reklama

Moselská stezka

Termín: 25.09.2014 - 29.09.2014, 5 dní
Cena od: 6 500 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Historická německá města, meandry, ryzlink a nejstrmější vinice v Evropě

Moselle, Musel, Mosel. Mnoho jmen, jedna řeka. Nezaměnitelná, ať už ve Francii, Lucembursku či v Německu. Charakteristická čím jiným než meandry, hrdými hrady na svých březích a zejména pak vinicemi plodícími skvěle chutnající víno, jež cení znalci na celém světě. Od vinic ve francouzském Alsasku z podhůří Vogéz až po soutok s Rýnem v německém městě Koblenz si tato řeka razí cestu půvabnou krajinou s historickými městy a městečky, z nichž každé jedno z nich stojí za návštěvu. Ideálně pak v sedle bicyklu. Po vlastní ochutnávce budete mít jasno, odkud že pochází ta nejcennější německá vína.

Program zájezdu

1. den:
Odjezd z ČR ve večerních hodinách. Tranzit Německem na místo vykládky u řeky Saar (Sára) - 670 km takřka výhradně po dálnici.

2. den:
Na kolech se vydáme meandry podél řeky Saar, která dala jméno jedné z německých spolkových zemí. Prvním zastavením může být městečko Saarburg se svým vodopádem uprostřed města. Za soutokem s Moselou nás již vítá Trier (Trevír), město po Římu nejvýznamnější z hlediska koncentrace antických památek, město založené císařem Augustem. Porta Nigra, císařské lázně, amfiteátr, římský most, kurfiřstský palác, baziliky, kostely, muzea. Na podzim také spousta atrakcí a ochutnávek vína i burčáku. Pro nezasvěcené pozor! Hledáte-li zde oblíbený burčák čili rakouský "Sturm", nepochodíte! Ne že by ho zde snad neznali, ale tento výtečný a zároveň trochu "nebezpečný" produkt tu nese krásně romantické pojmenování - Federweiss (bílé pírko či bělopírko v překladu). Po kulturním a obecném občerstvení popojedeme ještě o kousek dále po proudu řeky. První moselský večer strávíme v oblasti městečka Schweich, jak jinak než obklopeného vinicemi s hluboko zaříznutým údolím řeky. Úvodních 50 km na kole bude ideálním začátkem tohoto cyklovíkendu.

3. den:
Pokračujeme stezkou plnou meandrů, vinic, romantických vinařských vísek a městeček. Vybírat si můžeme z řady možností pro posezení, nabízejících se šenků a hospůdek je zde nepočítaně. Malebné okolí, nekončící vinice a podmanivá atmosféra podzimního vinobraní nám naplní cyklistický den s cca 40 km základní trasy.

4. den:
Čeká nás městečko Bernkastel-Kuess, s typickou architekturou hrázděných domů, proslulou reprezentativní vinotékou celé moselské oblasti a místem pěstování těch nejvybranějších vín. Navštívit parádně zařízenou vinotéku budete mít samozřejmě přiležitost, stejně jako odnést si ceněné tekuté suvenýry, vše dle vlastního uvážení. Dnešní putování zakončíme nedaleko Traben-Trarbachu, městečka plného secesní architektury. Etapa cca 45 km, tedy opět pohodový den s dostatkem času na okolí, kterým projíždíme, stejně jako na neodmyslitelné gastronomické zastávky.

5. den:
Posledních 40 kilometrů na kole strávíme opět na stezce podél řeky a naše putování zakončíme na jednom z nejkrásnějších míst celé stezky. Autobus na nás počká nedaleko nejstrmější vinice v Evropě v Eller Edigeru, přímo pár metrů od vinaře, který zde víno pěstuje a samozřejmě i prodává. Co může být lepšího na závěr cesty, než takové víno ochutnat a koupit přátelům či obohatit svoji vlastní vinotéku. Ti, kteří zde víno prodávají, mu nejenom opravdu rozumí, ale jsou navíc neuvěřitelně milí a pozorní ke svým zákazníkům. Vzácný a oceněníhodný to dar. Samozřejmě budete mít možnost pochutnat si na nějaké místní mňamce a pak už jen zasloužený odpočinek cestou domů. Příjezd do Prahy kolem 22. hod.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu/penzionu se snídaní 3x, kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaní, event. fakultativní výdaje (vstupy do památek, ...).

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, Plzeň

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
nízká

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Německo Německo

Podobné zájezdy

Alsasko na kole

 (CK Vlha)
09.08.2024, 10 dní
21 900 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

277 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024