reklama
Země: Česko Česko

GPS

Ahoj.
Zas tu otravuju....V diskuzi "Vseobecne o kole" jsem se ptal na GPS a tak mam dotaz na vas, co jezdite expedice. Ma GPS pri tehle nasich cestach vyznam? Ja furt premyslim, zda ji poridit, nebo ne. Rad chodim do hor, takze tam bych to vyuzil, ale co expedice na kole? Planujem s pritelkyni objet Evropu a tak jsem si rikal....jde to na to pouzit? Nevim, ale prijde mi papirova mapa (v tomhle pripade podrobnej atlas) prijemnejsi. Jedine, co me na tom laka je zaznamenani cele cesty do GPS a pak pripadne s tim kouzlit (vcera jsem schledl cestu k Baltu a moooc se mi to libilo). Jakej je vas nazor? Dik

[ Zpět ]
Datum: 21.11.2006
  • Re: GPS

         

    Ahoj Michale,
    tak pokud tě zajímají různý názory, tak já na to mám názor takovej, že asi JEDINÝ na co bych já GPSku používala, je při stanovování nadmořské výšky na nějakém neoznačeném průsmyku. To mě zajímá, když někam vyjedeme a nevíme, jak jsme vysoko. V Alpách apod. je to fajn, tam je značený každý průsmyk a všude jsou nadmořeské metry, ale na východě je člověk rád, že je průsmyk vůbec zaznamenaný v mapě jako průsmyk.
    Jinak si myslím, že na plánování trasy je to naprd (mapa, kterou si rozložíš je komfortnější a přehlednější) a GPS je jen další krám, o kterej se musíš bát, že ti ho ukradnou, musíš ho živit bateriema, chránit před namočením apod.
    Ale pokud jsi hračička a máš rád technický vymoženosti pak tě to asi bude bavit, ale nezbytný to není, to asi víš sám :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 21.11.2006
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Mam podobnej nazor.... Nejdriv jsem si chtel poridit outdoorove hodinky. Prave kvuli nadmorske vysce. Ale pak jsem si rek, sakra proc ne rovnou GPS. A tak jsem premyslel, zda ji vyuziju. V horach asi jo, kdyz pujdu nekam na trek na tejden, ctrnact dni. V mlze uz par kamaradum pomohla, ikdyz stejne ke GPS pouzivaji stale papirovou mapu...coz bych asi taky delal.
      Na kole mi to prijde takove...nevim. Radeji si rozlozim mapu a reknu si, ze nepojedu teda rovne, ale zahno, protoze zitra bych mohl dojet na krasne misto. V mape to uvidim...v GPS mi prijde, ze ne, protoze je tam ta mapicka pidi.
      Jedine, co me opravdu laka je zaznam trasy. Ale jak rikas...clovek to musi zivit, coz je dalsi problem.
      Hodinky mi prijdou fajn, ale netusim, jak jsou presne. Vyska se tam stanovuje z tlaku a ten zavisi na mnoha velicinach...hlavne na teplote (coz mi prijde zasadni). Ale prej jsou presne, tak nevim...:-)

      [ Zpět ]
      Datum: 21.11.2006
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Copak teplota, s tou si slusnejsi vyskomery poradi, hlavni problem zjistovani nadmorske vysky z atmosferickeho tlaku bych videl v nestabilite pocasi. Se slunickem nad hlavou si to slapes mirne z kopecka, sledujes cisilka na budiku, ale ony mrsky ne aby lezly poslusne dolu jak se od nich ceka, ony si to just splhaji nahou:-). S bourkou jsi najednou hned o dalsich 300m vys, a tobe nezbyde nez jen kulit voci a spackovat, co ze ti to prodali za kram. Pokud je ale pocasi stale, zkalibrujes a meris s presnosti plus minus 1m – “bohuzel”, stale pocasi vetsinou dlouho netrva, takze aby ti vyskomer k necemu byl, budes muset porad kalibrovat, a to bud podle dost podrobne mapy, nebo podle udaju na cedulich v terenu. Jestli ti ale o tu presnost zas az tak nejde, tak na hrubou orientaci snad dobry. Mel jsem na kole CC-AT100, dnes uz bych si ho nekoupil. Zjistil jsem totiz, ze pro me jsou na pocitadle nejdulezitejsi funkci hodiny, pak dlouho, dlouho nic, a teprve az nekde na konci nejake kilometry a rychlost. Zase ale abych mu nekrivdil - na predpovidani pocasi byl CC-AT100 vyborny:-).
        Kup si radsi poradny kompas nebo buzolu – nebudes zavisly na nejakem signalu z druzic a nebudes ani muset resit nejakou nabijecku – nezapomen ze v jednoduchosti je sila.

        [ Zpět ]
        Datum: 21.11.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          Nazdarek. Buzolu poradnou mam...to ja ji rad pouzivam. Premyslel jsem o hodinkach Suunto X6 (http://www.suunto.cz/suunto.php?k=outdoor_pc... Podle udaju by meli mit kompenzaci teploty. Nevim, jak to funguje, ale dle jejich webu to funguje:-) Chtel jsem je koupit jen kvuli tomu vyskomeru, ale kdyz by na nej nebyl spoleh, tak nevim, nevim. Vhorach se netrefit o 20-50metru...nic moc. Na kole by to nevadilo. Takze nejpresnejsi by zase byla GPSka, protoze ta si vejsku zjistuje z druzice...podle ni zkalibruje barometr a ten muze udavat skutecnou zmenu tlaku...a tim padem se podle toho da urcit, kdy se blizi horsi pocasi (do hor se to hodi).
          S Kamcou jsme o tom zacali premyslet od te doby, kdy se nam povedlo tady ve Skotsku 2x v mlze docela zabloudit...clovek by netusil, jak je to lehke...a navic ty jejich mapy. Ale vim, ze kdybych mel vyskomer, co mi rekne relativne presnou vysku, tak bych urcil, kde jsem...jenze tenhle treti rozmer mi tenkrat chybel. Tak jsme se hold vratili po ceste, po ktere jsme prisli. Nejdrive jsem si rek, ze koupim jen vyskomer...nikde neni. Tak jsem se zameril na hodinky...ty zas jsou drahe a buh vi jak presne. A pak jsem si rek, proc ne rovnou GPSku...Jenze me prijde, ze ji maji lide spis na hrani...:-) Tak nevim....hracka je to pekna, ale musela by taky slouzit:-)

          Dotaz na strankach Suunto na kompenzaci teploty.
          7. Co znamená kompenzace teploty?
          Tlak vzduchu je tíha sloupce vzduchu na určitém místě. Tíha sloupce vzduchu je
          ovlivňována teplotou (teplý vzduch stoupá, neboť je lehčí) stejně jako tlakem vzduchu.
          Měření výšky /výškový rozdíl mezi nadmořskou výškou (0m) a stanovištěm/ odpovídá
          průměrným teplotám na určité výšce.
          Rovněž je-li přístroj tepelně kompenzován, dochází k odchylkám při měření výšky
          (při 1o rozdílu odchylka 3,6 proMILLE).
          Odchýlí-li se skutečná teplota od těchto hodnot, nesouhlasí již výšková stupnice.
          Při vyšších teplotách udává výškoměr příliš malé výškové rozdíly, při nízkých teplotách
          příliš velké. Z toho vzniklé odchylky mohou například při změnách počasí dosáhnout více
          „desítek metrů" a nemohou být upraveny tepelnou kompenzací.
          Teoreticky nemá teplota přístroje ovlivnit měření výšky:
          Př. Teplota ve výšce 6000 m je průměrně –24o C. Máš-li výškoměr na zápěstí teplota
          přístroje stoupá. Díky tepelné kompenzaci není tímto měření výšky ovlivněno.

          [ Zpět ]
          Datum: 21.11.2006
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Tady v této ale i jiných diskuzích se na GPSku hledí jako na lepší kompas. Naprosto se pomíjí významná vlastnost tohoto přístroje tj., vytvářet a ukládat záznam prošlé nebo projeté trasy. Tento záznam vám velice dobře poslouží pokud vás zajímá kde jste co fotily, jakou rychlostí jste se pohybovali a podobně. Ve spojení například ze sw Zoner můžete svým fotografiím přiřadit zeměpisné souřadnice (jde to velice snadno) a vzápětí vám Zoner ukáže místo na mapě (např. Seznam nebo Google) kde jste stáli když jste fotografovali.
    Pokud chcete ukázku, stáhněte si tento soubor
    http://sweb.cz/NumLock/gpx/20060705.zip
    Rozbalte, spusťte tento odkaz
    http://utrack.crempa.net/
    Uložte si report v PDF a prohledněte si ho. Závěr nechám na vás.

    [ Zpět ]
    Datum: 23.11.2006
    Autor: Marco
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Tak tedy musím říci, že mě ani jeden argument zatím nepřesvědčil o tom, že GPSka není jenom "hračka". Když si jí někdo koupí, potom propaguje její nezbytnost a užitečnost, no bodejď by ne, "za ty prachy" se už musí využívat.
      Ale mně pořád připadá, že k cestování (putování) na kole patří trocha té nejistoty, trocha toho bloudění (apoň se naváže kontakt s domorodci s člověk se zpravidla podívá do míst, do kterých by se nikdy nepodíval), sem tam nečekané zhoršení počasí ..... A ta přehnaně dokonalá dokumentace? Na co? Stačí si psát deníček a občas něco vyfotit, zážitky (a to je to nejdůležitější z cest) stejně do žádný techniky nenarvete, lepší je to s někým sdílet a mít si i po letech o čem vyprávět a na co vzpomínat. A třeba se i pohádat u řešení, odkud je která fotka focená.

      Ještě bych nezbytnost GPSky dovedla pochopit v oblastech, které nejsou dobře zmapované, orientace je náročná a bloudění může mít opravdu fatální následky (například Kamčatka), ale na kolo po Čechách nebo po Evropě .... fakt jenom hračka :-)
      Viz. například http://www.geocaching.cz/

      [ Zpět ]
      Datum: 23.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Ahoj Michal, nie som registrovaným členom, ale pravidelne sledujem toto diskusné fórum. Musím reagovať na príspevky k téme GPS. Zaujímavé sú názory "odborníkov", ktorí nevlasnia GPS a popritom sa vyjadrujú, že je to iba hračka. Aj to sa dá povedať, je to ďalšia hračka ako napr. cyklocomputer. Načo je komu dobrý computer na bajku? Ja som vlastníkom mapovej GPS viac ako dva roky a využívam jej funkcie asi iba na 50%. Nie preto, že ich nechcem využívať, ale mne postačujú tie funkcie, ktoré potrebujem. Pri kúpe som sa rozhodoval, či to má pre mňa zmysel a neľutujem. Využívam hlavne možnosť zaznamenávania prejdených trás s podrobným záznamom. Veľmi som ocenil jej funkcie v Rakúsku, kam často jazdím bicykolom. Nevozím so sebou žiadne papierové mapy, plne mi postačuje GPS. S tým meraním nadmorskej výšky je to úplne v pohode, i keď má GPSka barometer, má funkciu autokalibrácie z družíc a tým sa eliminuje vplyv počasia, meria s presnosťou plus minus 1m. Nemienim nikoho presviedčať o výhodách, ani sa rozpisovať o podrobnostiach, kto chce informácie, ten si ich nájde na internete ich je dosť, ale začínať s predsudkami o tom, že je to iba "hračka" a ďalšie zariadenie, ktoré potrebuje batérie... to si musí každý zvážiť klady a zápory a hlavne, čo od toho zariadenia vlastne chce a na aký účel ho chce využívať.

    [ Zpět ]
    Datum: 23.11.2006
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Juraj)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Vím, že narážíš hlavně na mě, ale já se neurazím. Michala zajímaly názory ostatních, tedy jsem si dovolila svůj názor na tuto věc zmínit.
      Nevím, proč jej ale nazýváš předsudkem?
      Já bych se s tebou klidně shodla na tom, že i tachometr na kole je jenom hračka. Není to nezbytnost k jízdě, jezdila jsem i bez něho, teď mě baví sledovat kolik ujedu a funkce počítače využívám.
      Mně připadá naopak rozumný nekupovat každou "blbost" jenom proto, že to je moderní a má to spoustu, byť pro mě nepotřebných, funkcí. Projela jsem na kole půlku Evropy, prošla spoustu pohoří i bez toho a ... jestli si GPS jednou pořídím, tak pravděpodobně proto, že si s ní budu chtít hrát :-)
      Fakt tady zatím nepadl (pro mě) jediný rozumný argument, proč bych teď měla běžet, GPS si pořídit a tahat jej s sebou na cesty.
      A podrobný záznam cesty? Putování na kole je samo o sobě pro mě tak silným zážitkem, že ti prstem po mapě ukážu KAŽDOU projetou cestu za svojí cca 8mi letou cykloturistickou "kariéru".
      A krajinu, atmosféru nebo setkání s lidmi, která tě vezmou za srdce tahle "hračička" stejně nezaznamená. Ale pravda, taky záleží, proč na kole jezdíš.

