reklama

Tauernská cyklostezka

Termín: 08.05.2014 - 11.05.2014, 4 dny
Cena od: 5 600 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Rubikon

Od Krimmelských vodopádů až do Mozartova Salzburgu

Nestárnoucí evergreen nabízí vše, co od spojení cyklistiky, historie a přírody můžeme očekávat. Ovšem tuto trasu zařazujeme jak jinak než ve vyladěném podání! Tauernská stezka totiž od nepaměti nabízí dvě alternativní trasy - jednu kolem řeky Saalach a druhou jižnější podél Salzachu (obě se pak spojí v cyklistickém Salzburgu). Ale není třeba vybírat, projedeme si zkrátka trasy obě. Navíc takto docílíme oproti minulosti šikovného modelu bez nočního přejezdu, a tak si během 4 dní zájezdu můžete užívat všechny 4 dny na kole.

Program zájezdu

1. den:
Ranní odjezd z ČR. Do Salzburgu máme z Prahy 390 km a přidáme-li ještě kousek, můžeme již vykládat kola. Projedeme si část severní trasy vedoucí podél vodácky oblíbeného Saalachu. Však také městečko Lofer na řece funguje jako báječné vodácké zázemí pro milovníky mokrého sportu. Na vhodném místě vyložíme kola a vydáme se směrem na Zell am See. Toto oblíbené lázeňské místo na břehu stejnojmenného jezera si budeme mít čas důkladně prohlédnout a třeba i objet jezero celé, jeho přilehlá část nám totiž bude domovem pro následující dny. 30 - 40 uvítacích kilometrů pro dnešní den bude tím správným začátkem.

2. den:
Následující den popojedeme autobusem ke Krimmelským vodopádům, které si lze prohlédnout velmi zblízka. Přímo zpoza vodopádů si nás cyklostezka odvede východním směrem se zprvu výrazným klesáním a velmi atraktivním lesním úsekem, posléze pak naprosto pohodovým terénem a povrchem (povětšinou asfalt, částečně příjemná šotolina). Cesta se proplétá se mezi vesničkami, zahradami, golfovými hřišti, hospůdkami a železniční tratí. Projedeme místa jako Krimml, Neukirchen, Mittersill, kde za zmínku rozhodně stojí středisko správy Národního parku Vysoké Taury, které poskytne zvídavým návštěvníkům pestrý interaktivní zážitek. Však nelze zapomenout, v jaké oblasti se pohybujeme - při naší cestě na kole nám po pravé ruce důstojně defilují vrcholky nejvyšší - Großvenediger (3.666 m n.m.) a jeho vyšší a známější soused Großglockner (3.798 m n.m.). Ve finiši budeme také míjet odbočku na Kaprun, zimní středisko zejména v Čechách velice známé, které si nese svou smutnou historii tragického požáru lanovky v roce 2000. Dnešní trasa úbočím velehor nám nachystá cca 65 atraktivních km, nocleh tamtéž jako předešlý den.

3. den:
Rozloučíme se s Zeller See a pošlapeme podél další vodácké perly - řeky Salzach, který nejenom raftařům nabízí parádní adrenalinové úseky. V městečku Taxenbach můžeme zabloudit do soutěsky Kitzlochklamm, která nás bude stát trocha usilí při návratu zpět na stezku, ale může se stát příjemným zpestřením dnešní etapy. Ostatně dravých soutěsek je v okolí celá řada, a tak se nabízí další adrenalinové dobrodružství pro náš příp. budoucí pobyt - canyoning. Dnes ale pokračujeme dále na Schwarzach, kde řeka i stezka začínají nabírat severní směr. A již nás vítá Bischofshofen se svými skokanskými můstky, které slouží i tradičnímu Turné čtyř můstků na přelomu roku a jehož první ročník se konal již na počátku 50. let. Zbývají poslední dnešní kilometry a s nimi městečko Werfen. A také nepřehlédnutelný hrad Hohenwerfen se sokolnickým muzeem a filmovou historií. Pamětníkům válečných filmů je hrad znám z roku 1968 a z filmu Where Eagles Dare s českým názvem Kam orli nelétají, s herci Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem. Sluší se také připomenout, že nedaleko se nachází úžasný areál největší ledové jeskyně naší planety - Eisriesenwelt Werfen. I ten ale budiž motivací pro případnou další návštěvu regionu. Čeká nás nocleh po cca 60 km na kole.

4. den:
Golling, Hallein, Salzburg. Ideálních 40 km do města, pyšnícího se přívlastkem město Mozartovo, díky rodnému domu slavného skladatele, a také Starým městem, patřícím od roku 1996 na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Objevování města necháme na Vás, ale jedno prozradit můžeme - cyklistům jsou zde nesmírně nakloněni, až bývá našinci při vzpomínkách na českou realitu někdy smutno. Na kole se přiblížíme autobusu, naložíme komplet výbavu i sebe a vydáme se na cestu k domovu.

Cena zahrnuje

Ubytování v hotelu/pensionu se snídaní 3x (dvoulůžkový pokoj s vlastním soc. zařízením), kompletní dopravu vč. přepravy kol, průvodce cyklistu, cyklomechanika profesionála, barevné mapové podklady. Zákonné pojištění CK proti insolvenci.

Cena nezahrnuje

Stravu kromě snídaně, event. fakultativní výdaje (Krimmelské vodopády 2,5 EUR, Kitzlochklamm 4 EUR , ...).

Nástupní místa

Brno, Jihlava, Praha, České Budějovice

Rubikon
Cestovní kancelář:
Rubikon
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
silniční, trekingové

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Rakousko Rakousko

Podobné zájezdy

Kolem jezer Solné komory

 (CK Victoria)
27.05.2024, 4 dny
6 990 Kč
cyklistický Autobusem

Alpe Adria na kole

 (CK Mamut tour)
03.06.2024, 7 dní
15 750 Kč
cyklistický Autobusem

Rakousko-slovinské pomezí na kole

 (CK Cyklotur)
05.06.2024, 5 dní
10 660 Kč
cyklistický Autobusem

Slovinsko a Rakousko na kole

 (CK Mamut tour)
13.06.2024, 6 dní
13 500 Kč
cyklistický Autobusem
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

277 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024