reklama

Volba elektrokola

Tohle téma jsem založil hlavně pro zájemce o pořízení elektrokola nebo pro zkušenosti, pozitivní i negativní. Prosím pište sem jen komentáře k tématu, nepište sem příspěvky typu že je elektrokolo blbost a že je lepší si koupit normální kolo a zvýšit fyzičku. Pokud možno vycházejte z vlastní zkušenosti a nevyjadřujte se k něčemu co znáte jen z doslechu, z tisku nebo z internetu.
Existuje více konstrukcí elektrokol . Liší se provedením a vlastnostmi a volba není nikdy jednoznačná, jednotlivé systémy mají přednosti a nedostatky a při výběru je potřeba brát v úvahu řadu faktorů. Mezi ně patří:
- k čemu budu kolo používat – denní dojíždění do zaměstnání, většinou v rovinaté krajině, nebo naopak spíše pro sportovní využití.
- požaduji minimální námahu, malou potřebu vlastní síly, většinu námahy má převzít elektropohon (v tom případě je potřeba hledat modely s vyšším výkonem), nebo dám přednost sportovnímu kolu, elektropohon má sloužit jen k přípomoci třeba ve větším stoupání (potom je dobré se zajímat o hmotnost, nezapomínat na to, že do kopce povezu i kolo a každé kilo navíc spotřebuje část energie)
- chci především nízkou cenu, nebo si raději připlatím za kvalitu.
Je dobře nezapomenout ani na zásadu „nejsem tak bohat, abych si kupoval levné věci“. A smířit se s tím, že kvalita něco stojí, nelze přepokládat že za malý peníz pořídím perfektní kolo. Za málo peněz málo muziky. Nelze čekat že za cenu Fabie pořídím Mercedes, na druhé straně je třeba zvážit, zda cenu nezvyšují zbytné prvky. Není na místě se domnívat že u značkových kol platíte „za značku“ – výrobci zavedených značek mají dlouhodobé zkušenosti a záleží jim na udržení dobrého jména. Nízkou cenu lze dosáhnout jen použitím levnějších materiálů a levnějších komponent (motor, akumulátor, brzdy, řazení)
A jaké se používají pohony:
- v předním náboji
- v zadním náboji
- u středového složení
Při umístění v nábojích je poněkud ztížena možnost demontáže kola v případě defektu, nejsou zde rychloupínače a je nutné použit

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 31.07.2016
Autor: honmer
  • Re: Volba elektrokola

         

    Myslím,že tohle už je tady probrané. Na rychlé dojíždění v rovinaté krajině je nejlepší řešení E-moped se silným nábojovým motorem. Ocelový rám,široké pneumatiky. A kotoučové brzdy. Nebo cokoliv se středovým motorem. To vyhoví univerzálně.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.07.2016
    Autor: smrtistroj
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Pokračování...
    Společnou nevýhodou většiny elektrokol se shora popsanými způsoby pohonu je vysoká hmotnost, ve většině případů v rozmezí 20 – 25 kg, výjimečně lze na trhu nalézt modely o něco lehčí, jako extrém jsem viděl kolo KTM hmotnosti 17,5 kg. Výrobci někdy rádi uvádějí cenu bez akumulátorové baterie (ta má většinou nad 2 kg), nebo hmotnost neuvádějí vůbec. Výjimkou z hlediska pohonu je systém rakouské firmy Vivax-Assist, uložený v sedlové trubce rámu. Informaci je možné nalézt zde: http://www.www.treking.cz/testy/gruber-assist.htm (v článku je popisován starší model Gruber-Assist s akumulátorem 4,5 An, funkčně je pohonný mechanismus stejný, nyní se ale dodávají akumulátory 6 Ah a 9 Ah), . Celý tento pohon včetně akumulátoru 6 Ah totiž váží 1,8 kg (!) a celé kolo typu MTB, cross nebo treking tak může vážit 13 – 14 kg. Extrémem s tímto pohonem je silniční kolo s hmotností 9,9 kg. Zájemce si ale musí být ochoten za nízkou hmotnost zaplatit, samotný pohon stojí totiž 2700 €. Lze jej vestavět v podstatě do jakéhokoli kola, jehož rám má vnitřní průměr sedlové trubky 30,5 nebo 31,8 mm. Akumulátor může být umístěn v podsedlové brašničce nebo třeba ve formě cyklistické láhve. Na kole tedy není na první pohled vůbec patrné že má elektrický přídavný pohon a lze ho také bez baterie používat jako normální kolo bez motoru. Ke kolu s tímto pohonem se rozvinula diskuse v tématu „Nové elektrokolo“, tam lze nají některé informace, obsahem většiny příspěvků ale byly pochybnosti o tom, zda je reálná hmotnost kola pod 14 kg včetně akumulátoru a zda výkon 200 W stačí. Pochybovače mohu přesvědčit, takové kolo máme já i manželka pět let a už jsme na něm ujeli spoustu kilometrů, většinou v horském terénu (Jizerské hory). Moje je dokonce „celopéro“ a přesto i to váží včetně akumulátorové baterie pod 14 kg. Stálo mne ovšem 4000 €, kupoval jsem ho naštěstí v době kdy byl kurs euro pod 25 Kč. Koupě jsme nikdy nelitovali, to co projedeme jsme nikdy bez motoru bez tlačení neprojeli.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.07.2016
    Autor: honmer
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Volba elektrokola

           

      Dojíždět do práce na kole za 100000? To budu raději dojíždět autem

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 31.07.2016
      Autor: smrtistroj
      Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
      • Re: Volba elektrokola

             

        To jsem nikde nenapsal, nevím jak jsi na to přišel.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 31.07.2016
        Autor: honmer
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Kolo které jsem popsal mám pouze pro sportovní účely, pro zábavu. Pracuju dílem v kanceláři kterou mám v domě, dílem po městě využívám většinou MHD, jen občas auto.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.08.2016
        Autor: honmer
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Dobrý den,
      jsem zde začátečník a trochu se v odpovědích ztrácím. Proto prosím o jednoduchou radu. Chci začít jezdit na kole do práce v Praze, jedna cesta cca 15 km, docela kopcovitá, celkem tedy denně max 50 km. Mám městské kolo, které mi plně vyhovuje, ale přece jen do kopce je to trochu dřina, takže pro ježdění do práce se to moc nehodí, nemám čas se po dojezdu sprchovat. Je mi 55, vážím 80 kg, dobrá kondice. Jako ideální tedy vidím doplnit moje kolo elektropohonem. Moje představa je tak do 25 000, za to myslím by se už něco slušného dalo pořídit. Pokud by to šlo, asi bych rád na kole nechal obě přehazovačky, ale podmínkou to není. Na sport mám jiná kola, toto je vyloženě na jízdy po městě. Když to tedy shrnu, sháním spolehlivé, přiměření kvalitní, avšak nijak extrémní řešení. Děkuji předem za každou radu, nejlépe s konkrétními odkazy.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 18.09.2016
      Autor: lanka
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Dobrý den, já se rozhodnul se pro středový pohon, protože ten na rozdíl od nábojového využívá rozsah zadní přehazovačky a do kopců je mnohem vhodnější, takže jsem vloni koupil sadu středový motor Bafang BBS-2 48V/750W s baterií do rámu 48V/11,6Ah, , např.jeden z těchto:http://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/3-1-Sety-na... Baterii s co největší kapacitou do rámu - v kopcích s mou váhou 120kg vydrží cca 40km ( přejezd brdského hřebene na druhou stranu do Třebáně a zpět do Mníšku ), když ji trochu šetřím a v rovinách pohon vypínám, tak ujedu cca 70km ( jel jsem teď do Berouna a zpět, před měsícem z Českého Brodu přes Mukařov, Velké Popovice a Davli do Mníšku ).
        Co se týče nastavení řídící jednotky, tak já to mám nastavené, že mě ruční plyn pomáhá podle nastaveného výkonu+cca 100W navíc k tomu. Ten servisák se mě na to ptal, že prý lze nastavit plyn na dva způsoby - tak jak to mám já, že funguje podle nastaveného stupně přípomoci - já mám např.na1.stupeň 150W, na stupeň 2 výkon cca 250W při šlapání a když použiju ruční plyn, tak je výkon cca 350W. Na další stupeň č.3 mám výkon při šlapání 350W a s plynem cca 450W. A další stupně jsou vždy +100W výkonu. Ale je fakt, že na většinu kopců mě stačí 250-350W, jen občas se najde kratší prudší kopec, kde je potřeba přidat výkon. Samozřejmostí je nutnost řazení, ale právě ten středový motor má výhodu, že je nastaven aby se jeho efektivní otáčky pohybovaly v rozmezí, ve kterém je obvyklá kadence šlapání.
        Baterii to chce volit s montáží do rámu, mít těžkou baterii vzadu na nosiči dost negativně ovlivňuje jízdní vlastnosti, stačí mít naložený nosič a hned je to dost znát. Naopak baterie namontovaná do rámu místo košíku na lahev se za jízdy prakticky nepozná.
        Tento motor má jedinou nevýhodu, že přijdete o trojtác, ale zadní přehazovačka Vám zůstává, já mám 9-ti kazetu a vyjedu s ní většinu kopců bez problémů.A středový motor má proti motorům v náboji kola výhodu, že pracuje v efektivních otáčkách.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.09.2016
        Autor: pobrdny
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Volba elektrokola

             

        Určitě středový pohon a určitě 48V.
        Jako nejvýhodnější se mi jeví přestavba Vašeho stávajícího kola. Za 25.000 celý kolo se středovým pohonem a LiOn baterií neseženete.
        Otázka je, jestli jít do 750 a nebo 1000W verze. Osobně jsem šel do 1KW, lepší je mít rezervu a ty 2000 navíc se dle mého názoru vyplatí. Mám 130kg a ujedu v klidu v polabí 120km a ještě mi v baterii zbývá 25% (13.4Ah), jezdím na 1-3 přípomoc. Dojezd je silně individuální podle váhy/profilu tratě/rychlosti. 50km Vám dá s přehledem s 80ti kg ten 1KW bafang s 13.4Ah baterií i bez šlapání do rychlosti 25Km/hod.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.09.2016
        Autor: Killingman
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
        • Re: Volba elektrokola

               

          Nedovedu si představit realizaci vestavby středového pohonu do stávajícího kola (když pominu Vivax.assist), ale třeba to jde - taková realizace by mne zajímala. Pokud jde o výkon, záleží na způsobu využití, pokud není představa o šlapání zcela bez vynaložení vlatní síly, nebo dosahování vysokých rychlostí, ale má jít jen o přípomoc když docházejí síly ve větším stoupání, pak 250 W úplně stačí. Při 750 W nebo 1000 W už jde o motokolo a nesplňuje vyhlášku, omezující maximální rychlost 25 km/h (kolo by nemělo mít možnost tuto rychlost překročit). Spousta majitelů elektrokol ovšem toto omození nerespektuje.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 04.05.2017
          Autor: honmer
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Zde jsou pro Vaši představu dva běžně používané středové pohony určené pro přestavbu běžného kola, splňující vyhlášku EU (výkon 250W,spouštění pohonu šlapáním, vypnutí při dosažení 25km/hod.):https://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/3-1-Sety... nebo s torzním čidlem:https://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/3-1-Sety... Pohon se při standardním nastavení odpojí při dosažením rychlosti 25km/hod, ale nechápu, jak chcete omezit, aby kolo nepřekročilo tuto rychlost např. z kopce? Vyhláška mluví o tom, že při dosažení rychlosti 25km/hod. se musí pohon odpojit, nikoliv že kolo nesmí tuto rychlost překročit!

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 04.05.2017
            Autor: pobrdny
            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Ano, nepřesně jsem se vyjádŕil, nejde o překročení rychlosti, ale o znemožnění využívat pomoc motoru pro dosažení rychlosti nad 25 km/h. Ovšem kolo vybavené některou z pohonných jednotek kterou uvádíte nesplňuje jeden z mých požadavků, kolo má nejlehčí převod méně než 1:1 a tak je bez pomoci motoru prakticky nepoužitelné v kopcovitém terénu, když dojde k vybití akumulátoru je zle. Cyklista je tedy odkázán na motor. Na sportovním kole mám nejlehčí převod 22/36 zubů a s tím se dá vyjet i dost velké stoupání.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 04.05.2017
              Autor: honmer
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Vtipne, prevod mene nez 1:1 :))

                Jste resite docela divnou vec:
                Premyslite, 1) ze dojde baterka nekde v terenu, nikoliv jiz vedle domu na ceste zpatky, 2) mate tak velky kopec, ze prevod na kole nestaci, 3) pri tom nechete jit pesky:)

                Ja na svem rychlem kole mam prevod 52:11/17, coz je vice nez 3 pro nejvetsi pastorek, a nemam problem s dojizdenim na skoro prazdne baterce na nejlehci prevod.
                Ano, do velkeho kopce v terenu po projizdke vice nez 100km bych sel pesky:) Ale to jeste nikde nestalo:)

                Pro vas pozadavek vam muzu doporucit BBS-01 motorek, k kteremu pridelate dvojtalir, rekneme 42/22. (Koupite 42Z, a pripevnete male kolecko 22z). Kdyz dojde baterka, rucne prepnete s 42 na 22 a hotovo.

                Jsou tam 5 sroubu, neni to velky problem udelat.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 04.05.2017
                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Rád bych si ujasnil jak to myslíte, Vaší špatné češtině občas možná nerozumím. Nejlehčí převod na nynějším kole mám 22 (převodník) na 34 (desetikolečko), tedy 0,64. Bez motoru bych na něm hodně kopců nevyjel (je mi 73 a mám náhradu kyčelního kloubu), kdyby mi došla baterka 20 km od domova, bez toho nejlehčího převodu si nedovedu cestu domů představit v hosrkém terénu (v Jizerských horách). Nápad s převodníky 42/22 s ručním přehozením řetězu (bez přesmykače) je hodně nepraktické řešení a těžko by stačil řetěz napnout napínák přehazovačky. Máte na kole převodník 52 zubů a kazetu 11-17 zubů, pochopil-li jsem to správně. Jestli na tom vyjedete bez motoru jakékoli stoupání, pak musíte být výkonný sportovec, ovšem tohle asi málokdo v této diskuzi zvládne. I s přípomocí motoru tohle "rychlé kolo" bude pro průměrně výkonného cyklisty použitelné tak nanejvýš do mírně zvlněného terénu. Asi už to tady bylo, ale prosím o přehledný přehled - pokud jsem pochopil, používáte motory QQ75 a QQ100, jeden převodník a kazetu 11-17 zubů, je to tak?