      [ Zpět ]
      Datum: 23.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Môj príspevok nebol namierený proti nikomu a už vôbec nie proti Tebe. Netvrdím, že GPS nie je hračkou (ako s cyklocomputrom), ale to je záležitosť uhla pohľadu každého, kto sa o to zaujíma z akéhokoľvek dôvodu. Nikoho nechcem presvedčiť, aby si v momente bažal zakúpiť GPS. Ja som túto kúpu nikdy neoľutoval a nie vždy sa to dá povedať o iných výrobkoch. Jazdím na bicykli ročne 20 tisíc a viac km a patrím už do kategórie seniorov (50+)... :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 23.11.2006
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Juraj)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          Nehadejte se:-) Dekuju oboum za nazor.
          Je to tezke. Uznavam, ze je to hracka....uznavaj to i lide, jenz je pouzivaji (cyklisti, ale hlavne kluci co hodne chodi po horach). Ale na druhou stranu mi par z nich reklo, ze v horach uz je GPSka dostala z prusvihu. Je to moderni zalezitost, proto se ptam, jak moc je to moderni a jak moc je to k uzitku.
          Vsude pisu, ze mapy mam rad, s buzolou to umim taky dobre, ale kdyz jsem videl kamose na bezkach, v zime, kdy padal snih, jak jen kouknul na GPSku a vedel, kam jet...bez vyndavani mapy (moznost jeji zniceni ve snehu), zamerovani a mozna dobre urceni trasy (to zalezi na umu:-)), tak jsem si rek, ze obcas to az zase takova hracka nemusi byt.
          Jinak k tomu zaznamu. HonzaK mi posilal zaznam trasy na lehaci k baltu....pustil jsem si to pres google a jenom jsem zasl. Kdyz jsem mu psal, ze je to uzasne a ze clovek skoro vidi sam sebe, tak mi napsal, ze si to zrovna pousti a ze to je pro nej uzasna vzpominka. Takze i technika dokaze probudit vzpominky...ne jen to co si pamatujem. Je fakt, ze kdyz prisel google se svou mapou, obcas jsme se divali na mista, kde jsme na kolech spali. Strasne nas to bavilo, kdyz jsme videli placek, kde stal nas stan. A vzpominky u toho urcite byli.
          A jeste neco k zaznamum. Hold jsou na svete lidi, jenz maji radi techniku a radi ji vyuzivaji. Takovej jsem i ja, ale urcite nepatrim mezi lidi, co by zkoupili kdejakou novinku...ale uznavam, ze hracicka jsem. Ale jsem i clovek praktickej, proto bych byl rad, aby mi to slouzilo. A taky proto se tu ptam lidi na nazor...
          No, ale stejne nevim...:-)

          [ Zpět ]
          Datum: 23.11.2006
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: GPS

                 

            To je pravda, že v zimě se víc ničí mapa, ale není to podobný i s technikou? Třeba že se dřív vybíjí baterie? A znovu se ptám (možná blbě), stejně jako v příspěvku Markovi, jak jim GPS řekla, kudy mají jet na těch běžkách? Napsala: u smrčku doleva?
            A ještě k té technice - my taky samozřejmě na cestách používáme techniku a možná víc, než kdokoli z vás tady. Kdybys jenom viděl naše kola (světla, dálkový světla, blikačky, baterie, dobíjení přes solární panel, vysílačky...). A potom samozřejmě vozíme foťák, mobil a malé rádio.
            Ale: bohužel mám tu zkušenost, že se na techniku člověk nesmí moc spoléhat. Například vysílačky na kole jsou užitečné, ale zase, je to jenom taková hračka. V momentě, kdy se stalo, že se někdo z party ztratil, pak zaručeně buď došly baterky nebo byl totálně mimo dosah. Takže i když jedeme dva, tak si můžeme povídat, ale neměli bychom si ujíždět z dosahu vysílačky, pokud se na ní chceme spolehnout.
            To samý s mobilem, když ho nutně potřebuješ, buď není signál nebo je vybitá baterie nebo došel kredit.

            [ Zpět ]
            Datum: 24.11.2006
            Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              No u smrcku doleva ti nerekne...ale GPSku muzes pouzivat jako normalni mapu...jen je tam problem, ze nebudes mit pred sebou mapu 2x1metr, ale pidi mapu na GPS. V tomhle bych problem nevidel.
              K technice na kole. Ja se ji tam snazim nevozit. V posledni dobe premyslim o tom, ze bych misto digitalu tahal klasickou mechanickou zrcadlovku, ktera baterky nepotrebuje. Ale nevyhoda je, ze je to mnohem tezsi nez digital. Vysilacky mi prijdou stejna hracka jako GPS...ja bych je nevyuzil a prijde mi to zbytecne. No a mobil...bez nej se asi neobejdem:-)))
              Dobijeni bych asi taky resil pres solar...v dnesni dobe asi nejlepsi. A pak existuje nabijecka na mobil, ktera dobije pres dynamo.

              [ Zpět ]
              Datum: 24.11.2006
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Ahoj Peggy, píšeš z pozice člověka, který GPS nepoužívá a to se dá pochopit, každý k tomu má prostě jiný vztah. Ale (píšu na férovku) po přečtení tohoto tvého příspěvku mě napadlo, když ti tak všechno dojde nebo nefunguje, zrovna když..., nejsi ty nešika? Možná bys měla založit nové téma diskuze Jak na to?
              A taky, jak víš, kolik kdo používá techniky, že ty možná víc?
              Těším se na argumenty, tvé dohady k tématu této diskuze přispějí jen málo, pokud vůbec.
              Děkuji za trpělivost.

              [ Zpět ]
              Datum: 26.11.2006
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                Hele, Stane, znáš ten vtip, jak se dcera vrátí z čundru a máma se jí ptá: "Jak jste spali?" A dcera odpoví "Pod stanem" a máma "A kdo je ten Stano?"
                Docela by mě zajímalo, jak Tvůj příspěvek souvisí s tématem, když si troufáš hodnotit, že můj nesouvisí, ale to je jedno.
                Navíc v tom byla nadsázka, samozřejmě že to tak není vždycky, že všechno nefunguje, ale Murpyho zákony dost často fungují v praxi .....
                A že moje argumenty přispějí jenom málo? No a co, to už je na posouzení každýho. Chci jen ukázat, že jde jezdit i skromněji, bez zbytečností. Večer ve stanu jdou dělat jiný věci, než bušit do krabičky trasu na zítřek.
                Jak jsem už psala kdesi nahoře, větší radost z cestování ti to nepřinese. Ty opravdu důležitý dojmy do toho neznanamenáš. když zabloudíš v Čechách nebo v Evropě, hlady nezemřeš.
                Já radši přemýšlím, kam jet, než co si koupit a tahat s sebou za další krám, který jsem doposavad nepotřebovala.
                A podobně jako Michala, zajímala mě tato problematika, vznesla jsem pár dotazů, ale ... mně to nepřesvědčilo.

                [ Zpět ]
                Datum: 27.11.2006
                Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: GPS

                       

                  Uz se zase perou:-)
                  Kazdej nazor me zajima....
                  Ztratit se da...a dost dobre a snadno. Staci se podivat, jak se ztracej cesti turiste (a mezi nima jsou i lidi, jenz tam nejedou jen na rodinnej vejlet) v Tatrach. I ja jsem tam zazil na hrebeni docela krusne chvile, kdy behem par minut se z uzasne krasneho pocasi stalo peklo...mlha jak mliko, dest a blesky tak blizko, ze sis na ne mohla sahnout. A to patrim mezi lidi, jenz si na pocasi davaji bacha. Tenkrat to byl ale fofr. Jeste jsme tam cekali na nejakou rodinku, co se tam plahocila v sandalech. Tenkrat nebylo na krok videt a sli jsme jen po pameti...nastesti jsme to trefili, ale mohli jsme jit klidne i uplne jinam. Od te doby uvazujem o GPS. A i ted tady ve Skotsku se da bez problemu ztratit, kdyz jdes trosku mimo civilizaci. Kopce jsou porostle vresem a tak jsou jeden jako druhej:-) Uz dvakrat jsme cestu hledali.
                  Na kole bych to chtel mit hlavne kvuli zaznamu trasy (zaznamenat planovanych cca 30tis. km kolem Evropy muze byt zajimave). A navic, jak jsem psal....nemusis porad vytahovat atlasy a velke mapy. Ty vytahnes prave jen vecer v tom stanu, kde si tu trasu naplanujes. GPSku pak mas uz jen na to, abys nemusela imrvere hrabosit v baglech (trasu na den si zapamatujes a ta mala mapa v GPS ti ji pripomene).
                  Jen ale resim dobijeni.... ale zda se, ze pomoci dynama by to nemel byt problem...

                  [ Zpět ]
                  Datum: 27.11.2006
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          V tom případě OK. Klobouk dolů před Tvými ročně najetými kilometry !!

          [ Zpět ]
          Datum: 24.11.2006
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Pochopil jsem snad správně, že jsi to dosud nepotřeboval a vlastně ani nevíš, jestli by se ti ta věc hodila. Tak se do toho nenuť a b uď rád, že se obejdeš bez dalšího krámu navíc. GPS ti sice ukáže, kde přesně jsi, ale neukáže ti směr. Ten musíš znát ty a ten nejlíp určíš podle mapy. Já bych bez mapy snad ani nikam nevyrazil a rozhodně bych na GPS nespoléhal.

    [ Zpět ]
    Datum: 23.11.2006
    Autor: Neregistrovaný uživatel (informator)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      ukáže!

      [ Zpět ]
      Datum: 23.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (HonzaK)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Prečo sa asi hovorí GPS "navigačný systém", snáď práve preto, že ukáže ten smer! (routovacie mapy ťa navigujú presne tam, kam sa chceš dostať).

      [ Zpět ]
      Datum: 23.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Juraj)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      No prave, ze ti smer ukaze...alespon dle recenze na TOPO (http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/AR.asp... se ti nataci dle toho, kam hnes riditkama. Ne ze bych pouzival mapu v GPS na navigaci (krizovatka po krizovatce), ale dle meho, kdyz nevis, tak zapnes GPS a ona se ti natoci podle toho, jak stojis a kam chces jet....v podstate, jako bys to delal s mapou a buzolou.
      Jinak do niceho se nenutim. Jde spis o to, ze jsem se o to nikdy nezajimal a az ted si neco o tom zjistuju. Par lidi to kolem me ma a prijde mi ze nekteri to opravdu vyuziji. A uz parkrat se mi stalo, ze nevim kde jsem...ac si myslim, ze mam pro orientaci dobrej smysl, ale tady ve Skotsku se opravdu nekdy ztratis lehce....maj tu hodne blbe znacene cesty a jsou tu jen pastviny, pole a baraky, jenz vypadaji skoro stejne:-)

      [ Zpět ]
      Datum: 23.11.2006
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        S tím směrem jsem to samozřejmě nemyslel technicky. Je jasné, že když do GPS nacpu trasu, tak mě pak navádí. Zadám start a cíl a pak mi ukazuje kudy. Jenomže GPS třeba nemůže vědět jaké mám rád cesty. Já to myslel spíš tak, že musím sám vymyslet kudy chci jet. Vymyslet trasu podle mého gusta žádná GPS jistě nedokáže. Např. že vyhledávám málo frekventované, třeba i lesní a polní cesty, různé zkratky nebo někdy naopak budu chtít zrychlit a nebude mi vadit hlavní silnice. Pak si tadyhle chci odbočit mrknout na zříceninu, kterou jsem uviděl zdáli. A pokud budu mít tu trasu opravdu přesně předem připravenou, tak ji musím tomu přístroji předem zadat. To znamená 2 hodiny si s ním hrát. A to buď na PC nebo na mikrodispleji. Ale co když si cestou třeba budu chtít trasu z různých (třeba časových) důvodů zkrátit. Co potom? Musím editovat trasu a tedy nanovo....namačkat změnu. Na to se můžu vykašlat. U mapy nic takového nedělám. Byl bych jen otrokem jakéhosi krámu. A jinak co se stane, když se lehce ztratíš? Zemřeš snad žízní a hladem nebo vyčerpáním? Nezemřeš. Pořád máš civilizaci "za bukem". Proč se dokonalou technikou dobrovolně připravovat o dobrodružství?

