reklama

Švýcarskem podél Rýna: „Grand Canyon“ i rýnské vinice v cyklistickém balení

Jak ukázala naše poslední cesta do Švýcarska, v „zemi horských velikánů“ se dá jezdit i téměř po rovině. Naším posledním tipem na cyklotoulky mezi švýcarskými masivy byla úvodní část Innské stezky v kantonu Graubünden. Dnes se podíváme o něco západněji a řeku Inn vyměníme za jednu z nejdelších evropských řek protékající šesti státy – Rýn.

Oberalppass - tady pramení Rýn.
Oberalppass - tady pramení Rýn.
Foto: Switzerland Tourismus, Robert Boesch

Podél 1.230 km své délky tato řeka nese mnoho jazykových podob svého názvu – Rhein, Rhin, Rijn, z historie pak latinsky Rhneus a keltsky Renos. Spolu s Dunajem tvořila většinu severní hranice Římské říše, od té doby se také začala používat jako důležitá vodní cesta hluboko do vnitrozemí. A výtečnou zprávou pro cyklisty je ta, že od svého pramene nedaleko Oberalppassu ve Švýcarsku až po ústí do Severního moře nedaleko holandského Rotterdamu nabízí Rýn podél svého toku stovky kilometrů cyklostezek, terénem i kulisou vždy odpovídající výběru daného úseku.

I u této řeky platí, že parádním cyklistickým tipem je již samotný začátek značené stezky, vedoucí z OberalppassuBodamskému jezeru. Úsek dlouhý zhruba 220 km s velice různorodým profilem trasy si lze užít třeba během prodlouženého víkendu, na trase nás budou orientačně provázet typicky červené tabulky s číslem 2 (v rámci Švýcarska jde o „Radtour Nummer 2").

Vyrážíme od pramene Rýna

Oberalpsee se nenechte překvapit sněhem kolem dokola ještě hluboce v jarních měsících, zvláště bývá-li zima vytrvalá, natrefíte zde na četná sněhová pole (samozřejmě s výjimkou silnice) i v době, kdy má v nížině kvetoucí příroda dávno napilno. Během startovních serpentin ze sedla stejně jako celých úvodních 100 km stezky do města Chur to s námi půjde hodně z kopce. Nejstarší švýcarské město se totiž již 5.000 let nachází ve výšce zhruba 600 m nad mořem, a tak je nabíledni, jak putování z výšky 2.045 m n.m. od počátku etapy bude probíhat. V Disentis nesmíme zapomenout na benediktýnský klášter sv. Martina založený v roce 720, v Illanz pak zkoukneme historické domy ze 13. stol. a mineme odbočku na známé lyžařské středisko Flims, nabízející v zimě 220 km sjezdových tratí a v létě pak program na horském kole či pěšky v horách.

Grand Canyon po švýcarsku

Na naší cyklostezce kolem Rýna však již přichází perla této trasy – Ruin Aulta- tzv. švýcarský „Grand Canyon". Jde o soutěsku řeky Vorrderrhein (Rýn má dvě hlavní zdrojnice,  Vorrderhein a Hinterrhein, česky tedy Přední Rýn a Zadní Rýn) mezi městečky Illanz a Reichenau. Atraktivní krajina divokého romantického kaňonu, k tomu úzkokolejka Rhätische Bahn s jak jinak než typicky červeným vláčkem a velice kvalitní vodácké terény, to vše hluboko pod námi.


  Foto: Switzerland Tourismus, Tibert Keller


Tip na zastávku

Rhétská dráha slaví na úseku Chur – Disentis 100 let své existence a jízdenkou Ruin Aulta Ticket (32 CHF, do 16 let zdarma) nabízí návštěvníkům celodenní putování vlaky či poštovními autobusy za originalitou zdejšího kraje. V tomto úseku stezka nabírá cca 200 výškových metrů zpět; o to přitažlivější je pohled do hlubin kaňonu, při kterém si pravděpodobně vzpomenete na dříve zaznamenané reklamní obrázky, jež se vám takto spojí s právě prožívanou realitou. 



Švýcarský „Grand Canyon“
Foto: Switzerland Tourismus, Christof Sonderegger

Jedinečnost a poutavost krajiny má jednoznačný důvod – 400 m hluboké stěny kaňonu a k tomu parádní kontrasty tyrkysové vody, bílých vápencových stěn a uklidňující zeleň lesů kolem dokola, kam až dohlédnete. Obzor pak lemují horské špičky a hřebeny se sněhovými čapkami. Jak by také ne, opět hledíme do výšek takřka 3.000 m nad mořem. Geografický původ tohoto přírodního divu se datuje dávno před 10.000 lety, kdy se do koryta řeky zřítila obrovská kompaktní masa horniny, jejíž objem je přirovnáván k deseti Matterhornům a skrze kterou si Rýn století hledal a nakonec i vydobyl svou cestu na dně údolí (odtud právě románský název „Ruin Aulta", tedy „vysoká suť). Zde není třeba spěchat, naopak. Vychutnávejte, relaxujte, zapisujte do paměti vlastní či fotografické.

