reklama

Kolo versus motorka

Jsem vášnivý cyklista a proto jsem si koupil motorku. Sám před sebou to mám zdůvodněné celkem rozumně - toužím po ní už dlouhá léta :-) Kromě toho mi pomalu vypovídá službu levé koleno. Koupí motocyklu si chci zachovat možnost párkrát do roka vyrazit na několikadenní dobrodružství na dvou kolech. Říkal jsem si – má to dvě kola i řidítka, v zatáčkách se to taky naklápí, sedí se na tom podobně jako na kole, spacák a stan to uveze v pohodě. Ušetřím si koleno a užiju si to skoro stejně. Prostě svoje roční penzum cykloturistických kilometrů spravedlivě rozdělím mezi kolo a motorku.

Koupil jsem ji letos brzy zjara a teprve teď, v září, jsem sebral odvahu vyrazit někam dál. Zezadu na mě tlačilo končící léto, zepředu respekt z motorky. Respekt byl silný, musel jsem na to jít trochu oklikou. Jen tak, jako „na zkoušku“, jsem na ni ráno přidělal spacák a stan. A díky tomuto odvážnému kroku jsem za hodinu vyrážel na Šumavu, přestože jsem to v podstatě vůbec neměl v plánu.

Vrátil jsem se živý a hlásím - můj nápad se osvědčil. Za dva dny skoro šest set kilometrů a koleno nebolí!

Nejsem si úplně jistý, zda bylo mé rozhodnutí koupit motorku správné. Na tomto serveru víme skoro všichni, že existuje ideální a ohleduplné řešení – nevyjíždět. Jenže pokud chce člověk něco zažít, vždy se mu povede něco zprasit. Celá léta jsem jezdil na kole, abych k ní byl ohleduplný a zprasil jsem si koleno. Teď chci, aby pro mě příroda taky něco udělala.

Nabízím Vám pár informací z cesty. Tahle Šumavská trasa mi na kole v roce 2007 trvala plné čtyři dny, takže si ji dodnes dobře pamatuju. Popisovat kudy vedla nemám v úmyslu, ale na motorce jsem ji projel skoro stejně. Chci se pokusit popsat rozdíl mezi jízdou na kole a na motorce. Počasí bylo skoro stejné jako v září 07.

Pokud to mám vyjádřit jedním slovem své první motorkářské dojmy, tak nejlépe mi pasuje slovo „rozčarování“.

Začnu tím, co vidí při jízdě cyklista a co vidí motorkář. Cyklista se bez problémů rozhlíží v rozsahu skoro 360 stupňů a neunikne mu žádný z přírodních divů, kol kterých projíždí. Tu mladou holku vidí z jedné strany, když se k ní blíží. Pak ji vidí zboku, když ji míjí. Když se poté otočí zpátky, vidí ji i z druhé strany.
Na motorce vidí spíš jen tu stranu, ke které se blíží. A to pouze v případě, že jede padesátkou. Otáčení za holkama je díky integrální přilbě docela problematické. A velmi nápadné. Jede-li motorkář rychleji, většinou nerozezná šestnáctku od staré rapsodie. Takhle je to bohužel i s krajinou. Cyklista se nalézá uprostřed krajiny a tak ji také vnímá. Má dokonalý přehled o tom, co je před ním, vedle něj i za ním. Dívá se na krajinu dlouho, často za velmi pohnutých okolností (euforie, vyčerpání, hlad, žízeň, bolesti rozličných údů). Díky tomu se mu krajina ukládá hluboko do paměti.
Kdežto motorkář, když jede rozumně, tak sedmdesátkou, vidí převážně jen tu krajinu, do které směřuje. Když jede přes most a před ním se na silnici něco děje, nevšimne si, že ten most je Žďákovský. A že je pod ním krásná, jasně zelená voda plná sinic. Motorkář momentálně šílený, ten to mastí od devadesáti výš. Tenhle pacient vidí sotva na silnici. Jeho soustředění musí být stoprocentní, zorné pole se díky tomu zužuje na minimum. Řeč vedu o rovných úsecích okresních silnic, kde jezdí málo aut a které jsou většinou úzké, klikaté a romantické. Přijdou-li na řadu zatáčky, veškerá krajina jde stranou. Motorkář, pokud by chtěl vnímat krajinu jako cyklista, musel by jet na kole. To je prostě daný.
Na druhou stranu - málokteré auto má větší zrychlení, než tahle motorka, která má pouhých pětačtyřicet koní. Kdo má rád rychlost a doposud jezdil jen autem, nebo na kole, rozhodně si nemá na co stěžovat.

Co cítí čichající cyklista? Pokud má čich v pořádku, všechno. Tlející listí, kouř z komína, nasládlý pach mrtvého kolegy z příkopu, příšerný parfém starší dámy jdoucí po chodníku, vůni krav z pastvin, blatouchy, čerstvě posekanou trávu, Wartburga, cítí prostě všechno. Na motorce jsem toho cítil víc, než kdybych jel autem, ale méně, než na kole. Do přilby pronikaly jen ty nejsilnější vůně, jako třeba vůně silážní kukuřice, kterou přede mnou vezl náklaďák. I ta posekaná tráva byla občas cítit. Ale bylo to sem tam něco. Kdežto na kole něco cítím prakticky neustále.

Co bylo slyšet. Na kole, když jsem zrovna nejel moc rychle, slyšel jsem všechno. Na kole rád poslouchám šustění svých pneumatik, vítr, ptáky a jinou zvěř, potoky, šumění lesa, nerad poslouchám blížící se auto, docela rád jsem poslouchal i zvuk projíždějícího motocyklu.
Na motorce si nasadím tu pitomou polstrovanou přílbu a je ticho. Je to podobné, jako v tom vtipu: „Šťourám se hřebíkem v uchu a najednou…. ticho.“ Když potom nastartuju motorku, tak ji slyším. Když se rozjedu, slyším motorku a vítr. Jinak k mým uším proniknou jen hodně hlasité zvuky jako je troubení, silný motor náklaďáku apod. O ptácích nemůže být řeč.

Další způsob, kterým cyklista vnímá krajinu, je míra fyzické námahy. Cyklista velmi citlivě vnímá každou změnu směru, kterým fouká vítr. Zrovna tak mu neujde sebemenší změna sklonu vozovky. Cyklista má vlastně o jeden smysl navíc - vnímá obtížnost krajiny. Většinou je to tak, že čím krásnější krajina, tím je obtížnější. Vyjet několikakilometrové stoupání, či jet celý den proti čerstvému větru, to je ten nejlepší způsob, jak poznat realitu přirozených lidských schopností. Ujet za jeden den sto osmdesát kilometrů na kole obtěžkaném bagáží, to je pro průměrného člověka výkon na hranici jeho schopností. Díky těžké fyzické námaze se mu krajina plasticky vryje do paměti. A ví, že motoristé jsou srabi.
Co se týče námahy a počtu kilometrů ujetých za jeden den, motorkář je na tom o poznání lépe. Stihne toho minimálně dvakrát tolik, co ubožák cyklista. Nicméně je to celkem nuda. Samozřejmě - když jedu do kopce, poznám to i na motorce. Protože silnice se jakoby zvedá vzhůru a musím přidat víc plynu. Takže líp slyším motor. Vítr poznám taky, protože to se mnou při vyšších rychlostech cloumá trochu jinak, než za bezvětří. Ale i kdybych na mašině vyjel třeba padesát kilometrů dlouhý kopec, navíc proti větru, hrdý na to rozhodně nebudu. Hrdý může být možná pan Yamaha. Ale já? Na co? To mi na motorce moc chybí - dmoucí se hruď, oheň na plicích, křeče v lýtkách a vědomí, že na to pořád ještě mám. To mi tam schází asi nejvíc.

A pak mi tam chybí ještě jedna důležitá věc - ta biochemie v mozku, úplně jiný pohled na svět, jiné fungování celého těla, které patří k drsnější cyklistice. Endorfiny, pocit neporanitelnosti, naprosté soustředění na výkon, silné, až ostré vnímání přírody, rozjařenost, volnost, bujarost, sladká, někdy až smrtelná únava po dni plném fyzické námahy, obrovská chuť k jídlu, velká žízeň, bolavé rozjezdy po obědě, smradlavé, propocené hadry. Což o to, na motorce ty hadry taky nezůstanou čisté, ale je to taková špína, jako když sedíte celý den v kanceláři. Na kole je ta zkáza prakticky okamžitá.

Chtěl jsem zůstat naživu, takže endorfiny jsem na motorce za celé dva dny nepotkal. Ona sice vibruje, ale rozjařený jsem z toho nebyl. Bolel mě zadek, trochu záda, ale endorfiny nikde. Byl jsem maximálně soustředěný na jízdu, endorfiny nic. Někdo říká, že je to právě ta rychlost, čím si na motorce vyplavuje adrenalin. A pak že má velkou radost ze života. No bodejť by ne. Když si někdo vyplavuje adrenalin v běžném silničním provozu, vždy jde o život. Na motorce to je asi takový, jako když na kole celý den sjíždíte z prudkého kopce. To jestli přežijete, záleží hlavně na Vás.

