reklama
Země: Řecko Řecko

Z ČR do Athén

Začínám si pohrávat s myšlenkou, že bych - možná příští, nebo další rok, vyrazil na kole do Řecka. Jsem z Moravy a tak by mě zajímalo, jestli někdo má s touto trasou zkušenosti, nebo by mohl poradit kudy. Z Athén bych dojel do Pirea a pak trajektem na Krétu a tam už to znám.
Takže pokud máte nějaké informace, tak za ně budu rád. Díky

[ Zpět ]
Datum: 13.10.2008
Autor: Zden42
  • Re: Z ČR do Athén

         

    Ahoj. Jsme z Brna V Řecku jsme byli s kolem dvakrát. Poprvé na Peloponésu před dvěma lety, letos právě na Krétě. cesta je úplně v pohodě. Reportáž z první na cesty vyšla vloni v červnu v Cykloturistice a také ji najdeš na našich stránkách http://www.cyklostranky.cz/vypravy... na reportáž z Kréty si musíš ještě počkat, zpracovává se ... Nejdřív vyjde začátkem roku v Cykloturistice, pak bude i podrobnější na webu.

    Ale fakta ve zkratce. Do Atén jednoznačně letecky. Z letiště jezdí příměstský vlak (http://www.proastiakos.gr/, bohužel stránky předělali a jsoui jenom Řecky, takže použij http://translate.google.cz ...). Vlak jede na Korynt a z Koryntu do Pirea. Bohužel, musí se tedy přesedat na stanici Ano Luisa. Musí se trefit interval, což je problém, protože v Řecku jsou nespolehliví ... Přímím metrem se s kolem NESMÍ. Přestože je naši známí z Polska ukecali, nejde to, fakt, ověřeno. Jet přes aglomeraci, pár lidí, co to jeli znám, to bych "nedával". Je to mnohem horší než v Praze ...

    Na Krétu pluje noční trajekt do Chanie a do Iraklia (http://www.anek.gr/english/index.html). Trajekt do Chanie je komfortní, super, dá se tam vyspat, do Iraklia je loď horší.

    Určitě to chce zkoordinovat cestu letadlem a loď, jinak člověk ztratí den dovolené. Ještě jedna zásadní informace: v Aténám je nesmyslně předražená úschovna, proto Češi dávají bedny kola pod most u půjčovny. Spíš bych se ale domluvil přímo tam. Je bláhové si myslet, že v Aténách seženeš krabici na kolo. Když už snad náhodou ano, není jak ji přepravit na letiště.

    [ Zpět ]
    Datum: 31.10.2008
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Z ČR do Athén

           

      Já jsem byl na Krétě 3x, z toho 2x s kolem. Poprvé autobusem do Brindisi, pak trajekt do Patrasu, autobus do Atén a Pirea a trajekt do Heraklionu. Další dvě cesty byly s kolem letecky Praha - Heraklion. Takže mě napadlo jet jednu cestu po ose - Rožnov - Atény- Pireo a pak trajekt. Proto by mě zajímala trasa po které jet. Jestli přes Rumunsko nebo Srbsko. Nemám s tím žádné zkušenosti, tak hledám rady Moudých a Zkušených :-)

      [ Zpět ]
      Datum: 02.11.2008
      Autor: Zden42
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Z ČR do Athén

             

        Ahoj Zdendo,chystám se odjet na konci února na Krétu a zajímala by mně cena trajektu z Pirea aspoň přibližně a jenom z batohem.Předem děkuji za informaci a přeji v Novém roce hodně cestovatelských zážitků.