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 05.05.2017
                  Autor: honmer
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Zdravim.
                    Omluvam se za spatnou cestinu:(
                    Je mi 35, vazim 100, na kole s ditem v sedacce vjedu v 10% kopec bez pomoci motora na prevodu 32/17.

                    Rychle kolo (prumer 35km/h) ma motor BBS-02 a 48V27Ah baterku, prevodnik 52, a kazetu 11-12-13-15-17. V terenu na tom kole jet spatne, baterka je na nosice, ovladani kola ve sjezdu je spatne, do kopce je fajn:(

                    Pomale kolo (prumer 30km/h) ma motor QQ100, 44V5Ah baterku, trojprevodnik asi 42 (rucne lze prepnout na mensi 32 a 22, a delam to pokud mam cestu hodne do kopce, nad 5%), a kazetu 11-12-13-15-17. V mirne tezkem terenu na tom kole jet vpohode:)

                    Kazety jsou 9-8r, ale na vetsich pastorcich krizeni je moc velke, prvni 5 jsou fajn.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 05.05.2017
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Ještě poprosím hmotnosti a ceny obou motorů a obou baterek. Předpokládám že platí na tomto fóru uvedené hmotnosti "pomalého" kola 14 kg a "rychlého" kola 16 kg, samozřejmě včetně baterie. U toho motoru BB-02 jsem našel že existují dvě verse, 750 W a 1500 W, Vy pravděpodobně máte 750 W. 10% stoupání s dítětem v sedačce bez motoru při převodu 42/17 je úctyhodný výkon.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 05.05.2017
                      Autor: honmer
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Pomale kole vazi 16kg. Taki jsem stavil kolo s vahou 14kg na lehcim silnicnim kole.
                        Rychle kolo vasi asi 25-28kg, presne to nevim.

                        BBS02 - je to 500W motor, max vykon 1000W, casto mu lidi rikaji 750W. Cena 15000, vaha 4kg. Tam je docelo hodne pod-modelu, podle rocniku vyroby.

                        BBS03, BBSHD - je to 1000W motor. Cena asi 17000, vaha 4.5-5, presne nevim. Docela novy motor.

                        QQ100 - 250W motor, ale v mem pripade max do 600W. Stoji asi 5000-6000, vaha 2.2kg, lze sehnat i levnejsi, ale trochu tezzi (asi 2.5-3kg) verse za 4000-5000.

                        Baterka 48V 27Ah me stala 15000, vaha 5.5kg, baterka 44V 5Ah - 1500, 1.3kg.

                        Prevod na 10% kopec asi 32/17, ne 42/17. Na 42/17 vjedu 5% max, i nejake 10-30 vterin. Muj vykon do kopce 500W, jednou vyskousel trenazer - 1100W, 6 vterin. Taki jezdil 117km silnicni zavod na jednom prevodu 50/18 za 5.5h, o 2.5h dele nez sportovci:)

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 05.05.2017
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          Popsané rychlé kolo není z technického hlediska nijak zajímavé, navíc si uživatel pravděpodobně nedělá starosti s dodržováním vyhlášky. To se ovšem pravděpodobně týká i mnoha dalších účastníků této diskuze.
                          Pomalé kolo je sice lehké, ovšem s baterií 5Ah se moc daleko v náročním terénu dojet nedá, záleží také na tom jak je kolo vybaveno, jaký má rám, zda třeba nejsou použity úzké pláště a pod.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 05.05.2017
                          Autor: honmer
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Nejsem sportovec. Dva krat jezdil jsem zavod, dojel jsem poslednim:)

                    To rychle kolo staveno na rychlou jizdu po silnice.
                    Pro teren bych volil 42z + 11-32 kazetu, na motoru vyjede to vsechno:)

                    Ale i k tomu prevodniku 42z lze pridat male kolecko 22z, nebo i 18z - a budete mit moznost nouzoveho dojeti i v terenu.

                    Nevidim velky problem jednou za mesic prehodit retez, pokud mam i prazdnou baterku, i vetsi kopec, i nechci jit pesky:)

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 05.05.2017
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Teď si budu protiřečit jako zastánce střeďáku, ale pokud jde jen o takto jednoúčelově používané kolo (do práce) tak bych volil motor zapletený do předního ráfku a obě přehazovačky zůstanou, stačí si vybrat http://www.akumo.cz/sety-na-prestavbu-e-bike, jinak za 25tKč je už kolo do práce hotovka komplet.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.09.2016
        Autor: miro5
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Pak rovnou ten easybike a neni co resit ;-)

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 18.09.2016
          Autor: Killingman
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Pro účel o kterém mluvíš bohatě vystačí nábojový motor s planetovou převodovkou 250W / 36V.
        Naše kola jsem přestavěl sadami z e-pohonu již v roce 2010 a jezdíme na nich dodnes, baterie 36V/10Ah.
        Středový motor je jistě výhodnější do kopců, ale to není tvůj případ v Praze. Po městě jezdíme vesměs s vypnutou přípomocí a motor zapínáme až do kopců. Hned první sezónu jsme "dělali" Krkonoše, dále Šumavu, Jizerky apod. bez problémů (byly zde záznamy z GPS). Manželce i mně je 70+.

        P.S. kolegové ať se nezlobí, ale pokud mají výhrady proti motorům 250W tak vesměs používají kola pro jiné účely, a nebo vyházeli za své pokusy tolik peněz, že si nechtějí přiznat omyl. :-)))

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.09.2016
        Autor: vysočina
        Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
        • Re: Volba elektrokola

               

          Zajdi si do Jungmanovy ulice - poradenské středisko PRE - tam uvidíš různé pohony a můžeš si je vyzkoušet i zakoupit - ceny jsou vesměs všude stejné.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 18.09.2016
          Autor: vysočina
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Ne,právě proto že jsem nechtěl za pokusy vyházet zbytečně peníze, tak jsem si pořídil rovnou ten středový, protože je nejuniverzálnější, v prudších kopcích výrazně pomůže a po rovině nebrzdí, příp.může zvýšit průměrnou rychlost. Vloni pro představu jsem si právě v PRE půjčil kolo se střeďákem, zkusil s ním vyjet na Petřín a byl jsem spokojen. Proto jsem si kolo vybavil středovým motorem a dosud jsem najezdil 7000km bez nehody :-) Pravděpodobně by tazateli stačil středový 250W, ale rozdíl 2000,-Kč vzhledem k trojnásobnému výkonu motoru je zanedbatelný a ten silnější se dá přeprogramovat, aby na nižší stupně jel jen na malý výkon, sám ho mám nastavený od 100W na stupeň 1 a každý další stupeň přidává 100W výkonu. Je fakt, že většinou mi stačí stupeň 1-3, tedy 100-300W, ale občas je potřeba vyjet prudší kopec (např.od trojské lávky nahoru do Bohnic) a tam musím využít i plný výkon. Chtěl bych vidět pana Vysočinu, jak tenhle krpál vyjede s 250W nábojovým motorem. Elektrokolo s nábojovým 250W motorem jsem si zrovna před měsícem půjčil na půl dne v Loučné nad Desnou, když jsem tam nechtěl na 1den tahat vlakem svoje elektrokolo, do pozvolného kopce to celkem jelo, ale jak přišlo větší stoupání, tak to víc žralo baterku než jelo, ujel jsem s nejnižší přípomocí 22km a baterka došla, 2km před horní nádrží Dlouhé Stráně. S mým středovým bych ten kopec vyjel dvakrát. Takže jsem si díky tomu potvrdil, že jsem udělal dobře, když jsem zbytečně nevyhodil prachy za nábojové šidítko.. Ale s radou půjčit si na ozkoušení od PRE v Jungmannově ulici elektrokolo a projet si s ním trasu, kterou chce tazatel jezdit, to je dobrá rada.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 18.09.2016
          Autor: pobrdny
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Pro méně orientované zdůrazňuji, že mluvím o nábojovém motoru s planetovou PŘEVODOVKOU 1:5 a volnoběžkou. Lépe zvládá kopce než přímý motor a při vypnutí neklade odpor.
            Opakuji záznam GPS z výjezdu na Špindlerovku pohled na motor.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: vysočina
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Ten příklad s půjčeným kolem nás má přesvědčit?
            Kdo je tady šidítko?! Styď se!
            O kolik tisíc byla dražší baterka na vyšší napětí?

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: renata68
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Milá Renato, já nechci nikoho přesvědčovat, jen tazateli sděluji své poznatky. Nepotřebuji přesvědčovat ani jeho, ani sebe (neboť mě osobně moje řešení naprosto vyhovuje), a už vůbec nepotřebuji přesvědčovat Tebe, která svými "příspěvky" pouze ostatní napadáš a urážíš, aniž by jsi k tématu cokoliv ozřejmila. Takže stydět by jsi se měla spíš Ty, já jsem nikoho nenapadl ani neurazil, jen jsem stejně jako ostatní slušní diskutující sdělil své zkušenosti s elektrokolem, takže stydět se opravdu nemám za co. Evidentně máš problém s tolerováním odlišného názoru. Já ale nejsem ani prodejce, ani fanatický zastánce svého řešení, respektuji, že může někomu jinému vyhovovat jiný způsob pohonné jednotky, nakonec i já sám jsem byl před rokem v podobné situaci jako tazatel a hledal jsem ten správný pohon a díky slušným diskutujícím členům tohoto fora jsem ho našel. Věř mi, že já s tím nebudu mít žádný problém, ani se nebudu cítit jakkoliv zhrzený, když si tazatel vybere jiný druh pohonu, než jsem mu já nabízel, je to jen jeho věc, pro co se rozhodne a nejlepší rada pro něj je, ať si vyzkouší alespoň dvě kola s různým pohonem a vyzkouší si s nimi projet trasu, kterou chce nejčastěji jezdit.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 19.09.2016
              Autor: pobrdny
              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Milý Pobrdný,
                mnoho slov, osobní výpady a hodnota informace se rovná NULE.
                Slušný a solidní přispěvatel by si nedovolil dělat závěry z jízdy na půjčeném kole! Ty ano!!! Cituji: "... Takže jsem si díky tomu potvrdil, že jsem dělal dobře, když jsem zbytečně nevyhodil prachy za nábojové šidítko.".
                Nediv se tedy, když jsem se zeptala jestli to myslíš vážně. To není nic urážlivého, urazit se může jen ten, kdo nám předkládá neobjektivní informace.
                Ještě mi dlužíš odpověď na otázku o rozdílu v ceně baterek. Předem děkuji. :-)))

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 19.09.2016
                Autor: renata68
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Milá Renato,
                  Cituji Tebe"Ten příklad s půjčeným kolem nás má přesvědčit?
                  Kdo je tady šidítko?! Styď se!"
                  Ne, nechtěl jsem nikoho přesvědčovat a opravdu nechápu, proč bych se měl stydět, jen jsem si udělal obrázek a porovnal různé druhy pohonů a totéž radím i tazateli, ať si půjčí alespoň dvě kola s různými druhy pohonů a projede si s nimi zamýšlenou trasu a obrázek si udělá sám. To je totiž ta nejobjektivnější metoda, vyzkoušet si na vlastní kůži a vybrat si to co mu bude nejvíc vyhovovat. Já, stejně jako ostatní slušní přispěvovatelé, mohou popisovat jen svoje vlastní zkušenosti, nic víc, nic míň. I já jsem popsal zkušenost se svým a s půjčeným kolem. Ano, je to subjektivní hodnocení, přiznávám, ale to je hodnocení každého, kdo hodnotí něco, na čem se svezl. Objektivní není ani tvrzení prodejců, ti si také rádi "přibarví svoje peří".
                  Píšeš, "osobní výpady a hodnota informace se rovná NULE". Nevím ovšem, čím jsi tazateli svým příspěvkem pomohla Ty ??Jaká je pro něj hodnota Tvé informace??? A ohledně Tvé otázky - stačí trocha hledání na internetu a trocha základní matematiky, abys zjistila, o kolik je 48V baterie dražší - sice na první pohled o tisícovku, ale zase má větší kapacitu, čili v přepočtu na watthodiny vychází cenově sumasumárum nastejno - viz příspěvek od Julka níže.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 19.09.2016
                  Autor: pobrdny
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Milý Pobrdný, cituješ mě krásně, ale neodpovídáš na dotaz!
                    Půjčené kolo na jednu stranu hodnotíš kladně - bylo schopno do mírného kopce vézt tvých 120kg na první stupeň přípomoci, na druhou stranu kriticky - ujel jsi na něm pouze 22km a celkové hodnocení: nábojový motor 250W je "šidítko" a dobře, že jsi ho nekoupil.
                    To nemá logiku! Motor, tě dobře vezl, ale baterka se vybila, ne? Proto jsem se ptala jestli to myslíš vážně - problém byl zjevně v baterii - jakou měla kapacitu, byla nová/starší, byla plně dobitá apod. Vždyť i na svém kole při své váze udáváš dojezd jen 40km a vozíš si druhou baterii.
                    Tvoji polemiku o slušných přispěvatelích nebudu komentovat, přijmi fakt, že za slušné přispěvatele se ptám:
                    "Jaký vlastně motor to půjčené kolo mělo a jakou baterku jsi měl k dipozici".

                    BTW - Tu poznámku o šidítku sis mohl odpustit.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 20.09.2016
                    Autor: renata68
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      A nebylo by lepší kdyby jsi se ptala sama za sebe?
                      Pokud někdo druhý bude chtít tak se určitě zeptá sám.
                      Tiskových mluvčích zde nějak přibývá:-)

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 20.09.2016
                      Autor: Bobbob
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Nás? Koho tím máš na mysli?
              Piš sama za sebe bude to lepší:-)

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 19.09.2016
              Autor: Bobbob
              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Nedávno jsem kamsi koukal a rozdíl v ceně na jednu watthodinu byl defakto nulový. Na e-pohon je rozdíl v baterkách 1.000Kč
              48V, 643Wh = 14.900Kč,
              36V, 628Wh = 13.990Kč
              jde o tyhle baterky
              http://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/16-1...

              http://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/16-1...