        [ Zpět ]
        Datum: 24.11.2006
        Autor: Neregistrovaný uživatel (informator)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          Nemusíš cpát do GPSky trasu předem. Kdykoliv se v terénu rozhodneš aby tě GPSka vedla můžes použit některou z funkci co nabízí, napřiklad routing. GPSka počitá a určí trasu sama. Ty zvoliš jestli chceš po silnici (cestach) nebo terénen a ona tě povede. Navrhnutou trasu nemusíš respetovat, pokud se rozhodneš jít jinudy, GPSka původní trasu v mžiku přepočítá a navhne jiné řešení odpovídající nové situaci. Píši konkrétně o modelu eTrex Legend Cx s mapou TOPO Czechv1. Více např. na
          http://www.mavexshop.cz/Garmin-mapa-TOPO-Czech...

          [ Zpět ]
          Datum: 24.11.2006
          Autor: Marco
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: GPS

                 

            Tohle zní docela zajímavě, i když věta "nemusíš navrženou trasu respektovat" mě dost pobavila :-)) Ještě abych musela, aby se náhodou na mě GPSka nenaštvala a nemluvila se mnou, když pojedu jinudy :-))
            Hele, Marco, myslím, že jezdíme dost podobným stylem, takže mě zajímají praktický věci:
            1) opravdu trasu třeba na měsíční (nebo i týdenní) cestu někde po Evropě plánuješ na tý mikromapě na displeji?
            2) Aby tě to umělo operativně navigovat, musíš to mít neustále zapnuté? Jak dlouho vydrží baterie?
            3) Co se stane v lese, kde nevidíš na nebe a tudíž ztratíš kontakt s družicema?
            4) Co to znamená "ona tě povede" ? Na každé zatáčce napíše "zatoč doleva, doprava, přebroď potok..." ? V tom případě se už těším na dobu, kdy zadám do GPS trasu a kolo bude samo zatáčet - asi jako auta v Neználkovi ve slunečním městě :-)

            Ty dotazy jsem ale myslela vážně.

            [ Zpět ]
            Datum: 24.11.2006
            Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              A ja bych jeste doplnil....
              5. jak je to s planovanim po malych cestach? Muzes tam zadat cestu, ktera treba neexistuje (budu treba chtit, aby me to navigovalo dokolecka po poli...proste po ceste, ktera neexistuje)
              6. porad resim podrobnost mapy po evrope...netusis, jak je to s tou mapou (City navigator Europe)

              [ Zpět ]
              Datum: 24.11.2006
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                Kontaktoval jsem garmin.sk s dotazem (maj na strankach vice, nez ceska pobocka):

                Dobry den,
                chystam se v nejblizsi dobe koupit GPS MAP 60CSx a poreboval bych poradit s vyberem mapy pro Evropu. V pristim roce se chystam projet na bicyklu velkou cast Evropy (Finsko, Norsko, UK, Francie, Spanelsko) a nevim si rady s vyberem mapy pro GPS. Potrebuju, aby na mape byli i silnice III tridy. Muzete mi doporucit nejakou, pripadne kombinaci map vcetne cen?
                Dekuji

                A pred chvilkou prisla odpoved:

                Podla vasej poziadavky na detailne mapy uzemi statov zap. Europy, by som Vam
                odporucil rozsirenie o mapovy produkt s pokrytim uzemia celej zap. Europy.

                Jedna sa o City Navigator Europe v.8, viac info o produkte najdete na linku:
                http://www.garmin.sk/component/page,shop...

                Zaroven by som Vam odporucil rozsirenie pamate navigatora, standardne
                pristroj obsahuje 64 MB SD kartu. Pre nahratie detailov spominanych statov
                odporucam rozsirenie na 512MB.
                V pripade akychkolvek otazok alebo nejasnosti nas mozte kontaktovat na tel.
                cisle uvedenom nizsie.
                Prajem prijemny den.
                s pozdravom

                [ Zpět ]
                Datum: 24.11.2006
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                Můžeš si zadat trasu jakou chceš. Jedinou podmínkou je, že při zadávaní souřadnic musíš dodržet rozpětí možných hodnot a formát souřadnic. Než jsem koupil mapu do GPSky udělal jsem si papírové měřítko. Z přistroje jsem odečtl aktuální pozici a pomocí měřitka dohledal na papírové mapě. Většina map má na okrajích zapsánou zeměpisnou síť souřadnic. Takhle jsem si pomohl v Německu a ve Francii. Mapy jsem obrázky map jsem stahl z internetu doplnil GPS souřadnicovou siť. Aktuální pozici jsem byl schopen určit tak +- 2 km, což v mém případě bohatě stačilo, protože jsme se přesouvaly autobusem. Řidič určitě vědel kde jsme, ale já v autobuse vzadu taky. S mapou "City navigator Europe" nemám bohužel žádnou zkušenost.

                [ Zpět ]
                Datum: 24.11.2006
                Autor: Marco
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: GPS

                       

                  A jde dat do GPS naskenovanou mapu, zkalibrovat ji a pak z ni cist jako z papirove mapy? Tohle by bylo vlastne zadarmo (urcite se daji nekde na netu sehnat naskenovane mapy) a v mem (v nasem) pripade by to asi stacilo. Pak by stacilo mit jen mene podrobnou (a samozrejme lehci a skladnejsi) papirovou mapu jen pro orientaci....
                  Treba autoatlas Skandinavie, kterej chci pouzit na Nordkapp vazi cca kilo...mozna vic:-) Proste kniha jak blazen. No a pak mam velkou papirovou mapu Skandinavie s meritkem tusim 1:500000, nebo tak nejak. Ta by urcite pro tu orientaci poslouzila....a v GPS bych si nasel detail.
                  Takhle jsem si tu puvidne predstavoval, ale nevim, zda to jde.
                  Jinak tu City navigator Europe by asi chtelo videt....

                  [ Zpět ]
                  Datum: 24.11.2006
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: GPS

                         

                    V této oblasti, vytváření vlastních map jsem tak říkajíc panic nebo spíše teoretik. Něco jsem si o tom přečetl na internetu, měl by to snad zvládnout OziExploerer. Vytvářejí se img soubory, nejde i obrázky, které kromě souřadnic a mapy obsahují ještě další vrstvy informací. Já jsem profesním zaměřením na databáze, takže jsem se v prvé řadě zajímal jak lze zpracovat data sesbíraná GPSkou.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 24.11.2006
                    Autor: Marco
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                ...

                [ Zpět ]
                Datum: 26.11.2006
                Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Jen na úvod, pokud opustíš trasu kterou používáš v GPSce (ať svou vlastní nebo navrženou GPSkou) přístroj Tě na to decentně upozorní pípnutím (zvuky jdou vypnout) a nápisem v čem je problém. Jsou GPSky, které tě upozorní slovem, samozřejmě česky. Pro navigaci je na GPSce několik displejů, správně se říká stránek. Na jednom je mapa s trasou a šipkou v aktuální pozici, další stránka zobrazuje něco co vypadá jako kompas, s tím rozdílem že šipka ukazuje kterým směrem máš jít. Samozřejmě stránka zobrazuje doprovodné informace vzdálenost bodu, rychlost jakou se pohybuješ, nadmoř. výšku., čas k bodu, čas do cíle, kurz, atd. Můžeš si zvolit zda chceš zobrazovat sever na mapě nahoře, jak je obvyklé na mapách. Nebo zda chceš otáčet mapu ve směru pohybu (takzvané ženské nastavení, tak se tomu skutečně říká). No a teď k Tvým otázkám.
              Lze naplánovat trasu na mrňavém displeji GPSky ale lepší je plánovat na displeji počítače. V počítači mám stejnou mapu jako v GPSce (TOPO Czech 1:50 000). Dá se plánovat několika způsoby, zápisem klávesnicí nebo odklikáním trasy myší. Trasa se přehraje do GPSky (připojena kabelem přes USB port).
              Co se stane když není signál z družic? GPSka pípne a napíše zprávu. Na displeji vidíš trasu kterou jsi prošla a místo posledního signálu (u šipky bliká otazník). Po pár metrech se GPSka zase chytne. Dle mých zkušeností jsou pro signál v přírodě nejhorší listnaté stromy, stačí ale popojít a je to OK.
              GPSka tě skutečně vede. Teď budu popisovat chování eTrex Legend Cx. To, že máš zatočit např. doprava Ti napíše na displeji a pípne. Dělá to s předstihem a ještě před odbočením začne odpočítávat metry, které schází do provedení manévru. Tak lze navolit na displeji stránku kde máš seznam, tuším že pěti následujících odbočení. Na kole jsem dle toho ještě nejezdil, ale v autě, v noci kdy jsme hledali hotel v cizím městě nás to dobře vedlo.
              Nejezdím na kole dle GPSky, tak že bych vysel očima na displeji. GPSku vozím na vrchu v bagáži. GPSka zaznamenává trasu a průběžně ji zobrazuje na mapě. Pokud jsme zakufrovali, najít kudy dál je na mrňavém displeji rychlejší než na mapě, třeba proto, že vidíš linku, historii trasy, displej jde zumovat.
              Baterie, akumulátory používám 2 x AA 2600 mAh. Měním je po dvou trasách, tedy po 2 x 12 hodin. Možná by vydrželi i o něco více ale kdybych přeslechl pípnutí, upozornění na slabé baterie přišel bych o část zápisu projeté trasy.
              Přistroj také zobrazuje východ a západ slunce a měsíce (také fáze měsíce). Lze si zvolit za tyto údaje má zobrazovat a aktuální pozici nebo v místě na světě které si zvolíš. Ten čas západu slunce se nám hodí, většinou jedeme na doraz a 20 minut po západu slunce už v lese nerozeznáš barvy.

              Souhlasím, že v našich podmínkách je to pořad drahá hračka (ale děsně zábavná). Ale ta doba GPSek teprve přijde. Vzpomeňte na dobu kdy mobily staly 20 000 a platili se i příchozí hovory.

              [ Zpět ]
              Datum: 24.11.2006
              Autor: Marco
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Náhodou jsem narazil na tuto diskusi a protože používám GPS 60csx zkusím odpovědět:
              1) Trasu si naplánuji na počítači a do gps jednoduše zkopíruji. Není problém ji navrhnout i v samotné gps.
              2) Zapnuta nemusí být stále ale třeba jen pokud nevím jak dál (průjezd městem, jízda jinou trasou s následným napojením na předem naplánovanou trasu…). Baterie mi vydrží při stálém zapnutí celý den.
              3) V lese se mi nestalo že by se ztratil signál. Toto se může stát někde v tunelu, kde po vyjetí se gps okamžitě znovu chytne.
              4) Ano, přesně jak si cestu naplánuji mi na dané křižovatce řekne zatoč doleva, doprava a záleží jen na mém rozhodnutí zda pojedu předem naplánovanou trasou nebo oklikou přes jiné zajímavé místo. V tomto případě je trasa přepočítána.
              5) Na www.poi.cz a www.geocaching.cz lze do gps stáhnout spoustu zajímavých míst která bych možná minul protože v žádné mapě nejsou (hlavně v tom druhém případě, kde kache zakládají lidé kteří v dané lokalitě většinou žijí) .

              [ Zpět ]
              Datum: 24.11.2006
              Autor: Neregistrovaný uživatel (mel* ([email protected]))
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Tak Peggy, to je jiná.
              0. ta věta znamená, že odkudkoliv, kde zrovna jsi, ti GPS ukáže cestu/směr k jakémukoliv tebou zvolenému bodu cesty/trasy, nebo ti sama navrhne nejrychlejší/nejkratší (dle tvé volby) trasu k cíli.
              1. týdenní (anebo třeba roční) trasu si (včetně tábořišť, kempů, hotelů, hospod, koupališť, památek, bankomatů, čerpacích stanic, a dalších a dalších) můžeš naplánovat předem na PC; ale samozř i přímo na přístroji večer ve stanu, je to opravdu velmi jednoduché. Měřítko zobrazení je od celé Evropy až do 5ti metrů.
              2. ano, zapnuté. Asi jako vysílačku, má-li se ti někdo dovolat. Výdrž bat záleží samozř na tom, co všechno chceš, aby GPS zrovna dělala (dá se nastavit), moje zkušenost s 60CSx - barevný displej, výškoměr, kompas, tlakoměr, záznam (čas,výška, délka úseku, čas úseku, rychlost úseku, azimut úseku a pozice neboli souřadnice) trasy každé 3 sek - vše neustále zapnuto) je >20 hodin s nabíjecími bat GP2700mAh. Jinak "navigovat" znamená, že ti ukáže celou trasu - km i předpokl. čas - odbočku po odbočce.
              3. můžu ti odpřisáhnout, že 60CSx signál zatím ztratila jen v tunelu (a to v každém, např. českém, italském, rakouském) a po vyjetí z něj zase hned našla
              4."ona tě povede" viz "navigovat". Na kole taky nejezdím jen po zpevněnejch, ale dám ti jinej příklad : když lítám na padáčku, taky nelítám po silnici, prostě si jen zadám přistávačku na kterou bych rád doletěl, a v každým okamžiku letu vím, jak to k ní mám daleko a GPS mi dokonce spočítá, jestli tam při současném opadání vůbec doletím anebo ne a musím tedy ještě nabrat výšku.
              Jinak řídit to, v čem nebo na čem se zrovna pohybuju zatím musím a můžu sám, jako ty :- )

              [ Zpět ]
              Datum: 26.11.2006
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    No tak jsem koukal na mapy Evropy na garmin.com a musim rict, ze jestli na nich je tak malo, jako je v tech nahledech, tak je to docela bida...alespon pro kolo, protoze kdyz jedu na kole, tak pouzivam spise mene rusne silnice....a ty, co tu mam v okoli tam proste nejsou. A ze zas tak male a nevyznamne nejsou. To zlata automapa Skandinavie 1:200000.

