Omlouvám všem, které toto téma uráží, ANO vélký Lehova mě za to ztrestá, nicméně snad se najde víc lidí, které minimálně něco podobného napadlo. :)
Nevím, že by v ČR existoval závod pouze pro lehokola (možná v ramci nějakýho lehosrazu), na to jich je zatím asi málo. Mně jde spíše o "normální" cyklozávody, kam by lehokola pustili.
Zkoušeli jste se nějakého závodu na lehokole zůčastnit? Měli s tím pořadatelé nějaký problém? Nějaké pocity, výsledek, jeli byste tam příšte znovu?
V ideálním případě by tohle téma mohlo sloužit jako seznam tipů pro ostatní, kam by se s lehokolem mělo smysl jet a kam raději ne. Přecijen nejméně pravidla UCI řeší v regionálních akcích, o kterých se člověk často dozví jenom náhodou.
A rovnou napisu tri zavody, kam jsem se s lehokolem nacpal ja.
K24 - Zna asi kazdy, lehokola jsou povoleny primo v pravidlech a hojne se ucastni. Prilba je nepovinna, problem je stihnout vcas prihlasku, perfektni zazemi, obcerstveni i atmosfera. Byl jsem tam dvakrat a urcite chci jet priste zase.
Kriterium Svitavy - Poradala to SCS Mirva a www stranky jim nekam zmizely/presunuly/promazaly. Po dotaze nevideli v lehokolu problem, naopak o mou ucast stali (zpestreni). Kategorie nazvana Pohodari byla bez startovneho a prilba nepovinna. Pro hlavni zavod bych musel mit prilbu, ale poradatelka necekane nabizela, ze mi ji klidne pujci. Zajimava zkusenost, navzdory nazvu kategorie jeli vsichni zbesile rychle. Teoreticky by skoro rovna trat po uzke asfaltce okolo stadionu se spoustu zatacek mela lehokolu vyhovovat, akorat bych musel udrzet vyssi rychlost a nebat se projet zatacky bez zbytecneho brzdeni. :)
Triatlon Decimuz (Litomysl - porada Stratilek) - Za komunikaci poradatele chvalit nemuzu, dotaz zda jim lehokolo nevadi, resili snad tyden a odpoved byla hodne neurcita, oficialni pravidla nikde nezverejnili a teprve po prihlaseni na explicitni dotaz jsem se dozvedel, ze bez prilby jet nemuzu, prestoze to nikde napsane neni.
Jinak se mi to ale libilo a jestli pravidla nezmeni, tak pristi rok jedu zas. Dokonce uvazuju, ze prozkoumam pravidla ostatnich triatlonu v nasem okrese...
Nikde, kde jsem se ptal, zatim nevideli v lehokole problem (nejvetsi realny problem - kam umistit cislo), takze jeden zavod, kam by me nepustili - Duatlon Zamberk - par dnu pred startem zmenili pravidla a startovat dovolili pouze silnickam dle UCI, udajne zakazali start (nebo mozna mimo poradi, nevim) vsem prihlasenym horskym kolum a trekinkum.
0
Já můžu přidat účast na Modřické jedenadvacítce kdysi dávno, myslím 2004. Byla to časovka jednotlivců na 21km se startem a cílem v Modřicích a jelo se přes Moravany, Nebovidy, Ořechov a Želešice. Jsou to kopečky, na Azubu 2 jsem skončil poslední, se svou tehdejší fyzičkou, obutím na rubenách atd. Na něčem slušném dneska bych možná poslední nebyl, i když tam jezdí celkem ostří žiletkáři. Jeden z organizátorů mě pár týdnů před tím potkal a přemlouval mě k účasti, jinak bych o tom nevěděl. Bylo to na hromadné jízdě k otvírání stezky Brno - Vídeň. Přímo na místě před závodem rozřadili lidi na silniční a horská kola, lehokola dali do silničních. Helmy nevím, startovné nízké, přístup přátelský. Jestli se to ale ještě jezdí nebo kde je web nevím.
Potom fantastický minizávod byl nedávno na nultém ročníku mistrovství ČR Bromptonů. Jeli hlavní závod na Bromptonech (společenský oděv, složit kolo, nasednout a objet okruh) a potom druhý nazvaný Závod šlapohybů, cíleně vytvořená kategorie s vítanou účastí čehokoliv nezvyklého. Já s ninkem jsme zbytku na tříkolkách a koloběžkách ujeli celkem drasticky, zažili si trochu nezdravého adrenalinu mezi auty když policajti nestíhali zavírat křižovatky před nama a podobně. Ale bylo to supr 8km sprintem po rovině. Cestovat do Lednice a zpět kvůli 12 minutám závodění se zdá divné, ale stálo to za to. Jestli bude další ročník, doporučuju všem lehocyklistům co si užívají rychlost ať se zúčastní.
0
Dojedte si na "Zavod o dusu" - Zavod miru. Jen si budete muset sundat klipsny,ci pedaly se zamky, dale odebrat vsechny prevody a dat predpisove pneu (ne uzke). Je to zavod kol bez prevodu.
Vice
http://www.nakole.cz/diskuse/13249-zavod-kol-s...
0
Tak jestli jsou myšleny závody jako závody, tak o žádném nevím. Ale turistický klub ve Smržicích pořádá každoročně Smržickou šlapku a nejdelší trasa na Praděd a zpět (176km) je měřená a vítěz vyhrává pohár. S lehokolem není problém loni nebo předloni se lehokolo tohoto minizávodu zůčastnilo. Jinak nevím kam to dát ale našel jsem brouzdáním po netu tohle videjko :)
http://youtu.be/Mu1GfQf17uI ( http://www.youtube.com/watch?v=Mu1GfQf17uI&... )
PS: snad se to otevře, když se zkopčit do vyhledáváače ;)
0
Na Šlapce jsem párkrát s lehokolem byl zajet si Praděd, ale vždycky čistě nezávodně. Vyjedu pokaždé hned v sedm. Po chvíli mě předjede těch pár chrtů, tak se za ně přidám a snažím se udržet co nejdýl. Jak začnou kopečky a oni pořád valí 35, tak je nechám jet. Zajedu si pak v klidu na Praděd pro razítko, po cestě zpátky navštívím příbuzné v Rudné a v Břidličné, stavím se taky v Kněžpoli na sídle teď už bývalého zaměstnavatele. Do Smržic se vracívám, když už se tam končí, ale najeto spolehlivě přes 200 km.