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 19.09.2016
              Autor: Julek
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Asi je třeba dodat, že není převodový jako převodový a nenbí přímý jako přímý. Kdybys zkusil BionX D, tak bys byl možná dost překvapen! :) Podobně u převodového. Zkus se zeptat někoho, kdo má Ezee a využívá jeho potenciál, jaké s tím vyjede kopce. Nebo si půjč KTM s pohonem KTM Panasonic (převodový zadní motor) a pak poreferuj, jestli je to tak špatné, jak si myslíš. Mimochodem je to pohon, který v nějakém zkušebník kopci porazil i konkurenci se středovými motory... Dalo by se o tom psát dlouho. Kdo chce, tak si dohledá.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: Robikl
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          díky!

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 19.09.2016
          Autor: lanka
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Nedivím se ti, že se tady v tom ztrácíš, protože každý radí, s čím má dobrou zkušenost. Středový je v módě a je skvělý hlavně do prudkých kopců. Ale taky má nevýhody... více namáhaný řetěz, síla a více se kříží, s jednotácem máš navíc omezený rozsah převodů, patrně přijdeš jak o ty nejlehčí tak o ty nejtěžší... další věc je, že motor ti nepomůže, když budeš mít vyšší kadenci šlapání, než je nastaveno (většina lidí nezávodníků nebude mít problém) a asi by se něco ještě našlo...

        Na druhou stranu většina převodových či hlavně přímých má větší či menší problém při pomalé jízdě do kopce. Do prudkého kopce, kde i přes pomoc motoru pojedeš delší dobu pod 10km/h, tak to nemá smysl. Pokud s pomocí motoru vyjedeš většinu kopců rychlostí nad 15km/h, tak se převodového vůbec bát nemusíš. Převodový je jednoduché a levnější řešení, máš komplet převody. Jen si musíš koupit dle terénu dejme tomu o 10% až 20% větší baterku (dle terénu), protože to prostě je méně účinné.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 19.09.2016
        Autor: Robikl
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          A strašně záleží na tom jaký konkrétní motor a v jak velkém kole to je. V lehotříkolce s 20" kolem mám malý převodový a věř, že toho vyjede opravdu hodně, ikdyž samozřejmě taky má limity.

          U středového jsem zapomněl ještě na problémy s řazením daném silou v řetězu. To řeší dražší kola, kde jsou čidla na bovdenech řazení a hlavně jsou to systémy s torzním čidlem. To je asi další věc. Pokud jít do středového, tak najdi systém s torzním čidlem. Ne že by to pomohl více, ale určitě je to komfortnější. Výkon ovládáš tím jak usilovně šlapeš. To tedy platí i pro převodový a přímý, ale tam za levno takový systém nekoupíš. Ano i s PAs se to dá, ale není to takový komfort.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 19.09.2016
          Autor: Robikl
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          A na třetí stranu třeba měnit píchlou duši v zadním kole na kterém je motor je taky pecka :-)))

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 19.09.2016
          Autor: Killingman
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Když máš konektor na kabelu tak o co jde?

            I bez konektoru to není taková hrůza, jen musíš dát do nářadí náhradní stahovací pásky.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: vysočina
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Není:-) Kolo jsem nikdy nesundával zalepit jde i ve vidlici.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: Bobbob
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Pokud ti z pláště trčí připíňák, tak asi bez problémů. Já ale měl v poslední době hned tři defektíky, kdy se ďurka hledala blbě i v lavoru s vodou.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 19.09.2016
              Autor: ronda
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Neuč plynaře:-) Na to mám malou lahvičku s mýdlovým roztokem. Takový bublifuk objeví neobjevitelné:-)

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 19.09.2016
                Autor: Bobbob
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Teda mrmlat se s tím v rámu a ještě duši oblemcávat saponátem...

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 19.09.2016
                  Autor: ronda
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  •      

                    Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

                    Datum: 19.09.2016
                    Autor: Bobbob
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Proč ale dělat vejbrus motoru přes vejfuk ?

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 19.09.2016
                      Autor: ronda
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Hele dej si fofolu jo:-)

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 19.09.2016
                        Autor: Bobbob
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Když jsi profesí gynekolog a motory děláš jako koníčka, proč ne.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 19.09.2016
                        Autor: petrp
                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Jak můžeš vidět, kolik lidí, tolik názorů. Asi málokdo měl možnost si dlouhodobě prakticky porovnat různé způsoby pohonu a většinou pisatel více či méně vědomě doporučuje pohon jaký má on, třeba i aby sám sebe přesvědčil že kopupil dobře. Obvykle (nebo spíše nikdy) neexistuje ideální řešení, jinak by ho používali všichni. Každé ze zde zmiňovaných řešení má své přednosti i nedostatky, jiné jsou také nároky. Pokud správně chápu, máš na mysli doplnit svoje městské kolo o možnost elektropohonu. Asi nebudeš potřebovat motor s výkonem 750 W nebo dokonce 1000 W, což zde někteří doporučují, nebudeš mít zájem o dosažení rychlosti 30 - 40 km/h. Asi Ti nebude vadit ani hmotnost, kolo nebudeš nosit ani převážet dopravními prostředky. Možná nejvýhodnějším a nejsnáze realizovatelným řešením by byl motor v předním náboji, nemám s ním ale žádné osobní zkušenosti a neber to jako moje doporučení, spíš by bylo vhodné kdyby majitelé tohoto pohonu uvedli své kladné i záporné zkušenosti.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 19.09.2016
        Autor: honmer
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
        • Re: Volba elektrokola

               

          Hlavně (kilo)waty motoru jsou většinou vcelku nezajímavé pro posuzování vyjíždění kopců, protože nominálního výkonu motor dosáhne až ve vysokých otáčkách/vysoké rychlosti -- jednoduše proto, že je to součin (víceméně konstantního) točivého momentu a otáček.
          Točivý moment je mnohem zajímavější údaj (samozřejmě přepočtený přes všechny převody a poloměr kola až na maximální "dopřednou sílu"), navíc se dá jednoduše odhadnout minimální potřebná hodnota, aby tě motor vytáhl do kopce i bez šlapání (hmotnost kola a jezdce * sklon kopce * poloměr kola * 10m/s^2 je zhruba minimální moment na ose kola, přidej rozumný díl navíc pro nějakou akceleraci a odpor vzduchu, ale sklon kopce bude dělat samotný převážnou část).
          Volně řečeno -- výkon je zajímavý, když chceš kopec vyjet rychle, moment když ho chceš vyjet bez práce. :) (Tohle samozřejmě není v rozporu s tím, že spousta motorů bude mít při vyšším nominálním výkonu i vyšší moment, ale nemusí to tak být vždy. Zvýšením napětí baterie se zvýší dostupný výkon, ale moment většinou ne, protože ten je omezený přehřátím motoru.)

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 19.09.2016
          Autor: Marble
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Smysl přídavného motoru na kole snad je možnost pomoci si na "normálním" kole ulehčit námahu tam kde síly nestačí, tedy do kopců. K vyjíždění kopců bez šlapání se hodí moped nebo skůtr, ale to už pak není kolo. Totéž platí pro toho kdo chce elektrický pohon používat i na rovině.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: honmer
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Díky za příspěvek. Jinými slovy jsem tady upozorňoval na totéž a také poukazoval na to, že BBS02 má oproti BBS01 točivý moment pouze o 25% vyšší, ale za cenu trojnásobného zvýšení výkonu! O spotřebě nemluvě!

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.09.2016
            Autor: vysočina
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
  • Re: Volba elektrokola

         

    Můžeš dát detailnější fotku spodního uchycení zadní stavby ? Takhle z dálky to vypadá trošku zvláštně. Ale asi to jen zkresluje. Dík

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.07.2016
    Autor: ronda
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Volba elektrokola

           

      Tady je - celá zadní vidlice je karbonová. Na první pohled jsem o tom měl pochybnosti, ale kolo mám už pět let a žádné problémy jsem s tím neměl, ovšem downhill ani croscountry nejezdím.
      Pokud bys chtěl ještě detailnější pohled, musíš počkat do příštího víkendu, kolo mám na chalupě.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 31.07.2016
      Autor: honmer
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Právě že by mě docela zajímal bližší detail. To je tam dole chycené napevno ? Bez ložisek, čepu ? Pružení jen takové, co dovolí pružnost dolní vidle ? Alespoň tak ta fotka vypadá. Třeba je to funkční a používané - já se s tím ještě nepotkal.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 31.07.2016
        Autor: ronda
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Volba elektrokola

               

          Ano, je to jak píšeš. Také jsem to viděl poprvé a měl jsem o tom pochybnosti, ale funguje to bezvadně. Jsou to takové karbonové planžety.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 31.07.2016
          Autor: honmer
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Jo, teď jsem na to koukal na jejich stránkách (takže foto netřeba)

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 31.07.2016
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Ještě bych doplnil adresu na výrobce mého kola: www.steinbach-bike.com. Model Talsen který mám je nyní v nejlepší ještě lehčí, váží 12,1 kg, ovšem také o hodně dražší.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 01.08.2016
              Autor: honmer
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Jak to má tahle konstrukce s tuhostí zadní stavby ? Mě, když se nedávno povolil právě spodní čep, tak zadní kolo docela nechutně plavalo (nejen v terénu). A to mám zadní stavbu vysokou, fortelnou, stabilnější, s mnohem důkladnějším uchycením. Neumím si nějak moc představit, že každá z těch spodních nožek si může zapružit podle svého a nahoře to má udržet jen ta svislá páčka těsně u tlumiče.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 31.07.2016
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
  • Re: Volba elektrokola

         

    Jelikož cyklistika je mým celoživotním koníčkem a klouby již věkem odcházejí a v kopcích kolena bolí, tak jsem hledal kolo, které mě bude pomáhat hlavně v kopcích. Takže jsem pár let šetřil, hledal informace o elektrokolech a i díky dobrým radám zde na tomto foru jsem se rozhodnul se pro středový pohon, protože ten na rozdíl od nábojového využívá rozsah zadní přehazovačky a do kopců je mnohem vhodnější, takže jsem vloni koupil sadu středový motor Bafang BBS-2 48V/750W s baterií do rámu 48V/11,6Ah, přestavěl slušného treka s kotoučovými brzdami a už jsem na něm najezdil cca 4500km, elektrokolo mě vrátilo radost z cyklistiky :-)Baterie v kopcích s mou váhou 120kg vydrží cca 40km ( přejezd brdského hřebene na druhou stranu do Třebáně a zpět do Mníšku ), když ji trochu šetřím a v rovinách pohon vypínám, tak ujedu cca 70km ( jel jsem teď do Berouna a zpět, před měsícem z Českého Brodu přes Mukařov, Velké Popovice a Davli do Mníšku ).
    Co se týče nastavení řídící jednotky, tak já to mám nastavené, že mě ruční plyn pomáhá podle nastaveného výkonu+cca 100W navíc k tomu. Ten servisák se mě na to ptal, že prý lze nastavit plyn na dva způsoby - tak jak to mám já, že funguje podle nastaveného stupně přípomoci - já mám např.na1.stupeň 150W, na stupeň 2 výkon cca 250W při šlapání a když použiju ruční plyn, tak je výkon cca 350W. Na další stupeň č.3 mám výkon při šlapání 350W a s plynem cca 450W. A další stupně jsou vždy +100W výkonu. Ale je fakt, že na většinu kopců mě stačí 250-350W, jen občas se najde kratší prudší kopec, kde je potřeba přidat výkon. Samozřejmostí je nutnost řazení, ale právě ten středový motor má výhodu, že je nastaven aby se jeho efektivní otáčky pohybovaly v rozmezí, ve kterém je obvyklá kadence šlapání.
    Baterii to chce volit s montáží do rámu, mít těžkou baterii vzadu na nosiči dost negativně ovlivňuje jízdní vlastnosti, stačí mít naložený nosič a hned je to dost znát. Naopak baterie namontovaná do rámu místo košíku na lahev se za jízdy prakticky nepozná.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.07.2016
    Autor: pobrdny
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Volba elektrokola

           

      Tak si tady čtu a čtu a stejně to moc nechápu. Přední motor vyřazuji, stejně jako středový. Chci aby mi zůstalo 3x9 kazeta. Jen nechápu (bez projetí je to těžké) odpor motorů bez elektriky. Chápu, že váha navíc je váha navíc, ale motor by neměl brzdit, spíš by se měl chovat jako setrvačník. Možná si to představuji jako "Hurvínek 3tí světovou", ale myslel jsem, že jde běžně jezdit bez baterky a tu si vzít jen na trasy, kde jsou kopce.
      Našel jsem třeba http://www.ekolo-kolo.cz/p/7825/250w-zadni-na... ale to je spousta drátů, ovládání, ale má to volnoběžku a váha navíc to je nic.
      Pak jsem našel http://www.e-pohon.cz/e-pohon/eshop/3-1-Sety-na...
      no a to je ten problém. Tady bych netahal dráty. K prasátku zadní brzdy bych dal hydraulický spínač od Bionixe, ale jde s tim jezdit bez baterky?
      Nebo existuje ještě jiný motor (nejlépe 350W), aby zůstaly zachované převody a hydraulické brzdy? A ještě otázku - co je to ten PAS senzor? No Pedelec, ale proč u mnoha sad píšou, že není třeba, že to jede i bez něj? Dík za vysvětlení.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.08.2016
      Autor: Oldfox
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Z jakého důvodů vyřazuješ středový motor?
        Ten má ze všech nejmenší váhu a nejmenší odpor při šlapání.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 21.08.2016
        Autor: Bobbob
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Mladická nerozvážnost Bobe.....

          Chce aby kolo bylo kolem, a ještě mělo motor, a nemá dost zkušeností nato, aby pochopil, žectohle mu právě splníbjen střeďák...