    [ Zpět ]
    Datum: 24.11.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Tak jsem se v tom dneska nejak trosku porejpal...a zkusim to nejak schrnout.
    Kdyz uz bych kupoval GPS, rozhodoval bych se mezi modely eTrec Vista CX a GPSMAP 60CSx. Obe maji hodne spolecneho, stejne vybaveni, jen ta sedesatka ma citlivejsi snimac (SiRF III). Nekdo rika, ze je to skvele, nekdo rika, ze diky tomu, ze je to citlivejsi, je to i citlivejsi na odrazy a z toho plyne nepresnost. Udajne v lese a v horach s tim problem neni, ale ve mestech a v zastavbe to chyta odrazy od sten. Docela by me zajimalo, jak je na tom ta Vista. Jeji cena je cca o 4 tis nizsi. Mezi nama...kdyz uz ji budu pouzivat na kole, jsem vetsinou pod otevrenym nebem. Na biking v lese bych to stejne nepouzival, protoze bych se bal, ze bych to rozmlatil. Ale pokavad bych cestoval na kole, jsem vetsinou mimo les. A v horach pri turistice by snad s tim taky nemel byt problem.
    Velkou nevyhodou jsou dle meho mapy. Jsou neuveritelne drahe. Bohuzel tyhle GPSky neumi nacist bitmapu, takze s naskenovanim mame smulu. To umej jen PDAcka. Jenze ty zas neuveritelne zerou baterky. Takze nam nezbyva nic jineho, nez mapy koupit (pokavad chceme s mapou pracovat). Mapa pro CR (TOPO) se nekde dava k pristrojun zdarma. Ale mapy okolnich statu. Zajimala me mapa UK a ta prijde na cca 4,5 tisice. Kdybych chtel mapu zapadni Evropy (Skandinavie, UK, cast Irska, Nemecko, FR, SP, IT), tak me to vyjde na cca 5,5 tis. Kdybych chtel i vychodni Evropu, tak to same. No, vzhledem k tomu, ze jsem koupil velice dobrej autoatlas cele Skandinavie za 600Kc, tak zde vidim v GPS velkou nevyhodu.
    Takze co ted?:-) Videl jsem obrazky z TOPO mapy a myslim, ze na turistiku a cyklistiku by byla velice dobra. Clovek by mohl mit v zaloze papirovou mapu, ale diky GPS by ji nemusel neustale vytahovat...coz se mi docela casto stava. Pokavad bych potreboval mapu cele Evropy, coz asi budu potrebovat, tak nevim, zda tech cca 5tis za ne zcela podrobnou mapu je dobre, kdyz si muzu koupit pekne automapy ve slusnem meritku cca za 2tis pro celou Evropu.
    Do hor mi to prijde velice sikovne, takze tam bych problem nevidel.
    Tak, konec mych mouder:-) Jsem absolutni lama, ale taky clovek, kterej kdyz si neco chce poridit, hleda o tom co nejvice info. Byl bych nerad, kdybych po mesici vozil GPSku v batohu a skoro ji nepouzival.
    Ale zas mi prijde lepsi koupit GPS za cca 12tis (Vistu) nez outdoorove hodinky za cca 8,5tis. Vsechno to vlastne vzniklo tim, ze jsem potreboval nejaky vyskomer (jakoz to treti souradnici do mapy) a barometr na zjisteni zmeny pocasi. Ale pak jsem si rek, ze by mozna bylo lepsi GPS...

    [ Zpět ]
    Datum: 24.11.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Já mám GPSku, jak už jsem psal eTrex Legend Cx. Rozdíl proti Vistě je v tom, ža Vista má barometrický výškoměr a elektronický kompas a cenu vyšší cca o dva tisíce korun. Když jsem kupoval tu svou, cena dvou tisíc se mi zdála příliš vysoka za bar. výškoměr a el. kompas. Po zkušenostech s Legendem si to už nemyslím. Uvedu přiklady použití, nebudou sice typické pro cyklisty ale asi si každý odvodí použitelnost bar. výškoměru a el. kompasu.
      Například: Jsme na houbách. Než jsme odešli od auta uložil jsem si jeho pozici. Couráme po lese, GPSka naprosto přesně ukazuje směr, kterým se vrátit k autu. To u Legenda funguje až do okamžiku kdy se zastavíte. Protože Legend vypočitáva světové strany a směr kurzu z vašeho pohybu. Zastavíte a zavrtíte se na displeji máte poslední směr než jste se zastavili. Ale jako to přesně bylo? Když si nejste jisti musíte zase popojít. Toto by měl u Visty odstranit elektronický kompas. U barometrického měření výšky by v kombinaci s barometrem, výpočtem signálu družic a použitím zdravého úsudku mělo být měření výšky přesnější. Vedlejším efektem by se pádem výšky, atmosferického tlaku dal předvídat příchod zhoršeného počasí.
      A ještě jedna věc které mne irituje, kromě pozice, výšky nebo dosažené hloubky je v datech od GPSky políčko pro aktuální teplotu. Toto políčko zůstává prázdné, nevyplněně. V servisním menu přístroje je vidět aktuální teplota, to znamená, že přístroj má funkční teploměr. Zřejmě si výrobce šetří triky a novinky přístroje na pozdější dobu.

      [ Zpět ]
      Datum: 24.11.2006
      Autor: Marco
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Puvodne jsem chtel hodinky hlavne kvuli barometru a vyskomeru, takze GPS bych bez toho asi ani nechtel. Barometr mi prijde dobrej na predpovidani zmeny pocasi. V horach uzasna vec, ale jde o to, zda to dokaze kalibrovat natolik dobre, aby to treba nehlasilo zmenu pocasi (amenu tlaku) pri rychlem sestupu, pripadne pri zmene teploty (vyndam ho z teple kapsy...).
        Vista me hlavne prekvapuje velkou vydrzi...udavaji bez problemu 30 hodin na nejakej setrici program. To je celkem prijatelne (za tu dobu se dalsi dve baterky bez problemu dobiji i v solarni nabijecce pri horsim pocasi).
        Ale jak jsem psal...horsi je to s mapama. Bohuzel do tehle pristroju nelze nacist naskenovanou mapu. Bud si clovek musi mapu koupit (zatracene drahe), sehnat na netu a nebo naskenovat a zvektorovat (coz je celkem pracne, protoze jsem obcas nejake veci vektoroval). No uvidim. Kazdopadne do hor a do mist, kde je mene civilizace je to prijemne. A hlavne ma clovek vse v jedne krabicce (kompas, vyskomer...).
        Jeste se snazim nekde zjistit, zda je mozne na ty karty zalohovat proslou trasu. U GPSMAP 60CSx to jde (maj to napsane primo v popisu pristroje), ale u Visti to napsane nemaji.

        [ Zpět ]
        Datum: 24.11.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          eTrex Cx zálohují trasy na kartu. Jen je třeba to v nabídce zafajfkovat. Denní trasa cca 12 hodin v průměru zabere něco pod 180 KB, nastavený režim ukládání "Nejčastěji". Takže záleží jak je klikatá trasa. Dostal jsem k Legendu kartu 64 MB. Mapa TOPO Czech ver. 1.0 při plné instalaci zabere něco těsně pod 80 MB, Proto jsem si koupil 512 MB. Na Cx jde zvolit režim Mass Storage, takže se GPSka-karta chová jako dalši disk v počítači.

          [ Zpět ]
          Datum: 25.11.2006
          Autor: Marco
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: GPS

                 

            Dik za vsechny informace. Urcite mi v rozhodovani pomohli a docela jsi me navnadil. Takze mam o cem premyslet. Odpoledne jsem na zahrade schraboval to barevne svinstvo ze stromu a tak nejak se mi to v hlave srovnavalo (teda, kdyz nepocitam, ze jsem myslel, jak tam to hnusne ze stromu zas zitra bude:-) ). Mapu na kole clovek bude vozit asi porad. Stejne tak i do hor. Ale v jednom bych videl vyhodu....nemusim tu mapu porad vyndavat, coz me nekdy docela stve...hlavne kdyz ta mapa je vetsi a nejde strcit do mapniku na riditkach. Takhle jen zapnu GPSku a ona ukaze kam jet, pripadne na displeji ukaze nejblizsi okoli. No a kdyz clovek bude planovat, bude stejne bud planovat v PC nebo doma na zemi nad mapou. Takze jeste popremyslim a uvidim. Kazdopadne mi prijde lepsi dat cca 12tis za Vistu, nez 8.5tis za outdoorove hodinky.

            [ Zpět ]
            Datum: 25.11.2006
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Zdravím, nepřihlášenej Michale,
              vloni jsem řešil dilema, podobné tvému, nakonec jsem došetřil a mám 60CSx s kartou 512Mb ze který jsem zcela nadšenej. V ČR používám Topo Czech a venku City Navigator Europe v8. Máme s Helenou zaznamenaný trasy např. celýho týdne na kolech v Českým ráji; taky lety na padáčku; GPS nás při dovolené dovedla přesně až na místo ubytování v Praia a Mare (kamarád nám jen SMSkou poslal souřadnice), pomáhala nám najít přesně třeba šikmou věž v Pise ale i parkoviště poblíž, čerpací stanice (podle spotřeby si je také můžeš předem ale i po cestě naplánovat), kempy a další a další místa (neboli "zájmové body", další třeba hotely, restaurace, bankomaty, lékaře,letiště, pošty,atd.). Přiznám se, že v autě byl ještě ze setrvačnosti atlas Evropy - ten jsem ale ani jednou nepotřeboval. Když se vrátím k mapě Topo Czech: jsou tam i hrady, zámky, zříceniny, jiná zajímavá místa, a také i nejmenší zpevněné a také nezpevněné vozovky, turistické i cyklistické stezky,... GPS zaznamenává spoustu různých info, např. kolik jsi už ujel, kolik ti ještě zbývá a jak dlouho to bude trvat, a další a další údaje, které si samozř můžeš nastavit.
              A úpokud tam něco není? Stačí jen zjistit na internetu souřadnice (Google, mapy.cz,...), zadat a GPS tě tam dovede.
              Mám-li to shrnout: samozřejmě to stojí Kč, jak přístroj, tak mapy (teď před vánoci je určitě vhodná doba ke koupi, třeba mapa jako bonus), jako všechno. Zrovna GPS je ale i dle mojí drahé polovičky věc, která za to stojí. Jestli můžu radit: půjč si ji na den, a uvidíš.
              P.S. Jak to po sobě čtu, je toho koukám jedna velká hromada. No, snad se v tom vyznáš, rád ti odpovím, co vím.
              (Jo a "informace pohly".)