Nemám moc jasno v tom, jestli je bezpečnější jízda na kole, nebo na motorce. Na kole velmi dobře slyším auto přijíždějící zezadu, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat. Na kole dávám všem motorovým vozidlům absolutní přednost, takže kolize je skoro vyloučená. Vzhledem k účinnosti brzd a úzkým gumám se cítím být velmi zranitelný ve sjezdech a když jedu rychle po vsi (občas se mi to stává, když je vesnice z kopce).
Na motorce auto blížící se zezadu neslyším, ale většinou ho včas vidím ve zpětném zrcátku, protože se blíží pomalu. Můžu zrychlit, nebo ho nechat předjet, takže oproti kolu jsem ve velké výhodě. Na druhou stranu se celý den pohybují rychlostí, která v případě jezdecké chyby, nebo chyby někoho jiného, nedává moc velkou naději na přežití. Motocyklista má prý oproti automobilistovi 19x větší naději, že se zabije. Typoval bych, že na kole to bude podobné, jenom bych tam místo „se zabije“ napsal „bude zabit“.

Co se týče nebezpečnosti pro své okolí, motorka je nebezpečná hlavně v případě, že ji řídí nebezpečný řidič. Je mnohem těžší a rychlejší, než kolo. Má ale mnohem účinnější brzdy a širší gumy, což její nebezpečnost trochu snižuje. V případě že udělá chybu chodec, při střetu s motorkou dopadne hůř, než při střetu s cykloturistou. Takže mi vychází, že motorka je pro své okolí přec jen nebezpečnější, než kolo. A je mi jedno, na které straně byla chyba.

Co se týče ekologie, žádné překvapení - kolo opět jasně vítězí. Za čtyři dny toho na kole sežeru i vypiju hodně, ale dopady na životní prostředí to má takřka nulové. Motorka na stejnou porci kilometrů sežrala cca 25 litrů benzínu a nesrovnatelně víc kyslíku. Splňuje normu Euro 3, což mé černé svědomí příliš neuklidňuje. Finančně motorka jasně prohrává, protože benzín je drahý, náklady na údržbu a opravy jsou mnohem dražší než u běžného kola, o kupní ceně nemluvě.

Přes některá dílčí zklamání mi ten premiérový motovýlet prospěl, protože mne přivedl na jiné myšlenky. Během těch dvou dnů jsem byl opravdu blízko přírodě hlavně když jsem si musel odskočit do lesa, nebo když jsem na kraji lesa jedl koblihy s marmeládovou náplní, a potom, když jsem čučel z Churáňova dolů do údolí. Největší soužití s přírodou nastalo večer – stanoval jsem sám, v hlubokém lese.

Na motorce jsem si uvědomil, že cykloturistika je neobyčejně krásná. Jen pěší turista je blíž k přírodě, než cykloturista. Dokud to trochu půjde, na kole jezdit nepřestanu. Čert vem bolavé koleno. Jen budu jezdit trochu míň, aby koleno vydrželo déle. To je hlavní důvod, kvůli kterému si motorku nechám, přestože jsem si na ní celou cestu připadal jako naprostý idiot. Mít zdravé koleno, tak ji zase prodám. Vlastně bych ji ani nekoupil.
A protože se můžu vymluvit na to koleno, přiznám se, že si ji tak trochu nechám i kvůli něčemu jinému. Je to něco, co zatím neumím přesně definovat. Zatím si to vysvětluju tak, že všechny motorkářské zápory tvoří koktejl, který má zvláštní kouzlo.

[ Zpět ]
Datum: 11.09.2008
Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
  • Re: kolo versus motorka

         

    Mám to číst?

    [ Zpět ]
    Datum: 11.09.2008
    Autor: abernathy
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Hezký. Myslím, že Ti velmi dobře rozumím. Co ale poradíš mně, až mě zradí kolena? To si mám taky koupit motorku? Nebo dokonce auto? :o))

    [ Zpět ]
    Datum: 11.09.2008
    Autor: Medvěd
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Koupíš si malou motorku. Protože tam je nejmenší množství použitého materiálu a malá spotřeba => krátká ekologická stopa.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: petrp
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        To už si teď říkám taky - že jsem měl koupit něco menšího. Ale měnit už asi nebudu.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          http://www.neslysici.cz/foto/album.php?akce=121... -je pohodlnejši vozik s riditka.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: Arabice
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Na ten časem taky dojde :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Ne motorku!!! Vozik s riditka bez benzin.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.09.2008
              Autor: Arabice
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Jo! Ale tu elektriku taky někde neekologicky vyráběj. Navíc jsem ještě mladej, blbej a nerad jezdím pomalu :-)

                [ Zpět ]
                Datum: 12.09.2008
                Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      No já nevím. Když nechceš nic motorového, zbývá Ti už jen: zůstat doma, naučit se chodit po rukou, nebo takové to kolo na ruční pohon pro invalidy, klasický invalidní vozík, tandem, který bude pohánět výhradně manželka, nebo bys mohl cestovat stylem "a la Meresjev" :-)
      Já pohyb po otevřené krajině potřebuju k životu a auto mi přijde jako ta vostuda největší. Tož mi nezbylo, než trochu slevit, protože ani pěší turistika nu mně nepřichází do úvahy.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Myslím, že pedelec je ta správná pro skalního leč chromnoucího cyklistu.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Luboš2)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      dostanes elektricky invalidný vozík--))

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      dostanes elektrický invalidnývozík--))

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Pořídíš si na kolo elektromotor, to by mohlo být pro tebe snad nejvýhodnější řešení.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Papji
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Myslim, ze si prisiel na to, co ja hovorim uz dlhe roky. cykloturista sa pohybuje dostatocne pomaly na to, aby bol sucastou krajiny, po ktorej sa pohybuje. A jazdi dostatocne rychlo na to, aby presiel kus tej krajiny, ktorej je sucastou.Pocul som aj taku poznamku, ze uz je len malo turistickych cielov v Cechach, na ktore sa neda dostat na bicykli a tak je pesia turistika na ustupe (ustupila cykloturistike). Mne osobne sa na cykloturistike paci este jedna vec a sice, ze mozme jazdit cela skupina a pocas cesty sa mozme bavit . Preto vyhladavam take cesty, ke mzoem jazdit viaceri vedla seba, cesty, kade nejazdia vobec auta.

    [ Zpět ]
    Datum: 12.09.2008
    Autor: Jaroslav
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Chtělo by to změnu zákona, aby cyklisti mohli jezdit po silnici dva vedle sebe. Vůz tažený koňmi zabere stejnou šířku cesty a jsou daleko pomalejší.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Papji
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        tak toto by urcite nepreslo a ak aj, tak zmyslanie vatsiny vodicov je take, ze cyklistu beru ako ucastnika dopravy druhej kategorie, ktoremu sa zasadne nedava nikdy prednost a najlepsie je ked sa zmetie do kanala. ako byvaly lekar od zachranky viem co hovorim--)) a o nasich vodicoch si uz davno nerobim iluzie--((

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Zvykli by si. Myslím, že v Nizozemsku něco podobného platí. Nevím jestli všude, ale snad na vedlejších silnicích. Přesný paragraf ale nejsem schopen dohledat. Určitě tu bude někdo, kdo s tím má větší zkušenost než já.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: Medvěd
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            V Holandsku před volbama jeden kandidát z recese navrhnul, že budou i všechny cesty z kopce a vítr stále v zádech - a fakt dostal hlasy (realita).
            Není ta tvoje neověřená zpráva opět z rodu neuskutečněných návrhů a přání ??

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          asi by to opravdu neprošlo, ale bylo by to krásné jet si takhle v klidu vedle sebe a kecat. A jen tak mimochodem, je zákonem dovoleno, aby cyklista cyklistu předjel, přičemž není určeno, za jak dlouhou dobu musí toto učinit.A to vůbec nehovořím o tom, že pokud předjíždím, už by mě neměl nikodo další předjíždět. Ale zkus neuhnout třeba kamiónu.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: Papji
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Tohle by šlo ale asi ukecat jen do určitý míry :

            §18 (2) Řidič nesmí

            a) snížit......

            b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Otázkou zůstává, zda bych omezoval plynulost provozu. Běžně tak již léta jezdím, ale jelikož jsem i řidič motorového vozidla snažím se být ohleduplný a je mi jedno, zda jedu autem, nebo na kole. Občas si taky zanadávám na cyklisty jedoucí vedle sebe, ale jen tehdy pokud je nemůžu bezpečně objet. Teď co jezdím na leháči je to daleko jednodušší, jelikož provoz za sebou sleduji v zrcátku, takže většinou stíhám se zařadit, abych nikoho neomezil.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.09.2008
              Autor: Papji
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Když jede auto, tak seděj taky dva vedle sebe.

                Ono by stačilo, pokud byste ty dvě kola spojili k sobě v jeden tandem, akorát by jste neseděli za sebou, ale vedle sebe, potom by to byla kolová souprava :-))

                [ Zpět ]
                Datum: 12.09.2008
                Autor: pro_pa
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  To už mě taky napadlo, jenže pokaždé jedu s někým jiným a navíc spojit leháč třeba s horákem by mohl být problém, ikdyž vyřešit by se to určitě dalo.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.09.2008
                  Autor: Papji
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: kolo versus motorka

                         

                    právě s lehem by to bylo nejlepší, byla by to kolo se sajdkárou.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 12.09.2008
                    Autor: pro_pa
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Takhle to řeším taky, bez zrcátka ani ránu. Je to o ohleduplnosti. Pak s snese leccos.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.09.2008
                Autor: ronda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Nejen potah, on i často i traktor s vlečňákem.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: petrp
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Tak tak. Přijde mi, že jak máte to Slovensko hornaté, silnic relativně málo, tak těch bez aut tam moc neznám. Dojedu většinou jen do Tatier, občas až na Zemplín. Hlavně mezi Čadcou a Tatrami se těžko hledají cesty bez aut. Bezvadná je ta trasa přes Novou Bystrici a Zákamenné, jak to tam zavřeli kvůli té přehradě, ale tam už to je asi taky zprůjezdněné. Nebo brzo bude. Pak už nevím, kudy pojedu. Neznáš náhodou nějakou trasu po asfaltu?

