reklama
Město: Dobříš

Dobříš s Hutí spojí cyklostezka

Dobříšští radní nakonec našli řešení problému chybějícího chodníku a s tím souvisejícím ohrožením chodců na cestě z Dobříše do dva kilometry vzdálené Staré Huti. Obě příjezdové komunikace chtějí zjednosměrnit a v jednom pruhu vybudovat chodník a cyklostezku. Dobrý nápad pro chodce a cyklisty se však už tolik nezamlouvá řidičům. „To mi připadá jako hrozná ptákovina. Ale je pravda, že chodci chodí po silnici hodně nebezpečně, auta se jim vyhýbají. Chodník by tu měl rozhodně být,“ řekla řidička, která touto cestou dojíždí denně ze Staré Huti do Dobříše.

Město již jednalo s krajským odborem dopravy, jak problémové spojení obou obcí vyřešit. „Obě komunikace se spojují pod dálnicí, požádali jsme, zda je možné je zjednosměrnit,“ řekl dobříšský starosta Stanislav Holobrada. „Na ušetřeném prostoru bychom udělali stavební úpravu formou bariér, podobně jako jsou řešeny tramvajové pásy,“ uvedl starosta. Za bariérou by vznikla nová cyklostezka a chodník pro chodce.

„Na chodník tady čekáme už řadu let. Chodím tady denně do práce, každé ráno i odpoledne mám strach, že mě někdo přejede,“ řekla Jana Nováková ze Staré Huti. Na vytvoření samostatného nového chodníku, kdy by byl zachován obousměrný provoz na obou komunikacích, město ale zřejmě nebude mít peníze.

„Projekt jsme porovnávali se samostatným chodníkem a cyklostezkou. Problémem tohoto řešení je, že by to muselo být vybudováno mimo stávající silnici a šlo by to v pozemcích zhruba patnácti majitelů,“ míní Holobrada. Město by tak muselo odkoupit pozemky v pásu zhruba dvou a půl metru po celé délce obou komunikací, což by podle starosty bylo velmi finančně náročné. V případě plánované varianty by vznikly náklady pouze na zakoupení betonových oddělovačů. „Řidiči by to ovšem museli zvládnout bez předjíždění, zúžení a zpomalení komunikace je bezpečnější,“ dodal starosta. Názor řidičů je ale jiný, těm se nelíbí, že v těchto místech často jezdí zemědělská technika a technická obsluha do místní čističky. „To snad nemyslí vážně!“ podivil se řidič Aleš Hrubý, který tudy jezdí denně za prací.

Zdroj: (Ivo Čermák) Příbramsko.cz, 18.6.2003

[ Zpět ]
Datum: 05.08.2004
Autor: Neregistrovaný uživatel (Redakce)
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

včera
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

247 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024