              [ Zpět ]
              Datum: 26.11.2006
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Původně pro Peggy + doplnění:
              Tak Peggy, to je jiná.
              0. ta věta znamená, že odkudkoliv, kde zrovna jsi, ti GPS ukáže cestu/směr k jakémukoliv tebou zvolenému bodu cesty/trasy, nebo ti sama navrhne nejrychlejší/nejkratší (dle tvé volby) trasu k cíli.
              1. týdenní (anebo třeba roční) trasu si (včetně tábořišť, kempů, hotelů, hospod, koupališť, památek, bankomatů, čerpacích stanic, a dalších a dalších) můžeš naplánovat předem na PC; ale samozř i přímo na přístroji večer ve stanu, je to opravdu velmi jednoduché. Měřítko zobrazení je od celé Evropy až do 5ti metrů.
              2. ano, zapnuté. Asi jako vysílačku, má-li se ti někdo dovolat. Výdrž bat záleží samozř na tom, co všechno chceš, aby GPS zrovna dělala (dá se nastavit), moje zkušenost s 60CSx - barevný displej, výškoměr, kompas, tlakoměr, záznam (čas,výška, délka úseku, čas úseku, rychlost úseku, azimut úseku a pozice neboli souřadnice) trasy každé 3 sek - vše neustále zapnuto) je >20 hodin s nabíjecími bat GP2700mAh. Jinak "navigovat" znamená, že ti ukáže celou trasu - km i předpokl. čas - odbočku po odbočce.
              3. můžu ti odpřisáhnout, že 60CSx signál zatím ztratila jen v tunelu (a to v každém, např. českém, italském, rakouském) a po vyjetí z něj zase hned našla
              4."ona tě povede" viz "navigovat". Na kole taky nejezdím jen po zpevněnejch, ale dám ti jinej příklad : když lítám na padáčku, taky nelítám po silnici, prostě si jen zadám přistávačku na kterou bych rád doletěl, a v každým okamžiku letu vím, jak to k ní mám daleko a GPS mi dokonce spočítá, jestli tam při současném opadání vůbec doletím anebo ne a musím tedy ještě nabrat výšku.
              Jinak řídit to, v čem nebo na čem se zrovna pohybuju zatím musím a můžu sám, jako ty :- )
              5. jsem snad popsal dostatečně.
              6. City Nav v8 je routovatelná silniční (tedy nikoliv topo) mapa. Můžu ale potvrdit že, alespoň tam, kde jsem byl, do nejmenší zpevněné cestičky. A někde i nezpevněné - znázorněné čárkovaně. I v této mapě ale znázorněno zalesněné/nezalesněné území, železnice včetně zastávek (nádraží), a spousty dalšího.
              Na mapu můžeš mrknout na: http://www.garmin.com/cartography/ontheRoad/
              klikni na ni v rozvíracím menu MapSource Map Viewer a nezapomeň zvolit velikost detailu; našel jsem v ní např. Dumfries & Galloway Golf Course
              2 Laurieston Avenue
              Maxwelltown, DUMFRIESSHIRE Dg2 7
              01387-263848 jako zájmový bod v kategorii Recreation v podkategorii Golfové hřiště
              nebo Robert Burns Centre
              Mill Road
              Dumfries, DUMFRIESSHIRE Dg2 7
              01387-264808 jako "divadlo",...
              přikládám : http://www.pgweb.cz - proklikej se až na záznamy jednotlivých letů, zaznamenaný samozř GPS přístroji;
              nebo jen pro zajímavost:
              http://www.rus-roads.ru/gps/ms.htm
              tak hodně zdaru při vybírání!

              [ Zpět ]
              Datum: 26.11.2006
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                Pro toho, kdo není ohrožen zblouděním v horách v mlze, nebo nevyhýbá na moři skaliskům, je to jen další drek za kterým se honí v práci. Silnice jsou daný, tam smrtelně nezabloudíš. Tak si ušetři výdaje a jeď za ty úspory třeba dál od baráku, budeš mít aspoň další pěkný vzpomínky. Až se ti po pádu pohádaj elektrony v přístroji, zjistíš, že jsi jen vyhodil finance i spoustu času čuměním na displei a archivováním zbytečnejch údajů.

                [ Zpět ]
                Datum: 26.11.2006
                Autor: Neregistrovaný uživatel (Jurda)
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: GPS

                       

                  Kazdej na to ma jinej pohled...nemyslis? Myslim, ze mame na cestovani stejnej nazor (hlavne, kdyz jsem si pred chvilkou precetl v jinem vlaknu, co jsi psal o tech zajimavych mistech), ale mym snem je treba tu mou cestu po Evrope nejak zaznamenat, mit na to vzpominky i z tehle stranky. Vem si to tak, ze nekdo na tehle cestach MUSI mit mobil...ja ne. Ja ho nepouzivam ani v beznem zivote, neb me otravuje. Je nekde zalozenej na dne batohu a nevsimam si ho. A hooodne lidi se mi smeje. No a. To same je to s GPS. Nekdo to zatracuje a vysmiva se tomu, ze je to hracicka a me to prijde velice zajimave...Hlavne kvuli zaznamu cesty, nemusim furt vytahovat mapu. Nehlede na to, ze v horach uz to par znamym zachranilo kejhak...

                  [ Zpět ]
                  Datum: 26.11.2006
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: GPS

                         

                    Pro ten “elektronicky” zaznam cesty – tedy pokud je toto skutecne ten hlavni duvod proc do GPS chces jit (rikas ze jsi hracicka, takze zrejme jo:-), proc ne. Bloudeni v mlze na horach – no dejme tomu, ale jak rika Peggy – kdyz to nejvic potrebujes, vetsinou nikdy to nefunguje. Takze radsi na to prilis nespolehat. A pokud jde o to neustale vyndavani atlasu (jehoz A4 listy se urcite do zadneho mapniku nevlezou) z brasny, tak to mas pravdu, to je pekna otrava – na kazde krizivatce zastavovat, nekdy v desti, jidny za vetru – po tydnu budes mit mapy tak derave ze je muzes zahodit. Chce to holt poradny mapnik – co treba neco jako tohle (http://www.kalimera.cz/mapnik_na_kolo.html), co rikas?

                    [ Zpět ]
                    Datum: 27.11.2006
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: GPS

                           

                      Neeeee....heleeeee, tohle jsem schanel...a nejenom ja:-)
                      Jak jsem psal vejs. GPS na zaznam trasy, pak abych nemusel na kazde krizovatce vytahovat mapu. No a pak do hor. Urcite bych to nemel na planovani ve smyslu, ze bych si kazdej vecer ve stanu planoval trasu...to mi prijde opravdu zbytecne. Ale prijedu na krizovatku a nevim. Zmacknu cudlik a s velkou pravdepodobnosti vim...:-) Lepsi nez vytahovat mapu, slejzat, opirat kolo a zase zandat...A i ten mapnik je velkej. Mam takovej ten klasickej od Arsenalu a vadilo me, ze jsem se nemohl dostat do predni brasny na riditkach...teda mohl, ale zas se to muselo vselijak pohejbat.
                      Navic jsem zavrhl klasickou zrcadlovku. Chtel jsem ji vozit kvuli diakum, ale asi bych ji moc nevyndaval....to je jak s tou mapou. Zastavit, vyndat fotak, nasadit objektiv, fotit, zandat fotak....Parkrat jsem to praktikoval a neni na malej digital v riditkove brasne. Hold svuj milovanej Nikon si necham do hor. Tam se mi bimba na pupku a muzu fotit, kdy chci. Ale diacky z Norska....sakra, sakra, to by byla naaadhera:-)

                      [ Zpět ]
                      Datum: 27.11.2006
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: GPS

                             

                        Michale
                        odpovídám ti i na ten příspěvek vejš ...jestli ti vadí neustálé vytahování mapy, potom si opravdu pořiď lepší mapovník.
                        A nemysli si, i tu GPS budeš muset neustále vytahovat.... i Marco psal, že jí vozí nahoře báglech ... Takže to vidím následovně: zastavíš, vytáhneš GPS, zapneš, čekáš na spojení .....
                        Prší/sněží - co teď ? Přeci hračku za tolik tisíc nebudeš vytahovat na déšť. Mapa zmokne, ale zase uschne.
                        Je GPS alespoň voděodolná ? (dotaz do pléna)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 28.11.2006
                        Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: GPS

                             

                        “A i ten mapnik je velkej” – tak velkej jako ten muj? – opravdu se ti tam vleze cela A4 bez prekladani? Potom nevim co resis - zapomen na GPS a zustan u papiru. Nevim jak ty, ale ja si nedovedu predstavit ze bych cely dlouhy den misto do poctive mapy cucel jen do nejake prtave krabicky a v jednom kuse busil do cudliku. Je to zdlouhave, neprehledne, nespolehlive,… Me proste tohle vyuziti GPS – navigace cyklo-turisty na cestach (kudy dal) – prijde zcela mimo misu. Co z toho monitoru X x X cm muzes vykoukat? Nebo si to vem takhle – budes pocitat s GPS pro tuhle krizovatkovou navigaci, mapnik bud nechas rovnou doma nebo povezes jen nejakou imitaci, a atlas budes z brasny tahat jen vecer u stanu nebo jen na busovych zastavkach pod strechou (dest, vitr). Po mesici na ceste ti ta chytra krabicka najednou prestane fungovat, a podle ceho pojedes tech zbylych 9? Porid si poradny mapnik a nic te neprekvapi. Rozbity mapnik opravis, ale GPS?

                        [ Zpět ]
                        Datum: 28.11.2006
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: GPS

                             

                        To je příspěvěk pro Peggy (diskuze už má moc vláken).
                        Souhlasím s Tebou až do chvíle kdy zastavím a vytáhnu GPSku. Nemusím zapínat, běží od rána kdy jsem vyjel (zapisuje trasu, třeba po 20 metrech). Kouknu na displej, v prostředku displeje na mapě je šipka která označuje místo kde jsem a kam směřuji. Za šipkou se táhne nitka trasy (barvu si můžu zvolit), kterou jsem projel. Maximálně přisvítím displej nebo zazůmuju, je to otázka několika vteřin. Odložím GPSku, sama zatlumí displej. Večerní plánování není žádný plánování. Buď mám zajímavý místa už uložený z domova, když se k nim přiblížím na zvolenou vzdálenost (několik metru nebo stovek metru) GPSka zatrilkuje. Pokud zadávám body ve stanu. Projedu ukazatelem body na mapě GPSky, zmáčknu Enter tady, tady a je seště tady. Je hotovo, uloží se pozice, nadmořská výška a název z mapy uvnitř GPSky. Vozíme papírové mapy sebou a že se moje žena v mapách vyzná ale pokud zastavíme ona začne strachat s mapníkem proti GPSce co do rychlosti mená šanci. Primární úlohou navigace je zjistit kde se nacházím, od toho se odvíjí vše ostatní. Tuto úlohu plní GPSka naprosto perfektně, ona to vlastně díky trasování ukazuje pořád.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 28.11.2006
                        Autor: Marco
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Stan...
    Jakej je rozdil mezi mapama TOPO a mapama typu City Navigator?
    A pak, na kolik v CR vyjde ta City Navigator Europe v8. Podle tebe jde teda tahle mapa pouzit i pro cykloturistiku, kdy se pouzivaji spise vedlejsi silnice?

    Jinak jsem koukal na tu mapu na garmin.com a porovnaval s turistickou padesatkou a celkem podrobnou automapou UK (dvestepadesatka). Urcite na te SNEv8 je vice silnic a silnicek nez v tom autoatlase (podle podobnych bych pravdepodobne jel). No a samozrejme je tam min cest, nez na padesatce, ale to uz bych asi chtel moc:-)
    Az budu v CR, mam slibenou v prodejne GPS "exkurzi" na obou pristrojich a predvedou mi i tuhle mapu. Tak uvidim. Kazdopadne jsem nacnutej dobre:-) Mam celkem dost lidi, jenz hovi turistice, VHT, bezkam a podobne a vetsina z nich GPS bezne pouziva. Rika sice, ze papirovou mapu stejne tahaji (ja bych bez ni taky nesel), ale ze kdyz je treba blba viditelnost, tak GPS jim pomuze....loni takhle podle ni sla pritelkyne s jednou bandou bezkaru, kdyz neodhadli stmivani a vraceli se z tury...

    [ Zpět ]
    Datum: 27.11.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      A jeste jeden dotaz...jak dlouho vam vydrzej ty GPSky? Ja ted jen resim, zda koupit GPSMAP 60CSx s Sifrem III, ktera zere vic, nebo tu malinkou Vistu, ktera Sifr nema, ale o to zere min.
      Jak je to se signalem. Prijde mi, ze bez Sifru se zilo doted, tak snad bych to bez nej prezil. Jen by me zajimalo, kde se takova GPSka nechyta a zda je to casto...

      [ Zpět ]
      Datum: 01.12.2006
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    přispěji svou trochou do mlýna: mám poměrně dobrou zkušenost s obyčejnou nokii N70 a gps modul sifrIII(je jedno zda nokiácký či jiný) jel jsem např z Kladna do vesničky u benešova, ca 100km a nebludil jsem ani jednou. Mám nainstalovaný tomtom5 a k tomu maps....něco něco s vektorovou mapou. (to když jedu do lesa kde je tomtom k ničemu) no a je to super, za jízdy stačí sluchátka od handsfree do ouška a mobil na křižovatkách napovídá. Netvrdím že to 100% nahradí mapu ale v rámci cz pokrytí super.

