reklama

Na horách sněží, české hory se připravují na lyžaře

Krušné hory jsou pod sněhem, v dalších místech se sníh objeví během tohoto víkendu. Lyžařské areály finišují s přípravou na novou zimní sezónu, lanovky a vleky se ale rozjedou jen někde. Protože většina cyklistů má kolo již bezpečně zazimováno, přinášíme dnes několik tipů, kam se vydat se do českých hor na sjezdovky nebo běžky.

Foto: Jitka Vrtalová

První letošní sníh napadl opravdu nečekaně brzo, stalo se tak už koncem října. Zřejmě tím většině cyklistů naznačil neúprosně se blížící konec letošní sezony. Nicméně aktivní kolař není tvor líný. A co v zimě dělat jiného, než se vydat do hor na sjezdovky nebo běžky.


Foto: NaKole.cz

Česká střediska se již připravují na nastávající zimní sezónu. Lyžaři se v ní dočkají především zlepšení služeb, v některých areálech se zároveň návštěvníci ale zároveň s tím musejí připravit na zvýšení cen.

Nejdůležitějšími novinkami je spojování několika středisek do společných ski resortů. Na jeden skipas tak návštěvníci Krkonoš lyžovat například ve všech střediskách od Černého Dolu přes Janské Lázně až do Pece. Nově vzniklý SkiResort Černá hora – Pec se tak v letošní sezóně stane největším lyžařským střediskem v Česku.

Jedním skipasem budou nově propojeny i tři nejznámější ski areály v Jizerských horách – Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. Mezi jednotlivými sjezdovkami bude fungovat pravidelná linka skibusu.

Ceny vzrostou nejvíce o 10 %

Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout lyžaři ve většině středisek. Nejčastěji však zvýšení cen nepřesáhne 5 %. Za nejžádanější celodenní jízdenku tak zaplatí návštěvníci jen o 20–40 Kč více. Například jednodenní skipas pro dospělého v Peci pod Sněžkou tak podraží o 30 Kč, takže ve výsledku vyjde na 620 Kč.

Ceníky skipasů v hlavních lyžařských centrech pro sezonu 2012/2013:

  • Ještěd – 590 Kč
  • Bedřichov, Severák  – 400 Kč
  • Benecko – 450 Kč
  • Špindlerův Mlýn – 750 Kč
  • Pec pod Sněžkou – 620 Kč
  • Čenkovice – 430 Kč
  • Monínec – 495 Kč
  • Kouty nad Desnou – 580 Kč
  • Praděd – 500 Kč
  • Pustevny – 395 Kč
  • Lipno – 540 Kč

Pozn.: Jsou uváděny ceny za celodenní permanentku pro dospělou osobu v hlavní sezoně

Do Krkonoš nebo do Alp…

V oblíbenosti českým horám stále častěji konkurují rakouské Alpy. Kromě jedinečných podmínek pro lyžování nabízejí obvykle zábavu i pro ty, kdo lyžovat právě nechtějí. Už v nejbližších týdnech tak návštěvníky lákají na skiopeningy – slavnostní zahájení zimní sezóny na rakouských sjezdovkách spojené s bujarými oslavami.

Česká zimní střediska si konečně přiznala, že se z našich hor nestanou velehory a až na několik výjimek si zde moc neužijí sportovní lyžaři. Proto se mnoho středisek přeorientovává na rekreační lyžaře, ale především na rodiny s dětmi a seniory a nabízí pro ně speciální podmínky. 

Novinky v českých lyžařských střediscích


Foto: NaKole.cz

Černá hora

Spojením se skiareálem Pec pod Sněžkou vznikl největší lyžařský rezort v ČR s 33 km sjezdovek na jeden lístek. Rozšiřují se i služby spojené s ubytováním. Návštěvníci čer­nohorského ski resortu mohou navštívit například wellness, fitness nebo tenisovou­ halu.

Jizerské hory

Opět dochází k propojení tří nejznámějších středisek Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov, která bude nově možné navštívit jen s jedním skipasem. Všechny areály bude spojovat skibus. Zde se zaměřují především na rodiny s dětmi a běžkaře.

Klínovec

Krušné hory se již vymanily z kletby kyselých dešťů a jsou opět zelenými. Letos se do areálu na Klínovci investovalo 180 mil. Kč, příští rok pak zhruba stejná částka. Vzniká tak zcela nové lyžařské středisko. Populární rozhledna bude zrekonstruována.

Sport areál Klíny

Areál se nachází nad Litvínovem a po celý rok se snaží nabídnout zábavu pro celou rodinu. Naleznete zde unikátní osvětlený snow park, který využívá i česká reprezentace.

Abertamy

Zde si zalyžujete bohužel nejdříve v příští sezóně. Tento areál, který vzniká doslova na zelené louce  je teprve ve výstavbě, ale již o sobě dává vědět. Budují se zde tři čtyřsedačkové lanovky, bude zde na 10 km sjezdovek. To vše asi 10 km od Klínovce, s kterým by se měly následně spojit.

Lipno

Největším lákadlem zde je od léta 2012 Stezka korunami stromů, která je v provozu i v zimě. Jde opět o areál orientovaný na celou rodinu.

Monínec

Rodinné středisko, které je zajímavé zejména svojí blízkostí od Prahy, bylo nově doplněno o hotel. Sjezdovka je celotýdenně osvětlována. Pozor – běžkaři jsou vyváženi zdarma.

Říčky v Orlických horách

O prodloužení sezony se zde stará automatické zasněžování. Nový je přibližovací vlek od parkoviště k pokladnám. Připravuje se iglú vesnička, pro adrenalinové přespání.

Ski Karlov

Zde jsou zaměřeni především na rodiny s dětmi, pro které jsou připraveny i nadstandardní služby, jako prádelna, lékař, speciální jídelny, školka a samozřejmě lyžařské školy.

Připraveni na sezónu

Ačkoliv je asi vše připraveno, hlavní slovo má ještě a opět příroda. Zástupci ski středisek na dotaz, kdy u nich začne nová zimní sezona 2012, odpovídají takřka jednohlasně: „Podle toho jaké bude počasí." Pro většinu z nich však sezóna začne zhruba v polovině prosince. Cyklisté -lyžníci: SKOL!

Užitečné odkazy:

redakce NaKole.cz, 29.11.2012
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 03:56
Cestování na kole Zase na cestě včera v 23:15
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:12
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
Ukrajina 42 včera v 21:45
Elektrokola Výměna BMS včera v 17:58
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

309 cyklistů (2 přihlášení)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024