Země: Bulharsko Bulharsko

kolo versus slaný vzduch = koroze?

Ahoj všem, chystám se v září s několika přáteli na kolech k Bulharskému pobřeží Černého moře. Setkal jsem se názorem, že po 14 dnech si odvezeme z Bulharska "zkorodované vraky". Zajímaly by mne Vaše zkušenosti a názory. Jaká je skutečně reakce kovových částí kol na slaný mořský vzduch? Zda pomůže každý večer omýt kolo sladkou vodou a řádně namazat? Předem děkuji za příspěvky a přeji pěkný den.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 10.07.2006
Autor: Neregistrovaný uživatel (krpa)
  • Re: kolo versus slaný vzduch = koroze?

Pravidelne takmer kazdy rok travim minimalne tyzden s bicyklom pri mori (vzdy Stredozemne more). Nemal som ziaden problem s hrdzavenim cohokolvek a to je toto more ovela slansie ako Cierne. A to som bicykle neumyval kazdy dena a ni nemazal (po dazdi som samozrejme mazal retaz) Pocitam s tym, ze nebudes macat bicykel vo vode (to som pocula to samozrejem zhrdzavenim bicykla skoncilo). Takze nemaj obavy a uzi si dovolenku.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Jaroslav
    Hodnocení: 0  Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé

Skoro každý rok je jedním z cílů naší cyklocesty nějaké moře ... jediné, kdy jsem po návratu zaznamenala nějakou korozi bylo po návratu z Francouzsko-Italské riviéry, kdy jsme cca týden jeli ze St. Tropez až do Genovy a pak ještě Benátky. Mám pocit, že "slaný vzduch" způsobil lehkou korozi, ale nic tragickýho (mám pocit, že lehce orezl střed, náboje a hlavové složení).
    Ale 14 dní vyloženě u pobřeží moře jsem s kolem nikdy nebyla, maximálně pár dní a pak zase hurá pryč ...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Peggy*)
    Hodnocení: 0  Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé

Blbost. U moře jsem s kolem byl několikrát a v pohodě. Souhlas s Peggy a Jardou.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

... že by černomořská sůl sublimovala ? No toto !
    Kolo nestav tam, kde by na něj mohly dopadat kapky (nebo tříšť) mořské vody-to by mohly ocelové (byť pochromované) díly lehce oreznout.
    A ještě : ta původní informace byla na základě vlastní zkušenosti, nebo "jedna paní povídala" ?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 11.07.2006
    Autor: Neregistrovaný uživatel (AF)

Ne ne, na základě vlastní zkušenosti to není, na kole sem u moře ještě nebyl. Tu informaci přinesl kamarád, kterému to poudal jeden servisák. Mně se to hned ňák nezdálo, no a vy jste mi to potvrdili. Ale kámoš se teď strachuje o svý "ne zrovna levný" kolečko a navrhuje ať jedem bez kol, což se mi vůbec nezamlouvá. No snáď ho přesvědčím. A to s omýváním kol jsem viděl na "vlastní bulvy" ve Španělsku, kde na to mají takový automaty s hadicí na mince. Díky všem za názory.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 12.07.2006

No, potvrdilli ... já jsem psala, že k nějaké lehčí korozi dojít může a že s ní mám osobní zkušenost.
        Z cesty trvající 5 týdnů (14 dní do ST. Tropez, pak týden po riviéře - tj. každý den podél moře), Benátky a pak 14 dní zpět do Čech ... a bylo pár dírů lehce orezlých.
        Omývání kol ti moc nepomůže, u moře je i slaný vzduch, protože voda se odpařuje a ten tomu hlavně vadí.