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        s tou cykloturistikou je to na slovensku dost slabe a siet cyklotras je vseobecne malo rozvinuta. vo svojej podstate je najrozvinutejsia na zapadnom slovensku v okoli bratislavy a na zahori. tam je napr. stezka od hodonina vedla rieky moravy az po devin a potom dunajska cyklotrasa. v cykloturistike pravidelne vychadzaju clanky o cyklotrasach u nas tak snad tam by sa dalo inspirovat.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Vsetko je to o ludoch. Mas pravdu,ze na Zahori su vyznacene cyklotrasy, ale tie su aj v okoli Zlatych Moraviec pod Tribcom a tiez v okoli Detvy pod Polanou napriklad. Tiez na hradzi Vahu, alebo vazskych kanalov su v okoli Piestan vyznacene cyklotrasy. V okoli Ruzomberka sa tiez najdu vyznacene cyklotrasy. A mozno este na dalsich meistach, ale tam to nepoznam. Su tam vyznacene preto,z e sa nasli nadsenci, ktori sa toho chytili. Vacsinou vsak treba hladat lesne cesty, ktore nie su znacene, ale je ich dost vyasfaltovanych.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: Jaroslav
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Nuz poznam cestu medzi Ruzomberkom (dokonca sa da ist uz od Kralovian) a Popradom (da sa prejst az do Tatranskej Lomnice, alebo Kezmarku). Skoro stale sa ide bez aut, aj ked na asi dvoch, troch usekoch sa ide po polnej (lesnej) ceste. Sem tam aj po vedlajsej, kade raz za cas nejake to auto prejde. Ale od Kralovej Lehoty az do Popradu sa ide uplne bez aut, a po aslfalte (aj ked je miestami dost rozbity ako na cestach 3. triedy). Problemovy je usek medzi Zilinou (Strecnom) a Kralovanmi. Tam sa cesta mimo prmavky neda najst. lenze nemoze brat Slovensko ako same kopce. Ja som z Bratislavy a hned za humnami mame kopu krasnych asfaltiek uplne bez premavky, lebo v Rakusku su skoro vsetky polne cesty vyasfaltovane, na nich su vyznacene cyklotrasy a tie su uplne prazdne (az na velmi znamu cyklocestu okolo Neziderskeho jazera), na bicykli tu mozes nanajvys stretnut rybara z najblizsej dediny, co si vysiel na rieku na ryby.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: Jaroslav
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          napr. hradza pri dunaji--)) vzdy sme tam s kamaratmi po praci jazdili az k danubiane. hlavne ked sa okozilo--))

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Nemyslel som prave hradzu na Dunaji, tu zrovna nemusim. Je tam na moj vkus az prilis vela ludi.

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Autor: Jaroslav
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              ja mam na nu pekne spomienky este ked som studoval v bratislave, ale vatsinou sme jazdievali na zahorie od devina do zahorskej vsi , suchohradu kutov a potom cez borsky jur do studienky a solosnice... vatsinou sa slapalo cez lesy.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.09.2008
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    http://www.ekolo.cz/terenni-elektrokolo-wisper...

    není to žádná sláva, ale furt lepší než smrdět motorkou.

    [ Zpět ]
    Datum: 12.09.2008
    Autor: Hrabosh
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      To je pééknýý! S tím smradem je to relativní. Elektrokolo nesmrdí, ale ta elektrárna taky nic moc ekologickýho.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Nevím o mnoha elektrárnách které by obtěžovaly své okolí v národním parku. Zato motorek jsem tam viděl spoustu.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: Hrabosh
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          No, fakt je, že v těch parcích je čistého vzduchu moc, kdežto v okolí elektráren je díky mně míň toho špinavého. Ne, uznávám, že moc ekologické to není, však se v textu poctivě přiznávám, že mám trochu černé svědomí. A jezdím na tom málo - tak jednou za dva týdny na dvě hoďky, dvakrát ročně chci vyrazit někam dál. A v zimě vůbec. To by se dalo tolerovat, ne?

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Ja to cist nebudu. Je to zatracene dlouhe:-))
    Jen jedno mi prozrad. Co sis to pod sebe koupil:-) At mam nejakou predstavu....:-)

    [ Zpět ]
    Datum: 12.09.2008
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Kdyby sis to přečetl, tak bys věděl, že je to tam napsané :-)

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Já myslím,že Michal měl na mysli značku.A já jsem se to také nedočetl.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: jinec
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Zamahu jsem tam našel, ale kubíky jsem asi přehlédnul... :-)

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Zamahu Yamahu... V práci anglická, doma česká klávesnice :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Yamaha-ale typ a obsah.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.09.2008
              Autor: jinec
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Vy mi to kazíte, já chtěl Michala donutit, aby si to přečet.
                Je to Yamaha MT - 03

                [ Zpět ]
                Datum: 12.09.2008
                Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  Yamaha MT 03
                  ▪ další originál YAMAHY pro zcela nový styl jízdy ▪ stroj postavený pro pouliční bitvy ▪ jednoválec 660 cm3 se silným zátahem již od nízkých otáček ▪ vyrovnaný průběh křivky výkonu pro skvělou trakci ▪ vzpřímená jízdní pozice umožňuje rychlé manévry i dobrý rozhled ▪ hliníková kyvná vidlice s tlumičem pérování umístěným vodorovně po straně motoru ▪ přední brzda se dvěma kotouči, výfuky umístěné pod sedlem ▪ široký výběr originálních MT doplňků ▪ místo pro U-zámek

                  Motor
                  Typ: čtyřdobý kapalinou chlazený jednoválec, SOHC, 4 ventily
                  Objem: 660,0 ccm
                  Vrtání x Zdvih: 100 x 84 mm
                  Max. výkon: 33,4 kW (45,0 k) @ 6.000 ot/min
                  Max. moment: 56,2 Nm @ 5.250 ot/min
                  Mazání: se suchou skříní
                  Startér: elektrický
                  Převodovka
                  Typ: 5 rychostí - řetězem
                  Pérování
                  Přední / Zadní: teleskopická vidlice / hliníkový tlumič po straně motoru
                  Rozměry
                  Délka / šířka / výška: 2070 / 860 / 1115 mm
                  Rozvor: 1420 mm
                  Výška sedadla: 805 mm
                  Vlastní hmotnost: 174,5 kg
                  Palivová nádrž
                  Objem: 15,0 l



                  Safra... :-)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.09.2008
                  Autor: ronda
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  A neprectu:-)
                  Dekuji za informaci:-)))

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.09.2008
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: kolo versus motorka

                         

                    Možná děláš chybu. Já se nejdřív taky lek, ale pak jsem se začetl a není to špatný :-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 13.09.2008
                    Autor: k.vl
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Takhle pragmaticky srovnávat to jde asi opravdu jen v případě použití motorky jako nějakého náhradního řešení.
    Pokud jezdíš rád na kole a jezdíš i rád na motorce, zjistíš, že se to takhle počítat nedá a že kolo i motorka mají své kouzlo.
    Já nemám sice motorku v současném smyslu slova, ale na svém young timeru :-), skútru Čezeta každoročně strávím týdenní dovolenou se stejně postiženými a pak ještě několikero dalších výjezdů. No a zbytek roku si užívám na kole. A oboje by mi pořádně chybělo.

    [ Zpět ]
    Datum: 12.09.2008
    Autor: ronda
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Tak to jsem rád, že mi dáváš naději, že si zvyknu. Ale já už tomu pomálu věřím taky.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Napiš mi z toho výcuc, to číst fakt nebudu... To se s Medvědem předháníte, kdo napíše delší příspěvek? :-))

    [ Zpět ]
    Datum: 12.09.2008
    Autor: hekynen
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Tak jo, tady máš výcuc - koupil jsem si motorku a zjistil, že na kole je to lepčí.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Super, díky! :-) A je super, že na kole je to lepčí... ;-))

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: hekynen
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        No, ještě že tak :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Autor: Jarda
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        A to jsi to nemohl napsat rovnou?:-) Bych si to i precetl:-)

        [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2008
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Tak si to přečti, psal sem to včéra celej den, aby se to trochu dalo číst a pak se na to stejně každej vyprdne..

          [ Zpět ]
          Datum: 12.09.2008
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Jo a ja to budu cist celej vecer...tak na to se ti vyprdnu:-)))

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            prosím prosím, já jsem to přelouskal.

            [ Zpět ]
            Datum: 12.09.2008
            Autor: pro_pa
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              ...neuveritelne:-)

              [ Zpět ]
              Datum: 12.09.2008
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Když ono to je hezky čitelný a zajímavý :-)

                [ Zpět ]
                Datum: 15.09.2008
                Autor: pro_pa
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              ne ne ne, já nemusím, já už ho vidím!

