reklama

Zimní jízda (4.) – Zkušenosti z hor

Následující článek berte jako zakončení malého seriálu o zimním jezdění na kole. Dojde v něm nejen na jízdu na kole, ale i jiné, alternativní aktivity (to pokud náhodou nejste ortodoxní bikeři). (Aktualizováno 4. 2. 2013)

Foto: MěÚ Trutnov

Jak to vidí třeba v Trutnově?

Město Trutnov (nepoplést s Turnovem, ten je kousek nad Mladou Boleslaví, kdežto Trutnov je od Prahy dále a představuje jednu z bran do Krkonoš) a zdejší lidé, horalé, si myslí, že na kole se dá jezdit pořád, zima nezima. Důkazem budiž materiál „V Trutnově se jezdí na kole i v zimě … zimní bike začíná!“, v kterém místní nadšenci doporučují několik lokalit, kde se dá i v zimě dobře pojezdit. Zimní cyklistické trasy zde v naprosté většině využívají upravované trasy běžecké, ale to jen za předpokladu, že teplota vzduchu klesne hluboko pod nulu a sníh je dostatečně tvrdý, abyste stopu běžkařům nerozjezdili.

Zimní MTB v okolí Trutnova
Zimní bikování na Trutnovsku
Foto: MěÚ Trutnov

V okolí Trutnova se tak pro zimní projížďky nabízí například svážnice v okolí Světlé hory, případně trasy v trutnovském lesoparku, které jsou dlouhé několik desítek km. A co takhle vyšlápnout si na Černou horu? To už je opravdová výzva. Dvoračky jistě znáte z běžek, ale i sem se dá dostat v zimě na kole. Z Nových Dvorů, čili Dvoraček můžete vystoupat na chatu Vébrovku a projet se okolo Zámeckého vrchu. Vrátit se pak lze nejlépe pozvolným sjezdem okolo penzionu Pět buků.

Jak již náš miniseriál o zimní jízdě na kole naznačil, tato aktivita má také jistá úskalí, na která upozorňují i bikeři z Trutnova.

Oblečení:

Vrstvit! Na tělo alespoň tři vrstvy. Na ruce, zvláště při sjezdech, dvoje rukavice.

Kolo:

Pro jízdu v zimě na horách je vhodné jedině horské kolo. Úzké pláště odložte na jiná roční období. Doporučuje se trochu si podhustit pro lepší stabilitu a ovladatelnost.

Patero zimní cyklistiky:

  1. Dostatečně zmrzlý sněhový podklad.
  2. Širší pláště s kvalitním vzorkem.
  3. Lehce podhuštěná kola.
  4. Mít s sebou rezervní teplé rukavice.
  5. Znát zásady pro bezpečný pohyb v horách.

Co když se na kolo nechce?

Redakce NaKole ví, že na kole v třeskuté zimě je to i pro mnoho jinak zarytých cyklistů přinejmenším nepříjemné. Pro tuto skupinu je zde připravena řada dalších aktivit, které lze provozovat právě jen a pouze v zimě, a které poskytnou dostatek adrenalinu a fyzických aktivit:

Snow Bike

Zjednodušeně: stačí u svého celoodpruženého bicyklu zaměnit kola za krátké lyže. Na takovémto stroji objevíte nejen sjezdové, ale i skokové a trikové oblasti pohybu ve sněhem pokrytých svazích.

