reklama

Za polární září zimním Laponskem

Termín: 04.03.2015 - 15.03.2015, 12 dní
Cena od: 16 000 Kč

zimní Autobusem
Foto: CK Rajbas

Během lyžařského přejezdu polární krajinou s cílem výjezdu na nejvyšší vrchol Finska – Halti 1324 m. zažijeme neopakovatelnou atmosféru polárních krajin bez vegetace. Vyzkoušíme, jaké to je putovat nekonečnými pláněmi dalekého severu a více oceníme odvahu dobyvatelů polárních krajin. Odměnou nám budou jedinečné scenérie a při troše štěstí budeme pozorovat polární záři. Zajímavou zkušeností bude i seznámení s životním stylem obyvatel žijící za polárním kruhem. Jedná se o komorní výpravu neb pojedeme mikrobusem pro 9 osob. Letecká doprava možná.

Finsko

Finsko znamená v překladu „země jezer a bažin“. Desetinu území zabírá přes 60 000 jezer! Převládá mírně zvlněný terén, který se na severu zvedá do horských výšek. Více než dvě třetiny rozlohy pokrývají lesy a typickými zvířaty jsou zde sob, los, rys, liška (i polární), medvěd a vlk. Řeky jsou bohaté na pstruhy, lososy a hostí velké množství vodního ptactva.

Program zájezdu

Středa  – odjezd v 21 hodin z Brna.
Čtvrtek – trajekt Sassnitz – Trelleborg, přes Stockholm a stále na sever.
Pátek – příjezd do Kilpisjaarvi, nocleh v chatce.
Sobota – na lyžích přejezd do srubu Saarijarvi.
Neděle – na běžkách 20 km do srubu Meekonjarvi.
Pondělí – přejezd 22 km do srubu Halti.
Úterý – výjezd na nejvyšší vrchol Finska Halti 1328 m, nádherné výhledy na norské hory. Návrat do srubu a přejezd 12 km na srub Pihtsusjarvi, případný výlet směrem k jezeru Somasjarvi.
Středa – přejezd do srubu Kuonjarjoki 21 km.
Čtvrtek – přejezd dopoledne do srubu Saarijarvi 10 km, na lehko alternativně výlet pod horu Saana do srubu Saanajarvi a zpět 22 km nebo k jezeru Dierpmesjaávri do srubu Termisjarvi a zpět 19km.
Pátek – návrat k autu, případně výjezd na vrchol Saana 1029 m, sauna a odjezd domů.
Sobota – cesta domů Finskem a Švédskem.
Neděle – příjezd do ČR odpoledne.

Cesta vede zvlněnou krajinou v oblastech téměř bez vegetace. Sníh bývá v těchto oblastech ufoukán větrem a tak nemusíme mít obavu, že se budeme hluboko brodit ve sněhu. Je možné, že cesta bude ujetá od sněžných skútrů, nebo od předešlých lyžařů. Musíme být vybaveni na nejhorší možnou nepřízeň počasí, které nás tu může zastihnout, mráz – 30°C, silný vítr, sněžení. Nocovat během výpravy budeme v srubech, kde je zásoba dříví a které se dají rychle vytopit. Součástí vybavení jsou i teplé deky a tak vám bude stačit slabý spacák. Noclehy jsou vždy v předplacených částech srubu a nemůže se stát, že budou postele obsazeny.

V případě zájmu prodloužení výletu o den nebo i více není problém.

Vybavení

nejlepší jsou turistické běžkové lyže opatřeny mohérovými pásy, takové vybavení má ale málokdo a tak i bez pásů cestu zvládneme. Na sněžnicích lze trasu také absolvovat. Kvalitní rukavice, obuv pro přezutí do srubů, spacák, oblečení do silných mrazů, lyžařské brýle, návleky, jídlo na 5 – 6 dní, termoska na čaj, opalovací krém, lékárnička, plavky do sauny, svíčky na svícení, knížka, společenské hry, něco tekutého pro zahřátí…

Cena zahrnuje

Doprava mikrobusem, trajekt, průvodce, mapy, pojištění proti úpadku CK, noclehy ve srubech, tzv. varastupach, sleva 18% na nákup v Sambarsport.

Cena nezahrnuje

pojištění léčebných výloh a stornopoplatků, jídlo.

Rajbas
Cestovní kancelář:
Rajbas
Náročnost: Co to znamená?
střední


túry na běžkách Autobusem
Navštívené země:
Finsko Finsko

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

289 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024