Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

Tahle městská skládačka už při
prvním pohledu nezapře určitou příbuznost s modelem konkurenčního Dahonu –
už letitým Vitesse D7. Není ostatně ani příliš divu, protože značku Tern
založili lidé spojení dříve právě s Dahonem. Kola Dahon jsou dlouhodobě proslulá
svou kvalitou a promyšlenou konstrukcí, takže v tomto směru jistě můžeme
od Ternu očekávat jen to nejlepší.

Datum: 20.07.2012
Autor: Redakce
  • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

         

    takže to nové skládání v praxi nic moc :-( Osmičkovou kazetu sem míval a po vytahání řetězu (velmi rychlém) začal padat na krajních pozicích z tácu. To velké křížení řetězu prostě nedě+lá dobrotu. Takže teď mám nexuse a přehazku už nikdy. Kloub představce vypadá oproti mému dost robustně, to je vlastně nejslabší místo celého kola, já už to dvakrát svařoval a časem asi udělám vlastní řešení i za cenu trochu delšího skládání. Podrápaní sedlovky: mám čistý hliník a je to furt špinavý jak se odírá. Takže to si asi nevybereš. Se zbytkem textu ohledně jízdních vlastností souhlasím, až na maximální vzdálenosti a nevhodnosti do terénu, tam ale musíš dát patřičné gumy. Skládačkám zdar :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 20.07.2012
    Autor: Billicek
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

           

      Gratuluji k tisícímu příspěvku v diskusi. A na jaké skládačce jezdíš ty?

      [ Zpět ]
      Datum: 20.07.2012
      Autor: básník
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

             

        no vida 1001 a to jsem introvert :-D Já jezdím na polygonu urbano 3.0 Ale trošku úprav už proběhlo.

        [ Zpět ]
        Datum: 20.07.2012
        Autor: Billicek
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

           

      Je otázkou, co od toho skládání očekáváš. Rychlejší to o moc není, ale samotné skládací mechanismy jsou totálně přepracované, mnohem větší a tím i daleko pevnější. Proto je to kolo o poznání příjemnější na jízdu. Dost by mě zajímalo, kde jsi musel svůj Polygon svařovat.

      Já mám Link P9 a jsem z něj unešen. Celkově jsou TERNy kola o poznání dále než srovnatelné Dahony.

      [ Zpět ]
      Datum: 20.07.2012
      Autor: honzagalla
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

             

        u toho skládání reaguju na ten větší rozměr a čouhající bovdeny. Je to popsáno jako nevýhoda. Konečně se mi podařilo ten svar jakž takž vyfotit pro představu

        [ Zpět ]
        Datum: 21.07.2012
        Autor: Billicek
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

           

      Mám Tern Link P9, takže skládání stejné jako u D8 a maximální spokojenost. Skládačka je nová, takže skládání jde trošku z tuha, ale jde seřídit a navíc jsou skládací mechanizmy plně servisovatelné. Podle čeho soudíš že je skládání nic moc? Na P9 je devítková kazeta, takže tenčí řetěz a větší křížení, sám sem zvědav ja dlouho to vydrží. Na silničce jsem měnil řetěz-kazetu-převodníky až to začlo moc střílet, zhruba po 20000km, na skládačce to odhaduji na nějakých 10000km. Z padání řetězu strach nemám, z jedné strany ho drží rockring a z druhé takový plastový držák, jednoduchá ale skvělá věcička. Co se týče vzdáleností, zatím jezdím jenom 15km do práce a 15km zpět, na delší vyjížďku se teprve chystám abych otestoval kolik km je ještě přijatelných. Na to co zatím jezdím je ale skládačka to nejlepší kolo co sem kdy měl a že sem jich měl požehnaně. Jen musela přijít výměna pláštů a sedla za tyto http://eshop.kola-radotin.cz/plast-schwalbe-big... hustěné na 35 Psi a toto sedlo http://www.cyklozone.cz/prislusenstvi-a-dily... . Užší pláště jak 2" na 20" kola je blbost pokud člověk nejezdí po koberci a taky nechápu proč se dávají na kola se vzpřímeným posedem úzké sedla. Když sem si změřil sedací kosti v takové poloze co sedím na skládačce, tak na původním sedle byly úplně po stranách sedla. Takže po pár kilometrech děsná bolest a proklínání zábradlí(mám ještě lehotříkolku :-) ). Teď když někomu skládačku půjčím, nechápe že může být zábradlí tak pohodlné.

