reklama

Černá Hora na kole

Termín: 30.07.2015 - 09.08.2015, 11 dní
Cena od: 13 490 Kč12 490 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Extrem Tour

V roce 2014 jsem doprovázel skupinu cyklistů na zájezdu po Černé Hoře jako řidič. Již druhý den jsem se do téhle mrňavé země zamiloval a třetí den jsem se rozhodl, že se sem musím vrátit. No a přeci si tenhle zážitek nenechám jen pro sebe. Asi i vám je jasné, že se nebude jednat o procházku rozkvetlou loukou! Jak už vyplývá ze samotného názvu země, bude se jezdit v horách, ale i v kaňonech mezi nimi. A nebojte, dostaneme se i k moři.

Ještě dnes se v duchu Černohorcům omlouvám za moji předchozí představu. Nejde o žádnou zemi 3.-5. světa! Na turismus jsou velmi dobře připraveni, jídlo v restauracích (mj. vynikající) je za přijatelné ceny, ubytování také na slušné úrovni. Jen ty silnice by mohly být lepší (jezdil jsem to ale na silničce a šlo to).

Černá Hora je nejmladším státem Evropy. Vznikla 13. 6. 2006 poté, co si samostatnost odhlasovali její občané v referendu. Mluví se tu srbsky, takže se bez problémů domluvíte i česky.

Celé území Černé Hory náleží k Dinárským horám a jde o velmi hornatý stát. Nejvyšší vrcholky přesahují nadmořskou výšku 2500 m – Zla Kolata (2534 m), Dobra Kolata (2528 m), Rosni vrh (2524 m), Bobotov kuk (2523 m). Nejhornatější je sever a západ státu spolu s pruhem kolem pobřeží. Nížiny se vyskytují pouze v okolí Skadarského jezera. Černá Hora leží v subtropickém podnebném pásu středozemního typu. Neteče zde žádná velká řeka, mezi významné se ale řadí: Zeta, Morača, Piva, Lim, Tara, Cetina. Dominantní postavení mezi jezery má Skadarské jezero. Černá Hora byla prohlášena „ekologickým státem“. Zřízeno zde bylo pět národních parků: Lovćen (považovaný za prapůvodní Černou Horu), Biogradska Gora, Skadarské jezero, Durmitor a Prokletije.

NEVÍM CO BYCH VÁM JEŠTĚ VYBÁSNIL – PROSTĚ POJEĎTE – JE TO TAM SUPER!

Cyklistické etapy měří od 36 do 99 km podle terénu a chuti najet více či méně kilometrů. Jezdíme ve skupinkách dle vlastního výběru nebo i samostatně, takže tempo i trasu si můžete vybrat dle libosti. Jezdí se nalehko. Vedoucí zájezdu si vyhrazuje právo změny programu dle počasí.

Program zájezdu

1. den: Odjezd z Prahy v 18,00 přes Brno, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko a Bosnu do Černé Hory.

2. den: Přejezd busem v ranních hodinách do ŠČEPAN POLJE na hranicích Černé Hory.

KOLO: první kilometry na kole kaňonem podél řeky Piva a Pivského jezera. Stoupání krásným krpálem s úžasnými výhledy a dojezd do kempu EKO SELO v TRSA v Národním Parku DURMITOR. Nocleh v chatičkách. 36KM 

3. den: KOLO: pohodová zvlněná etapa Durmitorem ke Crnomu Jezeru u ŽABLJAKU a následně do chatiček blízkého kempu Razvršje. Lehká, ale nejkrásnější etapa. 48KM 

4. den: KOLO: Mírně kopcovitá, ale pohodová etapa k řece TARA do KOLAŠÍNA. Ubytování v chatách. 82 KM 

5. den: KOLO: Náročnější etapa Národním Parkem BIOGRADSKÁ HORA přes BERANE do chatičkového kempu v EKO-KATUN  ŠŤAVNA.  Etapu lze zkrátit cestou přes MATAŠEVO. 81 KM  nebo 32 KM 

6. den: KOLO: Nejlehčí (sjezdová) etapa kaňonem řeky MORAČA do blízkosti velkého města PODGORICA  do hostelu. 78KM 

7. den: KOLO: Nejdelší etapa zájezdu a to až k moři. To ale neznamená, že nás nepotkají kopce. Nocleh je v hotelu v městečku ŠUŠANJ u přímořského letoviska BAR. 99KM 

8. den: KOLO: Dobrovolný okruh v přímořských horách a podél pobřeží či zasloužený relax na pláži. 0-75KM 

9. den: Po snídani odjezd směrem domů. Po 2 hodinách delší zastávka (4 hodiny) v historickém DUBROVNÍKU a přes Chorvatsko, Rakousko a Brno odjezd domů. Možno jet i přes Bratislavu.

10. den: Příjezd do Prahy v odpoledních hodinách.

Ubytování

7x v posteli ve 2 - 4 lůžkových pokojích v horských chatách, hostelech či hotelu.

Stravování

Ve většině noclehů je možnost zajištění snídaní v rámci ubytování, či je možno si snídani připravit z nakoupených či dovezených potravin. Rychlovarné konvice a hrnky zajistíme. Večeře doporučujeme v restauracích v přilehlém okolí či přímo v objektu – ceny jsou přijatelné a kvalita super.

Cena zahrnuje

Veškerá doprava osob a kol, 7x nocleh v posteli s povlečením, tradiční extremtourácké grilování, cestovní pojištění, poj. proti úpadku CK, dálniční a jiné poplatky, infor. a mapové materiály, vedoucí zájezdu.

Cena nezahrnuje

Strava, vstupy a vinárny atd.

Extrem Tour
Cestovní kancelář:
Extrem Tour
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Černá Hora Černá Hora

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

216 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024