Když se místo Pradědu jezdívalo 150 km přes Hostýn, Troják a Tesák, dalo se udržet se silničkama celou cestu. To jsem ale ještě neměl lehokolo. Taky se nic neměřilo. Aha, tak proto se s nima tenkrát dalo udržet.
0
Už to tu nejméně jednou bylo, jen nevím kde. O závodu jenom pro lehokola nevím, museli bychom si ho asi zorganizovat sami. CKKV mně dovolil start mládence spastika na trojkolce, ale možná to bylo jen proto, že jsem s nimi dost let jezdil a jednalo se o časovku. Obávám se, že většina pořadatelů lehokola do závodů nepustí, alespoň do těch, kde se jede v balíku. Kdo trochu jezdil, ví, že ve skupině není zvláštností si kolegu vedle podržet na dištanc za rameno sedlo apod. pokud se to v balíku "zamele" třeba kvůli díře, kterou ti vpředu objíždějí a to u lehokola nejde. Riziko pádu je prostě vyšší. Další faktor je v tom, že klasik se v úniku za lehokolo neschová a je teda znevýhodněn. To vše píšu jako nadšený lehokolista, který ale má "soutěživou" éru už za sebou.
0
Když takhle čtu....co udělat malou anketu, kdo by zájem měl závodit.Abychom měli jednak na čem stavět a tvořit si závody sami.
Co se týče mojí účasti na závodech.K24 párada se projet s ostatnímy na lehokolech.
Opačný případ:Závod na 50km, Masarykův okruh, pořádán XCR Svorada...nebyl mi povolen start s lowracerem.O UCI nikde zmínka, jezdím s přilbou a pro zasmání....s traktorem prý taky nemůžu závodit, ale fandím Ti:-)
0
az dokoncim konecne LR tak ja by som si skusil nejaky ten zavod urcite. A tiez som uvazoval kedze je to taka bieda ze by sme sa mohli ejako zorganizovat a spravit si vlastne zavody.
0
Se závodníkama to bude problém. Jednoho znám, není sice moc dobrej, ale má bohatého tátu, takže se zná s českými špičkami. A ten má názor na lehokola naprosto jasnej. Prostě hlava naprosto vymletá v tomhle ohledu. Je pravda, že v životě asi neviděl jiné lehokolo než Ekouše.
0
Naštěstí my, co na ležácích jezdíme, nejsme na takovýchto názorech závislí.
A co se týče závodění? Osobně mi to nic neříká, nejsem soutěživý typ. Ale společné závody ležáků s klasikou by byly asi problematické. Jízda v balíku, jiný typ jízdy celkově...dohromady by to asi nedělalo dobrotu. Bylo by ale zajímavé udělat dva totožné závody - jeden pro leho a druhý pro klasiku. Srovnání výsledků by mě taky zajímalo.
Nehledě k tomu, že takovéto akce dobře propagované, by rozšíření lehokol pomohly. Marná sláva, to že v televizi jednou ukážou Aleše Zemánka, při čemž fakt, že staví lehokola, je v celém kontextu pořadu celkem zanedbatelný, lehokola širší veřejnosti moc nepředstaví.
0
Myslím, že forma časovky múže být pro společné soutěže klasiky s lehem ideální. Třeba něco uspořádá Azub. No a pokud by v takovém závodě stáli na bedně lehokolisté, byla by to propagace jako hrom a spoustě silničářů by poklesla čelist.
0
Chápu co říkáš, ale má to pár háčků.
Malý háček je ten, že Azub má moc práce se stavěním kol (pomalých pohodlných turistických) než aby pořádal závody).
Větší háček je v tom, že sice můžeš postavit lehokolo co oproti vzpřímenému silničnímu kolu potřebuje poloviční výkon na stejnou rychlost, ale lidi co aktivně závodí na silničních kolech hravě podají dvojnásobný výkon oproti nejsilnějším českým lehocyklistům. Během poslední K24 podal Radek naprosto neuvěřitelný výkon s Azubem. Hádám, že kdyby si naladil na sebe lowracer a natrénoval na něm dost pro dosažení svého maxima, asi by prohnal celkem slušně i momentální českou špičku mezi klasickými cyklisty, ale ani tak by výsledek závodu nebyl jistý.
Podle mě je trochu brzo na to, abychom u nás viděli někde lehokola vítězit nad klasickými. Těch pár lidí, které baví ždímat z toho maximum, na to nemá výkon. Lidi s kombinací nadšení i výkonu se teprv objeví časem jak se lehokolová populace pomaličku rozšíří. Ale zatím tu nikdo z nás nemá na to, aby porazil výkonné poloprofíky v jakémkoliv druhu závodu.
0
Ono by se na to dalo jít z druhé strany, což vlastně s ninkem děláte. Pořádat závody jenom pro lehokola. To nutí vítězství chtivé jezdce trénovat. Tím se mohou postupně všichni účastníci závodů zlepšovat. Problém bude, že účastníků bude v české kotlině zatraceně málo. Ale nějak se začít musí, byť nenápadně.
Sice na profi silničáře nikdy mít nebudeme, ale dosáhnout na běžné žiletky by bylo pěkné.
0
Co najit nejakeho uplatneho silnicare, vyladit mu lowracer a poslat ho do boje? Takoveho najemneho zoldaka... 8-)
0
Problém bude s těma penězma na ten úplatek, tihle maníci jsou myslím děsně drazí :-).
0
Tak kdy s tím začnem? S tím rozdílem výkonu profíků bych to tak drasticky neviděl, všechno je to spíš o hmotnosti. Co se týká vlastního výkonu a vytrvalosti, zatím ještě mám proč si věřit. Pokud by šlo využít toho účelněji než k pohonu té elektrárny, tak bych to chtěl zkusit.
Nedostatek v aerodynamice jsem na K24 kompenzovlal tím, že jsem za silničkama visel občas skoro na dotek boty. K žádné vyhrocené situaci náhodou nedošlo, ale kdykoliv mohlo. To stačí k tomu, že je mi špatně, když si na to teď vzpomenu. Možná jsem tím ani moc nezískal, protože občas bylo potřeba přibrzdit a pak zbytečně rychle akcelerovat - ztráta energie.
Kdyby byla možnost naučit se na stroji s lepší aerodynamikou, než má klasická silnička a zkusit to na něm, pak by se dalo udržet rychlost pelotonu i při bezpečné vzdálenosti za ním.