      [ Zpět ]
      Datum: 20.07.2012
      Autor: Juras
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

             

        ten řetěz. Já tam měl taky oboustranný kryt převodníku. Ale v krajních polohách ten řetěz nabíhal dost pod úhlem a ten kryt nepříjemně rezonoval. Navíc byl udělanej tak, že řetěz padal mezi něj a talíř až to ten plast prostě vzdal. Ten nexus tohle prostě vyřešil, pro skládačku elegantní řešení.

        [ Zpět ]
        Datum: 21.07.2012
        Autor: Billicek
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

               

          No uvidím, pokud to bude dělat problém, tak mám doma v záloze Rohloffa, ten to vyřeší podobně jako ten Nexus.

          [ Zpět ]
          Datum: 22.07.2012
          Autor: Juras
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

             

        jo ještě ty gumy, já dopředu dostal max 20x1,85 schwalbe mow joe. Na víc tam není místo, zbývaj cca 2mm po stranách vzorku. Jsou pohodlný dostatečně a v terénu drží výborně. Tachometr teď už nemám. Nejdelší vzdálenost za den asi 150km s cca 10 kg bagáží na nosiči. Po silnicích, ale nepříjemnej boční vítr polovinu cesty. Terén není problém, sjet se dá téměř všechno a vyjet se holt musíš snažit, ale taky jde dost. Na jarním srazu to byla parádní zábava.

        [ Zpět ]
        Datum: 21.07.2012
        Autor: Billicek
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

               

          Jedním z mých kritérií při výběru skládačky bylo, že do rámu a vidlice musí vlézt s rezervou plášť Schwalbe Big Apple 20x2,15", což Tern Link z velkou rezervou splňuje. Rozměr složeného kola je pravda trochu větší, ale žádná jiná skládačka nesplňovala moje požadavky jako tato. Na trhu je na výběr tolik skládaček, že si každý vybere tu svou. Když bude chtít mít balíček menších rozměrů, určitě najde jinou značku která mu to splní. A ještě nevýhoda delších Bowdenů, nevím, ale když si kupuji skládačku s tímto způsobem skládání představce, tak nějak s tím počítám. Pro mě je skládání řidítek ven naopak výhoda, nemusím je otáčet a můžu na nich mít velké zpětné zrcátko na tyčce a při složení kola mi nikde nezavazí. P.S. Bez pořádného zrcátka bych na silnici nevyjel. :-)

          [ Zpět ]
          Datum: 22.07.2012
          Autor: Juras
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                 

            chcem sa opytat .. casto sa tu spominaju plaste schwalbe big apple .. aku maju vyhodu ?

            [ Zpět ]
            Datum: 13.08.2012
            Autor: jozkovicz
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                   

              Výhoda, že při správně nízkém tlaku pruží. Což teda asi v nějaké míře dělá každá pneu, ale Big Apple to umí nějak lépe. Asi jedna proto, že mají větší průměr a tedy i objem vzduchu a druhý důvod je asi, že jsou takové poddajnější. Taky je mám na skládačce a tak cesta lesem přes kořeny je pak paradoxně komfortnější než cesta na trekingovém neodpruženém kole s tvrdými pneu.

              [ Zpět ]
              Datum: 13.08.2012
              Autor: Robikl
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                     

                dobre vediet :) .. ja planujem tiez skladacku, a prave tento link d8, na krose mam schwalbe marathon plus, protidefktove, spokojnost, tak tie big apple by som dokupil na d8 .. ale zatial nesplnam vahovy limit, do jari musim spadnut na 95 kg :)

                [ Zpět ]
                Datum: 13.08.2012
                Autor: jozkovicz
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                       

                  To je jako váhový limit pro tu skládačku? Tak to jsem skoro taky na hraně. :)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 13.08.2012
                  Autor: Robikl
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                         

                    nie, nie .. tych 95 kg je moj ciel, vahovy limit je tusim 110 kg :) .. a dahon ma asi 105 kg ..