        [ Zpět ]
        Datum: 28.12.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Honzaa ([email protected]))
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Z ČR do Athén

               

          Tak ceny si najdeš na stránkách Minonan Lines nebo Anek Lines. Když jsem tam jel já, tak ceny byly ještě v Drachmách. Teď už je to v Eurech a neznám je. Ale na stránkách těch trajektových společností budou.
          Taky přeju vše nejlepší a na Krétě budu letos v červenci. Už mám koupené letenky a těším se jak malé děcko :-)

          [ Zpět ]
          Datum: 29.12.2008
          Autor: Zden42
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Z ČR do Athén

             

        Do a z Aten, ale autem, jsem se vratil naposledy predminuly tyden. Byla to jiz nekolikata cesta, ovsem vzdy terminove neplanovana.
        S kolem jsem byl v Recku pred nekoilika lety v kvetnu s cestovkou. Byl to zavazeci zajezd do Paralie, a tak se do busu dve kola v krabicich vesla. Na miste krome zdolani nej vrcholu Recka pesmo, jsem pak jezdil za pomoci Reckych zeleznic s kolem zbyvajicich 7 dnu do odjezdu zpet po nekterych zajimavostech Recka.
        Stihl jsem Solun, Ateny a klastery Meteora. Diky tomu, ze autem do Aten jsem ne vzdy jel po nudne dalnici, znam i castecne cesty vnitrozemim a je to pro kolo jetelne. Jen ne zadna rovina, a o to jde.
        Otazkou je, zda chces zcela na kole a nebo si pomoci take zeleznicemi. Prijatelne cenove je to pres Madarsko a v samotnem Recku je to pomalu levnejsi, nez u CD. Rumunsko vynechavam, tam vstupem do EU tak zvedli ceny listku,... a je to tvym smerem v podstate zajizdka.
        Pokud bych se ja rozhodoval jen a jen pro kolo a Tvou trasou, tak z Roznova jakkoliv dle chuti z CR na jihozapad SK do Bratislavy, cyklocestou na Neziderske j./A/ dale Sopron /HU/ a kolmo dolu Madarskem podel hranice s A na Letenyie/Lendavu. Je mozno i pres Breclav/ Postornou pod Viden do Hinburgu a Sopron bez prujezdu SK/. Na pamatky je mozna ta druha varianta zajimavejsi. Prujezd HU ze S na J v dane trase je 240 km, a vede mirne zvlnenym terenem s vetsinou bukovymi lesy. Zajimavy cestovatelsky i z hlediska prespani. V tom Slovinskem cipu je vice moznosti Ja bych jel mne uz znamou trasu na Murskou Sobotu a Ptuj / mimoradne historicky krasne mesto /. Tam je mznost pokracovat podel Dravy do Osijeku a pak "Dunajem na Belehrad" a nebo sjet jesste "o jedno patro" k Save, a pak primo rovnez do Belehradu. Jeho historicke centrum s vyhledem na soutok Savy s Dunajem stoji rozhodne za shlednuti. Pak primo tam mostem na levy breh Dunaje a podel nej do RO. Projet vedlejsi cestou Zelezna vrata po trase Moldova-Orsova a pak hranicnim prechodem pres teleso samotne prehrady Zelezna vrata I. se vratit zpet do Srbska a jet pohodovou cestou s malym provozem na Negotin, dale v prodlouzeni podel Bulharsko Srbske hranice na Nis. Pak uz "jen" proti toku reky Moravy cca. 160 km na Makedonskou hranici. V pripade dostatku casu bych to vzal na Skopje / neocekavej