Pokud bych jel zas na tom samém, tak nechám silničky silničkama a pojedu si po svým se světelnou a zvukovou atrakcí po celou dobu.
Ovšem jistého není nic - teď jsem měnil práci a budu ještě jednou a vůbec netuším, jestli se letos dostanu na jedinou plánovanou akci kromě obvyklých víkendových celonočních okruhů.
0
S tím balíkem máš pravdu, to nefunguje. Navíc drtivá většina lehocyklistů ani nedokáže jet v balíku lehokol. A to nemluvím jen o mladých zdejších, co mají teprv krátké zkušenosti. Velmi mě překvapilo v NL při 4h závodu jak se většina neumí ani přivěsit za jiné kolo, přestože jsou to "veteráni" a jedou už bůhvíkolikátý závod lehokol. Metrový podélný odstup je pro většinu lidí minimum co jsou ochotní jet. (Pěkný případ opaku byla třeba Evina, které jsem viděl chodit kliky ze stran kolem ocasu Ninkovy Vaniczky, středovou osou několik cm od odtokové hrany :-). )
Takže pokus většiny lehokol přimíchat se k balíku klasických kol obvykle nedopadne moc dobře, jsou z něj "vytlačeni" ven a všem zůčastněným to jde na nervy. Už se to tu rozebíralo víckrát.
Kvůli tomu se docela hodí pro smíšené závody jednak časovka se svými starty po jednom a zákazem visení za soupeřem. Ale taky delší vytrvalostní závody, kde se na startu moc ušetřit nedá, za chvíli se to roztrhá a je místa dost. U takových závodů podle mě neexistuje objektivní důvod vyloučit lehokola.
Na nás co v nich startujeme s lehokolem je pak podle mě určitá zodpovědnost dát si extra pozor, aby nedošlo k nehodě s účastí lehokola nebo podobné věci. Tím bychom poskytli střelivo nějakému zabedněnci, který se rozhodne "vyřešit problém" tím, že to prostě plošně zakáže.
Mimochodem balíky silničních kol jsou nekompatibilní vůbec s čímkoliv, nejen lehokoly. Díru v silnici zvládají jen se štěstím, i když obvykle jo, ale jakákoliv nečekaná překážka hrozí havárií. Při K24 2008 vedoucí balík silničních kol sundal v prvním kole v Rajhradicích stařenku z kola, na kterém jela po silnici normálně vpravo. Argument, který jsem slyšel některé z nich později použít, zněl "neměla tak najednou vybočit od kraje". A jak asi, když se vedle ní zjeví balík kol jedoucích skoro 40 prakticky neslyšně, první ji jakž takž objedou (stylem, na jaký si sami stěžují u řidičů aut), ale další a další už reagují stále pomaleji a ti poslední už nemají ani centimetr rezervy. Její pohyb leknutím o pár decimetrů doleva tudíž nepobrali. Drbnuli jí do řídítek, nechali ji ležet a ujeli, bez náznaku starosti o její zdraví. Zastavili jsme já a kamarád z Německa, oba na lehokolech, schytali spoustu nadávek a hluboce se omluvili za tu bandu kreténů, ke které jsme v tu chvíli z pohledu té paní po právu patřili.
Žiletkářům to projde, je jich na to dost. Mají v podstatě svaté právo dělat si na silnici co chtějí. S lehokolem si něco takového nesmíme dovolit provést, nebo si říkáme o problémy. A nemá smysl nadávat, že je to nespravedlivé, tak to prostě je a bude vždy pro jakoukoliv menšinu v čemkoliv. Musíme se podle toho zařídit. Stačí ohleduplnost a opatrnost a nikdo nikdy nebude mít reálný důvod nás někam nepustit, jen spoustu vymyšlených.
0
U highracerů to by šlo, dokonce i jde spolupracovat s silničkama. Fotka je pry z RAAMu.
A tady peloton lehokol z loňského K24
http://www.k24.signaly.cz/stranky/historie/2011...
http://www.k24.signaly.cz/stranky/historie/2011...
0
Ta fotka není z RAAM , ale z HPRA (Human Powered Rase America) což je něco jako americká lehokolová organizace.
http://www.recumbents.com/hpra/
0
Bacchetta tým to pro HPRA i speciálně nacvičoval (týmovou souhru, kolotoč, ne jízdu s žiletkama). Dalo jim trochu práce se to naučit. Podle mě to jsou oni na tvojí fotce.
Fotky z K24 vypadají, že právě krásně ukazují nedostatek souhry, hlavně ta první. Na druhé už má prostřední kolo pěkně minimální odstup, Freediver vzadu ale s highracerem jede na obou fotkách bokem mimo závětří. Možná foukal boční vítr, ale v tom případě jede mimo závětří ten uprostřed...
Ono to jde u jakýchkoliv kol, jen některé kombinace spolupracují hůř.
Třeba visení za Questem je skoro k ničemu při rychlostech pod 50km/h a ani nad to není nijak markantní. A s ničím jiným než lowracerem to nemá smysl.
S lowracerem se schováš za cokoliv. A většina věcí, včetně jiných lowracerů, má vzadu nějaký bod tak vysoko, že na něj dobře vidíš a můžeš jet na těsno.
S highracerem skoro nemá smysl zkoušet viset za lowracerem a z highraceru je navíc blbě vidět kde přesně ten lowracer končí.
Obecně se dá využít týmová jízda výborně vždy, když jedou podobné stroje s podobně výkonnými jezdci. Čím víc kapotáží, tím menší to má efekt, a s přední kapotáží není lehké jezdit napřesno, ale bez kapotáže nebo s tailboxy se spolupracuje dobře.
0
Na tohle je celkem dobrá kombinace koloběžka a leháč se šlapáním dostatečně vysoko. Párkrát se mi stalo, že jsem se šlapákem najel až nad zadní kolo kolobrndy. Ale není to moc udržitelný stav, člověk nevidí vzdálenost těch dvou kol a škrtnout si je nic moc.
0
Jirko přesně jak říkáš, na highraceru to nejde jet tak natěsno, navíc jsem jezdil s Romanticem a bylo vidět jak má navrh s lowracerem.To spíš se mi pak lépe jele ve dvojici jka s žiletkářem tak s někým kdo měl podobně vysoké leho.To že jedu mimo hák...soustředil jsem se na fotografa a navíc to bylo ještě počátečních okruzich, takže to bylo dosti napohodu udržovací tempo.inak můžu saám za sebe potvrdit že s LR se dá krásně jezdit natěsno, zatím sem to praktikoval jen s žilekáři.Svezu ale není to ono....už se těším na společné jízdy na lowracerech a třeba ti ještě nějaký lidi přesvědčí že má cenu mít doma lowracer nejen na závody, ale i normální ježdění.