              [ Zpět ]
              Datum: 13.09.2008
              Autor: hekynen
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Dost dobry. Dlouhe to je, ale, prestoze motorku nemam, presne to vyjadruje to co bych ocekaval od srovnani motorka/kolo. Prijemne cteni.

    [ Zpět ]
    Datum: 13.09.2008
    Autor: m
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      No já si to snad teda nakonec i přečtu... ;-))

      [ Zpět ]
      Datum: 13.09.2008
      Autor: hekynen
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Tak jsem si to nakonec i přečetl... Moc krásně napsané. A zcela pravdivě (a to nemám motorku).

        [ Zpět ]
        Datum: 13.09.2008
        Autor: hekynen
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Ty me drazdis. Ja si to snad taky prectu...:-)

          [ Zpět ]
          Datum: 13.09.2008
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Dík :-)

          [ Zpět ]
          Datum: 14.09.2008
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Dík :-)

      [ Zpět ]
      Datum: 14.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Udělal jsem dobře, že jsem si to přečetl aniž bych se prvně díval kdo to napsal ... ušetřil jsem si vliv předsudků a byl příjemně překvapen.
    Já o motorce uvažuji již skoro dekádu, od doby kdy jsem o ní naposled přišel. A zatím jsem si ji nekoupil kvůli obavě, že už bych na kolo neměl čas a dával bych motorce přednost. Endorfiny se dají nahnat i jinde, ale cestování na motorce je naprosté a nenahraditelné specifikum. Nejde ani tak o nějaký adrenalin či endorfiny, spíš tam hraje roli blízkost vozovky (zvlášť při pořádném náklonu v zatáčkách) a celkově pocit z jízdy. Stačí plnou integrálku vyměnit za polo s plexi štítem a hned je pocit z rychlosti úplně jinde. Ne nadarmo se říká, že existuje vztah pocitu z rychlosti jízdy následovně - auto * 1 = motorka * 2 = motorový člun * 4

    Tak jako tak díky za pěkné počtení, kéž by více tvých příspěvků mělo takovou kvalitu.

    [ Zpět ]
    Datum: 13.09.2008
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Pro mne se stala motorka tabu v ten moment,kdy jsem zjistil,že se bojím.Miloval jsem jízdu na motorce,před desíti léty si koupil nové dělo a blb po létech ježdění v autě jsem měl najednou hlavu mnohem výše,než jsem byl zvyklý,vyklepaný strachem,že spadnu etc.Motorku jsem odstavil na chatě,jednou za čas,když tam jedu,dofouknu gumy,protočím mechanické části,koupím novou baterii(co kdyby...) a nic....Motorka pro mne vždy znamenala pocit svobody a(asi řeknu hovadinu) sepjetí s vozovkou.Kdybych měl dnes sestavit žebříček-kolo by bylo na prvním místě.

      [ Zpět ]
      Datum: 13.09.2008
      Autor: jinec
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        takový strach jsem v mezidobí měl také, ale zase se vytratil ;-)

        [ Zpět ]
        Datum: 13.09.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        taky jsem si před lety splnil "klukovský" sen a koupil Hondu, nebylo to žádný superdělo /CB 500/, ale jela docela svižně. po nějaké době jsem přišel na to, že ten SEN už byl kapku přechozený. po něčem dlouho toužíš /za komančů sedláš pionýra a pak obligátní Jawu 350 twin/ a ono to pořád nepřichází. sen lehce bledne /můžeš aplikovat i na jiné věci než je motorka, třeba nějaká ženská/, ty už to prakticky balíš a vytěsníš z hlavy. no a na konec, řízením osudu,bohužel po letech, ten SEN uskutečníš a... ono je všecko jinak. motorku jsem po dvou sezonách prodal, najel jsem zlomek toho, co najedu na kole, o finanční ztrátě nemluvím. zjistil jsem, že kolo je mi o hodně bližší a na motorku už prostě nemám /odvahu, chuť /. myslím, že se k ní už těžko vrátím a kdybych kolo zdravotně nezvládal, tak se budu nejspíš zajímat o nějaký pomocný motorek, který by mi pomohl překonat zdravotní "hendikep" a ponechal mi alespoň kousek fyzické námahy a zadýchání v kopci. Fenix napsal moc pěkný, lehce poetický příspěvek. ovšem, kdo neprošel podobnými cestami , tak ten ho těžko ocení /o pochopení nemluvě/

        [ Zpět ]
        Datum: 14.09.2008
        Autor: vladaza
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Když oni mi odborníci doporučili integrálku, že s poloplexi štítem (původně jsem ho měl v plánu) si prý můžu zdemolovat obličej (bradu)i už při nárazu v nízké rychlosti.

      [ Zpět ]
      Datum: 14.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        integrálka je z hlediska bezpečnosti asi lepší /o jiné přilbě jsem nikdy neuvažoval a pořád ji mám v krabici na půdě/, ale přesto ses měl,možná, držet původního plánu. ono taky vyjíždět s pocitem blížící se demolice obličeje není pro skutečné vychutnání jízdy na motorce to pravé /řekl bych/

        [ Zpět ]
        Datum: 14.09.2008
        Autor: vladaza
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        To je pravda. Pokud bych ale takhle uvažoval, nesedl bych ani na motorku, ani na kolo. Já to beru tak, že jediné co se nehojí jsou nervové buňky, takže si chráním mozek a na motorce jsem k tomu přidával "páteřák". A nikdy jsem toho nelitoval, v integrálce mi chyběl kontakt se vzduchem, nebylo to ono.

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Díky za pochvalu :-))

      [ Zpět ]
      Datum: 14.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Já budu jezdit na kole tak mě je to vcelku jedno.

    [ Zpět ]
    Datum: 14.09.2008
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Ahoj, mám kolo i motorku (ta byla první..) Můj názor je, že tyhle dvě věci nejdou srovnávat, natož pak zaměňovat.. :-) dvě kola jsou snad jediná společná věc...ale oboje má něco do sebe a nedokážu říct jestli mě víc nadchne pěkná lesní cesta na kole anebo hezký zatáčkový úsek na motorce.. :-) a ani jednoho bych se dobrovolně nevzdala :-) ..a nevýhody - která mince nemá dvě strany? každopádně mnoho šťastných km jak na kole tak na moto :-) katka

    [ Zpět ]
    Datum: 15.09.2008
    Autor: Neregistrovaný uživatel (k. ([email protected]))
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Hups - z motorky na kolo? To mi přišlo, že opačně než jsem to udělal já, to snad ani nejde. Z důvodu lenosti, ztráty rychlosti a trpělivosti. Původně jsem chtěl do článku vepsat moudro ve smyslu, jako že každý mlaďas by měl povinně začínat na kole a motorku mít povolenou až tak po padesáti tisících cyklo-tour-km :-)
      Díky a taky přeju hodně šťastných kilometrů!

      [ Zpět ]
      Datum: 15.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Mám najeto podstatně víc než těch padesát tisíc a na motorku by mě (už) nikdo nedostal.

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: Medvěd
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        jak jsem psala, mám každé na něco jiného.. s kolem se nederu na silnice (pro motor.vozidla) a s motorkou do lesa :-) a paradoxně hůř u mě dopadají pády na kole.. :-) a to mám velmi silný pud sebezáchovy, takže nejsem žádný střelec...s mlaďasama máš asi pravdu, ale některé zkušenosti jsou nepřenosné... :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (k. ([email protected]))
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          FZR 600? To bys mi asi snadno ujela. Silný pud sebezáchovy mám taky, ale čas od času mi vynechává :-)

          [ Zpět ]
          Datum: 15.09.2008
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Tak Ti, Fénixi, pěkně děkuju! :o))

    V noci na dnešek jsem měl děsivej sen o tom, jak jedu místo na kole na motorce, se všemi podrobnostmi a nástrahami, které s tím souvisí. Naštěstí jsem na té motorce projížděl spíš obtížným přírodním terénem, takže jsem nikoho neohrožoval, ale probudil jsem se zbrocený potem a už jsem do rána neusnul.
    Ještě teď se mi rozbuší srdce, když si na ten sen vzpomenu. Ještě tu motorku pod sebou cítím. :o))

    [ Zpět ]
    Datum: 15.09.2008
    Autor: Medvěd
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Cháchá, ekologu Medvědovi se zdává, že řádí na motorce po lese:-D

      [ Zpět ]
      Datum: 15.09.2008
      Autor: Joe-CUBE
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Proto taky píšu DĚSIVEJ sen. Na MOTORCE a ještě V PŘÍRODĚ - to je pro mě ta nejhorší noční můra.

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: Medvěd
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          To jen pracuje Tvé podvědomí, vyjevuje Ti tvé nejtajnější sny:-)))

          [ Zpět ]
          Datum: 15.09.2008
          Autor: Joe-CUBE
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Anděl s ďáblem v těle :-))))))))))))))))

            [ Zpět ]
            Datum: 15.09.2008
            Autor: Jarda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Freud by si na něm smlsnul... potlačené touhy;-)

              [ Zpět ]
              Datum: 15.09.2008
              Autor: Joe-CUBE
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Ajajaj, tak to je špatný, to je špatný. V tomhle já se náhodou docela vyznám, dá se říct, že v tomhle jsem něco jako specialista.
      Bohužel, toto je neklamné znamení že to prostě máš v sobě, že to tam už je. Těma motorkama to vždycky začíná, to je takovej ten pozvolnej nástup. Následovat budou sny jak v ofroutu kličkuješ nepovolenou rychlostí v pelotonu cyklistů a pak už se to bude jenom zhoršovat. S největší pravděpodobností se ti bude zdát i o tom, jak s cigaretou v puse a kořalkou v ruce paříš brutální počitáčové hry. Nejsou to dobrý vyhlídky, chápu, ale naštěstí se s tím dá ještě něco dělat. Pro začátek doporučuju několik dní nespat. Uvidíš, že zhruba po třech dnech budeš spát ani nebudeš vědět jak :-)))))))

      [ Zpět ]
      Datum: 15.09.2008
      Autor: Zakarr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Slibuju, že s tím pokušením budu bojovat. Ďábel nikdy nespí. Tak asi ani mně nebude přáno... :o))

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: Medvěd
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Teď žádná legrace.Dle Tvé fotografie a Tvého popisu figury bych si Tě představoval jako v přirozeném prostředí spíše na nabušeném Harley Davidsonu nežli na kole.