                    [ Zpět ]
                    Datum: 13.08.2012
                    Autor: jozkovicz
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                     

                na druhou stranu nejsou tak rychlé a na blátě apod. moc nedrží.

                [ Zpět ]
                Datum: 13.08.2012
                Autor: Billicek
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                       

                  Vždy je něco za něco, já už dávám jabka na vše co se točí. :-) Na skládačce vůbec o rychlost nejde (tedy mě ne, 25km/hod průměr mi stačí) a do blata nejezdím, zalepil bych si blatníky. Za sucha bez problému projedu to co má problém projet kolega na trekingu a to má o hooodně větší kola na 35mm pláštích. On buší na plno, já na minimální tlak 35 Psi.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 13.08.2012
                  Autor: Juras
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

             

        O Big Apple jsem taky uvažoval, ale co blatníky? Nestříká pak voda kolem nich? Měnil jsi je za širší? Mám tam tu klasiku, co se k tomu dodává a velká rezerva tam není.

        [ Zpět ]
        Datum: 21.07.2012
        Autor: MiBo
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

               

          Mám skládačku z Azubu a tam mi dali na výběr, buď blatníky dodávané Ternem a nebo Azubácké. Ty jsou sice bez zástěrek ale jsou delší a hlavně širší-63mm, takže v pohodě schovají i ty nejširší 20" Apply 2,15".

          [ Zpět ]
          Datum: 22.07.2012
          Autor: Juras
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

                 

            Díky za tip. Teď už to nechám a vyřeším to asi až se současné pneumatiky ojedou.

            [ Zpět ]
            Datum: 22.07.2012
            Autor: MiBo
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

         

    Kolo mám od února, od té doby najeto 980 km. Když to jde, jezdím na horáku a v zimě na crossu. Na skládačku vychází pracovní cesty zpravidla v rozsahu 5-10 km na 1 jízdu, maximálně jsem jel asi 40 nebo 45 km.

    Řetěz
    Asi po 700 km výměna řetězu, nyní řetěz Shimano a zdá se, že vydrží trochu víc. Jinak řetěz se opravdu dost kříží, je to znát i při jízdě, výdrž proto nelze čekat velkou. Pro úplnost jezdím řetěz do opotřebení řetězu a nikoliv do opotřebení kazety.

    Řazení
    Je to kompromis a tak se to musí brát. Rozsah pokrývá bohatě městské potřeby, někde jsem četl, že je od 10 km/h do 30 km/h, což potvrzuji. Nemyslím si, že křížení řetězu je jinde lepší, pokud nesrovnáváme kola do 3 rychlostí nebo kola s řazením v náboji.

    Černá sedlovka
    Ano, trochu se ošoupala, ale bez detailní prohlídky se to po 1/2 roce nepozná.

    Skládání
    Nemám problém, pojistky mám stále původní. V únoru je výrobce začal dodávat pevnější, navíc jsem dostal 2 rovnou při koupi jako náhradní díl. Nevím, z jaké doby pocházelo kolo, které jste testovali (měkčí x pevnější pojistky). Kolo je stále pevné, skládání do N je podle mne bez vad.

    Sedlo
    Je fakt nad očekávání dobré. Na širších sedlech po pár kilometrech trpím (odřené nohy). Oproti horáku je trochu širší a měkčí, ale ne zbytečně moc.

    Gripy
    Dobrá ergonomie mne překvapila, zpočátku jsem jim moc nevěřil. Otlaky nemám, ale možná je to tím, že i na horáku jezdím bez rukavic a tak nemám ručičky manekýna.

    Terén
    Polní cesta OK včetně zkratek pražskými lesíky a zapomenutými kouty, kočičí hlavy samozřejmě děs. Při mé váze 75 kg mohu pneumatiky trochu upustit a pak se dá hodně, ale kočičí hlavy jsou i tak trest. Výplet předního kola by mohl být pevnější, kočičí hlavy dělají z kola osmičku.