0
Ono s LR sa musii iist podla mna v poho do haku lebo to koleso mas priamo vo vyske oci +- autobus. horsie to bude s psychologickym blokom ze mas strach s zavesit aby si neskrtol. No a to sa da odstranit iba jazdenim v haku vzdy blyzsie a blyzsie..... . A keby sa zohnala partia 5 LR s cca rovnako vykonnymi jazdcami tak to by bola utocna partia ako hrom. A neveriim tomu ze by sa nedalo natrenovat to aby sme neporazily ziletky.
0
No a tady to právě zatím trochu drhne. U nás je nezvyklé, když se sejdou dva lowracery pohromadě, a prakticky zázrak, když mají podobně výkonné jezdce. Časem to třeba bude lepší.
0
Řekl bych že aspoň u nás v Brně a okolí budem 3 a někdy i 4 na lowracerech.Takže máme reálnou šanci s tím něco dělat.Uvidíme co to udělá s našimy kamárády co zatím cpou love do downhillových a silničních kol a potřebují oboují kvůli tréningu...jestli třeba pak nepřehodnotí svoje uvažování.Mluvím ted o lidech co už jezdily na zkoušku lowracer na nějakým plácku a pak se mnou jeli 80km v kopcích a za větru a názorně jsem jim ukázal, že zdaleka nejedu na 100 procent.
0
sakris to si ale musel padlovat fajfkami cca 140 az 150 odacok za minutu :-D to musel byt fofr :-DDD 80km/h
0
nepsal jsem nic o kilometrech za hodinu(km/h), ale je tam vzdálenost co tady někomu uniklo...
0
hups chybicka sa vludila ale aj tak by to bola sranda sledovat cloveka co da 140 odacok za min :-D
0
jasan občas se nějaká chybička vloudí:-),jinak 140-150ot./min. není až tak nereálných.Jsem totiž frekvenční jezdec.Po nějaké době tréningu se toho dá dosáhnout.Ted nám pomale končí zima, takže jezdím mále frekvence, aby si tělo postupně zvyklo.Jinak pokud už bych ted se chytal někam na nějaký závod, musel bych takhle začít jezdit už v listopadu a dát nějaký týden na kanárech...jak to právě dělají i amateří co jezdí DH, XC, silničku...pak je jasný že nám ujedou.My mužem získat tímto postupným tréningem.A nejlépe když se nás potká více na stejných kolech, třeba lowracerech.
A ještě je tu jedna možnost udělat si nějaký tréningový kemp, pro všechny znás co mají chut závodit a navzájem si také předávat info o technice ježdění , tréningu atd....to je třeba případ, proč MTB šlo takhle rychle nahoru.začli se dělat takové campy, třeba přes víkend a základna z pár lidí pěkně rostla až do dnešní podoby.
0
hmmm to by som bral ale kedze momentalne stoji moja stavba LR na financiach tak to bude na dlhsie . Tak zatial budem drat cestaka na kondicku.
0
Kratší sprinty jezdím tak nějak těch 140ot/min. Pokud to má třeba 8-9km na délku, jako ten závod při MR Bromptonů, jedu to celé takovou frekvencí.
Při maximální akceleraci řadím těžší převod až při dosažení cca 150ot/min a i delší, třeba 30-40km závod nebo tréninkovou jízdu jedu celou kolem 120ot/min.
0
Ja som skorej silovy cyklista 80-120 otacok ale uvidim pri lehu tiez mozno zacnem jazdit frekvencne
0
K čemu chcete schánět a přemlouvat žiletkáře, když tady máte Jirku. Lance Armstrong jezdil proti všem profíkům vyšší frekvencí a maxima byli kolem 115 otáček. Sprinteři na dráze dosahují 140 otáček. Jirka jezdí běžně 140 - 150 i několik km, by kolem profíků profrčel jak vítr.
Mimochodem odbornící píší , že vetšinou otáčky nad 105 už jsou neefektivní. Optimální je rozmezí 90 - 105 otáček. Přestože je lehokolo v leččems specifické určitá pravidla platí pro jakékoli kolo. Stačí si projít záznamy profíků z powermetrů.
-1
No tak z pohledu fyziky se vykon bude odvyjet od otacek a sily, takze logicky ti profici muzou podavat vetsi vykon a pritom mit i nizsi otacky nez Jirka.
O tom, jake otacky jsou pro koho efektivni, nebudu spekulovat, kazdopadne na K24 jezdil Jirka rychleji nez ja. :)
0
apropo 90-105otacok no dolu kopcom som si vzdy pritocil pokial som pocitoval ze taham tak som pisol az 120 potom som to nechaval na nasu maticku zem a jej zensku ci zemsku pritazlivost
0
myslím, že si trochu protiřečíš, že prý by s 150 otáčkama profrčel kolem profíků jako vítr a pak zase že tyto vyšší otáčky jsou neefektivní..?! Tedy podle tebe vyššími otáčkami vyvine větší výkon nebo menší?:-)
Nebo nerozumíš fyzice:-)
(výkon nezávisí přímo úměrně jen na otáčkách, ale i na délce klik a síle jakou se na ně působí)
efektivita "biomotoru" při daných otáčkách (o které ovšem původně nebyla řeč) bude záviset i na trénovanosti jedince, hmotnosti nohou, poloze při šlapání a délce klik, takže bych byl při zobecňování závěrů odborníků týkajících se profíků na UCI kolech poněkud opatrný.
-1
Podívej, je to asi takhle. Vím že Jirka, Nink a Radek jsou z lehokolistů co znám, asi nejrychlejší a nejspíš i nejvýkonější, ale ty čísla co Jirka uvádí mi připadají tak trochu "mimo mísu". Jinak kadence je samozřejmě silně individuální. Někdo zvládá vyšší frekvence, někdo je zase silovější, ale obě skupiny se dnes hlavně řídí potřebou energie při šlapání měřeno ve watech. Pokud by byl někdo schopný točit 140 - 150 otáček minimálně po dobu nějakých 13 minut ( Jirka psal něco o 9 km) bylo by to jak jsem psal, profrčel by kolem profíků jak vítr. Je to samozřejmě i o převodech. Lance byl schopný při časovce točit 120 otáček řádově v minutách a to jel průměr přes 50 km/h.