          [ Zpět ]
          Datum: 15.09.2008
          Autor: jinec
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Nejsi první, kdo mi to říká, ale to by mě nelákalo. Mám rád ticho. A toho si užiju víc na kole než na hlučném bublajícím stroji.

            [ Zpět ]
            Datum: 15.09.2008
            Autor: Medvěd
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Dnešní HD, pokud si nenecháš vyměnit výfuk, tak splňují samozřejmě i nejnovější hlukové normy - když zapomenu namazat řetěz nebo se důkladně projedu bahnem, pak je moje kolo hlučnější než nový Harley ;-))) ... ale chápu že ani tento argument nemůže změnit tvoji touhu po samohybech ;-)))

              [ Zpět ]
              Datum: 16.09.2008
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Moje "touha" je zaměřená na "šlapohyby", nikoli na samohyby. Už jen vědomí, že bych využíval energii uvolněnou spalováním benzinu, mě od jakýchkoli motorových vozidel odrazuje.

                Jinak moje nehlučnost na kole bývá spíš problém. Musím počítat s tím, že člověk, který na mě přímo nekouká, o mně neví. A víš jak nehlučné jsou dobře sjeté pláště? To je rajský klid...:o)) Proti tomu je hlučnost řazení nesmírně rušivý moment. A to mívám přehazovačku velmi dobře seřízenou.

                [ Zpět ]
                Datum: 16.09.2008
                Autor: Medvěd
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  Samozřejmě, špatná formulace, díky za opravu.

                  A jinak s tou nehlučností je to trefné, občas jsem díky absenci zvonku za vrzání a jiné pazvuky svého biku rád, nemusím tak často halekat ;-))))

                  [ Zpět ]
                  Datum: 16.09.2008
                  Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  Znamená to, že energie uvolněná z vodíku by ti nevadila?

                  [ Zpět ]
                  Datum: 17.09.2008
                  Autor: ckp13
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: kolo versus motorka

                         

                    To by snad taky bylo motorové vozidlo. Jinak na jadernou energii nemám tak vyhraněný názor, jak by se někomu mohlo zdát. Pokud bude bezodpadová, nebude mít devastační účinek na životní prostředí a bude pro lidi absolutně (prosím nechytat za slovo) bezpečná, pak proč ne?

                    [ Zpět ]
                    Datum: 17.09.2008
                    Autor: Medvěd
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: kolo versus motorka

                           

                      Kousek výš jsi napsal, že tě u aut odrazuje spalování benzínu. Už jsem se radoval, že je vezmeš na milost, když budou používat vodík - a zase nic. Asi ti tam vadí i to, že jsou záměrně kontruována jako nebezpečná svému okolí :o))

                      A odbočce na jadernou energii nerozumím - mám to chápat tak, že začínáme nové téma?

                      [ Zpět ]
                      Datum: 17.09.2008
                      Autor: ckp13
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: kolo versus motorka

                             

                        Srovnávám to s jadernou energetikou, protože na to mám stejně nevyhraněný názor. Pokud to nebude poškozovat životní prostředí a nebude to nebezpečné pro lidi, nevím, proč bych proti tomu měl cokoli mít. Nemusím mít na vše nějaký extrémní názor. Jsou věci, které mě nechávají (víceméně) chladným.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 17.09.2008
                        Autor: Medvěd
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: kolo versus motorka

                               

                          nie je vsetko zlato co sa blysti, vatsina veci , ktora sa propaguje ako ekologicka enviromentalna je skor reklamny tak. staci ak si precitas tento clanocek o hybridnych autach.
                          http://www.osel.cz/index.php?clanek=3503

                          [ Zpět ]
                          Datum: 17.09.2008
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: kolo versus motorka

                                 

                            Kouknul jsem na to, ale je to pro mě příliš vzdálené téma. Samozřejmě velmi dobře vnímám, že ne vše, co se jako ekologické tváří, musí takové také být. Viz biopaliva, řepka atd. Podle mě je nejekologičtější ta energie, která se vůbec nemusí vyrobit, takže pro mě jsou důležité úspory. Musíme se naučit žít tak, aby té energie (tedy i dopravy) bylo potřeba co nejméně. Neznamená to tedy jen hledat alternativní zdroje, ale hlavně snížit objem dopravy.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 17.09.2008
                            Autor: Medvěd
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: kolo versus motorka

                         

                    Kde vezmeš vodík? Roste na stromech?

                    [ Zpět ]
                    Datum: 17.09.2008
                    Autor: Hrabosh
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: kolo versus motorka

                           

                      Vůbec netuším, jestli se dá vodík získávat (skladovat, přepravovat) nějakou metodou, která by nepoškozovala životní prostředí. Pak vůbec nic nevím o bezpečnosti či nebezpečnosti vodíkových palivových článků pro posádku takto poháněných vozů, případně pro okolí.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 17.09.2008
                      Autor: Medvěd
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: kolo versus motorka

                             

                        skladování vodíku je to nejmenší. Vodík se dá průmyslově vyrábět akorát elektrolýzou vody. Myslím že již z názvu je jasné že je k tomu potřeba elektřina :) A tu elektřinu musíš nějak vyrobit...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 17.09.2008
                        Autor: Hrabosh
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: kolo versus motorka

                               

                          Spalováním vodíku třeba:-D

                          [ Zpět ]
                          Datum: 17.09.2008
                          Autor: Joe-CUBE
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: kolo versus motorka

                               

                          nemám tyhle debaty moc rád, ale nedá mi sem nehodit alespoň jeden příspěvek?

                          Co třeba slunce?
                          Já vím, že opravdu účinný články jsou dost drahá záležitost, takže to, že v laboratořích jsou už vivinuté a vyzkoušené křemíkové články s účinností 24% nebo složené okolo 32% a dalo by se to i zvýšit použitím zrcadel či Fresnelových čoček, ale fakt to vyjde draho. Nicméně průměrná účinnost běžně vyráběných článků okolo 7 až 16% by stačila. Kdybychom pokryli 1% pouští slunečními články s účinností 15% tak se vyrobí víc energie než všechny současný elektrárny světa. Energie vložená do výroby se vrátí za několik let. U tenkovrstvých do jednoho roku. Materiál na výrobu se nachází skoro všude. Předpokládaná životnost je 30let. Žádný nebezpečný odpad z křemíkových článků není....

                          A akumulace vyrobené energie výrobou vodíku mi přijde zrovna jako docela dobrý nápad...

                          Takže technologie je, možnostitaky, co není je vůle. A nebude. Nevydělá se na tom tolik peněz....

                          [ Zpět ]
                          Datum: 18.09.2008
                          Autor: Jurimír
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: kolo versus motorka

                                 

                            Tyhle všechny "zázračné super eko" technologie mají jednu malilinkatou vadu na kráse: na jejich výrobu se spotřebuje více energie, než vyrobí z celou svou životnost; navíc při jejich výrobě vyniká spousta "sraček", které s ekologii nemají nic společného... Je to akorát tak vydláždění cesta do pekel. A proto, že je to "moderní", tak se na tom nabaluje spousta firem a organizací. Jednou jsme (na horách) trochu popíjeli s majitelem firmy, která děla tepelná čerpadla, nízkoenergetické domy, termočlánky (prostě to na střechu,co pak ohřívá vodu a vyrábí i elektřinu) a podobní vychytávky. Víte, jaká je návratnost (pořízovací cena x úspora za energie x životnost zařízení)? Není. Prostě se to NIKDY nevrátí, maximálně je to tak šulnul (a navíc s velkou neznámou, kolik bude stát elektřina za 5/10 roků). Je to jen velká bublina...
                            Jediná cesta, jak z toho ven, je zkrocení termonukleární reakce.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 18.09.2008
                            Autor: hekynen
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: kolo versus motorka

                                   

                              Ekonomická návratnost jistě není; to si dokáže spočítat dítě na základní škole. Nicméně nejenom Medvěd má snahu nespotřebovávat.
                              Navíc ta ekonomická návratnost- kdyby se do výroby energie započítávaly všechny externality...
                              A ani ta fotovoltaika už není tak tragická jako dříve, ale pořád to ještě není na masové využití.
                              Jedinou cestou není zvýšit výkon produkce energie, ale snížení spotřeby.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 18.09.2008
                              Autor: Hrabosh
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: kolo versus motorka

                                     

                                Snížíš spotřebu, zvýšíš cenu... A s tím "nespotřebovávat"... To "eko" vytápění je hlavně šíleně drahé (nákladné - vysoká pořizovací cena). A co říkal onen nejmenovaný majitel oné nejmenované firmy: a) drtivá většina těch, co tepelné čerpadlo má, ho zejména používá k ohřevu vody v bazénech b) jsou na to velmi zajímavé dotace (bez nich by si to prostě nepořídil nikdo). Úspora tedy vede jen k větší spotřebě...
                                Jediná cesta JE zvládnutí jaderné fůze...