    [ Zpět ]
    Datum: 27.11.2006
    Autor: vangogh
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Pro Peggy......
    Mam dotaz na tu vasi solarni nabijecku? Taky ted resim nabijeni baterek a ty jsi vejs psala, ze nabijite pres solar. Jakou solarni nabijecku pouzivate (pripadne nejake technicke info) a jake s ni mate zkusenosti? Ja na netu nasel jen od Silvy Solar I a II.
    Dik

    [ Zpět ]
    Datum: 28.11.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Dobíjíme přes solár, ale baterie na kole, které jsou určeny právě pro to osvětlení a vysílačky .... Technického ti k tomu nic nepovím, neb jsem "jenom" ženská, ale poslala jsem dotaz dál .....
      Zkušenosti jsou myslím dobrý, lepší než dobíten dynamem, který jsme zapínali z nějakých větších kopců.

      [ Zpět ]
      Datum: 28.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Nabíjíme 12V/ 7,2 Ah a 14Ah olověné baterie. V pohodě to vydrží krmit trvale zapnutou vysílačku (odběr 40mA v klidu), pak blikačky (půměrně 40mA), světla (denně cca hodinu LED svítilna 60mA), nepočítám sirénu a brzdová světla. Je to samozřejmě závislé na svitu sluníčka a na odběru. Pokud bychom víc svítili, tak nevím nevím...máme na kolech i výkonná halogenová světla, ale pokud chceme šetřit proudem, tak je používáme jen minimálně - ty moc žerou. Provozujeme to takto už pár let vždy jen na dlouhé dovolené (po 3 týdny), ale vlastně jen v květnu a červnu a to jsou nejdelší dny. Nevím, jestli by to stíhalo dobíjet třeba v září, kdy potřebuješ víc svítit. Na víkendy to není potřeba, to nabíjíme doma ze sítě to samozřejmě vydrží celou dobu i když si svítíme pořádnými světly dle libosti.

      [ Zpět ]
      Datum: 28.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (informator)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      http://server.solartec.cz/clanek.php?CLANEK=154
      Uchycení máme přizpůsobený suchými zipy na bagáž.

      [ Zpět ]
      Datum: 28.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (informator)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    No nevm. Peggy a cyklopoustevnik si porad mysli, ze GPS je nahrazka mapy...Jsem rikal, ze neni. Ale proc tahat na riditkach velkou, kilovou mapu (navic se stezi dostanu do riditkove brasny), kdyz tam muzu mit patnact deka GPSky. Jinak pro Peggy...samozrejme, ze je vodotesna...tusim, ze vydrzi hodinu pod vodou (cela). Takovou vec bys jinak nemohla tahat do hor, kde by ti nepomohla. Tam je prave snazsi v pruseru (dest, mlha...) vytahnout GPSku, kterou mas pridelanou na baglu nebo na ruce, nez papirovou mapu, ktera se ti ihned znici. Nebudu ji pouzivat jen na kolo...
    A ke kolo. Nechci na GPSce planovat cestu, ale mit to jen na informaci, abych nemusel vytahovat mapu z batohu. Vecer sednu pred stan a cestu naplanuju v atlasu. Takovou cestu si budu pamatovat, pripadne naklikam do GPSky 2-3 orientacni body a mam klid...otazka 5minut. Rano GPSku nasadim na riditka a jedu....Kdyz nevim, GPSka ihned ukaze kam jet. Nevidim problem.
    Dneska jsem mel moznost videt a trosku vyzkouset na krame tu GPSMAP 60CSx a vubec ta mapa na tom displeji neni hrozna. Naopak me to prekvapilo. Mel jsem tam jakousi mapu UK a bez problemu jsem si prohlidl okoli, kde ted sidlim. Urcite se podle toho da orientovat. Dokazal bych si to urcite s kombinaci s tim autoatlasem predstavit. I celkem velke meritko bylo prehledne, takze clovek si mohl prohlidnout kam jede...
    Jinak diky za info k tomu solaru. Uz delsi dobu to resim. I v horach by to obcas bodlo. Bohuzel baterky jsou v dnesni dobe treba. Premyslim, ze bych zkusil od Silvy Solar I (http://www.bartsport.cz/solarni-nabijecky/silva... pripadne Robinsona (ted si nepamatuji vyrobce). Jde mi o to, aby to dokazalo cca kazde dva dny nabit 4 tuzkovky(GPS, svetlo, fotak) nebo clovek v nejhorsim zasedne do nejake hospody, da pivo a nabije, ale tohle je jen pro jistotu. A taky se muze stat, ze clovek nebude mit na to pivo chut:-)
    Jinak, ze je GPS hracicka. No, nevim, nevim. Radeji bych mel GPS nez vysilacku, klakson a podobne. Zere to stejne a zrovna pro me to prijde zbytecnejsi nez GPS...ale nic proti tomu nemam. To jen jen uvaha na to, ze GPS je dalsi kram...:-)))

    [ Zpět ]
    Datum: 28.11.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Elektronicka archivace trasy, v pripade nouze jako KPZ v horach – to beru. Ale nahrazka mapy? To snad ne. Pouzivat GPS na kole ve smyslu krizovatkove navigace – to je jako skrabat se pravym palcem u nohy za levym uchem. To je ciste muj subjektivni a zcela neobjektivni nazor nevlastnika GPS, nic vic, takze se tim vubec nenech ovlivnit. Pokud se ti podle toho dobre pojede, proc ne, neni co resit. Ja jen abys na te technice nebyl prilis zavisly. Vsechno co je prilis slozite, tj. co si sam nedokazes opravit, je zakezne. GPS, mobil, nabijecka, fotak,…. Porouchat se muze cokoli. Me treba loni na ceste odesla mechanika u fotaku – bez varovani. Proste jeden den jeste fotil, druhy den uz neprevijel. Prijdes o nabijecku – cim budes zivit GPS? Prijdes o GPS – mas to cim nahradit?

      [ Zpět ]
      Datum: 29.11.2006
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Budu na tom stejně jako ty, až ti vítr sebere mapu :)

        [ Zpět ]
        Datum: 29.11.2006
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Forest)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Pockej, pockej, pockeeeej...ale ja od zacatku tvrdim, ze bych vozil oboje. Ale GPS hlavne kvuli zaznamu trasy a taky, abych nemusel mit na riditkach tu bibli.Bez papirove mapy bych nikam nesel a ani nejel...
        Jinak nabijeni resim....problem. Hodne lidi pouziva solar, tak mozna neco na Vanoce koupim a pak to tady ve Skotsku prubnu...dokonale testovaci prostredi pro solarni nabijecku:-)))
        Kde ted vubec jses? A budes nekdy vyrazet do sveta?

        [ Zpět ]
        Datum: 29.11.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          Ja rozumim – GPS pro rychlou orientaci na krizovatkach (hlavne za neprizniveho pocasi), poctive atlasy pak na vecerni rozjimani u ohne:-)). A kdyz nahodou neco nepostradatelneho od elektriky odejde (10 mesicu neustaleho vytrasani v brasnach, prach, vlhkost, horko, zima,… - stat se to muze), nezbyde nez holt sahnout hloubeji do kapsy. Bez fotaku se urcite neobejdes, a jak si jednou zvyknes na GPS, tak zrejme ani bez toho (vcetne nabijecky zivitelky). Ja riditkovou brasnu nevozim, nemusim tudiz resit problem jak do ni, a tak mi ta bible na riditkach skvele vyhovuje.
          Jinak stejne jako ty, i ja si porad uzivam tady toho ostrovniho raje (na jihu Walesu), a zatim se mi odtud jeste nechce. Na vanoce vsak razim domu, od kvetna 05 jsem tam nebyl:-)). Ted se ze me sice na nejaky cas stal spis takovy cyklousedlik, ale ver mi, cas poustevnika zase prijde. Holt tak to je – je cas na zabavu, a je cas na praci. Ja ten svuj pobyt tady beru ale spis jako takovou studijne pracovni dovolenou nez cokoli jineho, kazdopadne je to moc zajimava zmena a hlavne skvela zkusenost. Treba i vy si ty sve skotske prazdniny prodlouzite – nebo uz mate dedicek plne zuby?

          [ Zpět ]
          Datum: 01.12.2006
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: GPS

                 

            No nabijeni resim (GPS a ten zatracenej digital). Klasiku tahat nechci. Budu to resit asi pres solar (po vanocich budu tady zkouset).
            Jinak deti mame plne zuby. Nastesti jsme zmenili rodinu, ktera ma i hotel, takze ja tam makam a Kamila obcas taky. Nastesti maji velkej barak a parchanty porad u televize. Takze spis uklizime nez se starame o parchanty...lepsi varianta. Jinak na Vanoce taky frcime...na celej mesic. Pak se sem vratime a budem tu asi do listopadu, prosince. No a pak si snad splnime nas sen....Nordkapp by jsme chteli protahnout na celou Evropu (vcetne jihu-proto jsem se ptal na tu zemi, kde by bylo teplo).
            Ja to tu taky beru spis jako studijni pobyt, ikdyz na anglinu moc nekoukam a ona sama do hlavy nejde. Ale je to lepsi v CR. No a co si budem vykladat....lip se tu setrej penizky....a ty budou treba. Za ten rok si tu vydelame na Evropu a na me vysnene 3 mesice v Nepalu:-) No a pak se uvidi. Tim, jak jsme odjeli, ztratili kontakt s rodinou atc, mame chut jeste vic cestovat...tak snad nam to vydrzi:-)
            Kde presne bydlis v tom Welsu?

            [ Zpět ]
            Datum: 01.12.2006
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              No jo, britske rozmazlene deticky – nerikal jsem ze vam do vanoc polezou krkem?:-)). Ale co, zmena je zivot. A jste jeste vubec v Dunkeldu? Na kolo a turistiku nadherne misto (byl jsem v tech koncinach uz 2x), ale pokud jde o pracovni moznosti, zadna slava, co? Maximalne nejaky ten hotel a restaurace. No alespon ze nemusite platit za bydleni.

              Jinak me najdes tady:

              http://www.multimap.com/map/browse.cgi?client...

              Tam jak je to kolecko, tam je nas domecek:-)). Zrovna se nam tu uvolnil jeden pokoj (40GBP/tyden), tak kdybys chtel nekoho do GB dostat, dej vedet. Dlouho to prazdne ale nebude, no odolal bys takovehle nabidce?:

              Mame 1 volny pokoj v peknem, plne vybavenem 4-bedroom terraced house. Klidna poloha, 10 min. pesky do centra, 20 min. vlakem Cardiff (nadrazi 5 min.). Landlord je mlady cistokrevny Welsan, ucitel na primary school, naprosto bezproblemovy - zadny dr.Abdul nebo Afzal:-)) Rent GBP 40/week (4 tydenni najem predem + 4 tydenni depozit) + bills a council tax (cim vic lidi, tim min), 1-rocni najemni smlouva.
              Ve meste je jobcentrum, 2 knihovny, obri Tesco, universita. Kursy Anglictiny vsech urovni ESOL zdarma, vcetne zaverecne zkousky a certifikatu.
              Spousta pracovnich prilezitosti, hlavne v tovarnach - 4km z centra je obrovsky industrial estate, dalsi prumyslove zony hned v sousednim Llantrisantu.
              Navzdory prumyslovemu charakteru jizniho Walesu idealni misto pro kolo (krizovatka 3 dalkovych cyklotras) a turistiku - vychozi poloha do Valleys. Zadna nudna placka jako jv. Anglie - Pontypridd ma 70m n.m., okolni kopce 400-600m, vsude je tu spousta lesu:-))

              [ Zpět ]
              Datum: 02.12.2006
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Jo, Michale, naprosto souhlasím s tím závěrem. Však jsem to kdesi nahoře psala, že my zase s sebou vozíme spoustu jiné techniky a jiných zbytečností. Samozřejmě že bez těch světýlek, vysílaček, houkaček .... se člověk na cestách obejde. Je to podobné jako s tou GPS, někoho bavilo si s tím hrát, vymýšlet to, instalovat to ... máme to všechno doma dělané, takže i jednoduše opravitelné někde na cestách.
      Nechci v žádným případě propagovat nezbytnost sirény, ale jsou situace, kdy se hodí (dát signál tomu před tebou, na Ukrajině to perfektně fungovalo jako odhánědlo polodivokých psů, a v neposlední řadě jsme tím udělali radost řadě vesnických děcek :-))
      To samý vysílačky - za jízdy si jinak s tím druhým moc nepopovídáš, můžete si dát varovný signál (prozvánění)...
      Ale zase, nezbytný to není, a je to opravdu také další "krám", o který se musíš bát v dešti, chránit jej před zloději a řešit dobíjení. Navíc i přes tohle "pojítko" se člověk nesmí tomu druhému ztratit, NEJDE se spoléhat na to, že se v nouzi nějak seženete. Stačí ujet si na pár kilometrů a smůla ....
      Ale nebudu to nikomu vnucovat stylem "když to nemáš, tak nevíš, o co přicházíš" apod. Jsem schopná vyjmenovat plusy tohoto zařízení, ale i mínusy.Každý by si měl zvážit, co mu to přinese a zda se bez toho dokáže obejít. Zda opravdu cena, kterou to stálo nebo za jakou je nutná údržba, je adekvátní užitku.

