reklama
Země: Velká Británie Velká Británie

Wales

Chystame se v lete do Walesu a Anglie na zhruba ctrnact dni.Zajimaji nas jakekoliv informace. Cyklostezky, provoz, spani v prirode, kempy atd.

[ Zpět ]
Datum: 13.01.2005
Autor: Neregistrovaný uživatel (Honza Galla)
  • Re: Wales

         

    My jsme byli ve Skotksu (sice ne na kole), ale myslím, že Anglie bude podobná. V informačním centru jsme dostali mapu kempů i s konakty zdarma. Je tam poměrně dost kempů za rozumné ceny cca 3,5L/os., ale záleží na lokalitě. Pokud chceste přespat jen jednu noc, nám se celkem vyplatilo zeptat se u nějakého domku, který měl blízko sebe pole nebo na farmě. Většinou jsou vstřícní a nechají vás zdarma (dokonce jsme dostali i snídani).
    Se spaním na divoko to bylo horší, všude jsou soukromé pozemky a většinou oplocené nebo je tam zídka.
    Mapu cyklostezek se mi nepodařilo sehnat v žádném knihkupectví, ikdyž ukazatele se symbolem kola jsem viděla často, jsou to prostě vedlejší cesty.
    Příští rok se tam taky chystám na kole, tak to udělám asi tak,že si koupím podrobnou mapu a budu jezdit po vedlejškách.
    Jinak angličtí řidiči jsou hodně ohleduplní.
    nějaké kempy jsou tady:http://www.eurocampings.net/index.html?aff=
    http://www.campingwijzer.nl/

    [ Zpět ]
    Datum: 13.01.2005
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Jana)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Wales

         

    V GB jsem byl na kole před 3 lety – 10 týdnů po Skotsku, Walesu a Anglii. Je to úžasná země a letos se tam chystám opět.

    Provoz a číslování silnic v Británii: M – dálnice (kola tam nesmí), A – hlavní tahy (Áčka jsou buď klasické silnice nebo silnice dálničního typu – tzv. dual carriage way, tj. 2 pruhy pro každý směr a uprostřed svodidla. Sem sice s kolem můžete, ale vřele nedoporučuju, šílený provoz.), B – vedlejší silnice (pro kolo sice lepší, ale i tady často nechutně hustý provoz), neznačené okrsky (pro kolo ideální. Mnohdy to jsou velmi úzké, kouzelné single track road with passing places, kde se protijedoucí auta mohou míjet právě jen na těchto passing places, proto je tu také nejnižší provoz – jen farmáři a v létě mototuristi). Až na poslední typ je tedy na britských silnicích dost hustý provoz, ale řidiči v GB na rozdíl od našich jednak umí jezdit, a jednak jsou velmi ohleduplní, táhnou se za vámi klidně i stovky metrů, dokud si nejsou jisti že vás mohou bezpečně předjet. Pro srovnání – po 9.000.000 Londýně se mi jezdilo nesrovnatelně lépe a cítil jsem se tam mnohem bezpečněji než v Praze. Pro kolo se mi pak osvědčil atlas celé GB 1:250.000, kde jsem měl vyznačeny VŠECHNY silnice, tj. i ty nečíslované okrsky.

    Spaní v přírodě: Je pravda že v Anglii vůbec příliš moc té volné přírody není, všude jsou samé farmy, všechno je privátní a oplocené. Spoléhat se na to, že tu člověk každý večer vždycky natrefí na nějaký ten přátelský lesík jako kdekoli jinde v Evropě dost dobře nejde. Nejenže samotných lesů tu také mnoho není, a když už se přeci jen náhodou nějaký objeví, tak i ten je často soukromý a tudíž i oplocený. A to takovým způsobem, že se tam s kolem dostat zkrátka nedá. Přesto jsem našel spolehlivý a jednoduchý způsob, jak se volně přístupných lesů, které jsou pro noclehy v GB asi nejlepší, dopídit. Stačí nahlédnout do podrobných map (většinou je mají i v každém turistickém informačním centru) a tam si příhodné lesíky vytipovat – jsou vyznačeny jak ty soukromé, tak veřejné. Druhou možností je zajít na internet (v každé knihovně 1h denně, ve Walesu často i 2h denně zdarma) a na podrobné mapy GB kouknout tam (www.sustrans.org.uk). Pak je to se spaním na divoko po celé GB naprosto v pohodě. Pokud vás ale není příliš mnoho a oželíte večerní vaření na ohníčku v lese, je možné se zašít i u nějaké public pathway nebo bridleway mezi farmami, nebo i přímo na okraji nějaké té farmy. Požádat majitele o svolení samozřejmě můžete, na druhou stranu když se nikoho dovolovat nebudete, neriskujete sice nepravděpodobné, ale přeci jen možné odmítnutí.

    Kempy: Je to civilizovaná země takže i kempy tu jsou, víc ale nevím, nikdy jsem na takovém místě nespal.

    Cyklostezky: Stačí zajít do infocentra pro mapky, nebo kouknout na <a href="http://www.sustrans.org.uk" target="_blank">www.sustrans.org.uk</a>.

    Ceny: Vstupy do památek příšerně drahé (v průměru 2 – 5 GBP), stejně jako všechny služby. Pokud plánujete navštívit více hradů a zřícenin, vyplatí se koupit časovou vstupenku do vybraných památek. 14 denní permanentka do vybraných asi 70 skotských památek mě přišla na 23 GBP. Navštívil jsem s ní 23 památek, za jejichž vstup bych jinak zaplatil 67 GBP. Jídlo je tu naopak neskutečně levné, pokud se ovšem nestravujete v restauracích a nakupujete výhradně v supermarketech (ASDA, TESCO, Sainsbury´s) nebo diskontech (LIDL, ALDI). Na jídlo mi stačilo v průměru 0.70 GBP/den a nijak jsem se neomezoval.

    [ Zpět ]
    Datum: 28.01.2005
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Jarda)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Do vaší knihovny
Tip na letošní dovolenou

Skotsko na kole: Od Highlands až po Skye

 (CK Bondo)
10.07.2024, 14 dní
28 740 Kč
cyklistický Letecky

Skotsko: Vysočinou na horském kole MTB

 (CK Bondo)
10.07.2024, 14 dní
28 740 Kč
cyklistický Letecky
Seznamka

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
dnes
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…

Hledám: Kamarádku

16.04.2024
Samotnému se jezdí špatně,hledá se holka na kolo,na věku nesejde.

Hledám: Další parťáky do skupiny - cykloturistika

16.04.2024
Ahoj, hledají se další cyklisté do party z Pardubic a okolí … Věk cca 50 - 60r. … Na pohodu :-)…. WhatsApp 737 184…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

312 cyklistů (20 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024