                                [ Zpět ]
                                Datum: 18.09.2008
                                Autor: hekynen
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: kolo versus motorka

                                       

                                  Tak teď už možná víš, proč tak nadávám na ekonom(ist)ické myšlení. Přečti si pořádně, co jsi napsal: "Snížíš spotřebu - zvýšíš cenu." Jinými slovy tvrdíš, že je potřeba plýtvat, aby se udržela nízká cena. Má to jeden háček: Plýtváním velmi rychle vyčerpáš zdroje, které se stanou vzácnými, a ta cena vyroste ještě daleko dramatičtěji a nevratně.

                                  Zneužívání dotací na tepelná čerpadla jejich využíváním ke zbytným účelům je opět důsledkem sobeckého, tj. ekonomického (namísto nesobeckého ekologického) myšlení.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 18.09.2008
                                  Autor: Medvěd
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Velmi důrazně se ohrazuji proti kategorizaci ekonomické myšlení=sobecké myšlení a ekologické myšlení=nesobecké myšlení. Je to stejné, jako popisovat vůně prostřednictvím melodií: ne že by to nešlo, ale objektivně to nic neříká.

                                    Například mé ekologické mylšení je velmi sobecké: omezuje to mé bližní a pro planetu to nic neznamená, ale já se cítím dobře.
                                    Oproti tomu mé ekonomické myšlení je velmi nesobecké: mně by stačilo vydělávat ještě mnohem míň a mít větší pohodu, ale musím brát ohled na své bližní...

                                    Vidíš?

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: k.vl
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Problém není v ekonomice, problém je v jejím prznění státními a rádoby-ekologickými subjekty.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Šnek: Blábolíš nesmysly.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Hrabosh
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Dlužno ovšem podotknout, že samotné dotace na čerpadla a vůbec tzv. "obnovitelné" zdroje jsou produktem populistického, tj. ekologistického myšlení.
                                    Kdyby jich nebylo, nebyl by prostor pro jejich zneužívání.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Joe-CUBE
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Šnek: Máš naprostou pravdu.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Joe-CUBE
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Hrabosh - no hlavně že ty máš na všechno patent, viď ? ;-)

                                    Tržní ekonomika je prostý směnný model. Něco za něco. Toť vše. Nelze je vinit za to, že je "neekologická". Protože "ekologie" není aktuálně kvantifikovatelná veličina skoro v žádném ohledu, takže ji těžko můžeš ekonomicky obsáhnout. Vyjímkou jsou emise plynů, kde je globálně stanovené maximální množství a jednotlivé subjekty si z nich kupují příslušnou část. Mimochodem toto se u daných průmyslových odvětví začíná pomalu odrážet na ceně.

                                    To je ale asi tak jediná vlaštovka. Nelze vinit tržní ekonomiku z toho, že někdo zneužívá ekologické dotace. To je problém a) špatně nastaveného systému těch dotací, b) ekologie jako takové (skutečně jsou termální vrty na rozdíl od spalovaní fosilních paliv 100% neškodné ?????? měly by být předmětem dotací ????? ... a v té poslední a maximálně důležité řadě je to problém toho, že vůbec něco jako DOTACE EXISTUJE. Protože dotace stejně jako sankce by správně v tržní ekonomice neměla existovat.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Neregistrovaný uživatel (Šnek)
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • k.vl

                                         

                                    Ekonomické myšlení je pro mě skutečně zosobněným sobectvím, protože vždy sleduje něčí materiální (finanční) prospěch. Ekonomické myšlení je přímo protikladem myšlení altruistického, sociálního, ekologického. Na základě ekonomického myšlení děláš jen to, co se "vyplatí".

                                    Skutečně ekologické myšlení naopak sobecké být nemůže, protože kvalita životního prostředí bude prospěšná VŠEM. Pokud bych "ekologicky" myslel jen na sebe, nejde už o skutečně ekologické myšlení.

                                    Teď mě napadá: Jestli ty nezaměňuješ vztahové adjektivum "ekologický" ve smyslu "týkající se životního prostředí" s tzv. "kvalitativním" adjektivem, v našem případě tedy opět "ekologický", tentokrát ale ve významu "prospěšný pro životní prostředí".

                                    "O" životním prostředí lze uvažovat i sobecky, ale uvažování V ZÁJMU životního prostředí sobecké může být jen velmi těžko.

                                    Stejné nedorozumění může nastat u obou významů slova "ekonomický" - vztahově: "týkající se hospodářské činnosti", kvalitativní význam: "sledující hospodářský prospěch".

                                    Pokud tedy obě adjektiva vnímáš vztahově, můžu Ti za určitých okolností dát za pravdu. Myslel jsem to ale tím druhým (kvalitativním) způsobem.

                                    Jen na vysvětlenou: Záměna obou typů adjektiv je dnes velmi běžná. Vezmi si třeba slova "zábavní" a "zábavný". Vztahové adjektivum "zábavní" znamená "určený pro zábavu, vztahující se k zábavě", kdežto kvalitativní adjektivum "zábavný" znamená něco jako "veselý". Máš třeba "zábavnÍ průmysl", ale "zábavnÉho člověka". Viz též dvojice "rozumový" (vztahové) a "rozumný" (kvalitativní).

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Medvěd
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Šnek

                                         

                                    Teď jsi na to kápnul. Přesně tak: Tržní ekonomika je postavena na primitivním principu "něco za něco". Že je to princip neekologický až antiekologický, vyplývá tedy opravdu už přímo z definice. Jestli ji tedy z toho budeme vinit nebo nevinit, už není důležité. Prostě to tak je.

                                    Pokud tu kritizuju ekonomické (či spíše ekonomistické) myšlení, takprávě proto, že není schopno pracovat s nekvantifikovatelnými veličinami (pojmy), jako je ekologie nebo sociální spravedlnost.

                                    Z tohoto důvodu ekonomické principy nemůžou být jediným prindipem, na kterém je organizována společnost. Celi západní Evropa přijala koncept sociální a ekologicky akcentované tržní ekonomiky. To jen polobůh Klaus vyhlásil u nás tržní ekonomiku "bez přívlastků" (tj. bez sociálních a ekologických akcentů), čímž vrhl sociálně ekonomické vztahy u nás o půl století zpátky.

                                    Takže jedinou otázkou zůstává, jakými prostředky se do tržní ekonomiky dostanou ty obtížně kvantifikovatelné sociální a ekologické akcenty. Ty nenáviděné dotace, subvence, ekologické daně, daňové úlevy atd. jsou ale zase jen ekonomickou veličinou. Podle mého je třeba se oprostit od úzce ekonomi(sti)ckého myšlení a zahrnout do svých úvah i sociální a ekologické ohledy.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Medvěd
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    "Ekonomické myšlení je přímo protikladem myšlení altruistického, sociálního, ekologického."
                                    Už několikrát jsem Ti říkal, ať si přečteš něco o mikroekonomii než začneš blábolit nesmysly.
                                    Ekonomie žádné chování nedoporučuje. Ekonomie popisuje chování lidí. Proto už samo slovní spojení "ekonomické myšlení" je nesmyslné.
                                    A jen tak mimochodem, mikroekonomie popisuje i altruistické chování. Někam si to prosím zapiš, a už znovu stejný faux pas neopakuj.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Joe-CUBE
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    "To jen polobůh Klaus vyhlásil u nás tržní ekonomiku "bez přívlastků" (tj. bez sociálních a ekologických akcentů), čímž vrhl sociálně ekonomické vztahy u nás o půl století zpátky."
                                    1) půlstoletí před Klausem byl už v celé Evropě rozlezlý socialismus, to bys musel koukat ještě trochu dál zpátky.
                                    2) bohužel zůstalo pouze u proklamací. Například slavná kuponová privatizace bylo dovedení všelidového vlastnictví výrobních prostředků k dokonalosti. Marx, Engels i Lenin by čuměli:-/

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Joe-CUBE
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Šnek: Blábolíš nesmysly.a nejen teď .. JS.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: JS
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    http://www.econlib.cz/zlatyfond/index.htm

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: Medvěd
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Abych přistavěl jedno patro k tomuto věžáku. Obávám se, že dotace na eko, bio a podobné věci nejsou ani tak často vytvářené pod vlivem eko či bio spotřebitelů, ale pod vlivem výrobců příslušného zboží. Kdyby kupř. byla tepelná čerpadla dotována se záměrem úspory, bylo by tam omezení, co může příjemce dotace vyhřívat. Takhle se podpoří výrobce, který by v bezdotačním prostředí mohl svá čerpadla vyrábět v mnohem omezenější míře. Takže dotace určitě ne, ale nehledejme za všemi ekonomickými nesmysly ekology/ekologisty.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 18.09.2008
                                    Autor: petrp
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: kolo versus motorka

                                         

                                    Medvěde, přesně jak píše i Joe, problém je v tom, že k popisu obou druhů myšlení používáš naprosto mimochodné termíny, které s tím nemají co dělat. Ekonomické myšlení může být altruistické, může být i ekologické, může být nesobecké... A opačně. A to dokonce i tehdy, je-li zaměřené na zisk. Záleží pouze na okolnostech. Navíc sobecké nebo nesobecké jsou pojmy vztahové - můžeš být sobecký vůči někomu nebo něčemu. I to mění situaci. V jistém smyslu ti jsem schopen dokázat, že vždy jednáš sobecky, to by nebyl problém. Jde o vztahovou soustavu :-), kterou si určíme.