Tak nejezděte k moři, Bulharsko není jenom moře, to jsou hlavně krásný hory a starobylý města a pobyt v Bulharsku se tak dá různě nakombinovat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jo jo, já jsem tvůj názor vzal v potaz a děkuji za něj, zvlášť když vychází z osobní zkušenosti. Tím "potvrdili" jsem myslel, že to s tou korozí nebude až tak akutní. Věřím, že k nějaké menší při pobytu u moře určitě dojde, ale ne k takové, že bychom svý kola odrovnali. Mám zkušenost, že mi nůž z kvalitní nerezové oceli po pár dnech u moře orezl, aniž by přišel do styku s mořskou vodou. Pomohlo mi právě, omýt ho sladkou vodu a naolejovat.
          Cestu po Bulharsku jsme na přesno ještě nanaplánovali, ale hory bychom do toho rádi zahrnuli. Brzy se slezem nad mapou a uvidíme.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

No vidíš - navíc asi nebudete celých 14 dnů u moře, tak bych byla v klidu. Ty "zkorodované vraky" to je hodně silný pojem.
            A pokud budeš něco chtít poradit něco k Bulharsku, tak jsme tam byli v 2004. Ale u moře ne, to jsme nestihli.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Ahoj, takže rozhodnutí už padlo. Jedem na kolech! Chtěli bychom projet kompletně celé černomořské pobřeží, ale uvidíme až na místě (počasí a tak).
              Ohledně Bulharska jsem se chtěl optat na pár věcí :
              1) Dočetl jsem se, že pro turisty platí tzv.ohlašovací povinost. To jest nahlásit na hranicích kam jedu a na tom místě si to pak na policii nechat potvrdit. Vyžadují to na hranicích při návratu?
              2) Pravděpodobně budem občas využívat místních kempů na přenocování. V jakém stavu kempy v Bulharsku jsou a kolik cca.stojí?
              3) Případně nějaké doporučení na dobré kempy u černomořského pobřeží, nebo průvodce kde jsou kempy popsané.
              4) No a nakonec, to nejlepší. Copak vám v Bulharsku chutnalo. Jídlo, vínko apod.
              Předem díky a majte se.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 24.07.2006

Tak prima, že jste se rozhodli :-)
                Jinak co se Bulharska týče, pokusím se na něco odpovědět, ale nevím, zda tě to uspokojí
                ad 1) ohlašovací povinnost - pokud vím, tak tohle je povinné všude, nebo alespoň ve většině zemí, ale NIKDY jsem se nesetkala s tím, že by to někdo vyžadoval. Ono když někdo spí v hotelu (možná i kempu), tak tu povinnost splní, ale my spíme skoro vždycky nadivoko.
                Když jsme před pár lety byli v Petrohradě a bydleli tam v soukromí, tak jsme takto utratili zbytečně každej asi 30 dolarů, protože jsme se v agentuře registrovali (nevím proč jsme byli tam vyplašení, možná z toho, že by nás nechali na letišti při zpáteční cestě, nevím). Ale bylo to úplně naprd, registraci nikdo nevyžadoval. Podobně vyplašení jsme byli, když jsme vyjížděli z Běloruska a vše v pohodě i bez registrace. S registrací trošku laškoval celník na Makedonské-řeckém přechodu, ale spíš nás jenom provokoval, protože při pohledu na špinavá a naložená kola mu muselo být jasné, že v hotelu apod. nespíme.
                ad2) s kempama ti neporadím, ale předpokládala bych, že budou (zvláště u moře) v pohodě. Cen bych se nebála, Bulharsko je pro nás hodně levnou zemí.
                My jsme zrovna v Bulharsku spali jednu noc v hotýlku (pršelo tak, že bylo vše pod vodou), v Rodopech nedaleko Trigradské soutěsky a cena byla 4euro na osobu ve fakt pěkným pokoji.
                ad3) kempy na pobřeží ti neporadím, psala jsem, že jsme u moře nebyli, Bulharsko není jenom moře - ale my jsme informace čerpali z knihy "Bulharsko očima českého cestovatele", která je opravdu pěkně napsaná a spousta opravdu PRAKTICKÝCH informací pro obyčejné lidi v ní.
                Doporučuju !
                ad4) jídlo a pití - do restaurací jsme moc nechodili, byli jsme jen jednou, spíš jsme využívali různých "bufetů" ve vesnicích, kde každý vaří a prodává něco podle domácích receptů, vše je neuvěřitelně levné. My spíš než restaurace vyhledáváme různé obchůdky, kde si člověk pokcá s místníma atd.
                Bohužel ještě nemáme na webu cestopis, ale pokud by tě to zajímalo, můžu ti text poslat na mail.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Díky za odpovědi. S tím ohlašováním ještě uvidíme, pravděpodobně se na to "vykvajznem". Jinak jsem rád, že jsou ještě lidičky jako my, co kempy nevyhledávají a raději přespí v přírodě. U nás spíme vždy na divoko (až na pár vyjímek), i v Bulharsku u moře do toho půjdem, ale můžou se vyskytnout problémy s pitnou vodou nebo úřady a potom je kemp přijatelná volba. Hojky.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