Jestliže odborníci, kteří se zabývají výkonem a cyklistikou hlavně profíků. řadu let a napíšou něco o efektivitě při šlapání, budu věřit, že netlachají nesmysly.
Efektivní = účelný, účinný , což znamená že vyšší otáčky nemusí znamenat vyšší výkon, ale přitom mohou znamenat vyšší, né účelný, výdej energie.
-1
myslím, že ti uniklo, že většina lidí má dnes na kole prostřednictvím přehazovačky nebo převodovky několik různých převodů, takže rychlost není vůbec závislá na frekvenci šlapání. Takže pokud někdo používá "zbytečně" vysoké otáčky (ať už z jakéhokoliv důvodu) může to znamenat, že naopak třeba pojede pomaleji než kdyby jel na nižší (což je dáno tou "efektivitou"), nebo má třeba vysledováno, že na vyšší otáčky dosahuje stejného výkonu jako na nižší tak je to jedno (a vyšší možná méně zatěžují klouby, nepruží tolik rám kola atd.). Ale každopádně není pravda, že kdo utočí vyšší otáčky pojede automaticky rychleji (pokud teda nejede na jednorychlostním kole)
-2
Nojo čoveče, to mi fakt ušlo ...
-1
no a co vám chlapi trochu ušlo je fyzioligie každého jedince.Otáčky sami o sobě moc toho nevyřeší.Je to dáno káždým jezdcem...právě v Pro Tour je vidět kdo je vrchař, lehkonozí kluci, co dokážou točit i vysoké otáčky, ale zároveň jejich plíce a srdce dokážou včas dostat potřebnou okysličenou krev a to i etapách,kde se pohybují ve velmi rozdílných nadmořských výškách. Kde je ubýtek kyslíku velmi rapidní.Kdežto spurtéři jsou težkotonážní silový a vyvinou svůj max. jen krátkodobě.
Proto také většina jezdců Pro Tour jezdí na trénovat do hor, kde naučí svoje tělo pracovat v tomto režimu.
Samozřejmě všichni nemají možnosti trénovat několik měsíců na horách, pokud tam přímo nežijí...ale můžou se tohle naučit jak pracovat správně s dechem a využívat plíce na 100 procent při cvičení jógy nebo v nádechovém potápění(freediving), kde v těchto oblastech je tohle úplný základ.
Potom teprve se dá hovořit o efektivnosti využití wattů a VO2 max.
Což je jedna z věcí co třeba Lance má pefektně zvádnutou a je to vidět i ted, když už nejezdí v profi, ale závodí v triatlonu.Porovnejte si ho na začátku kariéry a ted.
0
Jako ve všem i tady platí, že jakýkoliv závěr úvahy nebo výsledek měření platí jen tehdy, jestliže platí předpoklady a omezení, za kterých se k němu došlo. Hodnoty co píšeš platí pro cyklistu s nohama v podstatě svisle, trupem skloněným ostře dopředu a délkou klik nastavenou na kompromis mezi efektivním šlapáním v sedě a efektivním šlapáním ve stoje. A dokud se bavíme o takovém cyklistovi, tak ti odorníci, o kterých píšeš, budou mít naprostou pravdu a kdokoliv by jim to chtěl vyvracet bude mít zatraceně hodně práce s hledáním zdůvodnění.
Tady se ale bavíme o dost jiné situaci. Máme cyklistu s nohama řekněmě vodorovně nebo lehce chodidly vzhůru, jiným úhlem trupu vůči nohám a jinou délkou klik. Gravitace šahá do cyklu šlapání úplně jinak, pomáhá noze v jiné fázi, svaly visí na kostře trochu jinak takže se trochu jinak hýbou při přechodu zvolněného stavu do záběru a podobně. Jeden důsledek, který už ověřilo docela hodně lidí (a překvapilo by mě, kdyby Ty ne), je jiné nastavení vzdálenosti pedálů od sedla. Na klasice nechceš nohu v dolní poloze propínat úplně, potřebuješ pomocí svalů protáhnout pedál mrtvou polohou dozadu. Na lehokole noha propadává předním mrtvým bodem setrvačností a vlastní vahou, takže naopak nechceš, aby se ti tam nějak blokovala. Takže se nastavuje cca o 2cm víc a patou na pedál nedosáhneš (platí pro spd pedály). Je myslím celkem evidentntí, že průběh zatížení a způsob pohybu všech svalů se tím minimálně v této fázi šlapání dost mění oproti klasickému kolu.
Další věc je délka klik. U lehokol není třeba dělat kompromis pro různé styly jízdy, sedí se pořád. Obvyklé poučky odborníků na silniční cyklistiku o tom, že nějak vysoký člověk má mít nějak dlouhé kliky, jsou proto neuplatnitelné. Každému budou vyhovovat kratší kliky než na klasice. O kolik kratší je otázka, to už bude individuální podle stylu jízdy a dalších věcí. Logicky ovšem kratší kliky automaticky znamenají vyšší otáčky (v nějakých rozumných mezích pochopitelně).
Když k tomuhle všemu přidám to, že nejsem nijak výkonný jezdec, moje svaly se možná jeví nadprůměrné mezi celkově dost rekreační (nechtěl jsem napsat "zdechlou") populací českých lehocyklistů, ale za moc nestojí, tak není až takové překvapení, že svého maximálního výkonu dosáhnu v poněkud jiných otáčkách než namakaní profíci na silničních kolech. Výkon je krouticí moment krát otáčky. Nehledáš správné otáčky podle poučky platící za omezených podmínek, hledáš otáčky, při nichž je tenhle součin maximální. Pokud je síla nohou limitovaná, logicky to budou nejvyšší otáčky při kterých se ještě dokážeš do pedálů opřít plnou silou. A ty budou poměrně vysoké pro někoho jako jsem já. A bude záležet na délce závodu, protože nějak velký výkon vydržím jen nějak dlouhou dobu. (Kdybychom do toho chtěli vrtat moc tak ten výkon je spíš integrál součtu sil působících na oba pedály ve směru tečny k jich oběhové kružnici počítaný před délku této kružnice a výsledek dělený časem na jednu otáčku.)