zadny historicky zazrak / a Tetovo. Dale okolo Ohridskeho jezera dolu na Reckou hranici. Ovsem je to zajizdka, ale zase neco vidis. Da se tam prejet a kousek jet po uzemi Albanie. Do Recka by jsi prijel od zapadu, a pak bych to vzal kousek kolem more, prejel visutym mostem pres uzinu na Peloponez kousek pod Patrii a pak si to "sinul" na Koryntskou siji a do Pirea. Pokud by cas nebyl, tak mimo Skopje rovnou na reckou hranici a do Solune. Tam bych po prohlidce centra mesta / stoji za to /sedl na vlak a popojel smerem k jihu bud jen jednu rychlikovou zastavku pod Olympskou rivieru. Dale na kole udolim reky Tombi kolem poutniho mista v kanonu az do Larisy /v tomto useku je dalnice ve vystavbe a s tunelem se teprve zacina, takze musis ocekavat dost husty provoz/. A nebo bych si koupil listek az do Kalambaky pres Trikalu s prestupem v Larise, a tak se dostal az primo pod pohoricko Meteora a obetoval par hodin na prohlidku onech znamych klasteru. Stoji za to.
        Dale na Ateny je mozno bud vlakem zpet do Larisy s pokracovanim zeleznici az do Aten a nebo ... smer jih "cestou necestou" napric udolim, pak pres pohori do Lamie. V samotnem meste stoji za shlednuti na kopci postavena pevnost a pro nas zimomrive par kilometru jizneji zname to Thermophyly nejen s pamatnikem zname to bitvy "300", ale volne pristupnymi termalnimi prameny pod kopcem. Pokud by jsi jimi v horku pohrdl, tak jeste na okraji samotne Lamie je pekna plazicka s moznosti osvezeni se v mori. Ochlazeni tela by vsak bylo velmi kratkodobe, nebot kousek pred Thermopyly bych te jednoznacne "poslal" serpentinami nahoru do hor, kde po jejich prejezdu zpet do udoli se blizis k mestu Thebi, a tim take k Atenam, od nichz te jiz deli uz prejezd posleniho pohoricka. Ovsem je to zkratka nejen pro Tebe, ale pro kamiony, tak pozor na cestu. Ovsem v pripade nudy je moznost si opet trosku nadjet a vzit to oklikou pres zbytky zname vestirny v Delfach. A pokud by Ti bylo i to malo, tak muzes z nich sjet zpet do udoli / tedy na opacnou stranu, nez na Ateny / a popojet k mori. Tam se dat doprava / ostatne doleva cesta diky horam sahajicim az do more nevede / a prijet od vychodu k jiz v uvodu vzpomenutemu visotemu mostu na Peloponez. Pak je to jiz dle vyberu, zda primo smerem vychodnim ke Koryntske siji nebo se spustit kousek nize k Mykenam.
        Da se v mnohem kombinovat a vymyslet. Treba "ochrance utlacovanych Albancu" - Howgh, by Ti nabidl trasu smer pohori Durmitor, podel kanonu Tary, sjezd do cernohorske Podgorice / zadny zazrak /, a napric pobrezim Albanie do Recka. Jak rikam, kolik lidi, tolik chuti ... a napadu.
        Dalo by se i spustit na jih treba Neretvou pres Mostar, prohlednout si Dubrovnik, nejjiznejsi fjiord a pamatku UNESCO Kotor, sv. Stefan, ...
        Je to o case, obcas o penezich, ale hlavne o chuti poznavat "ze sedla kola" opet neco noveho". At se rozhodnes tak ci onak, kazdopadne Ti preji do toho Noveho roku 2009 predevsim hodne zdravi a stesti. To ostatni uz zalezi jen a jen na Tobe.