Brána Graubündenu

Za městečkem Bonaduz přibírá Rýn svou druhou vzpomínanou zdrojnici v podobě pravého přítoku Hinterrheinu a my to máme již jen co by kamenem dohodil do vzpomínané brány Graubündenu – do města Chur. Města dvojí tváře, města středověkého, zároveň však města designu, architektury, umění obecně.


Pro milovníky vlaků

Právě z městečka Chur vyjíždí také pod křídly Rhétské dráhy a s podtitulkem „od ledovců mezi palmy" známý Bernina Express, který vás během 4 hod panoramatické cesty dopraví do italského Tirana. 


Podél Rýna s přívlastkem

Rýnská stezka za městem následuje řeku, která zde výrazně mění směr a stáčí se k severu. Opouštíme tak trochu království hor a vítá nás vlídný kraj rýnských vinic. Rozhodně se zde vyplatí nekopírovat důsledně tok Rýna a krátkým výšlapem nastoupat mezi vinice. Navíc ochutnat vzorek zdejšího vína se sluší.


Foto: Switzerland Tourismus, Ivan Purcell

Přes vesničky Malans a Jenins lze doputovat až do lázeňského Bad Ragaz, v jehož termálních lázních si svého času užívali i Victor Hugo nebo americká hvězda němého filmu Douglas Fairbanks. Pokud zvolíme pravý břeh Rýna, dovede nás neuvěřitelně hladká cyklostezka přes zemskou hranici do Lichtenštejnského knížectví. Lávkou přes řeku vjíždíme do hlavního města Vaduzu, okem spočineme na zámku na skále coby knížecím sídlu, navštívit můžeme i Poštovní muzeum či hodnotnou obrazovou galerii s knížecí sbírkou Rembrandta, Rubense, van Dycka či Leonarda Da Vinciho. Závěrečné kilometry k Bodamskému jezeru nabízí několik alternativ – návrat na švýcarský levý a cyklisticky zajímavější břeh přes městečka Buchs, Sax a Senwald či „inlajnovou" etapu podél Rýna, která se právě na bruslích může stát zajímavým zpestřením naší trasy. Originální závěr lze pak nasměrovat do rakouského města Bregenz a u operního areálu na jezeře se tak s úvodním úsekem Rýnské stezky rozloučit.


Vaduz – hlavní město Lichtenštejnského knížectví
Foto: Switzerland Tourismus, Christof Sonderegger

Praktická rada na závěr

Na závěr ještě malá leč podstatná cyklistická doporučení. Při výběru kola rozhodně neváhejte a silničky opět nechte doma, minimálně polovina popisované trasy je vedena šotolinovými či jinak nezpevněnými povrchy. A na startu u Oberalpsee si ponechte teplejší vrstvu i na trasu, přestože vás bude sluníčko přemlouvat; při dlouhých sjezdech v těchto nadmořských výškách to určitě oceníte :o)

Užitečné informace:

  • www.graubuenden­.ch - stránky švýcarského kantonu Graubünden, kde se budete především pohybovat (v češ­tině)
  • www.mojesvycar­sko.com - komplexní informace o Švýcarsku včetně např. předpovědi počasí (v češ­tině)

Autorka článku je průvodkyní CK Rubikon, která se specializuje na cyklistickou a aktivní poznávací dovolenou.


 

Fotogalerie

Oberalppass - tady pramení Rýn. Na startu trasy se nenechte překvapit sněhem ještě hluboce v jarních měsících. V Oberalppass Disentis - benediktýnský klášter sv. Martina Ruin Aulta - soutěska předního Rýna nese přezdívku "švýcarský Grand Canyon" Ruin Aulta - soutěska předního Rýna nese přezdívku "švýcarský Grand Canyon" Při troše štěstí můžete spatřit i úzkokolejku Rhätische Bahn Soutěskou podél Rýna na kolech. Městečko Chur je bránou do Graubündenu. Městečko Chur je nejstarší ve Švýcarsku. Krajem rýnských vinic. Vaduz - hlavní město Lichtenštejnského knížectví - nás čeká na závěr výletu podél Rýna.
Ilona Rubáčková, 14.08.2012
Vyzkoušejte
 (CK Cyklotur)

Trojmezí na kole

Itálie, Rakousko, Švýcarsko
01.07.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 980 Kč
 (CK Mamut tour)

Bernské Alpy na kole

Švýcarsko
25.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 590 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 06:04
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 05:50
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

210 cyklistů (4 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023