P.S. ten závod u Lednice měl těsně přes 8km a dal jsem to za 11 m 40 s. Pak jsem to 20 minut vydýchával a dalších dvacet měnil přední duši proraženou 100m před cílem. Mohlo to být 11:20 kdybych nedojížděl na prázdném předním kole. :-)
0
Ano to co jsem psal myšleno z pohledu klasického posedu na kole, protože je tady nejvíce vidět rozdíl mezi typy jezdců.
Na lehokole těžko určíš kdo byl dříve silový a ted je z něj švihový jezdec.Jasně že kratší klika se dostane podstatně snadněji do otáček, což je na lehu žádoucí.
Ale o co mi šlo jak dostaneš do svalů okysličenou krev a tím samozřejmě si schopen jezdit frekvenčně i na těžší převody a klika je doprovodný pomocník.Její délku si volí každý individuálně.Dále také zabírají tu svaly, které jsou hluboko uloženy u páteře a nad kyčlemi, když pominu svaly na nohou...to je snad jasné.Což je skvělé pro svalový korzet celkově a držení těla.S tím potom souvisí posouvání našich omezení at je to např.otáčky klik apod.
Kde ještě je možno zapojit tyto svalý a protažení zkrácených šlach...jsou právě spinární cviky na zemi a potom dále všechny další cvičení v józe, při jízdě na koni a také při plavání, nádechovém
potápění...(na klasickém kole tyto svaly nepracují).
Nádechového potápění u toho bych se teď zastavil.Protože tímto stylem plavání se dá mozek naučit jak disponovat s nedostatkem kyslíku a přitom mít stále dostatek na pohyb vpřed.Tzv.simulace ježděni v horách...při závodech pak použitelné jak na krátké sprinty tak na ultramaton.
Dále také styl plavaní..kde se plave buď s dlouhými ploutvemi nebo s monoploutví.Proč to tu dávám...symbióza pohybu a maximální zapojení zmíněných svalů na lehokole, což je spodní čast těla včetně výše zmíněných svalů u pátéře a kyčlí.A co hodně důležité což se projevuje potom i na plaváni a jízdě na lehokole.Maximální uvolnění horní poloviny těla včetně všech svalů...které nepotřebuji snad potom použiji na změnu směru.
Potom ještě k tomu výkonu a otáčkách.To si nech změřit na výkonostním testu, na Velodromu ve Favoritu Brno a tam zjištíš jaké jsou Tvoje parametry co se týče fyziologie a také kde je Tvoje optimum.
0
Mmo mísu - podle všeho se věnuješ potápění. Já velmi rád šnorchluju a potápím se. Ale mám problémy s tlakem v uších. Dám tak maximálně 10 metrů a musím nahoru, jinak by mi praskla hlava. Mohl bys mi poradit jak správně vyrovnávat tlak? Vím že při zanoření ucpat nos a fouknout, nebo polykat, ale pořád to není ono. Někde dělám chybu a rád bych se to naučil správně. Když tak klidně do obálky, ať neplevelíme závody na lehu.
Díky.
0
Nechci s tebou moc polemizovat, určitě budeš mít v leččems pravdu, ale pár poznámek bych měl. Týká se hlavně nastavení šlapání. Píšeš, že máš ověřeno, že se nastavuje o 2 cm větší, což mi příde jako vyložená blbost. Mám lépe tvarovanou sedačku, do které zadek lépe "zapadne", ale přesto je naprosto normální při jízdě na lehokole předo-zadní pohyb, který celkově mnůže být nějakých 5 cm. Nevěřím, že zrovna ty bys seděl celou dobu tak, že se nešoupneš ani jedním směrem. Na silničním kole nastavení vzdálenosti sedla od klik za jízdy nezměníš, na lehokole běžně, takže ta poučka o 2 cm je hloupost (z mé strany ověřeno). Další věc, že propínáním špičky, zatěžuješ lýtkové svaly a i když noha padá setrvačností, to propínání vyžaduje enrgii. Při šlapání na kole pracují hlavně stehení a hýžďové svaly a lýtkové se při správném, kruhovém šlapání až tolik nezapojují, noha v kotníku se také téměř nehýbe. Takže propínáním špičky opět zbytečný výdej energie. Tohle všechno je dávno ověřené při nastavování posedu, kruhového šlapání a dnes hlavně změřeno powermetry. Zrovna pro tebe nebo Ninka by bylo hodně zajímavé, co by vám Powermetr ukázal a hlavně byste mohli najít ideální nastavení posedu (u nás i důležitý sklon sedačky) a frekvenci pro efektivní šlapání. Škoda, že se mi nepodařilo dohledat nikde záznam z powermetru nějakého lehokolisty.
Mimochodem právě se jede časovka na Tireno Adriatico a nejlepší čas na 9 km má Fabian Cancellara 10,36 min, takže bys nejlepší profíky světa, podle toho co píšeš výše, řádně prohnal ;o))
-2
Pro počáteční nastavení lehokola se zámkovými pedály opravdu funguje dát si pod patu 2cm bloček a nastavit to na propnutou nohu. Podmínkou je mít správné sedlo a umět sednout tak, jak sedíš za jízdy. Podle mých zkušeností si lidi typicky na stojícím kole doma sednou víc dozadu/nahoru a mají to pak nastavené moc krátké. I když si sedneš pořádně, budeš pravděpodobně donastavovat později ještě jemně na přesno.
O propínání špiček nebyla řeč. Při nastavení jak ho mám já se koleno hýbe v malinko jiných úhlech než je obvyklé na vzpřímeném kole - menší skrčení a větší propnutí - protože kliky jsou kratší a dál, ale kotník se prakticky nehýbe.
Ty fakt cestuješ po sedačce o 5cm? To jako někdy jsi v poloze, kdy máš výrazně pokrčená kolena i při pedálu v nejvzdálenější poloze? Protože když si zkusíš třeba na zemi dát nohu nataženou, a pak posunout 5cm k sobě, musíš ji skrčit docela hodně. Není to číslo trochu přestřelené?
Pokud navíc nemůžeš najít jednu pohodlnou polohu, ve které se dobře šlape, tak možná nemáš tu nejvhodnější sedačku. Sedačky jsou celkem problém, ne každému sedne každý tvar a správná velikost M nebo L nemusí stačit pro úplné pohodlí. A potřebný tvar je hodně závislý na úhlu sedačky a poloze pedálů vůči sedačce.
