reklama

Fico: Ja budem pokojne chodiť na bicykli

Fico: Ja budem pokojne chodiť na bicykli
Premiér Robert Fico dnes nezaradil do programu vlády avizované upozornenie ministrom, aby využívali služobné autá a iné výhody len na prácu, nie pre rodinu.

Po rokovaní vlády ich len požiadal, aby vzhľadom na sociálnu situáciu ľudí, žijúcich na Slovensku, citlivo využívali svoje výhody. Jeho slová mali rôznu odozvu. Minister kultúry Marek Maďarič si žiadne upozornenie nevšimol. Minister vnútra Robert Kaliňák počul, že majú k týmto veciam pristupovať citlivo, minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa videl aj zdvihnutý premiérov prst. Minister spravodlivosti Štefan Harabin, ktorého rodina používaním služobných áut kauzu vyvolala, novinárom opakoval, že neporušil zákon. O upozorneniach nevie, z rokovania vlády odchádzal dobre naladený, mávajúc veľkonočným korbáčom.

"Nikdy som neporušil zákon, ani ho nikdy neporuším...Keď je spoločenská potreba, aby členovia vlády chodili na bicykli, pripravím zmenu zákona," vyhlásil Harabin. "Zaznela výzva, aby boli využívané tieto veci s väčším citom," povedal o premiérovom upozornení minister Kaliňák. "Pán premiér nekritizoval. Pán premiér povedal, že nás požiada, aby sme sa chovali hospodárne. Mimo oficiálneho rokovania vlády nás požiadal," uviedol Jureňa.

Vo vození rodiny ministerskými autami nevidí Jureňa problém. "Ja by som to veľmi hlboko nerozoberal. Skúsme sa na to pozrieť manažérskym pohľadom. Už za socializmu nás učili, to boli teórie Fordove, Baťove a neviem aké, že manažér, čo je vlastne aj minister, má byť tak zabezpečený, aby nemusel uvažovať nad takými maličkosťami, že kedy, čo kde si kúpi, aby sa plne koncentroval a venoval svojmu povolaniu a výkonu ministra. Takže toto je základné kritérium a z toho sa vychádza." Vysvetlil, že keď napríklad príde domov "uťahaný neskoro večer a má si ísť ešte niečo vybavovať, tak použije manželka trebárs auto".

Premiér Fico po rokovaní vlády médiá neinformoval. Na oceňovaní záchranárov z Novák im ale prezradil, ako urobil to, čo jeho hovorkyňa avizovala už v piatok oficiálnou tlačovou správou a on sám v sobotu v dialógoch Slovenského rozhlasu: "Po skončení rokovania vlády, keď sme program vyrokovali a už bol koniec, som veľmi neformálne požiadal ministrov vlády, aby tie nepeňažné plnenia, na ktoré majú podľa zákona nárok, aby ich využívali čo najcitlivejšie, berúc na zreteľ sociálno-ekonomickú situáciu na Slovensku." "Ja sa sám snažím vo verejnom živote vyhýbať nejakému extenzívnemu využívaniu nepeňažných plnení, hoci mám na to nárok," dodal.

"Domnievam sa, že v tomto duchu sa podobná situácia už nebude opakovať," povedal Fico novinárom bez ďalší podrobností.


Zároveň v ostrej diskusii s novinármi dodal, že ak vznikne v spoločnosti potreba, navrhne, aby ústavní činitelia nemohli používať auto, byt, ani telefón. "Ja budem pokojne chodiť na bicykli," tvrdil.


Fico v SRo vyhlásil, že vyzve svojich ministrov, aby "neprovokovali“ občanov a nepeňažné výhody používali len v nevyhnutnej miere. Používanie služobného auta ministra spravodlivosti Štefana Harabina jeho rodinnými príslušníkmi zhodnotil ako "gól do vlastnej brány“. "Predseda vlády, berúc na zreteľ sociálno-ekonomickú situáciu na Slovensku a citlivosť danej témy, požiada v stredu na rokovaní vlády členov kabinetu, aby nepeňažné plnenia, na ktoré majú nárok, využívali čo najúčelnejšie len v nevyhnutných prípadoch a berúc do úvahy základné zásady politickej kultúry," uviedla v piatok hovorkyňa Silvia Glendová.

Kauza Harabin sa začala po tom, ako médiá informovali, že ministrov syn používa služobný volkswagen passat. Najnovšie týždenník Plus 7 dní odfotil ministrovu manželku, ako sa počas ministrovej služobnej cesty v Taliansku vozila do práce aj z práce vládnym bmw, tzv. bavorákom, so šoférom. Minister oznámil, že sa bude proti "štvavej kampani" brániť žalobami.



aktualizované 17:36

4. 4. 2007 16:05:00 | (SITA, ČTK, zh

[ Zpět ]
Datum: 05.04.2007
Autor: alo
  • Re: Fico: Ja budem pokojne chodiť na bicykli

         

    Á politika!!!! A ještě slovenská...no to tu ještě chybělo!!! To nás jako chceš zaujmout starostí o to, jestli váš premiér chodí do zamestnania autom či na bicykli???? Jdi s tim do háje! O kolech tam zmínka jen narážkou a okrajově...nemáš něco lepšího v rukávu???

    [ Zpět ]
    Datum: 05.04.2007
    Autor: Martis
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Fico: Ja budem pokojne chodiť na bicykli

           

      Pokaždý na Slovesku koukám, jestli neuvidim někoho chodiť na aute, bohužel, jezděj v nich tak jak my (uvnitř).
      A teďky chtěj chodit na kole ?! Pokojně. No nevim :)))

      [ Zpět ]
      Datum: 05.04.2007
      Autor: PepikW
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Fico: Ja budem pokojne chodiť na bicykli

         

    »to boli teórie Fordove, Baťove a neviem aké, že manažér, čo je vlastne aj minister, má byť tak zabezpečený, aby nemusel uvažovať nad takými maličkosťami, že kedy, čo kde si kúpi, aby sa plne koncentroval a venoval svojmu povolaniu a výkonu ministra«

    Tak to se tedy velice mýlíš! Z pohledu jak Tomáše Bati st., tak Jana Antonína Bati měl být takovým způsobem zaopatřen každý spolupracovník, který vytváří hodnoty, kdežto úředník žádné hodnoty nevytváří, ale naopak spotřebovává, spíše odvádí lidi od jejich práce a krom toho má snahu zbavit se jak přidělené práce, tak zodpovědnosti za ni, proto produkuje další úředníky na něž by přenesil obojí. Aby dokázal svou vlastní nepostradatelnost, vymýšlí zbytečné předpisy a papírování.

    Po roku práce u Baťů počítal autor knihy Botostroj, jestli už mají s manželkou našetřeno na auto (asi 60 000 Kč — pracoval sám, manželka byla v domácnosti). Ministr je zabezpečen tak, že nemusí počítat a nejen manželka, ale i dítka, si z jeho platu mohou pořídit svá auta.

    Jestliže má přiděleno služební auto, pak už z názvu vyplývá, že cesty jeho rodiny nemají se službou státu nic společného. Stejně tak ani ministrovy, jež nesouvisejí přímo s výkonem jeho funkce.

    [ Zpět ]
    Datum: 05.04.2007
    Autor: Bin-Laďin
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

22.04.2024
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

324 cyklistů (14 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024