reklama

Zakarpatská Ukrajina na kole

Termín: 01.08.2014 - 10.08.2014, 10 dní
Cena od: 6 990 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK

Proč právě Zakarpatská Ukrajina?

Stačí pár set kilometrů a jste v trochu jiném světě. Krásou přírody bez nadsázky druhé Švýcarsko, ekonomicky druhá Afrika. Dnešní Zakarpatská Ukrajina se příliš neliší od meziválečné Podkarpatské Rusi, včetně téměř nedotčené nádherné přírody, kterou ve svých dílech popisovali už Ivan Olbracht a Karel Čapek. Horské louky zvané poloniny nabízí krásné pohledy. Čas tu běží pomaleji, uchoval se tradiční způsob života. Chudoba není poznat na pečlivě udržovaných pravoslavných kostelících ani při setkání s pohostinností obyvatel. Stopy bandity Nikoly Šuhaje jsou stále patrné, stejně jako stopy československého (veskrze pozitivního) zásahu do dějin země.

Jak probíhá cyklozájezd?

Malebná krajina Zakarpatské Ukrajiny jen vybízí k cyklovýletům. Čekají nás etapy zvlněným terénem mezi vesnicemi s dřevěnými domky a kostelíky. Po vedlejších silnicích a dřevařských cestách za oblými kopci polonin a sjezdy do hlubokých zelených údolí podél divokých říček. Protože budeme ubytovaní všech sedm nocí na jednom místě, lze si jednotlivé etapy zkrátit nebo vynechat a vytvořit si tak volný den s individuálním programem.

Program zájezdu

1. den
odpolední odjezd z ČR, noční tranzit na Zakarpatskou Ukrajinu

2. den
ráno příjezd do Užhorodu (hrad, skanzen, synagoga, řecko-katolická katedrála, historické centrum kolem řeky Už), následně přejezd autobusem do Nižní Voroty a na kole přes Volovec do vesničky Pilipec s vodopádem Šipot pod poloninou Boržava (35 km)

3. den
etapa přes vesničky Nižnij a Věrchnij Studenyj, Lvovskou oblastí až do sedla Beskid na bývalé československo-polské hranici, sjezd přes Skotarske do Volovce a zpět do Pilipce (60 km)

4. den
údolím řeky Ripinka do Mežhorje, přes Siněvirské sedlo s krásnými výhledy po okolí do vesnice Siněvir a podél řeky Těrebla až do Koločavy (Muzeum Ivana Olbrachta, hrob Nikoly Šuhaje, dřevěný kostelík), návrat do kempu autobusem (60 km)

5. den
autobusem do Siněvirského sedla a odtud již na kole do NP Siněvir, přes vesničku Siněvirská poljana s lidovou architekturou až k Siněvirskému jezeru, možnost výjezdu do zapomenuté malebné vesnice Svoboda s dřevěnými domky, cesta zpět do Siněviru s možností ochutnat místní speciality v kolibách, návrat do kempu autobusem (60 km)

6. den
etapa přes zapomenutá údolí nejmalebnějšího pohoří Zakarpatí – Verchoviny s chudými horskými osadami: od Mežhorje přes vesničky Majdan a Holjatyn až do Rekyty - malá víska s nádherným dřevěným kostelíkem z 18. století, dále šotolinou přes sedlo do Nižného Studeného a zpět do Pilipce (60 km)

7. den
s horským kolem sedačkovou lanovkou z Pilipce k hřebeni poloniny Boržava s  panoramatickými výhledy na přilehlá údolí, následně přejezd po travnatém hřebeni do Mežhorje, návrat do Pilipce autobusem nebo na kole; alternativní etapa pro treková kola podhůřím poloniny Boržava na rozhraní bukových lesů a pestrobarevných luk přes vesničky Bukovec, Rička a Lozjanskij až do Mežhorje, zpět do Pilipce opět autobusem nebo na kole (40–60 km)

8. den
autobusový přejezd pod Bukovskou poloninu: na kole ze Žděněva po šotolině přes vesničky Kičirnoje a Raztoka plné rázovitých dřevěných domků až do podhorské vesničky Užok s dřevěným kostelíkem, návrat stejnou cestou nebo přes vesničku Tichij podél soustavy železničních viaduktů a tunelů, autobusem zpět do Pilipce (70 km)

9. den
na kole nebo autobusem údolím po proudu řeky Rika do košíkářské vesnice Iza, autobusem do Mukačeva - známý hrad Palanok a procházka centrem města, noční tranzit přes Slovensko (80 km)

10. den
příjezd do ČR v ranních hodinách

Náročnost

Připravte se na jednodenní výlety na kole nalehko, na které je vhodné trekové nebo horské kolo. Během zájezdu si vždy můžete zvolit mezi lehčí a náročnější variantou. Etapy si lze dle libosti zkrátit nebo vynechat, případně si i od kola odpočinout a vyrazit na pěší výlet.

Ubytování

Můžete si zvolit ze tří typů ubytování. První, nejlevnější varianta (6.990,-) nabízí nocování ve vlastních stanech na soukromém pozemku u ubytovny. Za vyšší cenu (9.290,-) je možné se ubytovat v turistické ubytovně v 3-6lůžkových pokojích. Konečně nejvyšší komfort nabízí nejvyšší cena (10.490,-) v podobě hotelu s polopenzí ve 2lůžkových pokojích. Zde je navíc možnost připlatit si 1 200 Kč a nocovat v 1lůžkovém pokoji.

Stravování

Je vaší individuální záležitostí. Můžete si tedy s sebou vzít vařič nebo si jídlo kupovat na Ukrajině. Zdaleka není vždy nutné stravovat se jen z vlastních zásob. Během jednotlivých etap bude možnost občerstvit se v kolibách a menších restauracích, kde vám budou nabídnuty místní chutné a cenově přijatelné pokrmy.

Cena zahrnuje

  • dopravu klimatizovaným autobusem s cyklovlekem
  • průvodce
  • informační materiály
  • varianty ubytování - nejvyšší cena: 7x ubytování v hotelu s polopenzí (2lůžkové pokoje);
    nižší cena: 7x ubytování v turistické ubytovně se snídaní (3-6lůžkové pokoje);
    nejnižší cena: 7x ve vlastních stanech (bez stravy) na soukromém pozemku u ubytovny
  • pojištění léčebných výloh
  • pojištění proti úpadku cestovní kanceláře

Cena nezahrnuje

  • vstupy do památkových objektů
  • fakultativní výlety
  • případná místní doprava

Nástupní místa

Pardubice, Hradec Králové, Poděbrady, Praha, Jihlava, Brno, Olomouc, Valašské Meziříčí.

Cestovní kancelář:
Mundo
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
trekingové, horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Ukrajina Ukrajina

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

377 cyklistů (16 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024