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 21.08.2016
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Asi tak, jak už zde bylo uvedeno, každé kolo má svoji geometrii atd. Jezdím na horáku, kde ve velkém koši na řidítkách taham svého psa co vydá za ty kila co je motor a kousek baterky - teda po silnici - v terenu běhá :-) jezdím i v práci na horáku, ale nejlíp mi sedí můj trekáč KTM (i se psem). Ano existuje dvojpřevodník 42/48 zubů i na střeďák, nejde o peníze, ale účtovat si za tohle 6,1 K? Jde mi opravdu o to, aby to bylo pořád kolo na kterém se musí šlapat. Na mé denní vyjížďky 15-30 km, kdy se jdu protáhnout a "vyčistit hlavu" to nepotřebuji, ale měl bych trasy, kdy bych tu pomoc uvítal. Já prostě pořád nechápu ten pricip elektromotoru. Pojedu někam, kde ten motor nepotřebuji, tak bych šlapal "za svý" - pak se vracím a je to do kopce - použiji asistenci - a jak ten motor funguje? Co se pro něj změní jestli šlapu "přeháním" 3-9, nebo 1-1? To jsem se fakt nikde v diskuzích nedočet.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 21.08.2016
            Autor: Oldfox
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Hele,
              takhle to nefunguje. Nebo jen v teoretické rovině.

              Přímý motor v náboji s převodovkou, pokud nemá odpor při jízdě bez, nic neutáhne, když potřebuješ. Bez převodovky utähne, ale když šlapeš, klade odpor.

              Jediné řešení, vo by tobě asi vyhovovalo by byl pohon elektromotoremnpřes třecí váleček, pak to furt bude kolo.

              Ty chceš zázrak, proto ses to nedočetl.
              To co chceš, neexistuje.

              Lze to postavit, ale bylo by to moc drahé

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 22.08.2016
              Autor: Jindra8526
              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
            • Re: Volba elektrokola

                   

              A nebo ten předražený Vivax,co tak vychvaluje Honmer.Na kole to není prakticky znát,při šlapání to neklade žádný odpor,takže se kolo chová stejně jako kdyby tam ten motůrek nebyl, takže pro Tebe, když chceš motor využít jen občas na kopcovitou trasu by to bylo ideální.Ale za tu cenu bych to fakt nechtěl : http://www.www.treking.cz/testy/gruber-assist.htm

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 22.08.2016
              Autor: pobrdny
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
              • Re: Volba elektrokola

                     

                To je otázka priorit. Někomu to za to i přes vysokou cenu stojí, jiný sleví z některých nároků a dá přednost nízké ceně. Já bych zase nekoupil těžkou krávu se silným motorem.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 24.08.2016
                Autor: honmer
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Volba elektrokola

             

        Chválím. Pro inspiraci se podívej na kolo KTM s pohonem KTM Panasonic, který je v zadním kole. Je to špička a dle recenzí to jezdí skvěle. V nějakém testu to v kopci mělo i menší spotřebu než středové. Je to lehké a máš všechny převody. Bohužel to něco stojí, ale to se nelze divit.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 22.08.2016
        Autor: Robikl
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Jeste existuje nekolik moznosti mit motor, ktery vubec nema odpor a pritom ma malou vahu - napriklad "friction drive" - https://go-e.bike/en/

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 22.08.2016
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Díky všem za odpovědi. Ano, asi chci to, co skoro neexistuje. Bude to chtít se na tom projet.
          Tohle kotě pod střed, pokud by mělo i nějakou životnost by bylo asi to co hledam a cena za sadu neni špatná.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 24.08.2016
          Autor: Oldfox
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Na první pohled to vypadá zajímavě, ale:
          - jak velký musí být přítlak, aby to přeneslo potřebný výkon? Třeba při zdolávání 10 % stoupání? A jak to při takovém přítlaku bude zvyšovat odpor při jízdě bez zapnutí motoru?
          - jak si motor poradí s velkým rozsahem otáček podle toho, jak rychle bude chtít cyklista jet?
          - je to zřejmě nepoužitelné s hrubším dezénem plášťů.
          - jak se to bude chovat při jízdě na mokru a co po projetí blátivou louží?
          - budou nutné dost velké otáčky v důsledku malého průměru hnadího válečku. Jaká bude výdrž jeho ložisek při vysokých otáčkách a značném namáhání v důsledku nutného přítlaku?
          Zná někdo jak tento pohon funguje v praxi?

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 24.08.2016
          Autor: honmer
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Zdravim. Ja jiz premyslel nad nakupem, ale jeste nekoupil. Prodejec odmitl "testovani":( Pravdepodobne, v dest to nepojede, plast jen silnicni. Skvela vec - existuje model ktera nema kontakt s kolem pokud motor neni zapnut (nevim o e-on, ale videl to jinde). V 500W neverim, ale 200W - proc ne.
            Takovy pohon jiz vyskousen. Je hlucny:(

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 24.08.2016
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Vy s tím naděláte https://www.youtube.com/watch?v=wp_LOIfx1fs :-)

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 24.08.2016
              Autor: miro5
              Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Je to jedna s nejhorsich, nejtezzich a nejlevnejsich modelu, ktere jsem videl:) Nikdy nebudu takovou blbost delat:)

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 25.08.2016
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                To myslíš jako vážně míněnou nabídku řešení? To by realizoval snad jen úplný idiot,

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 25.08.2016
                Autor: honmer
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Chápu, že jseš zahleděnej do svého hi-tech a hi-cost řešení, ale nežer to tolik. Sranda musí bejt ;-)

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 27.08.2016
                  Autor: ronda
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
  • Re: Volba elektrokola

         

    Je pravdu, že je to elektrokolo silně návykové, já jak potřebuju někam dojet, tak sedám na kolo a vymýšlím si vždycky k tomu ještě nějakou zajížďku, abych si např. cestu na nákup ještě prodloužil a zpestřil. Jezdím na kole z chaty do práce, dřív jsem třeba jezdil z chaty jen do Radotína a pak přesedal na vlak, teď dojíždím až na Smíchovské nádraží, protože je pěkná cyklostezka podle Vltavy, která končí na Smíchově a po ní se jede moc pěkně. Dřív jsem z chaty do práce cestoval autobusem, protože překonávání Brdského hřebene mě od dojíždění na běžném kole dokázalo odradit. Zatímco na elektrokole je cestovní doba "ode dveří ke dveřím" prakticky stejná, jelikož jsem na zastávku musel jít cca půl hodiny pěšky.
    Nosič na auto nemám, protože nemám a ani nepotřebuji auto, kolo jsem bral běžně do vlaku a nebyl s tím problém, když bylo potřeba ho vysadit do těch vysokých schůdků, tak jsem sundával baterku a dával si jí do ruksaku, abych kolo odlehčil.
    Každopádně můj pocit je, že je to skvělá věc, táhne mi už na padesát a kolena už v kopcích bolí, takhle mě do kopců pomůže motor a po rovince šlapu jako na normálním kole. Motor má volnoběžku, takže při šlapání při vypnutém motoru se nepřemáhá odpor celého motoru, ale jen převodu, pře protáčení šlapek rukou je sice znát nepatrný odpor, ale za jízdy si ho člověk prakticky neuvědomuje.
    Nikdy jsem na normálním kole neměl z jízdy takovou radost, vždycky mě ji kazily kopce, kterých je na Brdech nepočítaně, takže jsem musel vždycky volit trasu s ohledem na profil, teď si prostě jedu kam se mi zachce, protože vím, že třeba s tím táhlým dlouhým kopcem mi motor pomůže.
    Samozřejmě každý si vybere kolo či elektrokolo podle svých potřeb a finančních možností, já jsem chtěl jen podělit se svými zkušenostmi a hlavně se svou radostí z elektrokola.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.07.2016
    Autor: pobrdny
    Hodnocení: +8 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Volba elektrokola

           

      Není co víc napsat

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 31.07.2016
      Autor: smrtistroj
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokol

           

      Díky za podrobný popis zkušeností, snad se zde objeví i další. Určitým nedostatkem středového pohonu jednak zmíněný odpor pedálů při jízdě bez zapnutého motoru (sice mírný, ale patrný) , jednak malý rozsah převodů. Znamená to větší nárok na energii z akumulátoru. Nevím jak je to časté, ale je nutné počítat i s tím, že může během výletu dojít k vybití akumulátoru a pak má cyklista problém, zejména bude-li muset při dojetí k místu kde lze akumulátor překonat nějaká stoupání.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.08.2016
      Autor: honmer
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokol

             

        většina lidí si E-bike kupuje,protože chce e-bike,takže rozsah převodů není podstatný. Chybějící převody do kopců nahradí elektromotor. Na Bafang existuje i dvojtalíř. Pro někoho je i důležitá rychlost do kopce. I téměř invalida vyjede jakýkoli kopec rychlostí 4-5km/hod nebo i méně pokud se udrží v sedle,na nějaký ultralehký převod na běžném kole.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.08.2016
        Autor: smrtistroj
        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Volba elektrokol

               

          To je jistě pravda, nicméně jsou jistě i další cyklisté kromě mne, kteří mají zájem o sportovní kolo, na němž lze jezdit jako na normálním kole, ale s možností využít přípomoc elektromotorem a pohodlně tak zdolat stoupání, které by jinak nevyjeli, nebo jen s vynaložením velké námahy, nebo by museli kolo tlačit. Je to tedy věc názoru. Kdybych potřeboval stroj, kde motor pracuje za mne, pořídil bych si elektrický skůtr. Ale to zatím není můj případ, i když je mi 72 let.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 01.08.2016
          Autor: honmer
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Volba elektrokol

                 

            Každý má volbu. Tak to má být.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 01.08.2016
            Autor: smrtistroj
            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokol

                   

              Souhlas, proto jsem zvolil tento název tématu.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 01.08.2016
              Autor: honmer
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
              • Re: Volba elektrokol

                     

                Nejsem cyklistický rasista. Mám jiné priority. 1) kolo jako náhrada skůtru na dojíždění do práce(případně jinam) 2) kolo jako koníček,volný čas,turistika . V případě E-motorky je nutností mít 2 kola. Protože těžký stroj se nedá použít univerzálně. Pro turistiku + E-motorku na dojíždění vyhoví univerzálně pouze silný středový motor. Moje příští volba bude tedy silný středový motor,široké pláště a kvalitní brzdy. Jednou. To je zase moje volba.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Autor: smrtistroj
                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokol

                       

                  Zastánci rávkových brzd prominou,ale jejich použití na strojích co můžou na rovině dosáhnout 50km/hod,nebo se pohybují po městě je lehtání smrti na patě.Za sucha nevyhovující,za mokra nefunkční.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 01.08.2016
                  Autor: smrtistroj
                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Volba elektrokol

                         

                    zastánce kotoučů promine, ale i véčková Tektra za 500 brzdí na suchu líp než nejlevnější kotouče.
                    na mokru nebo sněhu bude stejně víc záležet na adhezi pláště

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Autor: Bruca
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokol

                           

                      Budoucnost mají kotouče,nebo nějaká generace bubnových brzd. Za deště každé jiné brzdy brzdí naprd.A ještě ničí ráfky

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: smrtistroj
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokol

                             

                        U bubnové brzdy je problém že je při nutnosti vyjmout kolo při defektu odpojit ovládací lanko (takové kolo měl kdysi otec).

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: honmer
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                        • Re: Volba elektrokol

                               

                          U bubnové brzdy je především problém její váha. Kdo měl motorku tak ví, že při demontáži kola není třeba lanko rozpojovat.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: vysočina
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Je mi 69 a manželce 63 let. Většina našich přátel v "pelotonu" jsou o dost mladší nebo zdatnější. Radost z jízdy se postupně vytrácela, převládal u nás pocit, že již zdržujeme a nestíháme, i když přátelé nám to nikdy ani náznakem nedali najevo. A tak jsme si loni v létě pořídili nová elektrokola - já KTM Macine s motorem Bosch, manželka si vybrala HaiBike s motorem Shimano . Už po prvním společném výletu jako mávnutím kouzelným proutkem přišla obrovská radost a nadšení, všem jsme nejenom stačili, ale stále jsme se drali do čela rozrážet protivítr atd.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 03.02.2017
      Autor: Brfla
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Elektrika určitě pomůže když už člověk nemůže.
        A na jaké trasy jezdíte? Myslím kilometry a kopce.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 03.02.2017
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Hodně důležité hledisko je, jestli chci být cyklista a nebo strojvůdce. :) Mám pocit, že dneska je hodně lidí, kteří chtějí jen, aby to pomohlo, ale neřeší, jestli musí pořád něco nastavovat. To je bohužel případ všech systému, které nesledují výkon jezdce a tedy nedávají pomoc proporčně jeho výkonu. Ospravedlnitelné to snad je u systémů s malým výkonem, kde se buď jede na plný výkon do kopce, nebo je to vypnuté.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 01.08.2016
    Autor: Robikl
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      U systému Vivax tento problém není, jakmile se totiž zmenší stoupání a následkem toho cyklista začne šlapat rychleji, motor plynule sníží dodává pnou energii až po úplné ukončení podpory, jakmile se potřeba podpodpory zvýší, motor ji automaticky plynule zvýší, naopak začne-li být zatížení větší, zvolí cyklista lehčí převod stejně jako u běžného kola bez motoru. To je vzhledem k počtu převodů (30) snadné. Pokud cyklista pokračuje tam, kde podporu nepotřebuje, má možnost motor tlačítkem vypnout, pokud by to neudělal, zaznamená motor větší tlak na pedály a automaticky se vypne.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.08.2016
      Autor: honmer
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Volba elektrokola

             

        Vypne, když zaznamená větší tlak na pedály? Tomu nerozumím. Vysvětlil bys to prosím? Asi je to jiná logika, než u systémů s torzním čidlem (třeba Bosch), kde ti to naopak při větším tlaku na pedály přidá, ať už šlapeš pomalu nebo rychle.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.08.2016
        Autor: Robikl
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Při nevypnutém motoru se motor snaží točit pedály, ale jakmile zaznamená přílišný odpor, vypne se. A při tom vyvíjí na pedálech tlak na nohy cyklisty. Stane se to třeba v případě kdy náhle zastavím aniž bych motor nevypnul. Logika je nastavená tak, aby mi to neurazilo nohy a nedošlo k přetížení motoru. Ale jakmile je člověk na tenhle systém pohonu zvyklý, obyykle nejprve tlačítkem umístěným na řídítkách v dosahu palce pohon vypne.
          Hlavním nebo prakticky jediným nedostatkem toho pohonu je jeho vysoká cena.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 01.08.2016
          Autor: honmer
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Nejenom vysoká cena. I jeho velmi specifické zaměření. Zdatný bohatý jedinec,který se občas nechce nadřít do kopce.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 01.08.2016
            Autor: smrtistroj
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Nejsem sice ani jedno ani druhé, jsem normální cyklista. Jsem j. důchodce, ale koupě nelituji. Je to otázka priorit.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 01.08.2016
              Autor: honmer
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Je to tak. Pokud na tom člověk jezdí a nemá to na sváteční vyjížďku, tak koupit to nejlepší, na co mám.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Autor: Robikl
                Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Za ty roky co to máte by to už mohlo polevnit, chtít za elektromotůrek přes 60t zabíjí jeho větší rozšíření, to je nějaká nemoc všech výrobců e-systémů kteří se teď vezou na boomu elektrokol.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 01.08.2016
            Autor: miro5
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Nemyslím že by to bylo tím že výrobce schválně drží vysokou cenu, spíš je výroba prostě drahá. Je to začarovaný kruh, při větším vyrobeného množství by se mohla cena za kus snížit, ale při vysoké ceně je málo zájemců. Jak je vidět i z této diskuse, okruh zájemců je velmi specifický, jistě by se přesto našli, ale vůbec nevědí že něco takového existuje. Na našich výletetech i na cyklozájezdech bylo dost takových, kteří by měli zájem, když se dověděli o co jde a byli by ochotni ty peníze dát, kdyby to někdo v Čechách prodával. Elektrokolo nechtějí, chtějí sportovat a ne si dělat nenáročně sváteční vyjížďky, nebo potřebují s vynaložením malé námahy dojíždět do zaměstnání.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 01.08.2016
              Autor: honmer
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Co je tom drahé? Titan? Kosmická technologie?

