reklama

Jak se naučit šipku do vody?

Ahojky
Možná tohle není uplně správné fórum, ale v kategorii necyklo to snad nevadí...

Potřeboval bych poradit, jak se naučit dobře skákat šipku do vody.
Ne, že bych vůbec nevěděl jak, v rámci možností nás to učili na plavání už na základce. Z okraje bazénu nebo z bloku nemám problém skočit a obvykle to placákem nekončí, provedení je asi tragické, ale stačilo to. Nikdy jsem to neřešil, do bazénu jsem chodil především plavat.

Teď ale přes léto jsem se občas (v rámci omezení kontrastu cykloopálení) jezdil koupat k rybníku. No a jednou jsem zjistil, že jsem u rybníku prakticky sám (většina má jiný názor na teplotu vody) a tak mě napadlo skočit si z můstku (2-2.5m?). Ke skoku po nohou jsem se odhodlával snad minutu (nebylo to poprvé, ale po několika letech), ale nějak to aktivovalo myšlenku, že bych chtěl umět z téhle výšky šipku.

Minulý týden jsem si udělal projížďku k jinému rybníku a jelikož tam byly akorát na druhé straně nějací rybáři (velký rybník), pokoušel jsem se šipku natrénovat. Nejdřív jsem to zkoušel asi tak z metru, potom z dřevěné konstrukce, která je o kousek vyšší (v obou případech jsem si důkladně ověřil, že je tam hodně vody, na to jsem dost paranoidní).

Nakonec jsem k tomuhle rybníku (přes 40 km z domu, takže tachometr poskočil) zajel v pátek, sobotu i pondělí a snažil se přijít na to, co dělám špatně. Vyloženě blbě dopadly tak dva/tři pokusy, ale často se úhel dopadu blížil spíš placáku než šipce (což by z větší výšky určitě bolelo). Sice v několika případech myslím, že to bylo celkem dobře, jenže nevím, co jsem udělal jinak a proč se to někdy podaří a někdy né.
Výsledkem mimo jiné jsou modřiny přes obě stehna (na levém mnohem větší a tmavší), což bych ještě chápal, modřině v pravém podpaží ale fakt nerozumím. Pro zasmátí přikládám fotku toho místa, není to nijak vysoko.

Pro většinu pohybově nadaných lidí je to zřejmě intuitivní záležitost, prostě skočí, jak chtějí. Já to evidentně intuitivně dělám špatně a když o tom přemýšlím, zkouším se odrážet různě silně, v různém okamžiku a podobně, tak jsou výsledky spíš náhodné. Dokonce jsem i zkusil využit foťak a pokus o skok natočit, abych mohl v klidu zkoumat, kde je chyba, ale kromě ověření (ne)použitelnosti D390 k natáčení videa v režimu High Quality (320*240, LQ má polovinu) jsem toho moc nezjistil. Odraz vypadal skoro vždy stejně, úhel dopadu se lišil, ale většinou spíš málo. Nejzajímavější asi je, že při dopadu mám většinou trochu ohnuté nohy v kolenou, to jsem si neuvědomoval a možná proto ty modřiny na stehnech.

PS: Snažil jsem se to popsat s diakritikou, zabralo mi trojnásobný čas, tak doufám, že mi za to něco poradíte. :-)

[ Zpět ]
Datum: 05.10.2011
Autor: Jrr
  • Re: Jak se naučit šipku do vody?

         

    to by chtělo vidět a pak bych ti řekl konkrétní věci...
    Ohnutý nohy v kolenou má valná část lidí, když skáče. Vysvětlit ta ale modřiny na stehnech nejde. Z téhle vejšky vůbec nechápu jak by modřiny mohly vzniknout, pokud nevznikly nárazem na dno. Skočil jsem placáka několikrát i z více jak deseti metrů a modřinu jsem neměl. Jo, boleto to jako prase, ale bez modřin. Tuhle vejšku považuju za naprosto bezpečnou k jakýmukoli blbnutí.

    jinak k samotnýmu skoku. Nejde jen o to jak se odrazíš, ale kdy. A i malý rozdíl při odrazu udělá rozdíl při dopadu.
    Zkus jakoby začít padat dopředu s napnutým tělem a odrazit se až při tom pádu. Při prvním pokusu se ale možná praštíš, vetšina lidí má v tuhle chvíli tendenci se odrazit jen do dálky a skočí na placato. Až se ti ale z tohohle povede šipka, půje ti to snadno i normálně.
    Měl bys skákat do oblouku. V podstatě po balistické křivce:-) Tedy nejdříve i trochu nahoru a pak to začít točit dolů.
    Špatně seto vysvětluje, ale celkem jednoduš učí a předvádí. Naučil jsme se plavat v lomu a skákal po hlavě do cca 15ti metrů a naučil šipku, skobu, lomeňáka nebo námořníka spoustu dětí...