        [ Zpět ]
        Datum: 28.12.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (mirom ([email protected]))
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Z ČR do Athén

               

          Za tuten itinerář bys zasloužil metál, ne pouhý bod (ode mně)
          Dík, Pavel
          8-)

          [ Zpět ]
          Datum: 28.12.2008
          Autor: AV
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Z ČR do Athén

               

          Díky za opravdu vyčerpávající rady. S myšlenkou na tuhle cestu si zatím jen tak pohrávám a sháním informace. Budu mít asi jen měsíc volna a nerad bych ho jen proseděl v sedle. Krétu mám moc rád a na projíždění je tam ještě moc cest, po kterých jsem nejel :-)
          Navíc tam mám kamarády a rád bych strávil pár dnů s nimi.
          Každopádně díky a do Nového roku Ti přeju taky všechno nejlepší!

          [ Zpět ]
          Datum: 29.12.2008
          Autor: Zden42
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Z ČR do Athén

                 

            Mesic volna ? No,na neco malo, na neco dostacujici. Co bych ja za nej ..., i kdyz mozna by to az tak velky problem nebyl. Ve kterem mesici roku by se Ti ten volny mesic podarilo zrealizovat ? Clovek nikdy nevi.
            Hacek je i v tom, ze "chlapem" jsem nikdy ve dvojce nejel, jen se zenami. A jinak jsem si vzpomnel na oblast BG nahore v rohu mezi hranicemi SRB a RO. Je tam spravnim strediskem mesto Montana / v starsich mapach jinak znaceno, prejmenovano v 90.letech /. Da se tam jet zkratkou na Sofii pres krasne hory. Jen to pokracovani z hlav. mesta na Blagoevgrad a Recko by muselo byt opet hornate- pres Rilu. Kolega tam pred nekolika roky poc. 6 mesice narazil na kolem nejetelne bariery snehu. Clovek nikdy nevi, na co cestou narazi.
            Klasicka hlavni ze Sofie je totiz super hlavni, takze jeste horsi, nez treba zkratka Rumunskem z Mako /HU/ na Timisoaru a Orsovu. Proto jsem ji ani neuvadel.
            Dalo by se sjet na jihozapad pres znamy Rilsky monastir / z hlavni odbocka 35 km do hor/ a v zaveru BG jako rozluckovou bychom mohli " mrknout" na znamou to vinarskou oblast - Melnik / od hlavni zajizdka do 15 km jednim smerem /. Pak uz je Recka hranice "za rohem".

            [ Zpět ]
            Datum: 31.12.2008
            Autor: miro
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Z ČR do Athén

                   

              Tak kdybychom byli dva tak by to bylo skvělé. Začal bych o tom uvažovat dost vážně.
              Já chci jet během července nabo srpna. Vím že je to nejzuřivější léto, ale mám k tomu následující důvody:
              V práci nedělám žádné výstavy, protože přes prázdniny se většinou nedělají.
              Rád se potápím( jen s ABC), a tak bych chtěl, aby moře bylo teplé.
              Horko mi nevadí, snesu ho raději než zimu a déšť.

              Nevím jak výkonný jsi jezdec, ale já jezdím spíše na pohodu a nikam moc nespěchám. Teda lépe řěčěno - jedu tak jak můžu a to není rozhodně závodní tempo.
              Dále asi na 90% pojedu na lehokole, takže pokud by ses předběžně rozhodl a tyhle věci by Ti nevadily, bylo by nejlepší řešit to mejlem - mám ho v profilu, nebo si dát během roku někde scuka a trouchu se osobně poznat.

              [ Zpět ]
              Datum: 31.12.2008
              Autor: Zden42
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Z ČR do Athén

                     

                Abych upřesnil - jedná se o rok 2010.

                [ Zpět ]
                Datum: 31.12.2008
                Autor: Zden42
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Z ČR do Athén

                       