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Autor: smrtistroj
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Tohle co máš rozhodně není na nějaké sportování nebo na delší výkonnější jízdy. Brzy dojdou baterky a pak je zbytečné sebou vláčet tu váhu navíc.
                Prostě jen na pohodovou vyjížďku v neděli po obědě, ale to už je zase poněkud zbytečně dost drahé pro většinu lidí.

                Pro toho kdo se tak 10 až 20 x ročně na něčem podobném bude chtít projet někde v kopcích, tak pro něho bude výhodnější si to nekupovat, ale půjčit.
                Trochu je problém s půjčováním. U nás zatím nejsou všude půjčovny a jejich vybavenost taky není žádný zázrak. Ve větších střediscích to nebude taková potíž, ale jsou místa kde široko daleko nic. Pomalu se ty půjčovny i u nás rozjíždí.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Vyjížďka v horách v délce několika desítek kilometrů není nedělní vyjížďka po obědě. A jezdit na půjčeněm kole na němž budu sedět poprvě v životě není moje představa příjemně stráveného času. Určitě víš že každé kolo má určitou geometrii a ta Ti musí sednout, aby sis jízdu užil. To budeš v půjčovně těžko hledat. Tohle není moje první kolo (a ani jediné), měl jsem jich už víc, vím o čem mluvím.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 01.08.2016
                  Autor: honmer
                  Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Nějakých 30 až 40 km s průměrným stoupáním 1,5 % po zpevněných a hladkých cestách je na nedělní odpoledne, zvlášť když ti kopec z vetší části pomůže vytáhnout elektrika.
                    Pokud to pro někoho je na celodenní výlet nebo dokonce to ani za den nedá, tak tohle kolo pro něho stejně není, protože by to celé začal tahat elektrikou a hodně brzo by skončil někde v hospodě a čekal by až ho někdo odveze nebo by to dotáh za svý, ale pak by s kolem praštil a dál už na něm jet nechtěl.

                    Píšu, že to u nás není s půjčovnama elektrokol zatím moc slavné a je problematická vybavenost. Ale to se už docela slušně mění. V dobré půjčovně mají dost velký rozsah kol a půjčené kolo ti nastaví. Základní rozměr nastaví a zbytek doladí elektrická pomoc, takže bych jako výletní cyklista turista s občasnou chutí se svézt v kopcích neměl větší obavy, že by mi kolo nějak víc nevyhovovalo.
                    Půjčují se běžná kola a není větší problém s nastavením rozměru.

                    Půjčovna taky není pro lidi jako já nebo asi i ty (mimo nouzové výpomoci). Píšu přece že kdo chce se projet tak 10 x, max. 20 x za rok, ale to už bude možná za hranicí výhodnosti.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Výroba drahá ? to co jste dal vy tehdá a co chtějí dnes za téměř totožné je dost propastný rozdíl - proč, nejspíš s nimi pohne až to okopčí číňan a dá tomu rozumnou kvalitu. Pole těch videí si hrajou na exkluzivitu, osobní přístup a pod pitomosti, ale proč , vždyť jde jen o kolo pro zábavu lidí co chtějí jezdit a semtam vypomoci v kopcích.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Autor: miro5
                Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Díky. Už to chápu. Když přestaneš šlapat, tak se to nesnaží překonat odpor nohou, ale raději to vypne. To si myslím, že je uživatelsky o.k. Proč ne. V jednoduchosti je síla. Já sám mám na Focus Jarifa systém, který pomáhá dle mého výkonu. Takže když neměním nastavení a dávám menší výkon, tak mě to dá menší výkon. Tedy pomáhá to proporčně výkonu až do těch 25km/h, kde je plynulý pokles. Takže se s tím jezdí vesměs tak, že si dám mých oblíbených 120% a jen když jsem unavený, tak třeba i 200%. Umí to i 300%, ale to je už jen pro případ, že člověk nemá skoro žádnou sílu a energii. :) Pro jakoukoli pomoc je ale vtip v tom, že to cítíš jen v kopci a při rozjezdech, ale pro rovinu nebo mírný kopec ti to pomáhá daleko méně nebo vůbec, protože za svoje jedeš rychleji než 25 a kolem téhle hranice to plynule snižuje výkon na nulu. Není tam tedy skok. Možná ještě lepší je systém auto od KTM Panasonic, ale jel jsem to jen zkusmo na rovině. Teoreticky podle mého ázoru nejlepší by byl proporční systém, který by odečítal nějaký zájkladní výkon jezdece. Takže třeba do 200W by ti to nikdy nepomohlo nic, ale nad 200W jezdce by to proporčně pomohlo jen pro to, co je nad. S takovým systémem by se dalo jezdit zcela bez nějakého nastavování. Tedy pomohlo by to jen, když se člověk dře. Myslím, že vývoj půjde tímhle směrem. Tedy abys nebyl tím strojvůdcem, ale pořád cyklistou.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 01.08.2016
            Autor: Robikl
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Systém který popisuješ je rozumný, jen kdyby to kolo nebylo tak těžké. I to nejlehčí KTM je o čtyři kila těžší než nejtěžší s Vivaxem a nestojí o moc míň.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 01.08.2016
              Autor: honmer
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                To je pravda, bohužel tahle kola mají kolem 20kg. Ale řekl bych, že to vadí jen při skákání přes překážky. Jinak to moc nevnímáš. Máš pravdu, že je to těžší a není to nenápadné, ale taky to znamená větší výkon (tuším, že max 600W) a více pomoci (větší kapacita baterie). Všechno má svoje, jak se říká. :)

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Autor: Robikl
                Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Otázkou je budoucnost:-) Jako dobrý,že mám v 72 kondičku a stačí mi motorek z mixéru,ale jak dlouho ještě? A potom to prodám stejnému nadšenci? Za kolik? A nejde se vůbec? Pokud si koupím E-bike který váží opravdu strašných 20kg? S motorem 750W až 1000W,je předpoklad ,že mi vydrží do smrti. I kdybych byl po mrtvici a s artrozou kolen. Můžu s ním jezdit pianko,nevyužívat ani výkon,ani rychlost,ale mám pořád vědomí rezervy. I kdybych si zlomil nohu,tak dojedu a kdekoliv. Jak daleko dojedu pouze na ten super pohon? Jaké stoupání zvládne pouze na elektromotor? A vydržel by to vůbec?

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 01.08.2016
                  Autor: smrtistroj
                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Napsal jsem to špatně :-) bez šlapání to vlastně nejede. Takže ok. Zavolám si záchranku.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Autor: smrtistroj
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      To je správná úvaha ta záchranka při úrazu. V nemocnici úplně jinak reagují na příjezd záchranky s pacientem a na příjezd osobáku s pacientem. Na příjezd kola s pacientem nebudou reagovat vůbec, zemřeš bez povšimnutí na parkovišti před akutním příjmem.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: Brahma
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        umřu na zlomenou nohu?

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: smrtistroj
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          Hlady před nemocnicí.
                          Mimochodem smrt do 1/2 roku po zlomenině krčku stehenní kosti byla do doby transplantace umělého kloubu pravidlem.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: Brahma
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          To sice ne, ale odstěhovat dvacetikilové kolo asi nikoho těšit nebude.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: honmer
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Volba elektrokola

                                 

                            dostane kýlu

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.08.2016
                            Autor: smrtistroj
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Volba elektrokola

                                 

                            Ani stěhování 13kg kola nikoho těšit nebude, nevidím v tom rozdíl.
                            Gramařit tu jako nějaký jezdec TF je k smichu, nebo spíš k pláči:-)

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.08.2016
                            Autor: Bobbob
                            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Stěhování vůbec nikoho netěší :)

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.08.2016
                              Autor: smrtistroj
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                Když budu mít kolo místo 13kg 20kg,tak raději 7 kg zhubnu a mám stejně :)))) V globále. Stejně tloustnu jako vepřík

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 01.08.2016
                                Autor: smrtistroj
                                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Volba elektrokola

                                       

                                  Když vozíš tolik nadbytečného balastu, tak se dá snadno odhodit, ale když už není moc z čeho odhazovat nebo to už pak nejde tak snadno, tak je lepší podrobit kolo odtučňovací kůře :-)

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 01.08.2016
                                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                Obzvláště když to má kola a jede to samo a lehce:-) Kua to můsí být dřina:-)

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 01.08.2016
                                Autor: Bobbob
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Tak pak prostě zařadí lehčí převod a kopec vyjede o něco pomaleji, ale vyjede ho. :)

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Autor: Robikl
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Tohle mě nebere :-)

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: smrtistroj
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Ne každý kopec by těch 200W bez příšlapu vyjelo.
                      U nas 90% nevyjede.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: Bobbob
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Nepotřebuju elektroskůtr který kopec vyjede bez příšlapu, kolo považuju za sportovní nástroj, ne za dopravní prostředek.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: honmer
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          a potom vláčky

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: smrtistroj
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          Já se stebou nepřu, odpovídal jsem Robiklovi ne tobě:-)

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: Bobbob
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        A jak těch 90% kopců u vás jezdí lidi bez pohonu? Prostě zařadí lehký převod a vyjedou to, byt třeba rychlosti jen o málo rychlejší, než je chůze.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: Robikl
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    S tím co dělat s kolem až na tom nebudu moci jezdit nemám problém, mám syna který má stejné zaměření a navíc jako IT specialista i dobrý plat. A až nebudu moci jezdit na tomhle, nebude už mne žádné kolo zajímat a věnuji se svému druhému koníčku (modelová železnice).

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Autor: honmer
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Aha :) Takže až budu ještě starší nebudu jezdit potupně na nějakém E-bike,ale hrát si s vláčky. Dobře no :-)

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: smrtistroj
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Hmotnost vadí i při transportu, třeba každodenní nakládání do vleku při cyklozájezdech na které jezdíme by byl opruz a vedoucí zájezdu kteří kola nakládají by nás nemilovali, pokud by nás vůbec vzali. Nebo to kolo nakládat do vlaku nebo na auto při cestě do místa začátku výletu - tahle kola dáme s maželkou pohodlně do kufru auta, dvě dvaceti- a více kilová kola bychom tak snadno nepřepravili. Pokud jde o kapacitu baterie, o víkendu jsme ujeli 45 km v horách a baterka měla ještě půlku kapacity. To mi stačí. Neměl jsem přitom pocit že bych potřeboval víc pomoci.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 01.08.2016
                  Autor: honmer
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    To jako že auto neuveze o 8kg více? Kola jsou rozměrově stejná tak že vlézt se jistě vleze.
                    45Km v horách? Opravdu v horách? Tak že spotřeba jen 3Ah? (z6Ah bat.)? Pak máte oba velmi dobrou kondici a motor ani nepotřebujete.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Autor: Bobbob
                    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Z 9 Ah baterie, nastoupáno 700 m. Vyjel bych to i bez motoru, ale s jazykem na vestě a srdcem v krku (nebo s infarktem). S pohonem Vivax si výlet užiju aniž bych se nadřel. Auto samozřejmě o 8 kg víc uveze, ovšem horší je to s manipulací pŕi nakládání.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: honmer
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Dobře tak je to 4,5Ah. A jo, beru že nějaká pomoc to jistě je.
                        700m nastoupám jen když dvakrát objedu naše město:-)

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: Bobbob
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Pokud máš motor je váha irelevantní a 4kg je nicotnost oproti cenovým rozdílům.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 01.08.2016
                Autor: Bobbob
                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Při jízdě ty 4 kg opravdu nehrají podstatný rozdíl, zato o hodně větší problém hraji pŕi manipulaci (viz příspěvek k jiném vlákně). Při manipulaci je mi motor prd platný. Ale já to kolo ni komu nevnucuji ani netvrdím že je to nejlepší systém na světě, jen jsem považoval za vhodné o něm informovat. Už několik cyklistů se mne ptalo kde se to dá koupit (přesto že jsem jim řekl co to stojí).

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 01.08.2016
                  Autor: honmer
                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    O tomto systému se ví obecně už pár let a i zde se to již probíralo.
                    Žádna novinka to není.
                    Kdo chce tak si informace vždy najde.
                    Nikoho to zde nezaujalo z důvodů mizerné přípomoci a výdrže. Potažmo přemrštěné ceny za aku šroubovák který je mnohenm výkonější:-)

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 01.08.2016
                    Autor: Bobbob
                    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Taková zlá slova??

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: smrtistroj
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Měl jsi na mysli zlatá slova ne?