    [ Zpět ]
    Datum: 05.10.2011
    Autor: Jurimír
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Jak se naučit šipku do vody?

           

      No o dno to fakt nebylo, těsně u té poslední podpěry je tolik vody, že tam na dno špičkou těsně sáhnu, tzn aspoň 190 cm, ale to dno docela prudce klesá, určitě v místě dopadu bylo hodně přes 2m, to už nezměřím.

      Taky si myslím, že by tohle měla být zcela bezpečná výška (samozřejmě v okamžiku, kdy chci skočit to najednou vypadá vyšší), proto ty modřiny nechápu. Rozhodně nepatřím mezi lidi, kterých se stačí dotknout, aby se objevila modřina.

      No všechny moje pokusy o šipku v podstatě fungovaly na principu, že stojím úplně na kraji, začnu se předklánět, v určitém okamžiku už vlastně padám a chvíli po tom se odrazím +/- šikmo dopředu. No a někdy to dopadne poměrně dobře, párkrát to skončilo placákem. Asi bych potřeboval vědět, jak poznat ten správný okamžik, protože pro to nemám cit.

      Obávám se, že přijet sem, abys mi řekl, co dělám blbě se ti nechce, co? Ten rybník je v Borohrádku. Nicméně ani dřív mi to pořádně nikdo nevysvětlil (neřekli mi, co dělám špatně, akorát zzjevný výsledek) a já to okoukat neumím.

      Ono děti se všechno učí mnohem snáz, ale snad v 29 letech ještě nejsem ztracený... :)

      [ Zpět ]
      Datum: 05.10.2011
      Autor: Jrr
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    •      

      Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

      Datum: 05.10.2011
      Autor: Jrr
      •      

        Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

        Datum: 05.10.2011
        Autor: Jrr
      • Re: Jak se naučit šipku do vody?

             

        Promiň, pokud Ti bude připadat, že Ti něco budu vysvětlovat jako malému dítěti (ale co se týká skoků do vody, jsi vlastně "ve vývinu"). Rovněž také upozorňuji některé, kteří Tobě jako nevyzrálému skokanovi sdělovali naprosté chyby. Povinnost toto učit mám již hojně za sebou.
        Nejdříve si zafixuj, aby pro Tebe skákání do vody "po hlavě" bylo naprosto přizozenou věcí. Nauč se koordinaci pohybů z běžného startovního bloku a to způsobem, který popisovala Bára. Bez jakéhokoliv odrážení, ruce nad hlavu, napnuté nohy, které nesmíš v kolenou pokrčit (nejčastější chyba u začátečníků). Začni ramena tlačit dopředu, ohýbat horní polovinu těla a vlastně se jenom překul vlastní vahou horní poloviny těla do vody. Totéž můžeš provádět i z té lávky, která dle Tebe měří na výšku pouze 1,80 m. Ovšem ten projev bude pouze učebnicový a nepůsobí moc chlapsky. Až budeš mít absolutní jistotu, že tyto pohyby máš zažité, zkoušej se odrazit trochu do dálky s ne tolik ohnutým tělem a uvědom si, čím větší výška, tím větší odraz do dálky (zapomeň na to, co zde bylo napsáno, že z výšek se skáče kolmo dolů - nejsi profík, který skáče před porotou, vždy by jsi padnul na záda, nenatažené nohy a zadek Tě přetočí). Rovněž tak zapomeň (hlavně v začátcích) na nějaké skákání směrem nahoru (jak zde někdo sděloval). Vykašli se z počátku na nějaké úvahy o balistice a jak máš mít ruce vpředu (umění a naprosto nepřirozené je nemít ruce před sebou). Důležité jsou skutečně nohy, ty si zpočátku hlídej, aby jsi je měl natažené, později zjistíš, že nohami koriguješ konečný dopad. Hlavně zapomeň na to, že by jsi ve fázi letu měl čas vymýšlet nějaké ptákoviny (není čas). Nabuš si to sám pro sebe do hlavy, nedělej z toho žádnou vědu, důležitá je samozřejmost, že padáš po hlavě do vody.

