reklama

Černá Hora na kole

Termín: 29.08.2014 - 07.09.2014, 10 dní
Cena od: 8 990 Kč

cyklistický Autobusem
Foto: CK Mundo

Proč právě Černá Hora?

Národní parky Černé Hory patří k nejkrásnějším koutům Balkánu a celé Evropy. Rozsáhlá přírodní teritoria jsou pod ochranou UNESCO. I přes rychlý rozvoj cestovního ruchu sem zatím nedoputovaly davy turistů, a tak se budete spíše setkávat s pohostinnými a srdečnými obyvateli. Stále panenskou přírodu můžete obdivovat ve známých vápencových pohořích Durmitor a Biogradska Gora, které spojuje úchvatný více než kilometr hluboký kaňon řeky Tary. Jedinečné výhledy nás čekají v okolí Skadarského jezera a především na jedné z nejkrásnějších horských silnic Evropy nad „fjordem“ Boka Kotorska. Neminou nás ani malebná historická města a překrásné černohorské pobřeží.

Jak probíhá cyklozájezd?

Cykloetapy se středně těžkou obtížností v jedné z nejkrásnějších oblastí Balkánu jsou vhodné pro treková i horská kola. Trasy vedou zpravidla po málo frekventovaných silnicích a cestách, většinou po asfaltu, zčásti po šotolinách. Budeme jezdit nalehko a trasu své denní etapy si můžete upravit podle chuti a vaší zdatnosti. Nikomu nebudeme bránit, aby si trasu libovolně prodloužil. A naopak, vždy existuje možnost den vynechat a vytvořit si individuální program.

Program zájezdu

1. den
odjezd z ČR v dopoledních hodinách, noční tranzit přes Slovensko, Maďarsko a Srbsko

2. den
příjezd do Černé Hory, zastávka v trochu orientálním městě Pljevlja (mešita paši Gazi Husejna s nejvyšším minaretem na Balkáně), poté návštěva pravoslavného kláštera Svaté trojice z 12. století, na kole ze sedla Mijakovići do pohoří NP Durmitor přes fotogenický most Đurđevića Tara (v závislosti na příjezdovém čase), tři noci ve stejném hotelu/apartmánu/kempu v Žabljaku (0-70 km)

3.-4. den
NP Durmitor - variantně buď lehčí výlet k jezerům Vražje a Riblje a k řeckému pohřebišti, případně vyjížďka na vyhlídku Čurovac (1 625 m) s dramatickým výhledem na kilometr hluboký kaňon řeky Tary, anebo královská etapa: okruh kolem Durmitoru - bezmála dvoutisícová sedla, pohledy na horské štíty i ledovcová jezera, kaňon řeky Sušice… (40-80 km)

5. den
kaňonem řeky Tary (nejhlubší a nejdelší kaňon Evropy zapsaný na listině UNESCO, až 1 300 m vysoký) až do Dobriloviny (klášter sv. Jiří z 16. století), pro horská kola alternativně po šotolině a loukami Sinjajeviny do Mojkovace, přejezd do NP Biogradska Gora u Biogradského jezera (1 094 m) v sousedství vzácného reliktu původního pralesa, klášter Morača a poté přesun k moři do hotelu/apartmánu/kempu na Budvanské riviéře, 4 noci na stejném místě (45/55 km)

6. den
celodenní výlet kolem Skadarského jezera (největší jezero Balkánu se vzácnými druhy ryb a vodního ptactva), návštěva městečka Virpazar, cykloetapa z historické metropole Cetinje (dříve hlavní město knížectví Zeta v nedostupných horách) podél jezera přes Rijeku Crnojevići (kdysi kouzelné letovisko dvora sv. Nikoly) s překrásnými výhledy na vodní hladinu, případně projížďka loďkou po jezeře nebo lenošení u moře (0-45 km)

7. den
autobusový přejezd po serpentinách s nádhernými výhledy na záliv Boka Kotorska, zastávka v Njeguši, kde lze koupit vyhlášený domácí pršut, sýr a medovinu, přejezd přes pohoří Lovćen a možnost výjezdu pod Jezerský vrch s návštěvou mauzolea slavného černohorského vládyky Petra II. Petroviče Njegoše (45 km)

8. den
volný den u moře, možnost cyklotrasy na poloostrově Luštica nebo pro zájemce dopolední autobusový výlet do Kotoru (0-? km)

9. den
autobusový přejezd do Tivatu, rovinatá etapa kolem Tivatského, Kotorského a Risanského zálivu do Igala, možnosti koupání, námořní město Perast, výhled na ostrov Gospa od Škrpjela, noční tranzit přes Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu a Rakousko (65 km)

10. den
příjezd do ČR v odpoledních hodinách

Ubytování

Můžete si zvolit ze tří typů ubytování. První, nejlevnější varianta (8.990,-) nabízí nocování ve vlastních stanech. Za vyšší cenu (10.990,-) je možné se ubytovat celkem na tři noci ve 2-4lůžkových chatičkách a čtyři noci v apartmánech ve 2-4lůžkových pokojích (za příplatek 1 222 Kč/os. 2lůžkový pokoj po celou dobu pobytu). Konečně nejvyšší komfort nabízí nejvyšší cena (13.990,-) v podobě hotelu s polopenzí (příplatek za 1lůžkový pokoj v hotelu činí 1 900 Kč).

Stravování

Probíhá individuálně (hotelová varianta má zajištěnu polopenzi). V Černé Hoře jsou ceny potravin a jídla v restauraci zhruba na úrovni České republiky, někdy i nižší. Výjimkou jsou známá letoviska na pobřeží. Ochutnání místní kuchyně můžeme rozhodně doporučit. Za příplatek 1 333 Kč si lze sjednat místní polopenzi, která začíná 2. den večeří a končí 9. snídaní.

Cena zahrnuje

  • dopravu klimatizovaným autobusem s cyklovlekem
  • varianty ubytování – nejvyšší cena: 7x ubytování v hotelu ve 2lůžkových pokojích nebo apartmánovém komplexu s polopenzí;
    nižší cena: 3x ve 2-4lůžkových chatičkách a 4x v apartmánech ve 2-4lůžkových pokojích s vlastní stravou;
    nejnižší cena: 7x ubytování v kempu ve vlastním stanu s vlastní stravou
  • průvodce
  • informační materiály
  • pojištění léčebných výloh
  • pojištění proti úpadku cestovní kanceláře

Cena nezahrnuje

  • vstupy do památkových objektů
  • fakultativní výlety a případná místní doprava
  • stravu (týká se stanové a chatkové varianty)

Nástupní místa

Pardubice, Hradec Králové, Poděbrady, Praha, Jihlava, Brno, Břeclav, Bratislava

Cestovní kancelář:
Mundo
Náročnost: Co to znamená?
střední

Vhodné pro kolo: Co to znamená?
horské

cyklistický Autobusem
Navštívené země:
Černá Hora Černá Hora

Podobné zájezdy
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

357 cyklistů (13 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024