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: Bobbob
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          Zajisté :-))) http://cykl.cz/item/testovali-jsme-skryty-motor

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: smrtistroj
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Volba elektrokola

                                 

                            To říkám, žádný zázrak to není:-)
                            Zlatý jakýkoliv bafang:-)

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.08.2016
                            Autor: Bobbob
                            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Nijak mě to nezaujalo. Ale mám připomínku. Proč to není uděláno normálně? Zapnu pohon,začnu šlapat,motor se roztočí.Přestanu šlapat,motor se odpojí. Vypnu pohon,motor se odpojí,začnu šlapat a jedu za sebe.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.08.2016
                              Autor: smrtistroj
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                Protože by to vyžadovalo další elktronické hejblatka a káblíky a sondy a řidíci centrum.
                                To ba zvýšilo spotřebu aváhu a už by se to nedalo tak lehce zakrýt.
                                Dotyčný jezdec by pak nemohl machrovat a předjíždět namakané spotrovce s lehkostí a úsměvem:-)

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 01.08.2016
                                Autor: Bobbob
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Volba elektrokola

                                       

                                  Já je předjíždím s lehkostí a bez úsměvu. :-)

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 01.08.2016
                                  Autor: smrtistroj
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Volba elektrokola

                                         

                                    Moje myšlení je takové: Kupuji si elektrokolo abych jezdil na elektriku a ne abych měl pohon v záloze,až přijde kopec. Pokud se nebojím ,že skončím bez proudu,není problém ani menší nábojový motor kolem 500W. Třeba Smart PIE 4,5. Na běžné cesty,polní cesty, bez extrémních převýšení.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 01.08.2016
                                    Autor: smrtistroj
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Volba elektrokola

                                           

                                      Pak to ale není vylepšení kola, ale je to už moped. :-) Kdo to bere pořád jako cyklista, tak na rovině motor nepotřebuje, protože za svoje jede rychleji bez 25.

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 01.08.2016
                                      Autor: Robikl
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Volba elektrokola

                                             

                                        Proč moped? Pořád můžu šlapat.Moped je i 1000W střeďák ,pokud jedu na plyn.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 01.08.2016
                                        Autor: smrtistroj
                                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Pokud to jede na motor i na rovině, kde není problém jet za svoje, tak už na tom čisté za svoje neslapes, jen prislapavas... Jako na mopedu. Na kole se přece převážně šlape a ne se převážně vozí.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 01.08.2016
                                          Autor: Robikl
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Volba elektrokola

                                             

                                        Moped neváží ovšem 20 ani 25kg, je potřeba řp
                                        pojištění a taky garáž.
                                        Nadruhou stranu mít nmachrované elektrokolo pro 90minut jízdy s přípomoci je kapku úlet.
                                        A jak píše magic, elektrokolo si kupuji pro přípomoc a to třeba i v lehce zvlněné krajině.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 01.08.2016
                                        Autor: Bobbob
                                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Nechápu ,proč by mi motor neměl pomáhat i na rovině. Chci jezdit svižne a nebýt spocený jako prase.A nakonec si můžu přípomoc volit. Akumulátor stejně stárne a když ho nebudu využívat,tak akorát vyhodím peníze. Já nechci být sportovec,chci jezdit na E-bike. Ne e-bike

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 01.08.2016
                                          Autor: smrtistroj
                                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          A také chci jezdit rychle. Ne proto ,abych to ostatním ukázal,ale proto,abych tam byl dřív. To je snad normální ne?

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 01.08.2016
                                          Autor: smrtistroj
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          A co to je jiného než moped, když by se na tom i v rovině jelo na motor???

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 01.08.2016
                                          Autor: Robikl
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Mimochodem na rychlost 25km/h ti na rovině na běžném i horším kole musí stačit maximálně 200W, což většina lidí v pohodě dá. Nějak mě nedje do hlavy, proč by někdo měl chut jezdit po rovině bez šlapání. Leda by fakt toužil po rychlosti, ale pak to jasně nazvěme mopedem a neříkejme tomu kolo.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 01.08.2016
                                          Autor: Robikl
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Jednoho, kdo (občas) jezdí po rovině bez šlapání ti mohu představit, jsem to já. Cestou z práce mám obvykle liduprázdnou cyklostezku s nádhernou krajinnou pasáží, pokud je hezké počasí a nespěchám, rozvalím se na svém lehouši, nastavím si rychlost srovnatelnou s invalidním vozíkem a kochám se.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 01.08.2016
                                          Autor: petrp
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Volba elektrokola

                                           

                                      Pánové Bobbobe a Smrtistroji, ocenil bych kdybyste si nechali pro sebe příspěvky o tom jak je pohon Vivax k ničemu a drahý, jak byste zvolili lépe atd. Ponechte na každém aby si vybral. Nic proti tomu když jste popsali proč se vám ten způsob pohonu nelíbí (ale nikdo vám ho nenutí). Šlo mi jen o informaci že tento pohon existuje, jak funguje a jeké jsou jeho vlastnosti, výhody a nevýhody. Vaše nápady jak by se to dalo udělat lépe (třeba nápad s motorem z mixéru nebo vrtačky nebo s bateriemi LiPol a jak to udělat levněji) adresujte výrobci, tady to nikdo neocení, výrobce tyhle články nečte (pište německy nebo anglicky, to vám při vaší inteligenci kterou tady projevujete to pro vás nebude problém). Můžete se také pustit do vývoje a výroby. Napište sem věcné porovnání jednotlivých typů pohonu, jejich výhody a nevýhody, k jakému použití jsou vhodné a proč a k jakým naopak vhodné nejsou. Ti kdo sledují toto téma a chystají se pořídit si elektrokolo to určitě ocení a i já si rád takovou informaci přečtu.

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 02.08.2016
                                      Autor: honmer
                                      Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                                      • Re: Volba elektrokola

                                             

                                        Nemyslím, že je potřeba to nějak víc porovnávat, napsaného toho je dost a kdo chce a koho to zajímá, tak si porovnání udělá sám.

                                        A informace, že něco by bylo možné udělat (pořídit) levněji není pro řadu lidí zbytečná. Chápu, že když někdo může s lehkostí dát přes sto tisíc za kolo a nijak mu pak nechybí, tak pro něho úspora třeba 2 tisíce na akumulátoru je bezpředmětná a zbytečná debata.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 02.08.2016
                                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Volba elektrokola

                                             

                                        Ale copak, rozkopali ti bábovičku:-)
                                        Že tento pohon existuje mnoho let se ví velmi dobře. Že je slabý a drahý je taky fakt.
                                        Nikdo neměl nápad z motorem z mixeru či vrtačky ale bylo to jen přirovnání k jeho výkonu.
                                        Nikdo taky netvrdí že je na nic.
                                        Jsou jedinci kterým to stačí ale jak vidět drtivá většina lidí by si to nekoupila.
                                        My už zde i jinde napsali mnoho porovnání a není už potřeba se dokola opakovat. Kdo chce tak si to jistě sám vyhledá. Na tvou inteligenci to ale zřejmě bude těžké a tak se poraď s nekým kdo je inteligentnější než ty aby ti to vyhledal:-)

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 02.08.2016
                                        Autor: Bobbob
                                        Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Nic hledat nepotřebuji, jsem spokojen s tím co mám, a pokud vím, zatím nikdo nic levnějšího co by splňovalo moje představy nevyrobil (bohužel). Je mi jasné a vždycky bylo, že to co mám si většina cyklistů nekoupí, i když pár těch co to viděli u nás už by rádi koupili. Cena jim nepřipadá nepřiměřená (třeba takový Apache Scalp se středovým pohonem Bosch stojí 96 tisíc a přesto se prodává), překážkou je jen dostupnost - nejbližší prodejce je v Německu.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 03.08.2016
                                          Autor: honmer
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Za 3,6t eček je něco podobného Apache?, cena to zabíjí jednoznačně a tím i jeho větší rozšíření prodeje a následně servisních míst, mě osobně se to taky velmi líbí, mít e-kolo váhově srovnatelné s klasikou a do kopců mít pomocníka, Apache se prodává protože je v nabídce mnoha prodejců plus servis.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 03.08.2016
                                          Autor: miro5
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Volba elektrokola

                                             

                                        Výrobci napíšu ať zaměstná levně inženýry z Afriky a cena může poklesnout. Já přece nikomu nepřikazuji co si má koupit,jen jsem vyjádřil názor.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 02.08.2016
                                        Autor: smrtistroj
                                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Volba elektrokola

                                         

                                    Zato oni se smějí, že na to abys vůbec mohl jez potřebuješ motor.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 01.08.2016
                                    Autor: honmer
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                          • Re: Volba elektrokola

                                 

                            Diky za odkaz, ten článek jsem neznal, ovšem trochu se spletli že jsou první v ČR kdo tento pohon testoval.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.08.2016
                            Autor: honmer
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              "Z našich domácích cyklistických médií je časopis Cykloservis jediným, kdo motor Vivax otestoval."
                              Záleží na tom kdo byl první?
                              Mění to něco na věci?
                              Pak nechápu tvou poznámku.
                              Silně mně to připominá TV nova.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.08.2016
                              Autor: Bobbob
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Netvrdil jsem že je to novinka, ostatně jsem zde uvedl odkaz sedm let starý. Pokud vím, psal jsem o tom zde před několika dny, myslím že dŕív se o tom na tomto diskusním fóru nepsalo. Ostatně predpokladám že i Ty jsi o existenci toho systému slyšel asi poprvé. Kdo chce informace si je jistě najde, když ale ví co hledat. Mohu Tě ale ujistit, že to zaujalo dost lidí. Výdrž na 90 km výlet v horách mi stačí, Tobě asi ne, ale to je Tvůj problém.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 01.08.2016
                      Autor: honmer
                      Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Mýliš se, ten systém znám hodně let a není to pro mně žádná novinka.
                        Nijak mně to nikdy nezaujalo, nemělo čím.
                        Ja na svém e-kole při šlapání ujedu 500km na jedno nabití a taky se tím nechlubím.
                        Ty jsi přesně typ člověka co mně tvrdil že na kole s motorem bosch ujede 160km na 8Ah bat.
                        Když jsem se ptal jak je to možné tak mně řekl že přípomoc ma většinou vypnutou.
                        No tak to byly časy kdy jsem bez přípomoci najezdil za rok i 12000km:-)

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.08.2016
                        Autor: Bobbob
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          Než tohle raději nějaký super odlehčený převodový motor do náboje z číny,klidně 200W a LIPOL aku modelářský.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.08.2016
                          Autor: smrtistroj
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Volba elektrokola

                                 

                            Malý převodový motor proč ne. I tak se dá postavit s malou baterkou lehké kolo. Něco o tom ví Battle Cruiser. :-)

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.08.2016
                            Autor: Robikl
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Dá. 3kg až 3,5kg.A hlavně podstatně levněji

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.08.2016
                              Autor: smrtistroj
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                QQ75 vazi prochu nad 1kg, a je 200W:)

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 02.08.2016
                                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Volba elektrokola

                                       

                                  to je co?Myslel jsem váhu všeho. Motor ,baterka std.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 02.08.2016
                                  Autor: smrtistroj
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Volba elektrokola

                                         

                                    Tak 3kg - acurat:) QQ75 - 1.2kg jen motor nebo QQ100-2.2kg. Jeste RJ 200g a baterka 1-1.5kg, jen nebezpecny Li-po:( Bohuzel Li-Ion v teto vaze je na nic:(

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 02.08.2016
                                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Zdravim. Pripojim k diskuse.
                              Ja ted mam lehke kolo (16kg s motorem a baterkou), drive mel kolo ktere vazilo 14kg. Oba kola stoji pod 12000Kc a jedou 35km/h po rovine.
                              Honmer, pokud bydlite vedle Prahy, Kladna nebo v Praze, muzeme udelat vylet a porovnat te pohony:)

                              Na mem kole lze jet s prum.rychl.30km/h vize nez 25km, coz neumoznuje skoro zadne standartni kolo s limitem 25km/h a vahou nad 20kg.

                              Jam mam zajem o malem motoru (do 1kg, 200-500W), ale do tak draheho pohonu nepujdu:)

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 02.08.2016
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                Co IMAGE?? :-))

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 02.08.2016
                                Autor: smrtistroj
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Volba elektrokola

                                       

                                  Nerozumim dotazu:(

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 02.08.2016
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Volba elektrokola

                                         

                                    IMAGE je na nic poslouchej žízeň :.-) imidž:-)) To je moc jednoduché a levné :-) Mimochodem tam máš asi 250W verzi toho pohonu,ale nikdo mi nevysvětlil ,čím se liší ta verze 500W. Jak to dokázali

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 02.08.2016
                                    Autor: smrtistroj
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Volba elektrokola

                                           

                                      http://www.elektrokola-michal.cz/elektromotor...

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 02.08.2016
                                      Autor: smrtistroj
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Volba elektrokola

                                           

                                      Ja mam QQ100, 250W-36V, 261rpm verze. Ale mam baterku 44-48V, tak je to 600W do kopce a 200W po rovine.
                                      Ten motor u michala pravdepododne je trochu tezchy nez muj (2.2kg), muze byt kvuli vetsi sirky motoru/magnetu. Vsecho resi RJ a prehrevani motoru - tak pokud pripomoc cyklista je velka, motor nikdy neprehreje:)

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 02.08.2016
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Volba elektrokola

                                             

                                        Ten QQ75 motor se jeví jako lepší volba než ta drahá vychytávka. Baterka 24V,tím pádem i lehká. Síla poměrně velká. Velké zpřevodování

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 02.08.2016
                                        Autor: smrtistroj
                                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Volba elektrokola

                                               

                                          Ten Vivax je mid-drive, coz o hodne lepe pro jizdu do kopce:) Ja musim hodne slapat, abych QQ100 neshorel v kopce:)

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 02.08.2016
                                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Vyskousel prodat to 14kg kolo za 12000kc - ale nikdo ho nechtel koupit. Pokud mate myslenky proc - napiste:)

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 02.08.2016
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                Protože je to moc peněz? :-)

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 03.08.2016
                                Autor: Joe-CUBE
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Volba elektrokola

                                       

                                  Nevim, stavba je drazzi nez te penize, ktere poptavam za cele kolo:)
                                  Ted prodavam 16kg kolo za 10000kc, podivam se jestli to nekdo bude chcit koupit.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 03.08.2016
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Volba elektrokola

                                         

                                    A jede to 50??:-))

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 03.08.2016
                                    Autor: smrtistroj
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Volba elektrokola

                                           

                                      To kolo 50km/h jede jen s kopce:) Max 56km/h, pak jiz nestaci kadence:( A proc bych melo jet 50? To kolo delano na malou vahu, ne na rychlost:) Po rovince s prislapem 150-200W jede 35km/h.
                                      Mam rychle elektrokolo, ktere jede 50km/h:)

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 03.08.2016
                                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Něco jiného je vědět o existenci a něco jiného je si to v praxi vyzkoušet. Také jsem měl pochybnosti, když jsem to viděl na veletrhu, ale jen do momentu, kdy jsem měl možnost to vyzkoušet v Alpách. Jenže se mi to zdálo moc drahé. Ale asi po dvou letech kdy síly rapidně ubývaly řekla manželka "pojďme si to koupit" (kola jsme v těch Alpách měli oba a bylo milé když jsme v pohodě předjeli skupinu cykloturistů, kteří nevěřícně koukali na dva důchodce kteří je předjel bez zjevné námahy).