Skialpinismus

Skialpinismus v okolí Trutnova
Skialpinismus na Trutnovsku
Foto: MěÚ Trutnov

Vymaňte se ze zajetí stereotypu sjezdovek a běžek – vyrazte do hor na skialpech. Moderní technologie spojily výhody běžek a sjezdovek do stále více se rozvíjejícího trendu tzv. skialpinismu, někdy též skitouringu. Vybavení pro tuto aktivitu se skládá ze speciálních odlehčených lyžáků-přezkáčů, které mají uzamykatelný kloub pro chůzi, dále speciálního vázání a lyží, které se takřka neliší od běžných carvingových lyží. Zásadní jsou pak tzv. tulení pásy. Vše dohromady vám poskytne takřka neomezenou svobodu pohybu v zimním horském terénu. Můžete stoupat kolmo po sjezdovce, pohybovat se v hlubokém sněhu, elegantně sjíždět sjezdovky, a to vše s jednou výzbrojí. Skialpové vybavení je sice o něco dražší než klasické sjezdové, ale vše si lze vypůjčit, případně nanečisto vyzkoušet v nejrůznějších kurzech.

Sněžnice

Eskymáci a obyvatelé severních oblastí se museli umět bezpečně pohybovat ve sněhu, a tak vymysleli sněžnice. Pro ně to byla nutnost, pro našince další rozměr pohybu po zasněžené krajině. Výhodou sněžnic (které si můžete zakoupit asi od 2000 Kč, případně si je lze samozřejmě zapůjčit) je to, že k nim nepotřebujete speciální obuv, stačí pevné zimní boty, pohorky apod. a trekové hůlky pro lepší stabilitu. Sněžnice vám jako mávnutím čarovného proutku otevřou snad veškerý terén okolo vás. Potřebujete přejít zasněžené pole, svah … není problém, prostě nasaďte sněžnice a jděte. Jedinou nevýhodou je, že z kopce se na sněžnicích prostě nesvezete…

Konec dobrý, všechno dobré

Seriál o zimní cyklistice a vůbec o pohybu a pobytu v zimním prostředí je v podstatě nekonečný. Průběh každé zimy je originální, stejně jako jsou nezaměnitelné zkušenosti a přístupy cyklistů k této problematice. Zimní jízda na kole se může uskutečnit ve městě, v nejbližším jeho okolí, v našich horách, ale třeba i na Aljašce či v Grónsku – i tady našinci na kole jezdili. Věříme, že náš malý seriál přispěl k tomu, že zimní období pro vás nebude jen časem pasivního zimního spánku, ale bude představovat prostor pro pokračování starých či dokonce pro objevování nových aktivit.

Patero nejdůležitějších rad pro pohyb v zimních horách:

  1. Pečlivě si naplánujte trasu, a to s ohledem na vaši kondici. Mějte přehled o vývoji počasí. Nevyrážejte do hor sami, vždy choďte alespoň ve třech.
  2. Informujte před odchodem o své túře kamarády, případně pracovníky hotelové recepce.
  3. Nepohybujte se mimo značené trasy.
  4. Mějte s sebou lékárničku a naučte se jí používat. Osvojte si znalosti správného chování v krizových situacích, jako je bloudění, lavina, špatná viditelnost atd.
  5. Mějte s sebou zapnutý a nabitý mobilní telefon. Uložte si kontakty na Horskou službu, nebo alespoň univerzální nouzové číslo 112.

Zůstávejte bdělí.

Seriál „Zimní jízda“:

(1.) – Zima v jednom kole, zima a naše stroje
(2.) – Cyklista a zima – abychom v zimě nezamrzli
(3.) – Technika jízdy
(4.) – Zkušenosti z hor

Fotogalerie

Část výbavy pro alternativní zimní radovánky Nedílnou součástí skialpinistické výbavy jsou tzv. tulení pásy. Nyní jsou ukryté v sáčku. Detail volné paty u skialpových lyží Běžkaři sjíždějí, skialpinisté stoupají. Běžkaři sjíždějí, skialpinisté stoupají. Pravý požitek ze skialpinismu vám přinese teprve pohyb ve volném terénu. Pravý požitek ze skialpinismu vám přinese teprve pohyb ve volném terénu. I sněžnice se musí správně seřídit. Se sněžnicemi v terénu Se sněžnicemi v terénu
Světlana Jasná, 04.02.2013
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 12 minutami
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 20:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Ukrajina 42 dnes v 15:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

378 cyklistů (13 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024