      [ Zpět ]
      Datum: 30.11.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Absolutne s stebou souhlasim. Proste jste hracicky v jinem smeru. Hold kazdej jsme jinej. Vsechno se da vyuzit (sirena, vysilacka, blikatka, GPS...), ale da se bez toho i zit a urcite i cestovat:-) Proste to delame, aby jsme se nenudili.
        Taky jsem zastancem veci, ktere se daji opravit. Sice po dlouhem badani jsem se na kole vratil treba k digitalu. Dlouho jsem vozil klasickou ybavu, ktera vazila cca 3-4 kila a nudilo me kvuli kazdemu snimku zastavovat a vsechno to stelovat. O to bylo min fotek a mrzelo me, ze jsem obcas necvakl neco pekneho. S digitalem je to hold lepsi, kdyz vazi par gramu. Ale neopravim ho...zato starou Prakticu jo:-)
        Ale zas na hory beru Prakticu (teda ted vice Nikona F3), protoze tam se mi muze bimbat na pupku a muzu fotit kdy chci.
        Takze ja jsem tak nejak rozhodlej, ze GPS koupim. Do hor se hodi a na kole ji BUDU kombinovat s klasickou mapou. A jestli nekdy vyrazim na ten Nordkapp a kolem Evropy, tak mozna budu prvni clovek, co to zaznamena na GPS:-) I to me proste laka...:-)

        [ Zpět ]
        Datum: 30.11.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Jsem zvyklý pracovat s mapou, takže GPS tak zásadně nepotřebuji. Je to výborná pomůcka na sedla jako alternativa baromatrického výškoměru a hlavně když člověk chce vědět kolik už kliček odkroutil :-) Výborně se ale hodí GPS přístroj k záznamu trasy, takže i z expedice si můžete odvést záznam trasy nebo alespoň úseků a t ose dá pak použít nejen pro statistiky, zakreslení do mapy, vynesení výškového profilu nebo automatického přiřazení zeměpisných souřadnic k digitálním fotkám. Problém je spíše s výdrží baterií, ty se na cestách někdy blbě dobíjejí...

    [ Zpět ]
    Datum: 30.11.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Diskutují se tu stále stejný argumenty. Praktikovi na silnici a polňačce bohatě postačí dobrá mapa. Mapník i s brašnou může přikrejt v dešti navíc igelitkou. Listy z cykloatlasu mám vyjmutý a složím je na třetiny. Tak mám pořád mapu bez poruch a suchou. A opravdu nepotřebuju techniku pro navigátory lodí. Vono je to i vo schopnosti. Když se naučim orientovat podle přesnýho GPS, pak jednou při selhání úplně snadno smrtelně zabloudim, protože sem zanedbal procvičování svých dědičných orientačních smyslů.

      [ Zpět ]
      Datum: 01.12.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jurda)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Asi jsi necetl celou diskuzi....papirovou mapu jsme VUBEC nezavrhli....naopak. GPS bez papirove mapy je blbost.
        Dotaz...budes v horach, vichr jak kokot, vidis na metr, mlha jak v pytli...co udelas, kdyz budes mit mapu? Ani ji nevyndas, ani se nezorientujes a nenajdes cestu. GPSka ti v tomhle pomuze. Ja jsem tohle zazil a muzu ti rict, ze mam zazitek do konce zivota a jsem rad, ze jsme se tenkrat vymotali...
        Na kole jsem GPSku argumentoval jako pomocnika, ne jako navigatora. Mapnik mam taky a stve me do nej rvat neforemne mapy. Dodneska nechapu, proc treba nedelaji mapnik na A4...alespon ja jsem ho nesehnal. Pak GPS chci mit na zaznam trasy (jo, to uz je vedlejsi potreba, ale zrovna me to zajima).
        Myslim, ze jsme se tu vsici schodli (at GPS nadsenci, tak i lidi jenz ji nemusi), ze to az takova blbost nebude. Rozdil je v tom, ze pro nekoho je zbytecna, pro nekoho ne. Jak uz jsem psal, pro me by byla zbytecna vysilacka nebo klakson...ale toleruju, ze ho nekdo ma.
        Jinak sve dedicne orientacni smysly nezapomenes ikdyz budes pouzivat GPS. GPS neni pro blbce...!!! Pri kazde navigaci musis pouzivat hlavu. To, zda pouzivas mapu nebo gps je druhotna vec...to jsou jen nastroje na orientaci. Ale VZDY budes pouzivat hlavu. Jestli ne, zabloudis jak s mapou tak i s nejpresnejsi GPSkou.

        [ Zpět ]
        Datum: 01.12.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Marco:
    Mel bych jeste par dotazu. Rozhoduju se mezi Vistou (dle meho ma stejnej cip, jako tvuj Legend) a 60CSx. Abych pravdu rek, Vista se mi libi vice, je mensi, nenapadna (60 mi prijde takova dobra pro zlodeje). Ale zas nema Sifr III. Jak se ta tvoje GPS chyta, pripadne nechyta....stava se ti to casto?
    Dik

    [ Zpět ]
    Datum: 08.12.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Ahoj,
      zkusím odpovědět, i když se pouštím na tenký led. Garnina 60CSx znám jenom z internetu, dost si ho pochvalují v diskuzích (geocaching a podobně). Při geocachingu je každý metr v přesnosti dobrý, ale je nutné si připlatit. Ale zpět k Legendu Cx. Můj pohled uživatele je pohled cykloturisty (moc této označení nemám rád, ale budiž). Jezdím na trekovém kole s 20 kg na nosiči. Tomu odpovídá terén, který je pro mne a kolo průjezdný. Pohromou pro mého Legenda Cx jsou listnaté stromy, bezpečně odstíní signál, stačí ale popojít dva metry a je to v pohodě. Z roční zkušenosti bych řekl, že přesnost nad 10 metrů je špatná pod deset dobrý. Takový dobrý průměr je 7 metrů a ten dosahuje Legend cca v 80 % mého užití. Signál vypadává v podmínkách ve kterých se pohybují s kolem naprosto vyjímečně. Zkoušel jsem měření při zapnutém WAAS/EGNOS. S přesností jsem se dostával na 1-2 metry ale Legend byl velice náchylný ke ztrátě signálu, tak jsem raději obětoval přesnost za spolehlivý příjem. Legend má umístěnou anténu hned nad displejem, takže stačí položit při manipulaci prst nad displej a projeví se to hned na příjmu signálu. pokud ho nosím v náprsní kapse tak ho do kapsy vkládám anténou od těla, pokud jde do bagáže, tak anténou směrem k nebi, proto asi nemám téměř žádné problémy s příjmem signálu.
      Shodou okolností jsme byli s manželkou dnes odpoledne fotit u nás v Krušných horách. Před 17 hodinou se zatáhlo a trochu se zamlžilo. Nějak moc jsem spoléhal na své instinkty (to místo velice dobře znám, chodíme tam na běžky) a na zpáteční cestu jsem šel úplně opačně. Po delším sebe přemlouvání jsem vytáhl GPS ku a podíval se na displej (měl jsem uloženou pozici auta). GPSka ukazovala opačným směrem, než jsem měl v úmyslu jít. Moc se mi nechtělo věřit GPSce. Po poradě s manželkou (má svoji GPSku, tu od Moutfilda – koupili jsme ji na inzerát), její GPS ukazovala to samé co ta má. Dali jsme tedy na rady techniky a udělali jsme dobře Nebylo to nic dramatického ale bylo to poučné.
      Tady tu fotografii jsem dělal dnes v pozici 50.63057 13.54748 (kopíruj do schránky a vlož např. do www.amapy.cz). GPSka měla nachytáno 8 družic s přesností +- 4 m, tady je foto kde jsem měřil:
      http://sweb.cz/NumLock/foto/061208-15.13.15c.jpg
      Z tady lze stáhnout trasu, kde jsme dnes fotili:
      http://sweb.cz/NumLock/gpx/ (mracny.zip).
      Trasu vlož např. do:
      http://utrack.crempa.net/
      A že ještě rostou houby, je vidět zde:
      http://sweb.cz/NumLock/foto/061208-15.01.46s.jpg
      A stejně tak se tu „daří“ větrným elektrárnám:
      http://sweb.cz/NumLock/foto/061208-15.23.46c.jpg

      [ Zpět ]
      Datum: 09.12.2006
      Autor: Marco
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Dik za info. Takze uplne nejhorsi to neni, ale v lese to asi neni nic moc.
        Ted resime se znamym (je to zrovna on, ktery to loni zakufroval v horach a GPSka mu tenkrat zachranila zivot....) stejnou vec. Narozdil odemne on ma s GPSkama zkusenosti a navic je obcas prodava. A sam rika, ze se rozhoduje mezi Vistou a 60. Ted premyslime, ze by jsme to koupili v USA. Dneska jsem nasel na amazon.com tu sedesatku za cca 8tis Kc. To je neuveritelna cena. Stacilo by nekoho sehnat, aby ji koupil a privez (treba, kdyz pojede domu na Vanoce).
        Na tu sedesatku jsem cetl ruzne reakce....je to tak na pul. Majitele ji chvali, obcas nadavaji na odrazy. Ti co ji nemaji se prave tech odrazu (zpusobi nepresnost), stejne jako ja.
        No a pak me jedna vec docela pobavila. Na strankach garminu.cz uvadeji, ze Vista ma zivotnost az 20 hodin a 60CSx az 28 hodin.
        Kdyz jsem se dival na garmin.com, tak tam uvadeji, ze Vista ma 32 hodin a sedesatka 18 hodin. No a pak nakupuj-))))

        [ Zpět ]
        Datum: 09.12.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          pro nepřihlášenšj Michal
          Ahoj pane, chvíli jsem tu teď nebyl... Ptal ses na detaily TOPOCzech - vyplývá to už z názvu, je to opravdu topografická mapa. Nejlepší bude, když klikneš na http://www.gpsshop.cz/
          do sekce MAPY, je tam detailně popsaná. (Když už tam budeš, mrkni na 60CSx, teď je k ní v ceně praktický příslušenství; když odečteš jeho cenu, budeš americký ceně velmi blízko; pro tebe myslím obzvlášť Zoner9, kterej má spec aplikaci fotoxsouřadnicexmapa - na www.zoner.cz je tuším za cca něco nad 2tis Kč - bude určitě přínosem, sám používám Zoner verzi 8 a budu updatovat.) Ještě dodávám, že nevím, co je v tý americký ceně; a taky že jsem koupil větší kartu.
          Pokud jde o Cityv8: to je mapa silniční, nicméně jsou tam i ty zcela minisilničky - zpevněné. Na http://www.garmin.com/cartography/ si v rozvíracím menu zvol mapu, a zvětši ji na měřítko tak 200m, aby se zobrazily všechny dezaily, a uvidíš. Myslím, že použitelná je.
          Pokud jde o výdrž baterií: můžu potvrdit 20 hodin, dá se zvýšit vypnutím funkcí, který zrovna nepotřebuješ. Používám 2700 a 2500 a 1950mAh. Baterie si beru všechny, co mám + pro sichr nabíječku - univerzál 220V/ i do auta. No ty budeš na cestě dýl, tak dobíjení budeš muset vyřešit.
          Ad "odrazy": prosímtě, pakliže ti nevadí nepřesnost asi 10-15 metrů, tak to fakt neřeš. Prakticky jsem se s tím setkal jen v Benátkách: 3 - 4 patrový domy v kombinaci s jen 2m širokejma uličkama. Jinak (ani třeba v Praze v autě) zatím nikde.
          ... Jo, už se těším na tvoje tracklogy!