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 06.05.2017
                      Autor: honmer
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    •      

                      Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

                      Datum: 06.05.2017
                      Autor: honmer
    • Re: Volba elektrokola

           

      Pokud vím, u většiny obvyklých systémů pohonu musí cyklista přepínat úroveň podpory a musí tedy "pořád něco nastavovat" podle toho zda jede po rovině nebo přijede do kopcovitého úseku, musí přepínat úroveň podpory podle toho, jaké je právě stoupání. Tak jsem to pochopil, ale možná se pletu, v tom případě se omlouvám.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.08.2016
      Autor: honmer
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Volba elektrokola

             

        Trošku jsem se pokusil výše objasnit, ajk to myslím. Tedy je rozdíl mezi systémem, který pomáhá proporčně výkonu jezdce, a systémem, který se snaží točit dle nastavení. Samozřejmě použitelné je všechno, co pomáhá, ale já sám za sebe hlasuji pro systém, na který se nemusí během jízdy moc a nebo vůbec sahat. :) Myslím, že vývoj půjde právě tímhle směrem. Kolo bude chytré a bude sledovat nejen výkon jezdce,a le taky rychlost, zrychlení, zpomalení, možná i tep. a podle toho přidá nebo ubere na pomoci. Ideál je jet na kole a nemuset se starat o ovládání systému. Tedy můj názor. Sám mám různá elektrokola a mám i ta blbá, kde se musí něco nastavovat před každým kopcem. A dokonce mám i kolo, kde se tahá za plyn, ale to už není vůbec kolo, protože tam je člověk totálně tím strojvůdcem.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.08.2016
        Autor: Robikl
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        "pořád něco nastavovat" ....tak to fakt není :-) Jednoduše když máš v nohách pocit, že chceš výkonu víc nebo míň, tak zmáčkneš na řidítkách jedno nebo druhé tlačítko, víc nic. Je to asi třiapůlkrát jednodušší než řadit přesmykačem.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 12.09.2016
        Autor: Mirr
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Něco pořád nastavovat? Tak to opravdu není. Mám Bosch a na ovladačí přípomoci tlačítko + nebo -. To je vše. A je to násobně jednodušší a rychlejší než třeba řadit přesmykačem a volit jeden ze tří převodníků. Pohodlně lze přípomoc zvyšovat či snižovat i v kopci, stačí na sekundu povolit tlak na pedály. A je to otázka sekundy a změna je přípomoci je provedena a motor okamžitě reaguje.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 06.05.2017
        Autor: bolek
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          To je otázka priorit, mně vyhovuje kolo které není o nic těžší než běžné kolo, má trojpřevodník a desetikolečko, můžu na něm jezdit zcela bez motoru, když ale ve stoupání docházejí síly, zapnu si tlačítkem na řídítkách přípomoc. Když někam s manželkou jedeme třeba na chalupu, naložíme kola normálně dovnitř do auta (SUV), není problém je položit na sebe, to by se s 22 kg koly dělalo težko. Souhlasím s tím že je u kola s elektronickou řídicí jednotkou ovládání motoru lepší, a že má "plyn", který umožňuje jezdit i bez šlapání, ale těch 7 až 10 kg (u kol 20 až 23 g) mi za to nestojí, nemluvě o tom, že je cyklista odkázán na motor, protože žádné typické elektrokolo není vybaveno takovými převody, jako klasické kolo.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 06.05.2017
          Autor: honmer
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    https://bmsbattery.com/ebike-kit/738-q75-24v...

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 02.08.2016
    Autor: smrtistroj
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Ano, je to ten motor na kterem planuju delat kolo s 2 motory. 2x200-500W a jen extra 2kg:) Nevim, jestli ten motor vydrzi 500W dlouhodobe:)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 02.08.2016
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Napětí tedy vyšší než 24? Potom se ,ale točí rychleji :-)

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 02.08.2016
        Autor: smrtistroj
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Napeti asi 48 nebo 60V, jaky dostanu RPM. Abych motor neprehrel, vetsi vykon lze dosahnout jen vetsima otackamy, nikoliv jen proudem.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 02.08.2016
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Ty vysoké otáčky už budou planetové převodovce škodit. Tedy pokud budeš využívat vyšší rychlost.Nebo jiná zkušenost? Co ovládání dvou motorů?

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 02.08.2016
            Autor: smrtistroj
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Ja tak myslim, ze nejvic pri mem stilu jizdy vadi prehrati motoru (ne mech. poskozeni prevodovky, skoky, narazy, zaspineni atd.) 2 motora - 2 RJ - 1 plyn/PAS - 1 baterka.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 02.08.2016
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                Jak se zapojuje 1 plyn na dva motory? A 1PAS senzor,nebo 2 PAS

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 02.08.2016
                Autor: smrtistroj
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  1 plyn (3 drata) jde do 1 RJ, ale 2 drata od plynu (zem+signal, bez provzniho napeti) jde jeste do druhy RJ. Tak plyn/PAS ridi jedne RJ, ale taki posyla signal do druhy RJ.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 02.08.2016
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Tak já mám 350W středový motor, kde je plyn silný až 650W. I když jsem přišel o trojtalíř, tak jsem ho nahradil 3 převodníkem v zadním náboji (kroky má stejné jako 3 převodník vpředu). Baterii mám 23,2 samsung v zadním nosiči. V zadu mám 8 převodů 14-34 megarange. Mám vše už 2 sezonu a vyjede veškeré kopce když přehodím vzadu na 34 zubů a dám na nejlehčí i v zadním náboji, tak jsem se nesetkal s kopcem co by kolo nevyjelo. U 12% kopce mi stačí jen do 300W, pak u prudších kopců na max. přípomoc je problém se udržet v sedle a nespadnout na záda :-))) Co jsem zjistil za 2 sezony, tak jsou hodně důležité u středáku Bafang převody, když máš hooodně lehké, tak to vyjede všechno a nepotřebuješ ani 1KW :-))) Sice jede kolo do kopce pomaleji ale jede. A třeba u toho mého středáku Bafang je opravdu lehký odpor při šlapání a abych řekl pravdu, tak mám i obavy aby mi někdy nedošla baterie pod kopcem sice bych ho vyjel ale když je člověk zvyklý na motor a najednou má šlapat jak o život to už není dobrý pocit:-( I proto jsem zvolil tenkrát nejvyšší možnou kapacitu baterie (v současnosti jsem viděl i 32 Ah). Tahle mi při mých vyjíždkách vydrží kolem 100Km a to jedu stylem abych přijel odpočatý a nikde se nedřel, často jedu do prudkých kopců v lese i na asfaltu. Kdybych chtěl jet třeba z OP na Praděd a zpět 150KM, tak by mi kapacita určitě nevystačila, musel bych mít ještě jednu 23,2 baterii. Jinak s mým kolem jsem velice spokojen a jezdím obvykle do 100Km bez námahy, co mě pak bolí nejvíce jsou ruce od řidítek a zadek od sedla ale to už nebude lepší i když mám vše gelové s pamětovou pěnou, kolo není gauč :-)))

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 27.08.2016
    Autor: patan
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Ještě bych doplnil, že pořádně nevím kolik znamená procent každá dioda na baterii. Ono tam jsou 3 zelené a 1 červená, pořád jedu a dlouho nic a až pak ubyde 1 zelená a pak to letí nějak rychle dolů. Nevím jestli někdo ví přesně jak to funguje? Osobně si myslím že když zhasne první zelená led, tak je baterie asi v polovině.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 27.08.2016
      Autor: patan
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Ahoj
      Výběr elektrokola je v dnešní době nelehká záležitost. Já osobně jsem absolvoval tohle kolečko výběru letos na jaře, a zvolilo jsem výstavu FORBIKE v Praze. Nakonec jsem si vybral MI5pro od výrobce EcoBike naleznete na www.ekobik.cz Proč zrovna je?? 1. jako jedny z mála používají ruční plyn, (kolo jede i když nešlapeš) 2. můžeš si aktivovat vyšší výkon motoru 3. prostě se mě líbí jak mají zabudované baterie. Vyzkoušel jsem víc elektrokol ale tohle mě prostě sedlo nejvíc…..

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.09.2016
      Autor: jardabik
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
      • Re: Volba elektrokola

             

        A jaký máš praktický dojezd? Co kopce?

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.09.2016
        Autor: jaho
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Volba elektrokola

             

        Blbá reklama a drahé kolo, zkoušel jsi prdlačky a jen tu plevelíš.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.09.2016
        Autor: miro5
        Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
      • Re: Volba elektrokola

             

        Je to vždy otázka priorit. Pro mne je kolo těžké 23,5 kg nemyslitelné a "ruční plyn" je na kole nesmysl, to už není kolo, ale spíš moped. Moje představa je kolo, které nespostrádá nic proti normálnímu kolu a na němž se dá jezdit i bez motoru, bez jakéhokoli omezení. Motor pomůže jen snadno vyjet kopce, které bych jinak nezvládl, jinak ho nezapínám.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.09.2016
        Autor: honmer
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Mám zkušennosti pouze s půjčenými koly, sám jsem po e-kole ještě nezatoužil ale byl jsem zvědavý o co jde. Několikrát jsem si půjčil různá e-kola pro sebe i pro manželku (manželka není nijak zažraná cyklistka, tedy se hodí na testování). E-kola váha a velikost - do kombíku jsem dvě nedostal, mohl jsem sice otočit řidítka ale pokládat ty pětadvacetikilový obludy na sebe se mi stejně nechtělo. Na střechu je zvedat taky žádná sláva, tak mi vychází, že nejpohodlnější je držák na kola na kouli za auto. Půjčil jsem si cesťáky, blatníky nosič, světla, babský kolo na dojíždění do sámošky. Jeden převodník a osmikolo. Motor v předním náboji, Suntour 250W. Kupodivu hodně luxusní svezení, čtyři stupně výkonu, spolehlivě táhne. Najeto 48km, nastoupáno 500m, motor jsme nevypínali, do kopce jsme přikládali pod kotel, všechna stoupání v suchým triku, na konci zbylo cca 10% kapacity baterie. Prostě vzít do brašny na nosič láhev vína, sýr, bagetu a dojet si doprostřed lesa na piknik... velká pohoda. Kola na asfalt a zpevněný povrch. A např. pro jinou zkušennost jsme půjčili E-MTB na 27,5". Jeden převodník a desetikolo. Motor středový, Shimano Steps, 250W, tři stupně výkonu. Tentokrát jsme na rovině motor vypínali, protože kolo fakt fajnově jelo i na nohy. Do kopce jsme dávali střední stupeň, ten dobře táhl. V opravdu strmých stojkách terénem jsme testovali nejvyšší stupeň a to trhalo šutry z hlíny. Vyjeli jsme neskutečný hrany, v šutrech, kořenech, polem, loukou. Najeto 55km, nastoupáno 1200m, na konci zbylo 20% kapacity. Dovedu si představit, že někdo, komu chybí kondice si s tím zajezdí hodně divoce, jako zamlada. Bez ohledu na to, co uvádějí výrobci jsme vyzkoušeli, že e-kola v cenách 40-60 tis., mají dojezd cca 50-60 km při stále zapnutém motoru a efektivním využívání stupňů výkonu. Při zapnutém vysokém stupni a dlouhém stoupání se dojezd významně sníží. Při vypínání motoru se to dá natahovat do nekonečna. Ale je to sofistikovaný mechanismus, musí se o to člověk starat.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 11.09.2016
    Autor: Mirr
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
  • Re: Volba elektrokola

         

    Elektrokolo je super věc a je silně návykové. Taky jsem se zaobíral myšlenkou, jestli a které koupit.

    Jednoduchou matematikou jsem dospěl k tomu, že nejlepší je nekupovat žádné a pouze si ho půjčovat. Pokud ovšem máte tu možnost.

    Podle mého názoru, aby kolo za něco stálo, bude stát nejméně 70 tisíc Kč. Takové, které by se mi ale opravdu líbilo, stálo dvojnásobek.

    Jezdím dlouhé trasy a na ty se elektrokolo prozatím použít nedá. Nemám možnost každý den nabíjet.

    Zbývají tedy víkendy a na ty mě stojí půjčení cca. tisícovku. Loni byl takový víkend jeden, letos budou možná tři. To jsou max. tři tisice ročně za kolo, které rychle zastarává a baterka jde do háje. A mám to bez starostí, bez údržby a investic.

    I kdybych to tak dělal 50 let, pořád je to výhodnější, než si kolo koupit.

    Kdo na něm jezdí častěji, tomu to samozřejmě vyjde jinak.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 06.02.2017
    Autor: Marin7
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Volba elektrokola

           

      Co je pro tebe dlouhá trasa a proč nemůžeš denně nabíjet?

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 06.02.2017
      Autor: Bobbob
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Dlouhá trasa je třeba cesta k moři a kolem moře (1450km). Nebo ukrajinské Karpaty. A nabíjet nemůžu, protože nespím ani v kempech, ani v hotelech. Do hospod taky nechodím. :-)

        Pokud si dobře vzpomínám, kolo, které jsem měl půjčené, mělo baterku 400Wh. Chtěl jsem si ho vzít sebou do Rumunska (Karpatským obloukem zpět do Česka) a tak jsem si ho na víkend půjčil na vyzkoušení. Moje naivita byla obrovská. Předtím jsem seděl jen na testovacích kolech, nebo na městském elektrokole.