                  Neblazni, v roce 2010 ? Hele kluku, toho se my duchodci vubec nemusime dozit / a jeste ve spojeni s kolem /. Na nas je ze socialky vypsana odmena za "sestreleni". Nejsou penize na duchody a krize na krku. Krome toho je tady rakovina, krecove zily, artroza,... co Ti budu povidat. Mozna ze v Tebou planovane dobe akce Balkan uz budu treba lezet v jinem druhu "leho" s napisem na stuze "Navzdy ..." Ale mas pravdu, ... co kdyby prece jen ne, ze ? Musime uvazovat pozitivne.
                  K druhu dopravy z Tve strany- lehokolu, nemam vyhrad. Nikdy jsem "na tom nesedel" ze dvou prozaickych duvodu. Nikdo okolo ho nevlastni a tak ho nemam moznost "kostnout". A pak - je podstatne nizsi nez "klasika", v silnicnim provozu tudiz snaze prehlednutelnejsi, takze ... bych se bal jezdit na nem po nasich cestach necestach / ... a ani nevim, zda pojistovny takoveto hazardery pojistuji /.
                  Jinak AZUB, tedy Uh. Brod mam za rohem, na rozdil od Tebe / aspon si myslim /. Momentalne "sidlim" v Trencine a Tebe situuji do zeme Ceske, nikoliv markrabstvi Moravskeho. To jen, kdyby jsme se chteli letos nekde setkat. V planu z akci v CR v 1. ctvrtroku mam Go v Brne a festival Cyklocestovani ve Frydku-Mistku. Pokud bych mel jet za Tebou nekde jinde, tak jen smysluplne, tedy ve spojeni s nejakou cyklo vyjizdkou, abych nemarnil drahocenny cas, ktery mi do konce zivota zbyva.
                  A k me denni kilometrazi bych se vyjadril asi takto - Kdo maze, ten jede. Kdyz se spravne namazu, tak bez "vrzani" vydrzim tak do 150 km/ den. Vse je individualni dle pocasi, narocnosti terenu, cetnosti pamatek po ceste, a tak. S jidem si nedelej starost. Piji tak do 2 litru tekutin na den + 2 - 3 cerealni tycinky, v kopcich i cokolada. Jednou za dva az tri dny pak potrebuji vetsi davku jednorazove. Tot vse, aspon pro dnesek, kdyz uz mame toho prvniho.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 01.01.2009
                  Autor: Neregistrovaný uživatel (mirom ([email protected]))
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Z ČR do Athén

                         

                    V roce 2010 slavím 50tku a tuhle cestu jsem si nadělil. Letos jedu na Krétu taky, ale letecky s manželkou k našim známým. Bez kol, jen s báglama.
                    To setkání by bylo ideální v tom Frýdku, protože od něj bydlím tak 30 km. Dej dopředu vědět kdy to bude a domluvíme se.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 01.01.2009
                    Autor: Zden42
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Z ČR do Athén

                           

                      Cyklopromitani, organizovane Martinem Stillerem ve Frydku - Mistku, se kona ve dnech 28.2.- 1.3.2009. Program najdes na Martinovych strankach www.cyklocestovani.cz. Mozna do te doby pojedu i do Ostravy, tak se bude dat setkat i drive. Vse ukaze cas. Zatim nashle.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 02.01.2009
                      Autor: Neregistrovaný uživatel (mirom ([email protected]))
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Z ČR do Athén

           

      Jen doplňuji svůj příspěvek. Reportáž z Kréty (a od dalších autorů pak i z jiných středomořských ostrovů) vyjde 4. února v Cykloturistice č. 2/2009. Na našem webu bude někdy na jaře.

      PS: Opravuji po sobě přímÍ :-) na přímÝ. Fuj, jak jsem tohle mohl napsat ... :-(

      [ Zpět ]
      Datum: 08.01.2009
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Z ČR do Athén

             

        Tak článek odložen do některého z dalších čísel. :-(

        [ Zpět ]
        Datum: 20.01.2009
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny

Přečtěte si také:

Tip na letošní dovolenou

Řecké ostrovy na lodi s kolem

 (CK Vlha)
11.05.2024, 8 dní
38 900 Kč
plavba na lodi Letecky

Kréta na kole

 (CK Extrem Tour)
25.05.2024, 8 dní
17 800 Kč
cyklistický Letecky

Balkán na kole

 (CK Kudrna)
05.06.2024, 12 dní
18 900 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: Kamarádku

16.04.2024
Samotnému se jezdí špatně,hledá se holka na kolo,na věku nesejde.

Hledám: Další parťáky do skupiny - cykloturistika

16.04.2024
Ahoj, hledají se další cyklisté do party z Pardubic a okolí … Věk cca 50 - 60r. … Na pohodu :-)…. WhatsApp 737 184…

Hledám: Parta cyklistů z Prahy

15.04.2024
hledá další do party. Od dubna do září jezdíme 1x za měsíc víkend natěžko, v srpnu máme cykloexpedici na 14 dnů.…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

260 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024