Měřit ideální nastavení posedu powermeterem by mohlo být zajímavé. Rád bych si potvrdil hypotézu, že nám nepomůže :-). Pokud bych totiž třeba naměřil, že napřímením sedačky o kousek nahoru získám nějaké procento výkonu navíc, což bych asi naměřil, podle výsledků pokusů bez měřáku, tak u lowraceru je to na nic, protože bych tím získal ještě větší procento odporu vzduchu navíc a krom toho přišel o část dlouhodobého pohodlí. Takže těch pár procent výkonu by mi bylo platných jak mrtvému zimník, jel bych pomaleji a musel z toho slézt dřív. Nějaký měřák výkonu by byl zajímavý pomocník, ale oštřil by jen jednu velmi malou část celkového výkonu stroje. Já na svých 11m40s na 8km spotřebuju tak třikrát méně energie než někdo na silničním kole a vylepšením tvaru tailboxu dosáhnu mnohem větší posun v rychlosti než čímkoliv co mi ukáže power meter. Preferuju vítězství mozkem radši než svaly. I tak by to ale bylo zajímavé.
0
Jenom k těm 5 cm, chceš mi snad tvrdit, že se zadkem nejsi schopný pošoupnout o 2,5 cm dopředu popřípadě o 2,5 cm dozadu ?? Jak jsem již psal, mám sedačku líp tvarovanou, zadek do ní líp "zapadne" a je i pohodlnější, sedí se totiž víc na sedacích kostech a ne měkkých hýžďových svalech (měl jsem na VeloGauči-žiletce tu tvojí sedačku i Azubáckou, teď tam mám tuhle), ale že bych se nemohl při šlapání šoupnout ani jedním směrem je blbost. Nastavení posezu si umím nastavit velice dobře a protože jezdím i na normální žiletce, dokážu to i porovnat.
0
Netvrdím, že se nejde pohnout, ale že se člověk nehýbe. Na nějakém šíleném drncáku třeba nadskočím a přistanu o kousek jinak, ale hned se to zas srovná. Kdybych se pohnul o 25mm dozadu nebo dopředu, bude se mi blbě šlapat, je to nepohodlné. A protože taková tvar sedla dává jednu přesnou polohu, ve které se tělo cítí nejlíp, tak k ní se musí přesně nastavit ta vzdálenost pedálů, aby se zároveň s tělem cítily i nohy nejlíp. Vždycky když mě to nutkalo se po sedle posunovat dopředu nebo dozadu a občas si poposednout, tak se nakonec ukázalo, že je špatně nastavená vzálenost pedálů a její úpravou to nutkání zmizí. Zatím každé kolo šlo naladit tak, že na něm lze trávit hodiny a hodiny aniž by člověk cítil potřebu měnit polohu. Proto jsem se ptal, jestli máš tvar sedla a vzdálenost pedálů opravdu vychytané k dokonalosti, nebo jestli ti někde něco neschází, protože to by vysvětlovalo proč jsi začal s tím posunováním po sedle o 5cm.
0
Jirko, to nemá cenu. Ty tvrdíš, že se nastavuje šlapání o 2 cm jinak než na normálním kole, já tvrdím, že je to nesmysl, protože lehokolová sedačka ti umožňuje, na rozdíl od normálního kola, předozadní posun. Tvrdím, že pro ideální posez při šlapání platí stejná pravidla. Jo a ještě jedna malá poznámka, někde níž píšeš, jak dosahuješ vyšších frekvencí na konci sezóny. Zkus si pohledat základní treninkové rady, které ti řekne každý trenér už od žáčků. Lehké převody a vyšší frekvence se najíždí hlavně na začátku sezony, později přidáváš sílu. ;o)
0
vynechám vše ostatní a vyjádřím se jen takhle:
Nevšiml jsme si, že bych s eposunoval po sedačce. Při šlapání tedy. Když jede dolů po kamenech tak lítá kolo i já na něm to je jasné...
Je obrovský rozdíl při šlapání když si kolo posunu i o centimetr či dva dopředu.
Nemám to jako Jirka o 2cm i když jsme to zkoušel, ale bolely mě kolena. Nicméně mám to trošku dál než napnutá noha se dotýká patou. Tedy dál než na klasice kdysi, ale ne o tolik jako Jirka a další. Ty dva cm už mi vadily na kolena. Odhadl bych to tak na půl cm možná 1cm.
0
ještě k těm 5 cm předozadního pohybu na sedačce. Schválně jsem to pozoroval za jízdy a při normálním šlapání se předozadně posunuju na sedačce max. třeba o 3 mm (v podstatě neměřitelně), víc opravdu ne. Zkoušel jsem jet na hodně těžké převody, šlapat "pístovým" způsobem a schválně se hodně zapírat o sedačku (normálně to nedělám) a podařilo se mi pohybovat se tak o 1 až 2 cm, víc to fakt nešlo. Pokud bych se chtěl pohybovat po sedačce o 5 cm, musel bych si pořídit špatnou velikost sedačky (teď mám laminátovou L vypodloženou karimatkou do přesného tvaru mých zad - například rozdíl tlustého a tenkého oblečení je celkem znát), ventisit nahradit tlustou vrstvou měkké pěny a ještě si dát sedačku extrémně naležato. S mým současným nastavením to prostě nejde:-)
I když pokud ti připadá normální se po sedačce posouvat o 5 cm dopředu-dozadu, pak se nedivím, že se neshodneme ani na jiných věcech:-)
0
Ok, chlapci, já to vzdávám, ale přeci jenom by mě zajímalo, japak měříte to přesné nastavení šlapáku, podle čeho ?? Podle čeho určíte, že přidáte ty 2 cm ??
Jo a že se hejbeš o milimetry , tím si pobavil. Sedni si na křeslo a zkus se jenom tak jakoby zhoupnout na hýžďových svalech.
0
1. 150 otacok pisal Jirka
2. Ja som pisal 120 max a to dolu kopcom
3. Jirka pise o lehu
4. Ja som pisal ze jazdim zatial ziletku teda
klasiku
5.o vysokych otackach so pisal tolko ze ked prejdem na leho tak mozno zacnem jazdit frekvencne ak mi to bude VYHOVOVAT
0
To by mně zajímalo, do jakých by ses dostal otáček s obvyklou délkou klik. Nikdy jsem to neměřil, ale přijde mi, že se 170 mm klikami a bez kruhového šlapání se do takovýhle otáček nemám šanci dostat.