                                    Nehledě k tomu, že ty uvažuješ jako zisk pouze zisk finanční, což je chyba, kterou dělali ekonomové naposledy někdy před 70 lety, pokud se nepletu. Než si uvědomili, že jejich věda se týká lidí, ne kalkulaček. Což je u tebe trochu překvapivá chyba ;-)

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 19.09.2008
                                    Autor: k.vl
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: kolo versus motorka

                                 

                            Pokrýt 1% pouští nějakýma foto článkama prostě nelze. Elektřina se nedá skladovat, takže mít elektrárnu uprostřed Sahary je zcela na nic... Je to stejná utopie, jako Medvědův svět bez aut, peněz atp...

                            [ Zpět ]
                            Datum: 18.09.2008
                            Autor: hekynen
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: kolo versus motorka

                                 

                            tak to tedy nevím... podle toho co si počítám, tak z 1km2 pouště by se dalo vytřískat zhruba 100MW, což představuje dvacentinu výkonu Temelínu. Sahara má zhruba 9000km2.
                            Navíc tím úplně rozvrátíš pouštní ekosystém, systém ohřívání a cirkulace vzduchu na zeměkouli a nevím co ještě. A také stále narážíš na neobnovitelné zdroje. Nevím jak všelijak se ty používané vzácné prvky jmenují, ale tuším že jich je hodně.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 18.09.2008
                            Autor: Hrabosh
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: kolo versus motorka

                                   

                              spletl jsem se, všude má být o nulu méně (neumím násobit).

                              [ Zpět ]
                              Datum: 18.09.2008
                              Autor: Hrabosh
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: kolo versus motorka

                                   

                              Proto to jsou taky "vzácné prvky"...

                              [ Zpět ]
                              Datum: 18.09.2008
                              Autor: hekynen
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Skryté touhy lezou na povrch... :-)))))

      [ Zpět ]
      Datum: 15.09.2008
      Autor: ronda
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Onehdá jsem četl, že do Beskyd se vrátili Medvědi. Že se tam prohánějí na motorkách ale už nepsali... :-))

      [ Zpět ]
      Datum: 15.09.2008
      Autor: hekynen
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Tys neviděl "Šest medvědů s Cibulkou" ??? Tam ho na mašinách drtili v pohodě.

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: ronda
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Myslíš ten pořad "Vaříme s ..."? S kým to bylo si už nepamatuju, mám na jména špatnou paměť... Nechci být hnidopich, ale "s cibulkou" bych spíše napsal s malým c. Je to sice název zeleniny, ale s velkým C se to uprostřed (na koci) věty nepíše. Píše se "Vajíčka na cibulce", "Hovězí guláš s cibulí"... A kolik se tam dává cibule? Jako do gulášu, tj 1:1?
          :-))

          [ Zpět ]
          Datum: 15.09.2008
          Autor: hekynen
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Cibulka tam sice taky vařil, ale teď si teda nejsem vůbec jistý, jestli jako "mlaďas" opravdu neznáš tuhle klasiku, nebo si jen děláš bžundu... :-) Máš tam těch smajlů málo :-P

            [ Zpět ]
            Datum: 15.09.2008
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Zas tam mám málo smajlíků?
              Já a mlaďas? O, ty lichotníku! :-)) Ten film je stejný ročník jako já... ;-)

              [ Zpět ]
              Datum: 15.09.2008
              Autor: hekynen
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                njn, já už se pomalu styděl jít na premiéru... :-))))

                [ Zpět ]
                Datum: 15.09.2008
                Autor: ronda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  Tož to potom ja... ;-)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 15.09.2008
                  Autor: hekynen
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            1:1? To bys musel cibule koupit vágón, kdo by se s tím loupal?

            [ Zpět ]
            Datum: 15.09.2008
            Autor: pro_pa
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Včera jsem v uzeninách v Jindřišské objevil Medvědí klobásy. Hned jsem koukal, jestli z některé nekouká kus řídítek nebo rolnička z přehazovačky - ale nic. Asi byly z jiného huňáče (zatím) ... :o))))

            [ Zpět ]
            Datum: 16.09.2008
            Autor: ckp13
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Já mám úplně jinou asociaci(a nemá nic společného sTebou,Medvěde).Pokud uslyším "medvědí...",okamžitě mi vyskočí "ho..o".Při vychytávkách na autě to byl dokonalý materiál.A přiznám,že mi dlouho trvalo,než jsem zjistil skutečný název(panelový tmel).

              [ Zpět ]
              Datum: 16.09.2008
              Autor: jinec
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                To bych ještě doplnil, že slovo pendrek má nespíš ten samý původ -> Bärdreck.

                [ Zpět ]
                Datum: 16.09.2008
                Autor: petrp
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  Ano, "Bärendreck" se v němčině říká nejen instalateŕské těsnící hmotě (i na karoserie), ale také lékořici. Takže medvědí exkrement je mimo jiné také oblíbenou pochoutkou. :o))

                  [ Zpět ]
                  Datum: 16.09.2008
                  Autor: Medvěd
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: kolo versus motorka

                         

                    To, tak teď jsi mi zcela zkazil chuť. A to jsem měl ten pendrek tak rád... A přitom jsem žral hovno a ke všemu ještě Medvědovo... No, to je fakt pěkné... :-))))

                    [ Zpět ]
                    Datum: 16.09.2008
                    Autor: hekynen
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: kolo versus motorka

                           

                      Tak tomuhle se říká "hovno vědět" :-))))))))))))

                      [ Zpět ]
                      Datum: 16.09.2008
                      Autor: Jarda
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: kolo versus motorka

                             

                        Sakra, oprava, "hovno se dozvědět" :-)))))

                        [ Zpět ]
                        Datum: 16.09.2008
                        Autor: Jarda
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: kolo versus motorka

                           

                      Tak jsou lidi, co se tváří, že sežrali hovno Šalamounovo.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 16.09.2008
                      Autor: petrp
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Fakt panelový tmel? Dělám s tím příležitostně už víc jak deset let a taky jsem často uvažoval, jak je to oficiálně :-)))

                [ Zpět ]
                Datum: 16.09.2008
                Autor: k.vl
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  "Panelový" nebo též "stavební" tmel. Výraz ale používají i instalatéři, kteří si tuto hmotu vyrábějí (napodobují) pro své účely a jsou schopni "medvědím hovnem" nazvat i hadr namočený ve fermeži.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 16.09.2008
                  Autor: Medvěd
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  Správně se to jmenuje BUTYLOVÝ TMEL (butylkaučuk) buď ve formě salámu nebo kartuše.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 16.09.2008
                  Autor: jipík
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: kolo versus motorka

                         

                    Kurnik, teď jsem napsal odpověď a nezobrazila se... Ještě jednou: Butylový tmel - ten výraz samozřejmě znám, neznám výraz panelový tmel. I když nedávno mě jeden instalatér přesvědčoval, že medvědí hovno a butylový tmel není to samé... A teď se ukažte :-)))

                    [ Zpět ]
                    Datum: 17.09.2008
                    Autor: k.vl
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Ty máš vlastně nick přímo spojený s motorismem. Však Mercedesům se odjakživa říká "medvědi" ! Sám v práci v jednom medvědovi jezdím :-))
      A jak se zpívá v jedné písničce "...a místo na koních tam jezdí v medvědech..." :-)

      [ Zpět ]
      Datum: 15.09.2008
      Autor: ronda
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        V medvědovi? Takže dobře znáš Medvědovo nitro? :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 15.09.2008
        Autor: k.vl
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Moc hezky napsaný Fénixi. Fakt se to hezky četlo. Mám zkušenosti s obojím a naprosto souhlasím.
    Co bych udělal já je akorát to, že bych zahodil helmu. A ta motorka by byla chopper. CO je potom pro mě stejné je ten pocit svobody na cestě. Ale jinak se to srovnat nedá. Já už na motorce nejel pár let a myslím, že se k ní ani nevrátím. Kolo je pro mne jasná výhra.
    Ale podobně porovnávám i pěší turistiku a cestování na kole a musím se přiznat, že to je staršně podobné tomu tvému porovnání motorky a kola. To co vnímáš a cítíš z krajiny na kole je zlomek toho, co vnímáš, když jdeš pěšky. Nebýt toho, že pěšky ujdu za den tak čtvrtinu, tak bych kolo možná zvrhl nebo alespoň dost omezil....

    [ Zpět ]
    Datum: 16.09.2008
    Autor: Jurimír
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Jasná nepřímá úměra - čím rychleji se pohybuješ, tím méně podnětů vnímáš. Z toho vyplývá, že nejvíce vnímáš, když sedíš na p*deli a nikam se ne$ereš :-D

      [ Zpět ]
      Datum: 16.09.2008
      Autor: Joe-CUBE
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        naprostý souhlas! ALe záleží na tom, KDE sedíš na prdeli!

        [ Zpět ]
        Datum: 16.09.2008
        Autor: Jurimír
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          "...nic nedělám, jen sedím - a přesto driftuju ?..."