        P.S. Když byla zmínka o těch natažených nohách, Radiusi, pamatuješ, jak jsem několikrát (až asi otravně) opakoval nutnost natažených nohou u plavání volného způsobu (crowla)? Plácat rukama umí každý, ale udržet natažené tělo a nohy již je namáhavější.

        [ Zpět ]
        Datum: 06.10.2011
        Autor: jinec
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    •      

      Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

      Datum: 27.04.2013
      Autor: Jrr
  • Re: Jak se naučit šipku do vody?

         

    Tam hodně záleží na pohybu hlavy, páč váží cca sedum kilo a hodně rozhoduje o té balistice a taky na pohybu rukou a následně horní poloviny těla. Při vzorové šipce po odrazu napneš nohy, napneš i ruce a trochu se prohneš v zádech, takže vypadáš trochu jako luk, rukama míříš spíš k obloze a i na ni koukáš, při nevzorové šipce se alespoň celé tělo co nejvíc narovná ale hlavně hlava jde nahoru, po odrazu se zaklání, vlastně se do poslední chvíle díváš na cestu, abys viděl kam sis to namířil, oči zavřít až těsně před dopadem na hladinu. A hned vzápětí, ty pohyby plynule navazují a jsou velmi rychlé, abys to stihl než dopadneš do vody, čím mohutnější odraz, tím více času, se hlava na nejvyšším bodu balistické křivky postupně sklání tak, abys viděl na místo dopadu a těsně před dopadem tak, abys to nedostal od hladiny přímo do ksichtu a nevyrazilo ti to oči, ruce taky namíříš směrem k hladině, celé tělo se spolu s pohybem hlavy a rukou více či méně prohýbá na druhou stranu, trochu se jako zlomíš v pase na druhou stranu, jakoby trochu vystrčíš zadek, pohyb hlavy a rukou by měl celou horní polovinu převážit směrem k hladině. Placáka z deseti metrů proboha neskákej, to přežije jen Jurimír.

    [ Zpět ]
    Datum: 05.10.2011
    Autor: heras
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Jak se naučit šipku do vody?

           

      placáka z deseti metrů přežije každej:-) Neznám snad nikoho z okolí, kdo se chodil koupat taky do lomu, aby se mu to aspoň jednou nepovedlo...
      Ale ať tak nebo tak, on skáče jen ze dvou metrů jak píše ;-)

      [ Zpět ]
      Datum: 05.10.2011
      Autor: Jurimír
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Jak se naučit šipku do vody?

             

        Tak to, ze neznas nikoho, kdo by neprezil jeste nemusi znamenat, ze to prezije kazdy. ;)

        Kazdopadne myslim, ze od neceho podobneho by me pud sebezachovy spolehlive odradil. Nejvic, odkud jsem kdysi skocil po nohou bylo 7m v ramci VS plavani v Podoli, na 10m jsem odvahu nemel, ta dopadova rychlost mi uz prisla desiva.
        Koupani v lomu je fajn, ale urcite bych neskakal tam, kde je riziko, ze dopadnu jinam nez do vody. ;)

        Ale vratme se na zem, tohle nebyly ani 2m, tipuju tak 180 cm.

        [ Zpět ]
        Datum: 05.10.2011
        Autor: Jrr
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jak se naučit šipku do vody?

         

    www.ftvs.cuni.cz/elstudovna/download.php?dir=./obsah/...c... snad se ti to otevře. Je to tam docela rozpracované.

    [ Zpět ]
    Datum: 05.10.2011
    Autor: Grille
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Jak se naučit šipku do vody?

           

      Ta adresa je ponekud zvastni, pri pokusu o otevreni se mi vzdycky stahne soubor obsahujici jediny byte = mezeru (0x20).

      [ Zpět ]
      Datum: 05.10.2011
      Autor: Jrr
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jak se naučit šipku do vody?

             

        http://www.ftvs.cuni.cz/elstudovna/download.php... snad seto podaří teď.