0
skus teda stvorcove :-D Ale nie ved ty prevadzas stale kruhovy pohyb leda by sa ti menila dlzka kluk. Jedine co sa ti moze menit to je ak mas vajcovu sajbu a teda zefektivnujes slapanie ale ty opysujes stale kruznicu len s prenenlivou silou alebo odporom ak chces.
0
http://www.kpo.cz/fyziologie/kulate_slapani.htm
0
Máš naprostou pravdu. Mimo jiné i kvůli sledování vlivu délky klik a potvrzení nebo vyvrácení toho pocitu které jsou pro mě správné jsem vozil senzor kadence na různých kolech s různými klikami.
Nemám k dispozici hromady tabulek se spoustou dat a jejich následnou statistickou analýzou, takže následující závěry jsou spíš výsledek běžného pozorování displeje na známé a vyzkoušené trase:
Výš uvedené otáčky platí pro moje nejtočivější kolo, což je lowracer (ten "od azubu") se 160mm klikami. Čili kombinace mých 63kg váhy, 178cm výšky, 110cm x-seam, diferencí šlapání-sezení 22cm, úhel sedačky 24°.
Oceláč mk2 se sedlem v úhlu 28° a diferencí 26cm má tyhle čísla nižší asi o 5 ot/min.
170mm kliky na Oceláči mívaly otáčky o cca 15 menší než 160mm kliky.
Azub Apus se svým sedlem 30° a diferencí myslím asi 10cm produkoval otáčky ještě o deset nižší než při stejných klikách Oceláč. Na něm bylo skoro nepohodlné zkoušet při 170mm klikách jet nad 120 ot/min a do prudších kopců jsem se musel soustředit abych nepadal pod 90 kvůli zdraví kloubů. Jakoby se nedalo ve vyšších otáčkách zabrat pořádnou silou nebo co.
Takže když to shrnu tak vliv délky klik je poměrně velký a kombinuje se ještě s vlivem polohy těla. Třeba mě nakonec na Apusu celkem vyhovovalo 170mm, i když si myslím, že 165mm by bylo lepších, ale neotestoval jsem to. Na většině kol mi ale nejlépe sedí 160mm. Funkce výkonu v závislosti na délce klik má pro mě maximum v téhle délce, ověřeno experimentálně. A velkou sílu nemám, takže nepřekvapí, že toho maximálního výkonu dosahuju při poměrně vysokých otáčkách.
0
To jsou zajímavá pozorování. Asi budu muset doopravdy pořídit nějaký tachometr a použít ho jako snímač kadence, protože nemám vůbec žádnou představu, jaké frekvence na Ecu točím.
Při silové jízdě začínám celkem cítit kolena, takže pro mně taky budou lepší vyšší frekvence. Jsem moc lehkej, takže nemám kolena trénovaná na velkou zátěž. Když si uvědomím, že mám o 10 cm menší x-seam vychází mi, že by mi ty 160 mm kliky taky měli sedět, možná i nějaké kratší.
0
Ještě jsem zapomněl napsat vliv ročního období. Ty vysoké otáčky platí pro konec léta a podzim. A momentálně mám nejnižší otáčky roku, skoro o 20 míň než to maximum. V zimě se jezdí menší výkony, aby se člověk neuhnal, oblečení to taky neulehčuje a trénink se ztrácí. Jak začne jaro, musím si vždycky dávat děsně pozor, abych v touze jet rychle nepřeháněl výkony v malých otáčkách a nenamohl si něco kolem kolen, už se mi to kdysi stalo. Původní sezonní výkon se musí dohnat otáčkama, ne silou, jinak právě bolí kolena.
0
Tak ale trenovat za zatkom sa da aj za ziletkou nez sa daju dohromady a potom uz llen zosuladit. To chce cas nic ine.
0
Tak ta fotka je ze závodů na 24 hodin "Bike Sebring 12/24 Hours", což byla kvalifikace pro RAAM
http://www.recumbentblog.com/2008/02/17/bike...
0
Zajímavé je to ,že všichni na té fotce mají horní řízení.To by mě zajímalo proč.
0
Myslím že USS bude i těžší než ASS, a to jsou stroje (i zavody) u kterých vahu se počita. Taková řiditka (Ubar, pokud se nemylim) u highracerů jsou velice popularní. Viděl jsem ale i sportovního highracera s USS říditky, asi to byl Sylway.
0
Aerodynamika je věc proč supermany jsou na všech špičkových lowracech i highracerech, pak také tiller, ale ten už je srovnání profilu na tom hůře.Je to nejlépe vidět na soutěžích kdo s čím jezdí a také fa. dávají jezdci na výběr mezi tillerem a supermany.
0
Prestoze jsem tohle tema zalozil, tak potvrzuju, ze v zadnym baliku jezdit neumim a ani se o to nepokousim. Proste potrebuju mit urcity prostor, abych mohl reagovat a snazim se i trochu videt dopredu. Jet zcela slepe nekolik cm za nekym, bych nedokazal. Me celkem znervoznuji i to, pokud se zmensi bocni vzdalenost nekoho od mych riditek pod urcitou mez.
Ja v tom problem nevidim asi proto, ze nehrozi, ze bych se mohl ocitnout v cele zavodu, na to jezdim prilis pomalu a uprednostnuju pravidla silnicniho provozu pred vysledkem.
Lehokolistu, ktery by ostatnim stacil fyzicky by takovy pristup uz asi dost znevyhodnoval, takze tam by byla asi opravdu lepsi casovka, kde by se v zavetri nemohl vezt nikdo.
0
Ale ak by si bol v cele tiez niesi v baliku a mozes dodrzovat pravidla cestnej premavky len trosku rychlejsie :-D
0
Já jsem byl párkrát na časovce do vrchu - Štrauzák /Hrubá Voda, poblíž Olomouce, jezdí se v září/. Pořadatel pro mně vytvořil speciální kategorii, ve které jsem vždy /jako jediný účastník :-)/ vyhrál. Je to podnik s výbornou atmosférou, jedna kategorie je vytvořená např. i pro vozíky s dětmi. Část lidí jede pohodově, ale ti, co vítězí, jsou trénovaní silničáři a jedou na krev. Podobný podnik se jmenuje Slavkovské radary /delší, cca 7 km, větší převýšení/, kousek od Lipníku nad Bečvou. Tam jsem na lehu nejel, ale jezdí tam i koloběžky, tak si myslím, že by s lehem nebyl problém.
0