          [ Zpět ]
          Datum: 16.09.2008
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Ovšem sedět na prdeli je co se týče pohybování se vlastně singularita, takže čistě teoreticky by tam nemusely být žádné zážitky, nebo nekonečně mnoho. Asi záleží, kde, případně s kým člověk sedí.

        [ Zpět ]
        Datum: 16.09.2008
        Autor: petrp
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          ... nebo leží. :o))

          [ Zpět ]
          Datum: 17.09.2008
          Autor: ckp13
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        No...pohybuju se sice rychle, ale na prdeli sedím taky. Přírodu vnímám okrajově, nicméně motorku velmi intenzivně. I když se někam seru :-)
        Hold jeden musí častějc zastavit, lehnout si do trávy a koukat do nebíčka. To klíště se mi zakouslo do pravé ruky, našel jsem ho až doma - ty jihočeský jsou prý nejnakažlivější. Jestli dostanu encefalitídu (a přežiju ji bez následků), přestanu dělat pauzy a spát budu po hotelích - bude to bezpečnější :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 16.09.2008
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Ty jopa - tu helmu bych možná i zahodil, nebýt té policijé, policijé, korupcí to tam všechno žijé. Ono se s nima dost blbě diskutuje a ty pokuty...
      Chopper - samozřejmě, pohodička a tak, ale blbě se s ním zajíždí do lesa a tahle moje prdlavka je prý mnohem lépe ovladatelná - dosud jsem jezdil jen na Jawě Mustang před 20 lety a nedávno na Babetě.
      Díky za pochvalu. Představ si, dodnes čekám, až se v knihovně uvolní ta knížka, cos mi doporučil. Asi je fakt pěkná, je furt zadaná :-)

      [ Zpět ]
      Datum: 16.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Já vím. Taky jsem s nima párkrát dikutoval, já jezdil skoro vždycky bez helmy....

        No to máš možná pravdu,ale ani u Chopperu ta světlost podvozku není nijak strašná, takže pokud jezdíš po asfaltu a do lesa jen zajíždíš na spaní, tak to nevadí...

        Oživ mi pamě´t, já tu doporučoval víc knížek, co jsem doporučil tobě?

        [ Zpět ]
        Datum: 16.09.2008
        Autor: Jurimír
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          "Zpěv drozda" to byl

          [ Zpět ]
          Datum: 16.09.2008
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            tak to si fakt přečti!
            http://www.zbozi.cz/?q=zp%C4%9Bv+drozda

            jenom tedy když jsem si přečetl upoutávku, kterou tam mají, tak bych si to podle ní asi nekoupil... :o( Ale je to jedna z mých nejoblíbenějších knih a četl jsem jí několikrát...

            [ Zpět ]
            Datum: 17.09.2008
            Autor: Jurimír
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Už jsem vznesl dotaz na dodavatee :-)

              [ Zpět ]
              Datum: 17.09.2008
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              tele

              [ Zpět ]
              Datum: 17.09.2008
              Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Asi te potesim. Jsem si to dneska rano precetl. A ani se radeji neptej kde, protoze to by te nepotesilo:-)))

    Jinak...fakt pekne napsane!!!

    [ Zpět ]
    Datum: 17.09.2008
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Kde jsi přečetl(a po ránu)?Určitě v místnosti,o níž Jean Jacques Rousseau řekl,že tam člověka napadají nejgeniálnější myšlenky.

      [ Zpět ]
      Datum: 17.09.2008
      Autor: jinec
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Ja nevim, kde teda sedaval Rousseau, ale me obcas dost dobre napady napadaji na WC:-)

        [ Zpět ]
        Datum: 17.09.2008
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          No o tom je řeč-na hajzlíku.

          [ Zpět ]
          Datum: 17.09.2008
          Autor: jinec
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Máš laptop bezdrát, jo?

      [ Zpět ]
      Datum: 18.09.2008
      Autor: k.vl
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Potěšil, díky. Je mi jedno kdes to četl - však Ty víš taky prd, odkud teď píšu :-)

      [ Zpět ]
      Datum: 18.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: kolo versus motorka

         

    Pěkné čtení. Děláš něco s tím bolavým kolenem, kromě toho, že se motorizuješ? :-))
    Byl jsi u doktora? Jíš nějakou kloubní výživu?

    [ Zpět ]
    Datum: 21.09.2008
    Autor: Suchoj
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: kolo versus motorka

           

      Děkuju. Jednou ročně si dávám tříměsíční kůru - Proenzi se to myslím jmenuje. A omezil jsem počet ujetých cyklokilometrů. A snažím se zbavit zlozvyků při šlapání - jezdil jsem celý nakřivo a tou levou nohou jsem šlapal blbě. (www.cyklopopruh.info) Protože jsem klasický závislák, koupil jsem tu motorku - prostě se snažím nahradit závislost jinou závislostí. Když jednou za čtrnáct dní vyrazím na motorce někam dál, nemám tak silnou potřebu jezdit na kole někam daleko.
      K doktoru jsem ještě nevyrazil, páč mi přijde, že s tím nejde nic dělat. Prostě mám načatý chrupavky, vytahaný vazy, na operaci to určitě není.

      [ Zpět ]
      Datum: 21.09.2008
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: kolo versus motorka

             

        Já jsem vyrazil během poslední doby (kdy jsem skoro nemohl chodit, jen jezdit na kole) s bolestí kolena ke dvěma různým ortopedům. Jeden mi nad rentgenovým snímkem oznámil, že tam nic nevidí a vypoklonkoval mě z ordinace. Druhý prohlásil, že je tam mohl možná být nějaký malý zánět. Asi si seženu nějakého šamana.

        [ Zpět ]
        Datum: 22.09.2008
        Autor: petrp
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          To je vono. Já to ani zkoušet nehodlám, počkám si až to bude zralý na protézu :-)
          Ale mně to bolí jen minimálně, začíná to zlobit (přeskakuje mi tam nějaký vaz) až tak po první stovce a bolet po třech dnech jízdy. Přijde mi, že ti ortopedi jsou divný. Nebo čekaj na úplatek, já nevim.

          [ Zpět ]
          Datum: 22.09.2008
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          Buď rád... Mne ortoped nad rtg snímkem kolena řekl, že taková hrůza to až není, že všechno už viděl; ale zatím nikdy ne v jednom kolenu naráz...

          [ Zpět ]
          Datum: 22.09.2008
          Autor: hekynen
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            To vás takhle aspoň utěšují,nebo rozumují.U mě mají jeden argument-"co chcete ve vašem věku?"Musím zaklepat,nevyhledávám je(až na to moje "omrzání" končetin).

            [ Zpět ]
            Datum: 22.09.2008
            Autor: jinec
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: kolo versus motorka

               

          bývalou manželku furt bolelo koleno. Už skoro nemohla tancovat, což je pro ní totéž, jako by nemohla žít. NA rentgenu tam vlastně nic nenašli a tak jí navrhli, že se tam podívají. Odkládala to několik měsíců a furt trpěla. Pak se nakonec rozhodla a šla tam. Měla v koleni zdvojenou nějakou membránu či co a to tam prostě překáželo, tak jí tu nnadbytečnou odstranili a je v pohodě. Dva dny po operaci byla doma a courala se o berlích. Týden po už chodila bez berlí a teď cca tři týdny po operaci měla první taneční vystoupení. Nic jí nebolí a je v pohodě!

          Neváje! Ty ani Fénix. Pokud tedy nejste masochisti, co si užívají bolest...

          [ Zpět ]
          Datum: 22.09.2008
          Autor: Jurimír
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: kolo versus motorka

                 

            Co to, "neváje"? :-) to je nějaké cizí slovo, nebo to mělo být neváhejte?

            Tvoje bývalá měla asi větší štěstí na dochtory. A vůbec - já tam nemužu. Kdyby mi to vyléčili, musel bych prodat motorku :-))

            [ Zpět ]
            Datum: 22.09.2008
            Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              Typický druh překlepu: tzv. "přesmyčka s výpustkou". Zamýšlené slovo je tedy "Neváhej".

              [ Zpět ]
              Datum: 22.09.2008
              Autor: Medvěd
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: kolo versus motorka

                   

              ale no jo porád, má tam být neváhejte :o))
              Já těma dvěma prstama píšu dost pomalu a blbě:o(

              No nemusíš, ale mohl bys a pak si za stržený peníz koupit nový kolo:o))

              [ Zpět ]
              Datum: 22.09.2008
              Autor: Jurimír
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: kolo versus motorka

                     

                Ani nevíš, jak mě to láká - prodat to a koupit karbonovou silničku. O tom doktorovi bych uvažovat měl.

                [ Zpět ]
                Datum: 22.09.2008
                Autor: Neregistrovaný uživatel (Fénix)
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: kolo versus motorka

                       

                  no vidíš, to je motivace k návštěvě doktora! ;o)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 22.09.2008
                  Autor: Jurimír
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • elektrokolo-konverze

         

    při browzdání jsem narazil na tohle: http://www.google.com/search?hl=cs&q...

    několik odkazů na e-shopy v USA (obvykle). Jde o to že umožnují nahrazení náby předního kola nábou s elektromotorem. I s baterkou to bývá okolo 400usd (= cca 6800kč)...

    [ Zpět ]
    Datum: 22.09.2008
    Autor: Hrabosh
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

včera
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

284 cyklistů (11 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024