          [ Zpět ]
          Datum: 09.12.2006
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          pro nepřihlášenej Michal
          Ještě jsem zapoměl: City Navig Eur v8 by měla být na zač r.2007 už v9, tak se eventuálně vyplatí počkat.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.12.2006
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Stan)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: GPS

                 

            Ahoj. Dik za info. Psali mi z GPScentra, ze uz maj v9....za 5990...
            Jinak asi vyhrala ta sedesatka, ale porad nevim, nevim, nevim a nevim:-)

            [ Zpět ]
            Datum: 10.12.2006
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          i pro nepřihlášenej Michal
          ... jsem se taky zaregistroval, ať tu nejsem za anonyma.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.12.2006
          Autor: stan-pilot
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          nepřihlášenej Michal:
          Ještě jednou jsem pročítal a reaguju na tvůj z Datum: 28.11.06 21:23 :
          Na kole jsme začli letos - týdnem v Českém Ráji. Koupili jsme mapu, na řídítkách jsem ale ještě neměl mapník, takže mapa putovala do tašky na nosič (ten už jsme měli) a na ty řídítka jsem tam přicvakl GPS...no a mapník už jsme ani nekoupili. Samozřejmě naše ježdění bylo specifický, tedy okruhy z návratem. A taky jsme si třeba místo "po modrý" prošlapali cestičku lesem, to ale bylo v červnu a GPS jsme měli krátce. Dneska snad už můžu říct, že o ní vím skoro vše a tak mapa zůstává doma. Tak.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.12.2006
          Autor: stan-pilot
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Teda Marco, s tím www.utrack ´s mě dostal :-) to jsem se zase něco přiučil.
        Jinak samozř používám MapSource, taky CompeGPS Land i Air, jen už aby fotky byly podrobnější i v ČR.
        Dávám si utrack do oblíbenejch a jdu si hned zkoušet další!

        [ Zpět ]
        Datum: 09.12.2006
        Autor: stan-pilot
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Tohle je velice dobre srovnani.....http://home.sprynet.com/%7Esearching_ut...

    Je to srovnani dvou GPS. ETrex Legend (PATCH...klasicka antena) a Magellan SporTrak (Helix...SifrIII). V podstate lze dosahnout stejneho signalu jak s tou tak i s tou antenou.... viz http://www.gpscentrum.cz/
    A zase jsem na zacatku:-)))))
    Jdu spat...dobrou:-)))

    [ Zpět ]
    Datum: 10.12.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Ale blbnuuu....zadna klasicka antena a Sifr:-))) Kazdopadne je to zajimave...
      Jdu spat:-)

      [ Zpět ]
      Datum: 10.12.2006
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      :-) jdu na to mrknout. Dobrou!

      [ Zpět ]
      Datum: 10.12.2006
      Autor: stan-pilot
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Jeste dotaz. Existuje nejake dobre forum o GPS, kde po sobe lide neplivou a opravdu poradi?
    Dik

    [ Zpět ]
    Datum: 10.12.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Mrkni na http://www.geocaching.cz/Fora.aspx

      [ Zpět ]
      Datum: 10.12.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (mel* ([email protected]))
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      ... to nevím, od doby, co ji mám, to tak nesleduju.
      Pravdou ale je, že i tady(což je ale jasné, nic proti) to je spíš střet lidí, kteří jsou pro (už GPS mají) a proti (žádnou nemají) (...) a o přístroji samotném málo.
      Pokud jsem našel nějaké fórum přímo o přístroji, tak je potřeba se mrknout na datum, kdy probíhalo: obsahuje domněnky a dohady před uvedením do prodeje; po uvedení někteří, již vlastníci jiné GPS, novinku třeba zpochybňují a jiní, kteří svou stávající chtějí vyměnit za novou ne.
      Souhlasím s mnoha (třeba Peggy a jiní) v tom, že GPS je zbytnou součástí ježdění i cestování na kole, a že to je "další krám ke starání". Jako - před tím, než se jeho součástí staly - byly houkačka, světla, mobil, vysílačka, foťák, nabíječka...a kdysi dávno i mapa (bráno z úzkého pohledu, bez pouštění se do úvah o cestování lodí, neboť nebyly silnice, či vynálezu kola). Prosím bez urážky.
      Nesouhlasím s tím, že by mě používání GPS na kole (v autě, na padáčku) omezovalo ve vnímání světa, zážitků nebo že bych třeba nemohl jet, kam zrovna chci (jinam než zrovna ukazuje GPS; představa pohledu upřeného jen a jen na display a nikam jinam je absurdní). Je to vývoj (?).
      Analogicky bychom možná mohli založit téma "Vozit foťák nebo si všechno jen pamatovat", "Vozit mobil nebo...atd.
      Mám za to, že jsem v žádném příspěvku neřekl či se nesnažil přesvědčovat, že bez GPS to nejde. Snad jen informovat, o čem to je.
      Stan

      [ Zpět ]
      Datum: 10.12.2006
      Autor: stan-pilot
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      ... jojo, geochacing je ok, snad i některá další, i když ne jen fóra:

      http://www.garmin.cz/index.php?section=2001&...

      http://www.cetoraz.info/pavel/index.shtml?show...

      http://www.abclinuxu.cz/blog/Aloner

      http://www.garmin.com/products/gpsmap60csx/
      http://www.geocaching.cz/Vlakno.aspx?id=10658
      http://www.geocaching.cz/Vlakno.aspx?id=12340
      http://gpsinformation.us/gps60c/g60review.html
      http://www.gpsinformation.org/dale/secret.htm

      Recenze na starší 60ku:
      http://www.skyfly.cz/pristroj/garm_60cs.htm

      a co tohle?
      Prodám: jiné Hl. m. Praha
      Lucie tel: [email protected]
      Rada bych prodala navig. GPSMAP 60CSx s barom. vyskomerem a elektronickym kompasem, vcetne topograficke mapy CR.
      Je nova (pouzivana 3 mesice). Koukali jsme jaka je nyni cena GPS a CDcka topo mapy na netu a s ohledem na to...
      nabizim za 14 - 15.000 Kc. komplet(nejaky prostor pro domluvu jeste bude:o)
      GPSMAP 60CSx + TOPO mapa dvanáctikanálový paralelní přijímač, WAAS kompatibilní s novým citlivějším chipsetem Sirf Star III
      helix anténa s možností připojení antény externí s MCX konektorem
      rozměry: 61 x 155 x 33 mm
      hmotnost: 153g
      barometrický výškoměr
      elektromagnetický kompas
      slot na MicroSD paměťovou kartu (karta 64MB v ceně)
      napájení přes 2 AA baterie
      výdrž až 18 hodin
      vestavěná mapa celého světa s podrobnější Evropou, Afrikou a Středním východem
      zvukové alarmy
      vestavěný barometrický výškoměr s možností zobrazení výškového profilu trasy
      vestavěný elektronický kompas s možností orientace i bez GPS signálu
      zobrazení a vyhodnocení údajů o stoupání a klesání
      automatické ukládání hodnot barometrického tlaku
      15000 Kč 27. 11. 2006

      atd.

      [ Zpět ]
      Datum: 10.12.2006
      Autor: stan-pilot
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Diky za info. Geocaching uz jsem tak nejak prolejzal...prisel mi celkem fajn. Ale nejak se mi nedari tam zaregistrovat....ale to nejak vysmejdim.
        Jinak dneska jsem mel zas v ruce tu Vistu a ...no je krasne mala. Porad si rikam, zda by mi nestacila....:-)))

        [ Zpět ]
        Datum: 10.12.2006
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      ...a nejen pro tebe zcela určitě tohle:

      http://www.geocaching.cz/Vlakno.aspx?id=27575

      [ Zpět ]
      Datum: 10.12.2006
      Autor: stan-pilot
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        ...ještě něco na dlouhou cestu, nepřihlášenejMichale:
        http://www.skyfly.cz/zajimavo/baterky02a.htm

        [ Zpět ]
        Datum: 10.12.2006
        Autor: stan-pilot
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: GPS

               

          skyfly mam uz celej proctenej:-)))

          Ted uz jen hledam info, jak to koupit na amazon.com. Bohuzel do CR posilaj jen CD, DVD a knihy. Ale vsude ctu, ze se tam da koupit i elektronika. Tak patram, jak na to...zatim nic...

          [ Zpět ]
          Datum: 10.12.2006
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: GPS

                 

            Tak držím palec!
            A ještě jednou: těším se na tracklogy!
            Stan

            [ Zpět ]
            Datum: 10.12.2006
            Autor: stan-pilot
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Tak uz jsem zjistil, ze to poslat jde...dela to jeste jedna firma v USA (ceska), kam to posles, oni ti to prebali z originalnich krabic do jejich (kvuli celnikum) a poslou do CR. Pak ta sedesatka vyjde na cca 9tis.
              Jenze porad mam strach z reklamace...ta by byla hodne slozita a ty penize, co bych usetril bych pak dal treba do opravy:-) Ale za tu cenu me to laka:-)

              [ Zpět ]
              Datum: 10.12.2006
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: GPS

                   

              Stejne premejslim, zda by mi ta Vista nestacila:-)))))))))))))))))))))))))

              [ Zpět ]
              Datum: 10.12.2006
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                Jestli myslíš eTrex Vista Cx? tak hlavní nevýhody proti 60CSx -
                1. menší display
                2. nemá SiRF III
                3. jen 512MB karta
                Klikni pro porovnání na
                http://www.garmin.sk/porovnanie-gps/
                :-) připomíná mi to moje rozhodování na jaře, kupoval jsem v ČR, rozdíl byl tuším cca 3.000 Kč. Dnes jsem rád, na tu trojku navíc už jsem zapoměl a menší display by vadil, takhle je to akorát - papírovou mapu jsem od jara nevytáh´.
                Takže (podle mě) nestačila :-)

                [ Zpět ]
                Datum: 11.12.2006
                Autor: stan-pilot
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: GPS

                     

                Našel jsem pro tebe (v angl) zajímavej odkaz o, mimo jiné, rozdílu mezi se SiRF III / bez SiRF III, a o, s tím souvisejícím, zapisováním tracklogu.
                Stan

                [ Zpět ]
                Datum: 11.12.2006
                Autor: stan-pilot
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Tak to nakonec dopadlo tak, ze si jeste chvilku pockam:-) Nejak jsem to promyslel a promyslel a....s novym rokem doufam prijdou i nove modely. Prijde mi, ze ta Vista MUSI brzo dostat Sifr III. Pak bych asi nevahal... A navic, na jare by mohli byt tady ve Skotsku nejake slevy...
    Kazdopadne dik za rady....urcite se za par tydnu budou hodit.

    [ Zpět ]
    Datum: 17.12.2006
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Na letošním Sport Lifu v Brně jsem si vzal katalog Garminu na příští rok a tam u Legenda i u Visty psali SirfIII,ale nevim jestli se nejedna o překlep...

      [ Zpět ]
      Datum: 18.12.2006
      Autor: Neregistrovaný uživatel (hlad)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Tak držím palec,
      hezký vánoce!

      [ Zpět ]
      Datum: 19.12.2006
      Autor: stan-pilot
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: GPS

             

        Ahoj, pro příznivce/odpůrce používání/nepoužívání GPS na kole přikládám příspěvek od rasta_t , našel jsem ho na bike-foru a obsahuje jeden prima odkaz:

        " 16.08.2006 13:35:21) 87.197.173.xxx
        5x> Jezdí někdo v terénu s GPS???
        S celoeuropskou posobnostou funkuje web
        www.gps-tour.info/
        a nic nebrani tam publikovat vlastne trasy "
        Jen dodávám, že už tam jsou dokonce i nějaký trasy z Čech :-).
        Příští týden jsem pryč, ale pokusím se taky nějaký přidat. Co vy?

        [ Zpět ]
        Datum: 07.01.2007
        Autor: stan-pilot
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: GPS

         

    Já osobně neřeším nějaké drahé Garminy eTrex a podobně.Koupil jsem si mobil s operačním systémem a Gps modul navigaci sem si stáhl z internetu mapy taky a vde mi to o mnoho levněji než kapesní navigace.Jediná nevýhoda že včetně mobilu musím mít ještě tu krabičku Gps ale tu hodím klidně do batohu nebo do kapsy.

    [ Zpět ]
    Datum: 20.01.2008
    Autor: Werďa
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: GPS

           

      Souhlas - nové GARMINY jsou sice vynikající, ale v ceně je pouze turistická mapa ČR. Mapy dalších států jsou cca za 100-300€ to se pak pěkně prodraží.

      [ Zpět ]
      Datum: 28.11.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Scapino)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny
Tip na letošní dovolenou

Šumava na kole

 (CK Frčíme)
17.05.2024, 3 dny
5 900 Kč
cyklistický Autobusem

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

 (CK Kudrna)
04.07.2024, 6 dní
7 800 Kč
cyklistický Autobusem

Šumava na kole

 (CK Frčíme)
12.07.2024, 3 dny
5 900 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
dnes
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…

Hledám: Kamarádku

16.04.2024
Samotnému se jezdí špatně,hledá se holka na kolo,na věku nesejde.

Hledám: Další parťáky do skupiny - cykloturistika

16.04.2024
Ahoj, hledají se další cyklisté do party z Pardubic a okolí … Věk cca 50 - 60r. … Na pohodu :-)…. WhatsApp 737 184…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

322 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024