To víš že je spousta lidiček, co jezdí a spí podobně .... u mě jde třeba o to, že já v kempu usnu až usne poslední ožrala a vzbudím se s prvním bouchnutím dveří od auta nebo s cinknutím lžíce o ešus odkudkoliv z kempu. Po 80-100 km na kole se to chce pořádně vyspat, takže raději šup někam do lesa nebo na louku, kde je klid.
                    U toho moře nevím, určitě by se našlo místečko, kam zalézt, ale dost možná nebude kde a člověk bude rád i za kemp. Navíc je Bulharsko pro nás stále ještě úžasně levná země (nevím ale jak na pobřeží, tam to bude asi dražší než v horách), takže si myslím, že finance problém nebudou.
                    Tak ať se Vám tam líbí a ať nemáte taková vedra, jako jsou tady teď.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Na Kubě se mi po dvou týdnech na levném Olpranu zrezivěly některé díly - hlavně šroubky. Kamarádi s lepšími stroji tento jev myslím nezaregistrovali.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Ildi)
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny

Afrikou domů na kole

Jan Tomšíček
Z Kapského Města do Chocně na favoritu – 3. doplněné vydání
Jan Tomšíček od mládí rád cestoval na kole a projel na něm hodně zemí Evropy. S kamarády společně postavili plachetnici Polárka, s níž se…
250 Kč

Ze života cyklotrempa

Jan Vlasák
Kniha, oceněná za originalitu v soutěži GO KAMERA
Tímto titulem završujeme souborné vydání všech povídání z cest Honzy Vlasáka. Tři cykloturistické a jedna horolezecká kniha dostaly…
190 Kč
Tip na letošní dovolenou

Bulharskem na kole

(CK Kudrna)
14.08.2012, 13 dní
12 360 Kč
cyklistický Autobusem

Bulharskem na kole

(CK Kudrna)
28.08.2012, 13 dní
12 360 Kč
cyklistický Autobusem
Seznamka

Hledám: Kréta jaro 2012

Hledám: Kréta jaro 2012
včera
Ahoj všichni, chtěl bych letos na jaře realizovat svůj sen a objet Krétu na kole na těžko cca 14 -18 dní, …

Hledám: ženu jenž baví kolo

06.02.2012
zdravím pokud se najde žena jenž ma zajem zajezdit si po našem kraji at se ozve až skončí ty mrazy pochopitelně

Hledám: Najdu partačku

Hledám: Najdu partačku
05.02.2012
Ahoj, najde se holka,ktora by niekedy sa išla projet na kole ked bude teplo? Taky menši vylet ve dvojici.Žadne…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

80 cyklistů (9 přihlášených)

Tři kola, dvě tyčky, dvojčata a my aneb celá rodina v jednom kole

Psal se rok 2010 a na portále NaKole.cz se objevil krátký inzerát na tažnou tyč pro dvojčata. Znáte to,…
Martis | 07.02.2012

Budou cyklovozíky v ČR legální?

Přečetl jsem si pozměňovací návrh poslance poslanecké sněmovny Jiřího Petrů (ČSSD) k návrhu zákona, kterým se…
pavelm | 02.02.2012

MORDYJE - na kole povodím Moravy a Dyje - 2. díl

Díl druhý (a zároveň poslední) o dramatu v supermarketu, rodičovském strachu, špatném počasí, cestě přes…
Santi | 30.01.2012