    Délka trasy
    To je hodně individuální, ale viděl bych to tak do 50 km. Zkusím to někdy po A2 na chatu (105 km), tak pak poreferuju. Na druhou stranu má to větší odpor při šlapání, vzpřímený posed není kamarád s protivětrem a terénní vložka Řež - Na Dole (Máslovice) udělá své.

    [ Zpět ]
    Datum: 21.07.2012
    Autor: MiBo
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

           

      Černá sedlovka a její poškrábání považuji za něco co může detailista řešit její výměnou za stříbrnou. Já sem měnil za odpruženou a šel jsem znovu do černé ač sem měl na výběr.

      Co se týče pojistek, taktéž nemám problém, asi už mám ty pevnější.

      Gripy jsou skvělé, jen se musí nastavit tak, aby širší plochy směřovaly více vzhůru a podpíraly více dlaně. Odřeniny od nápisu Biologic taky nějak nechápu, ale asi nemám tak citlivou pokožku jako tester. :-) Při vzpřímeném posedu je tlak na ruce minimální a u těchto gripů mám v podstatě po většinu jízdy ruce volně opřené dlaněmi o to měkké rozšíření.

      [ Zpět ]
      Datum: 22.07.2012
      Autor: Juras
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem - délka tras

           

      Tak jen doplňuji a opravuji, že délka trasy se neliší od standardního kola. Jel jsem 4x přes 100 km na jednu jízdu a rozdíl v tom není. Samozřejmě to trochu déle trvá, zpoždění je od nuly do 20% z obvyklé doby jízdy, přičemž hlavní příčinou zpoždění je kvalita povrchu na trase. Jednoduše terénní kolo to není a buď se to objede nebo se to musí jet pomaleji.

      [ Zpět ]
      Datum: 13.08.2012
      Autor: MiBo
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

         

    este by ma zaujimala jedna vec, dal by sa na link d8 namontovat klasicky presmykac ? . . plus tam dat casom napr klasicky trojprevodnik, stvorhran ?

    [ Zpět ]
    Datum: 13.08.2012
    Autor: jozkovicz
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

           

      Pokud seženeš přesmykačovou objímku na průměr trubky 41mm, nebo si ji vyrobíš tak ano, můžeš tam dát přesmykač. Na stávající kliky (pětipacka) můžeš přidat ještě jeden menší převodník, toť vše co můžeš udělat a získat tím lehčí převod do kopce. Šly by i tři převodníky, ale musel bys vyměnit kliky a to za nějaké dražší na kterých půjdou vyměnit všechny tři převodníky za větší a to o hodně, nachystej si tak 200 euro, levněji to neposkládáš.

      [ Zpět ]
      Datum: 13.08.2012
      Autor: Juras
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Tern Link D8 pod drobnohledem: recenze skládacího kola

             

        dik za info .-)

        [ Zpět ]
        Datum: 13.08.2012
        Autor: jozkovicz
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Barma v lednu 2017

včera
Hledá se pohodový,nekonfliktní dobrodruh/dobrodružka,kteří již mají zkušenosti s cestováním na těžko po Asii…

Hledám: Najdu cyklistku - Náchodsko

29.11.2016
Ahoj, hledám cyklistku pro výlety na kole ale i ženu pro život. Já muž 36 let/186 cm/68 kg, nekuřák, se zájmy -…

Hledám: Skupina na silniční kolo Teplice

28.11.2016
Hledám skupinu silničářů z Teplice a okolí s kterými bych mohl jezdit. Já začátečník amatér. NAJDU?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

105 cyklistů (8 přihlášených)

U mě dobrý aneb ideální místo pro cykloturistiku

Rád bych se s Vámi podělil o některá místa, cíle, krásy či tajemství tří oblastí. A to Holešovska,…
Marťas004 | 12.11.2016

Česká Sibiř, Táborsko a Třeboňsko aneb dovolená třech chlapů

Po týdenní červnové dovolené v Krnovském výběžku - Osoblažsku, Fogin vybral jako další místo pro…
ondrapisklak | 09.11.2016

Bradlo – mohyla M. R. Štefánika

Viděl jsem již hromadu různých památníků. Na Slovensku jsem navštívil při různých zájezdech památník na Dukle…
jarpal | 05.11.2016