reklama

Veřejná doprava zdarma

… i tak vypadá Den bez aut v některých českých městech.

Foto: plakát MŽP

Den bez aut má už pětiletou tradici. Stejně jako každý rok, i letos se v mnoha městech uzavřou centra pro vjezd automobilů. Hlavním záměrem kampaně je upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení – podpora veřejné dopravy silniční i železniční, budování cyklostezek, zkvalitňování prostranství pro pěší atp.

Co je Den bez aut a Evropský týden mobility?

Evropský den bez aut (EDBA) iniciovala Evropská komise v roce 2000. Tento den připadá každoročně na 22. září.

V roce 2002 byl Evropský den bez aut poprvé rozšířen na celotýdenní kampaň s názvem Evropský týden mobility (ETM) probíhající od 16. do 22. září. V rámci ETM organizují místní úřady ve městech široké spektrum aktivit zacílených na téma udržitelné dopravy.
Hlavní motto Evropského týdne mobility pro rok 2005 je „Do práce a do školy – bez auta“.

Ke Dni bez aut se může připojit libovolné město, obce nebo region. Podle svých kapacit mohou pořádat úřady kampaň ETM po celý týden nebo se dohodnout pouze na realizaci Dne bez aut. Podmínkou je podpis charty (1. strana, 2. strana). Letos se k akci připojí 35 českých měst.

Plzeň – veřejná doprava na Den bez aut zdarma

Město Plzeň se připojí 22. září k Evropskému dni bez aut tím, že městská hromadná doprava bude tento den zdarma. Plánovaný program je zaměřen především na děti a bude zahájen v neděli 18 září. V neděli dopoledne proběhne na náměstí Republiky cyklistické setkání dětí ve věku 4 – 11 let. Společnost Michelin věnuje každému přihlášenému účastníkovi zdarma cyklistickou helmu. Smyslem akce je upozornit na nutnost nošení cyklistické helmy a dodržování pravidel silničního provozu.
V průběhu týdne je pro děti připraveno malování na ulici a ekologická hra Město bez emisí. Dospělí se mohou 22. září zúčastnit cykloprohlídky města i turistického pochodu, který bude startovat v 17.00 od plzeňské radnice.
Podrobnosti o ETM v Plzni

Kroměříž – MHD zdarma pro řidiče

Po celý týden bude v Kroměříži městská doprava zdarma pro řidiče, kteří se prokážou malým technickým průkazem.
Jízdy zdarma jsou jednou z řady akcí, kterými chce radnice omezit automobilovou dopravu. Během týdne se uskuteční besedy s cyklocestovateli, anketa o vytíženosti automobilů, výstava kreseb na téma „Děti na cestách“ či vycházka do okolí Kroměříže.
„Jednou ze stěžejních akcí týdenního programu je sobotní cyklojízda. Peloton zájemců vyrazí na trasu dlouhou 25 kilometrů podél řeky Moravy. Ještě před odjezdem ale budou mít lidé možnost nechat si zkontrolovat technický stav svého bicyklu a zaregistrovat si jej městskou policií,“ uvedla koordinátorka projektu Zdravé město Kroměříž Jana Knapková.

Letos se Kroměříž dostala mezi 11 nejlepších evropských měst, jež porota hodnotila za provedení týdne mobility v loňském roce.
Podrobnosti o ETM v Kroměříži

České Budějovice – soutěž za projeté jízdenky

Velmi vážně bere ETM také město České Budějovice. Do pořádání akcí se vedle městského úřadu zapojilo velké množství firem a organizací z neziskového sektoru. Během celého týdne je možné odevzdávat projeté jízdenky se jménem a adresou na všech předprodejích Dopravního podniku. 22. září budou všechny jízdenky slosovány a výherci obdrží měsíční předplatné na MHD.
V sobotu a v pondělí si mohou obyvatelé vyzkoušet simulátor nárazu, proběhne také řada bezpečnostních akcí na silnicích.
Během Dne bez aut uzavře město centrum Českých Budějovic pro veškerou automobilovou dopravu, a to uzavírkou náměstí Přemysla Otakara II. a přilehlých ulic. Na náměstí čeká návštěvníky loutkohra, zábavní soutěže, projížďka solárním vozidlem nebo zeleninový bar. Svoje aktivity představí řada nestátních organizací jako např. Centrum ekologické a globální výchovy Cassiopeia, společnost ROSA, DDM, Klub českých turistů, Jihočeští taťkové nebo Hnutí Duha.
Podrobnosti o ETM v Českých Budějovicích

Praha – Do práce a do školy bez auta se pojede v neděli

Praha oslaví svůj Den bez aut v neděli 18. září. Uzavřeno pro automobily zůstane Smetanovo nábřeží. Na volném prostranství se představí pouliční divadlo na chůdách, žongléři, hudební skupina a samozřejmě informační stánky města, Ministerstva životního prostředí i neziskových organizací. Součástí programu je cykloprojížďka podél Vltavy do Modřan, kde bude promítán film Zdroj o těžbě ropy v Ázerbájdžánu.
Organizátorem je radnice hl. m. Prahy. Část zábavného a informačního programu zajišťuje projekt Auto*Mat.
Podrobnosti o ETM v Praze

Jitka Vrtalová, 14.09.2005
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před minutou
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 11:16
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

252 cyklistů (16 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024