reklama

Innská stezka vede pohodově mezi třítisícovkami

„Hory jsou doma ve Švýcarsku“ říká jeden reklamní slogan. Ovšem přesto, že se této zemi připisuje celkem 48 vrcholů vyšších než 4 000 m.n. m., dokáže nabídnout i pohodovou cyklodovolenou. Tip na trasu, která provede cyklistu mezi horskými velikány, vede po Innské stezce.

Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero
Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero
Foto: Switzerland Tourismus, Max Weiss

A jak že je toto království hor slučitelné s pohodovou cykloturistikou, ptáte se? Kopce, štíty, skály, sníh a led, to vše zde rozhodně potkáte, není však třeba se bát. Země helvétského kříže dokáže hravě nabídnout pohodovou a přesto aktivní cyklodovolenou, kterou bez speciálního tréninku zvládne naprosto každý cyklista. Tras a možností je nespočet, stačí si vybrat.

Innská stezka

Trasa od pramene Innu nad St. Moritz (po česku Svatým Mořicem) až k ústí do Dunaje v bavorském Pasově čítá celkem 517 značených kilometrů a bývá stálicí v nabídce cestovek i klubů. Velmi však závisí na úsecích, které jsou většinou na prodloužený víkend nabízeny. Nejkrásnější, nejméně okoukané a cyklisticky nejzajímavější jsou rozhodně úvodní partie této trasy. Při cestě po Innské stezce vám domovem bude především švýcarský kanton Graubünden, přírodně, historicky a především jazykově pestrá oblast, jejímž typickým znakem je trojjazyčnost. Ta je podpořená i jazykovým zákonem z roku 2008, kromě němčiny se tu zcela běžně v životě, na školách i v úřadech setkáte s rétorománštinou a italštinou. Tak tedy Guten Tag! Allegra! Buon giorno!

Putování můžete zahájit v průsmyku Majola, nedaleko geografického pramene řeky Inn. Užijete si stezku kolem horských jezer Lej da Segl a Silvaplanersee ve výšce 1800 m n. m. a vzápětí na vás vykoukne světoznámé středisko St. Moritz. Dějiště olympijských her v roce 1928 a 1948, místo, kde můžete potkat proslulý vláček Glacier Express či celebrity zvučných jmen zejména na zimní dovolené. A také místo příjemné klimatické zajímavosti – slunce zde údajně svítí plných 322 dnů v roce, nechť tedy tuto zkušenost udělá každý z vás! St. Moritz rozhodně neusíná na vavřínech – novinkou posledních let je zvýhodnění pro každého, kdo se zde ubytuje v hotelu na minimálně dvě noci. Takový návštěvník má pak nárok na lanovky zdarma.


Obrovský monolit připomíná, že St. Moritz se již dvakrát stalo dějištěm olympijských her, a to v letech 1928 a 1948.
Foto:  Switzerland Tourismus, Chris­tof Sonderegger

Následující cyklistické kilometry vás povedou kolem engadinského letiště a engadinského golfového hřiště. Ano, jste v oblasti zvučné rétorománštiny, která svou řeku Inn nazývá En a její údolí Engadin. Trasa postupně ztrácí výšku a již se blíží nádraží v Zernez. Za zastávku rozhodně stojí výborná místní pekárna s dobrotami oku i žaludku lahodícími a také Nationalparkmuseum při silnici 28 na Ofenpass, které velmi pestrou a interaktivní formou přibližuje přírodní bohatství Švýcarského národního parku založeného roku 1914, jediného NP ve Švýcarsku a nejstaršího v celé Evropě. Ti, kdo se nechají zlákat, často konstatují, že podobně zábavnou expozici ještě neviděli!

Následující kilometry stezky znamenají další ztrátu nadmořské výšky, projíždět budete malými městečky Susch a Lavin. Řeka Inn – vlastně promiňte En – se zde zařezává hlouběji a hlouběji do kaňonu a občas jsou slyšet vodáci na člunech či kajacích z peřejí vskutku divoké „bílé" vody. Úsek přes usedlost Guarda je zajímavý tím, že na relativně krátkém úseku naberete výšku zpět, ale výhled za to více než stojí. A pak už pozor, brzdy do pohotovosti – sjezd do lázeňského Scuolu stojí za pozornost a přichází za odměnu! Minerální voda v termálech s výhledem na zasněžené štíty, rétorománská kultura a architektura, malá perla zdejšího kraje. Centrum městečka určitě obohatí nejednu grafickou kartu vašeho fotoaparátu.


Odměnou za vystoupané metry do obce Guarda (1653 m) je kouzelný výhled.
Foto: Switzerland Tourismus, Fran­ziska Pfenniger

Čekají na vás pohodové kilometry vysoko nad soutěskou Martinaschlucht a přichází změna státní vlajky, hlásí se rakouské Tyroly. Přivítá vás městečko Pfunds a za ním cyklisticky přitažlivý přírodní cca 30 km dlouhý úsek do Landecku. Inn se zde stáčí k východu a krajina přináší střih, rázem jakoby jiný televizní program kolem vás. Široké údolí a již mohutná řeka znamená tak trochu konec malebného světa hor. Pro milovníky právě takové kulisy je ideální zde cykloputování ukončit a kultovní Innsbruck s jeho nepopiratelnou atmosférou navštívit při zastávce cestou zpět domů.

S drobnými potulkami tak máte k dispozici cca 150 km na šlapání, které lze výborně doplnit dnem pobytu v okolí St. Moritz. Tradiční švýcarské značení, tj. červená šipka s kolem, vás bude věrně provázet prvními dny, v Rakousku se pak značka mění na dobře známou zelenobílou. Kouzlo stezky tkví i v tom, že švýcarské etapy jsou často vedeny po nezpevněných cestách, šotolině či lesních stezkách. Trasa je tedy vhodná pro trekové či horské kolo, silničáři si tu na své nepřijdou – museli by vše objíždět po silnici a to by byla věčná škoda, kouzlo přírodní stezky se pak vytrácí.

A pokud své „švýcarské dny" obohatíte i gurmánskými zážitky – třeba typicky na vzduchu sušeným masem Bündnerfleisch, špeclemi Pizokels či výtečným vínem Pinot Noir, nebudete mít pravděpodobně o výběru své další cyklistické dovolené pochyb.

Užitečné informace:

  • www.graubuenden­.ch – stránky švýcarského kantonu Graubünden, kde se  budete především pohybovat (v češtině)
  • www.mojesvycar­sko.com – komplexní informace o Švýcarsku včetně např. předpovědi počasí (v češtině)

Autorka je průvodkyní CK Rubikon, která se specializuje na cyklistickou a aktivní poznávací dovolenou.

Fotogalerie

Pohled na městečko St. Moritz a stejnojmenné jezero Takovéto výhledy potkáte na Innské - nad jezerem St. Moritz se v pozadí tyčí třítisícovky Piz Padella a Crasta Mora. Inn v horním Engadinu u vesničky Zuoz. Odměnou za vystoupené metry do obce Guarda (1653 m) je kouzelný výhled. Obrovský monolit připomíná, že St. Moritz se již dvakrát stalo dějištěm olympijských her, a to v letech 1928 a 1948. Ve Scuol uvidíte takhle krásně malované domy. Ve Scuol uvidíte takhle krásně malované domy.
Ilona Rubáčková, 25.06.2012
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před 13 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 14 minutami
Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK dnes v 21:00
NEcyklo Nejlepší vtip 54 dnes v 20:59
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 20:39
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy dnes v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

236 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024