        [ Zpět ]
        Datum: 05.10.2011
        Autor: Grille
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jak se naučit šipku do vody?

               

          Ten manuál je na skok ze startovacího bloku. Ten se skáče co nejvíc do dálky a pod co nejostřejším úhlem, aby plavec nezajel moc hluboko, doskočil co nejdál a neztrácel metry vynořováním se z hlubin.
          Ze skokanských prken a věží se skáče kolmo dolů a do vody zajíždí skokan kolmo, aby pronikal s co nejmenším odporem a nenatlouk si. To je úplně jiná technika.
          Jsem jako dítě několik let absolvovala závodní plavací výcvik a naučila se skákat "starťáky". Pak jsem (po cca 5 letech) vylezla na třímetrové prkno a skočila jak uměla. Sem si nenatloukla, zajela do vody čistě, ale pod ostrým úhlem asi v polovině bazénu :))
          Ujal se mě pán, co tam ty skoky dozoroval a vysvětlil mi, že shora se skáče jinak. Trénoval to se mnou nejdřív z bloku, asi 10 cm před kolena mi dal tyčku, sem se ohla rukama ke špičkám noh a víceméně "padala" hlavou kolmo dolů. Nohy se odrážely jen tak, aby se přes tu tyčku dostaly, tj směrem nahoru. Do vody jsem zajela kolmo asi metr podél stěny bazénu.
          Z toho prkna jsem tenkrát pdruhé už stejně neskočila. Jak se z toho začala dělat věda, se ve mě něco zlomilo a když jsem stála nahoře, byla jsem ráda, že jsem vůbec skočila dolů po nohách. Víckrát už jsem na to nevylezla.
          Nicméně jsem tenkrát byla poučena o dvou věcech: z výšky se skáče do vody kolmo. Riziko je jak při placce na břicho, tak při přetočení a placce na záda. Pokud se člověk snaží skočit kolmo dolů, na břicho nedopadne, ale může se přetočit na záda (pokud bude mít vystrčený zadek, ten ho převáží). Proto musí ve vzduchu držet hlavu zakloněnou dozadu (koukat do nebe) a i ruce natahuje za hlavu, aby byl trup "do luku", tím brání tomu přetočení a dopadu na hřbet.
          Nedělám se chytrá, prodávám, jak jsem kdysi koupila. Já mám z vejšek strach a na prkno by mě nikdo už nedostal.

          [ Zpět ]
          Datum: 05.10.2011
          Autor: bara2
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Jak se naučit šipku do vody?

                 

            Taky jsem to chtěl napsat. Pěkně se zaháknout palci a hupsnout kupředu. Nicméně startovací skok mi přijde na nácvik jednodušší než skok z výšky. Jrr asi do půlky rybníka nedoplachtí a i kdyby ano, tak mu to vadit nebude.

            [ Zpět ]
            Datum: 05.10.2011
            Autor: Hrabosh
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jak se naučit šipku do vody?

         

    Antonín Osička v "Anglicky v 50 lekcích. Praha: Česká grafická unie, a.s., 1945 (8.vydání)" doporučuje šipku jako skok pro zahřátí. Doslova: "Umíte-li udělati skok přes hlavu, zahřejete se velmi rychle i v nejstudenější vodě." Je to ale nebezpečný, protože Mirek Dušín doporučuje neskákat uhřátej do vody. Tak nevím, máš to zapotřebí?

    [ Zpět ]
    Datum: 05.10.2011
    Autor: abernathy
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jak se naučit šipku do vody?

         

    jezus, něco je z webem nakole? Vyskočilo to na mě jako čerstvý příspěvěk a zatím je to úplně z hlubin :)
    Jinak nejlepší je skákat tak dlouho placáky až to začne bolet... pak už jde šipka sama.

    [ Zpět ]
    Datum: 27.04.2013
    Autor: újezďák
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
dnes
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…

Hledám: Kamarádku

16.04.2024
Samotnému se jezdí špatně,hledá se holka na kolo,na věku nesejde.

Hledám: Další parťáky do skupiny - cykloturistika

16.04.2024
Ahoj, hledají se další cyklisté do party z Pardubic a okolí … Věk cca 50 - 60r. … Na pohodu :-)…. WhatsApp 737 184…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

364 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024