značené Innské stezce, přiblížíme se švýcarsko - rakouským hranicím, mineme odbočky na lyžařská střediska Samnau a Nauders, projedeme městečko Pfunds a v historickém Riedu poznávání švýcarské části Innské cyklostezky zakončíme. Ideálních 45 km na závěr. Naložení kol, cesta domů, večerní návrat do ČR.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu se snídaní 3 noci, z toho 2x na stejném místě (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Veškeré lanovky v oblasti Sv. Mořice zdarma!!!

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek, muzeí, apod....).

Cestovní pojištění - lze přiobjednat (165 Kč celkem za komplexní cestovní pojištění  = 12 rizik = léčebné výlohy, storno zájezdu, odpovědnost, zavazadla, doklady, atd.)

Příplatek za jednolůžkový pokoj - na dotaz.

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický pěší turistika Autobusem
Navštívené země:
Švýcarsko Švýcarsko

Podobné zájezdy

Kolem jezer Solné komory

 (CK Victoria)
27.05.2024, 4 dny
6 990 Kč
cyklistický Autobusem

Alpe Adria na kole

 (CK Mamut tour)
03.06.2024, 7 dní
15 750 Kč
cyklistický Autobusem

Rakousko-slovinské pomezí na kole

 (CK Cyklotur)
05.06.2024, 5 dní
10 660 Kč
cyklistický Autobusem

Slovinsko a Rakousko na kole

 (CK Mamut tour)
13.06.2024, 6 dní
13 500 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

444 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024