        Pokud má být pomoc motoru k něčemu, vydrží taková baterka na jeden menší kopec, velikosti řekněme Pradědu (od Hvězdy). Samozřejmě na dobrém kole se středovým motorem. Měl jsem 85 kg a žádná zavazadla. A šlapal jsem ze všech sil. :-)

        Na víkendové hrátky po česku ve spojení s nabíjením po hospodách super věc. Ale pro reálné použití na dlouhých trasách nepoužitelné. Až bude mít baterka desetinásobek současné kapacity, začnu o tom vážně uvažovat. A sestavím trasu tak, abych mohl občas nabíjet. Snad se toho dožiju. :-)

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 06.02.2017
        Autor: Marin7
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          Nevím kolik Ti je, ale troufám si tvrdit že se baterky mající desetinásobek kapacity těch současných a zároveň tak lehké aby byla použitelná na elektrokole se asi nedožiješ.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 06.02.2017
          Autor: honmer
          Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Volba elektrokola

                 

            Samozřejmě, dneska a v dohledné budoucnosti je taková kapacita baterky nereálná. Ale příliš mě to netrápí.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 06.02.2017
            Autor: Marin7
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Volba elektrokola

                   

              Pohon na dlouhé trasy po silnicích je asi pořád nejlepší spalovací motor. Tam není problém třeba 300km na jednu nádrž (Crab).

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 23.02.2017
              Autor: Robikl
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Volba elektrokola

                     

                To je pravda, ale spalovací motor na kole se neslučuje s mým světonázorem. :-)

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 23.02.2017
                Autor: Marin7
                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Volba elektrokola

                       

                  Zdravím ebikaře.Ano ebike je návykové.Po letech vylepšování jsem se dopracoval k následující sestavě.
                  Ano jedině stř.motor Bafang 36v-500wat.(dovoz z číny)
                  absence trojtalíře nahrazena Sram dual Drive.8 kazeta shimano.Abych optimalizoval převodový rozsah dal jsem
                  na motor stř.talíř 39 zubů.Tímto jsem maximálně využil točivého momentu motoru v zatížení a opt. rychlosti.Řídící jednotku motoru jsem přeprogramoval
                  pro lepší využití kapacity baterie.9 asistencí,100 % plyn u všech asistencí.Nechci se tady pouštět do výpočtů,ale na 2 stupen asist.po rovině a správném převodu dosahuji prům.rychlost 25 km/hod.Watmetr ukazuje +- 180-200 wat.Tento systém mě hodně pomáhá do kopců kdy to ocenuji protože jsem už důchodce.Bez obav si plánuji větší denní trasy kolem 150 km.Ještě co se týče kapacity baterie:mám dvě baterie spojené --/++.1-10AH,2-11AH.Těžiště kola je optim.Baterie jsou ve středu kola.Na rámu (pitná láhev)a pod sedlem spec.rám.Kolo je jako cestovní.Má nad zad.kolem box pro uložení potř.věcí(nabíječky,jídlo,pití atd.)Je vybaveno světlem s vlastním zdrojem (dovoz čína,občas na mě auta blikají pry je oslnuji.)Zatím jezdím po Česku ale přemýšlím o nějaké trase po Evropě pokud zdraví dovolí.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 27.02.2017
                  Autor: elepepan
                  Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Volba elektrokola

                         

                    Muzu se zeptat, proc jste pouzivate tak tezky (4kg) motor, pokud mate spotrebu jen 200W? QQ75 s vahou 1kg klidne staci pro tohle. Budete mit usporu 3kg v vaze.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 28.02.2017
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Volba elektrokola

                           

                      Zdravím.To co jsem uvedl je režim pro nejdelší dojezd s maximální cestovní rychlostí,s co nejmenším odběrem kapacity baterie.To se určitě mění s členitostí a výškovým rozdílem terénu.Jinak zbývající výkon motoru s optimálním převodem používám v náročném výškovém terénu které mě Beskydy poskytují.Pokud použiji 9 asistenci s možností plného plynu,vyjedu stoupání na které normálně bych si nedovolil.Díky opt.převodování 3x 8 kazeta můžu v stoupání volit i menší asistenci.Což je další šetření kapacity baterie.Nehoním se za nejvyšší dosaženou rychlost,i když občas znervoznuji reklamou oblepené bikaře když je v rychlosti 50km/hod předjedu.Už jsem měl na to téma diskuzi.Ani můžou jezdit 50 km/hod ale já ne protože mám ebike a páni z Bruselu to zakazují.Jak jsem napsal mám ebike dobře vyvážené a jak dlouho jezdím už vím jak se ebike chová.Ale to není můj cíl spíš se zaměřuji na co nejdelší dojezd s minimálním přípomocí motoru.Jsem důchodce který si ještě chce co nejdál zajet na kole.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 28.02.2017
                      Autor: elepepan
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Ja vam rozumim:) Ale pokud jste tak setrite baterku, nerozumim proc mate tak tezky motor:)
                        Rozumim, ze na trhu nejsou 2-3kg stredovy motory:( To jiz dlouho shanim:)

                        Ja mam 2 elektrokola, jeden ma jeste silnejsi motor nez vas - BBS-02+tezka baterka 48V27Ah, na kterem mam prumernou spotrebu 500W, a me na tom kole hodne vadi cena provozu (4000kc mesicne...).
                        A taki QQ100 s vahou 2kg, do kreteho davam do 600W (prumer 200W) s LiPo 44V5Ah baterky.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 28.02.2017
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Volba elektrokola

                               

                          Po nějakém čase jsem si prošel diskuze na tomto fóru, podle mého názoru je tohle téme nejvěcnější,zabývá se skutečně technickou stránkou elektrokol, i když i zde se občas objevují odobní výpady a osočování. Zaujal mne ale ten údaj autora příspěvku na který reaguji - za co se dá utratit 4000 Kč měsíčně? Není to překlep?

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 02.05.2017
                          Autor: honmer
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Volba elektrokola

                                 

                            Zdravim:)
                            Pokud jste s Prahy nebo Kladna, muzeme to probrat osobne:) Jiz jsem psal, s ceho sklada te 4000kc mesicne. Nejdrazzi je retez+kazeta - 1000kc, baterky - prumer 1000kc (15000 rocne) a desticky - 500Kc.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 02.05.2017
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Jsem z Prahy, dejte na sebe spojení, kde se s Vámi mohu spojit.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 02.05.2017
                              Autor: honmer
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Volba elektrokola

                                   

                              Proboha, kolik ujedete měsíčně kilometrů, když potřebujete každý měsíc nový řetěz a kazetu? Baterie Vám vydrří jen rok? I destičky měnit po měsíci mi nepřipadá pravděpodobné.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 02.05.2017
                              Autor: honmer
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Volba elektrokola

                                     

                                Mesicne asi 1000km (40 jizd po 25km), zadna baterka nevydrzela rok:(

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 02.05.2017
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Volba elektrokola

                                       

                                  Jeste reknu, ze za 2 mesice jsem bruskou s 5mm diamantovym kotoucem opravil nekolik kazet, asi 30-60 vterin na jeden zub, 1-2 hodiny na kazetu. Ted na kazde kazete muzu jet jeste asi 1000km.
                                  I kdyz se jedna jen o 0.5 mm kovu, to ma velky vliv na prace kazety.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 02.05.2017
                                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Volba elektrokola

                             

                        Motor může pomáhat do 25km/h plus tolerance tuším 10%. To je jako pomoc do kopce myslím docela dostačující. Asi mám nepopulární názor, ale souhlasím s tím. Mám sice jako hračku i jeden rychlejší stroj, ale nikdo to neřeší, takže to prakticky stejne není problém. To je fakt. Ikdyz samozřejmě problém to bude, když bys někoho zranil až se pozenes tou padesátkou na motor. A bude to problém, ikdyz to nebude tvoje vina. S tím počítej.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 28.02.2017
                        Autor: Robikl
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Vyzkoušel jsem zápujčkou několik elektrokol a pak po důkladném zvážení, kde jezdím, co jezdím a jak jezdím, jsem zvolil Lectron Montana RSX a za sebe můžu prohlásit, že toho nelituju. Jezdím v kopcovitém terénu po cyklostezkách, asfaltkách, polních a lesních cestách. Po rovině jedu bez asistence motoru, protože není potřeba (pokud nefouká nějak silný protivítr). Kolo má nábojový motor v zadním kole s planetovou převodovkou, tak že při nulové asistenci motor neklade žádný odpor a baterii komponovanou v přední rámové části. Výdrž baterie pro mě výborná. Ani po ujetých 70 km v členitém kopcovitém terénu jsem ji nevybil, pořád měla dost kapacity. Podotýkám, že jsem nejezdil extrémní stoupáky po balvanech, na to se hodí spíš středový motor, ale tohle ježdění není pro mě. Abych to shrnul, pro normální kopcovité cyklovýlety je tohle kolo plně dostačující. Jak už bylo zmíněno, jediná nevýhoda je při demontáži a montáži zadního kola, že sebou musím vozit dva klíče a musí se rozpojit jeden konektor na kabelu, ale zas takový problém to není, pokud už k defektu dojde.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 09.04.2017
    Autor: Lectron
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Zdravím, velmi dobře napsaná recenze na elektrokolo. Zajímaly by mě Vaše důvody proč jste si koupil kolo se zadním pohonem, když je v současnosti více upřednesťován pohon středový. V čem je podle Vás lepší zadek.
      Díky. Miba9.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 04.05.2017
      Autor: Miba9
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      koukám docela drahota, jinak já mám se zadním motorem stejný zkušenosti, naprostá spokojenost. Jen mám zapnutý pohon pořád :)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 17.05.2017
      Autor: bugr
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Včera jsem se dozvěděl, že francouzská vláda přispívá 200 euro na nákup elektrokola, teda svým občanům.

    Má to být podpora "elologické" mobility. V Paříži prý něco přihazuje i radnice.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 06.05.2017
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Zdravim.

    Dneska poprvni vyskousel jsem ten Gruber pohon.

    To bile kolo samo o sobe je velmi dobře, jede skvele, prehazovacka funguje jak ma:) Kolo ma kratky riditka. Ram udelan docela zajimave, před tim takovou stavbu ještě nevidel:) Vaha 12kg pro celopero je krasna:) Skoro stejnou vaha ma moje rychle kolo bez pohonu.

    O tom Gruber pohonu musim rict dve věci:
    1. Každý kdo chce ho poridit, musí uslyšet ho zvuk:)
    2. Ten vykon 200W jsem s moji vahou 100kg nepocitil.
    Do 3% kopce na tom prevodu, na kterem jezdim do kopce na pomalem kole (42/17) motor 200W+moji 150W vyjet neslo, vice nez beznych 150W tlacit jsem nechtel.
    Na prevodu 32/17 vyjel ten 3% kopec bez motoru i s motorem skoro na stejne rychlosti nad 20km/h, samo kolo jede krasne:)

    Ted vim, ze moje pomale kolo s brasnou, potahem, drzakem na sedacku a vetsim kontrolerom vazi 17.7kg:)
    Dekuji za moznost vyskouset kolo!

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 17.05.2017
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Mám trochu jiný přístup než (asi většina) zájemců o elektrokola a jejich majitelů. Jde mi o to mít velmi lehké kolo které lze provozovat i bez motoru, kolo mám pro sportovní trávení volného času a ne pro pohodlí nebo dosahování extrémních rychlostí, nikde po rovíně a většinou ani do mírných stoupání motor nezapínám. Přípomoc motoru 200 W je pro pomoc ke zvládnutí větších stoupání více než dostatečná. Pokud jde o hluk, jde o starý pohon Gruber, nový motor Vivax (nástupce Gruberu) je výrazně tišší.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 17.05.2017
      Autor: honmer
      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Tak po pěti letech v pohonu Gruber u mého kola odešly převody a u firmy která převzala výrobu tohoto typu pohonu neměli díly (jejich Vivax sice používá stejný princip, ale dále ho zdokonalili, díly nejsou kompatibilní). Nabídli mi proto instalovat jejich pohon Vivax 4.90 za výhodnou cenu. Dnes jsem kolo vyzkoušel a byl jsem nadšen, nejen že je připomoc patrnější, hlavně ale motor není vůbec slyšet. Ve stoupání jsem pohodlně předjel o dost mladšího cyklistu na klasickém kole, který nevěřiil svým očím, když ho předjel penzista na kole, které nemělo žádné znaky elektrokola. Už chápu že se mohlo stát, že na závodech se až následně prošvihlo že jedna cyklistika využila tento pohon. Silniční kolo totiž má baterii ve formě cykloláhve a kromě miniaturního tlačítka na řidítkách není na kole vidět vůbec nic neobvyklého. A váha toho silničního kola je pod 10 kg.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 24.06.2017
      Autor: honmer
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Volba elektrokola

         

    Udelam reklamu cinskeho kola:)
    http://www.eastgem.net/alta.html
    Levny (do 50000kc) lehky (18kg) karbon:)
    trojprevodnik!:)

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 22.05.2017
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Ne všechno čínské musí být šunt, a když se podíváte kolik světových výrobců z nejtůznějších oborů v Číně nechává vyrábět výrobky pod svou značkou, je zřejmé, že kvalitě věří. Nízké ceny čínských výrobců jsou dány nízkými výrobními náklady díky levné pracovní síle. Ovšem elektrokolu od výrobce který nemá dlouholetou praxi bych určitě nevěřil a rozhodně bych mu neposlal peníze předem, i když ta uváděná cena je hodně lákavá.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 22.05.2017
      Autor: honmer
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Volba elektrokola

           

      Je dost podivné dát na kolo s karbonovým rámem nejlevnější sadu Shimano Acera, svědčí to o nedostatku zušenosti kontruktéra. Při ceně kola šetřit na tomto důležitém komponentu je nelogické.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 23.05.2017
      Autor: honmer
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Volba elektrokola

             

        Acera neni nejlevnejsi sada:) Tourney a Altus jeste levnej. Pro kolo za 60000 a karbonovy ram asi za 10000 + motor za 15000 Acera je fajn. Malo kdo bych sel do toho kola za 80000 na XT. Jinak to je jednoduse vymenit v servisu.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 23.05.2017
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Volba elektrokola

               

          S tím že Acera není nejlevnější máš pravdu, jaký je cenový rozdíl mezi XT a Acerou nevím, ale u kola s karbonovým rámem bych čekal spíš to XT. Ten kdo investuje šedesát tisíc asi nebude bazírovat na několika tisících navíc. Faktem ovšem je, že tohle kolo s karbonovým rámem je za těch šedesát tisíc levné, kola takto vybavená jsem na internetu viděl přibližně za dvojnásobek.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 23.05.2017
          Autor: honmer
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

22.04.2024
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

456 cyklistů (19 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024